Skocz do zawartości
IGNORED

Dobre sieciówki do 500 zł

profundis

Rekomendowane odpowiedzi

Kable za +/- 500zł grają dość podobnie i przewidywalnie.

Wszystkie wątki o kablach wyglądają dość podobnie i kończą się przewidywalnie.

Po co kolejny raz klepać to samo, kiedy to już nawet zabawne nie jest, tylko irytująco przewidywalne i nudne zwyczajnie.

-Ja słyszę.

-Gówno tam słyszysz.

-A właśnie że słyszę.

-A założymy się?

-A jasne, że tak.

-No to dawaj tysiaka na stół i jedziemy.

-Eee... yyy... no ale jak to... tysiaka i jedziemy... ja naprawdę słyszę.

Przecież ten scenariusz był już grany ze sto razy albo i dwieście.

Internetowi napinacze mocni w gębie nagle zaczynają się jąkać i pocić jak tylko trzeba wykazać swoje nadprzyrodzone moce i nadludzkie zdolności.

Nuda.

Jak sie nie ma czym zwrócić na siebie uwagę, to się puszcza bąki :)

Albo słyszy wpływ kabli sieciowych na brzmienie.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.
Gość numik

(Konto usunięte)

ale po co? jest tam was trzech czy pięciu słyszących, gadajcie sobie na pw. Będzie przejrzyściej na forum.

Twój poziom jest ujemny, ty nie masz pojęcia o tym co piszesz, na każdym forum, na którym piszesz. Do czasu chłopie

Wszystkie wątki o kablach wyglądają dość podobnie i kończą się przewidywalnie.

Po co kolejny raz klepać to samo, kiedy to już nawet zabawne nie jest, tylko irytująco przewidywalne i nudne zwyczajnie.

-Ja słyszę.

-Gówno tam słyszysz.

-A właśnie że słyszę.

-A założymy się?

-A jasne, że tak.

-No to dawaj tysiaka na stół i jedziemy.

-Eee... yyy... no ale jak to... tysiaka i jedziemy... ja naprawdę słyszę.

Przecież ten scenariusz był już grany ze sto razy albo i dwieście.

Internetowi napinacze mocni w gębie nagle zaczynają się jąkać i pocić jak tylko trzeba wykazać swoje nadprzyrodzone moce i nadludzkie zdolności.

Nuda.

Albo słyszy wpływ kabli sieciowych na brzmienie.

wiesz jaki jest problem? Wam się tłumaczy powody. Ale są ludzie, którzy widzą i czytają, słyszą tylko to co chca i im wygodne. takimi ludźmi niewielu się przejmuje, bo są upierdliwcami jedynie :), ale ile szumu narobią pisząc nie na temat - wow - i jacy są z siebie szczęśliwi, jakby K2 zdobyli :D, ten scenariusz to scenariusz małych dzieci w dużych ciałkach

chłopaki jesli spotykaja się tu nawet 2-3 osoby ktore chca sie wymienic opiniami to co Wam do tego? wszystko mozna negowac w taki sposob - moj kolega mi nie wierzy ze kolumny graja inaczej bo nie słyszy miedzy nimi roznic

serio musicie swoją moralizatorską propoagandę uskuteczniać? jesli są osoby zainteresowane tematem to dajcie w spokoju pogadaci piszcie gdzie indziej

albo dajcie mi tu admina to zrobie porządek :)

Gość numik

(Konto usunięte)

piszcie w wątku "jakim trza być debilem by słyszeć kable", macie jaja w gaciach to ich używajcie. Załóżcie wątek "nie słyszę kabli".

My wiemy, że nie słyszycie, dzięki za dziecinne powtarzanie tego, ale dziewczyny, no już....sio

Panowie a takie odbicie piłeczki - dlaczego producenci wzmacniaczy nie montują byle jakich przewodów zasilających na stałe? są w zmowie z producentami kabli?

Z takich samych powodów, jak producenci komputerów - bo to jest wygodne.

Gdyby chodziło o jakość, to trwałe polączenie kabla do zasilacza jest elektrycznie lepsze i pewniejsze. Złącze jest najsłabszym ogniwem.

Bo ma być maksymalnie tanio i maksymalnie zyskownie. Popatrz sobie co jest w środku takich głośników jak Audio Physic Tempo 6. Kolumny przecież za niebagatelna 6.500 zł. Jako przetwornik robią tanie wysoko tonowe AC25 za całe 70zł/szt. Nisko tonowe to SDS 164 za - 90 zł/ szt.(blaszany kosz ,mały magnes i słabe granie ,bo takie montuje w zestawach surrundowych i centralnych kolumnach do kina), oraz tanie kondensatorki po 1$ we zwrotnicach. Gdyby założyć tam porządne głośniki, okablowanie i uczciwe zwrotnice wtedy by to może jakoś zagrało a tak :(

Jasne, ale chodziło raczej o taki przykład, że nawet przy wzmacniaczach i odtwarzaczach z najwyższej półki masz stockowy przewód IEC (oszczędność na tym pułapie?!) i producent w instrukcji nie pisze o tym, że podłączając urządzenie tym przewodem mogą wystąpić jakieś anomalie i najlepiej go wymienić, by sprzęt pracował i grał na 100% swoich możliwości. W ogóle któryś z największych producentów daje zasilającego pytona w standardzie?

Quadral Signum 90, Denon DRA-800H

a moze by tak do tego zalozyc jakies audiofilskie gniazdko ? hmmm, albo od razu uderzyc do dostawcy i zapytac czy nie moga dostarczc jakiegos filtrowanego audiofilskiego pradu ?

po co jest ten m... kabel ?? :)

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Wszystkim posiadaczom "szumofonów" (zestawu składających się z starych amplitunerów, 20 letnich CD-ków i głośników typu Altus 140) na których nie słychać przewodów (nie tylko sieciowych), co dziwne nie jest, dziękujemy.

To również nie jest wątek dla osób z upośledzeniem słuchu.

Rozmawiamy tu o przewodach sieciowych za 500 zł (a czasami i więcej) i my którzy słyszymy różnicę wypowiadamy się na temat takich kabli.

Osoby które nie słyszą kabli proponuję aby przeniosły się na forum dla niewidomych i podyskutowały o kolorach, barwach i ich odcieniach.

Wszystkim posiadaczom "szumofonów" (zestawu składających się z starych amplitunerów, 20 letnich CD-ków i głośników typu Altus 140) na których nie słychać przewodów (nie tylko sieciowych), co dziwne nie jest, dziękujemy.

Rozmawiamy tu o przewodach sieciowych za 500 zł (a czasami i więcej) i my którzy słyszymy różnicę wypowiadamy się na temat takich kabli.

Osoby które nie słyszą kabli proponuję aby przeniosły się na forum dla niewidomych i podyskutowały o kolorach, barwach i ich odcieniach.

O tutaj masz temat gdzie wszyscy wątpiący będą wycinani i możesz popisać w dobrej atmosferze:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Quadral Signum 90, Denon DRA-800H

O tutaj masz temat gdzie wszyscy wątpiący będą wycinani i możesz popisać w dobrej atmosferze:

Co to wnosi do tematu tego postu w którym zbierasz głos? Jóź wiemy że nie słyszysz sieciówek i jeszcze raz dziękujemy.

Jak założycie sobie wątek " Dobre sieciówki do 500 zł których nie słyszę" to gwarantuje że nikt z nas nie napisze tam ani słowa że słyszy te kable. Zgoda?

Ale mózg nie jest w stanie z przepaskami na oczach lub bez nich nazywać dżwięków

2 kawałków muzyki też nie rozróżnisz z przepaską na oczach ??

ja nie a Ty? przecie wszystko jedno jaki jest...

I właśnie dlatego tak nie robią, bo przecież trzeba iść za modą, żeby ktoś to zechciał kupić, prawda :)

Bo ma być maksymalnie tanio i maksymalnie zyskownie.

Już nie przesadzaj, że kawałek kabla którym można skorygować granie basu to duży koszt na tle pozostałych podzespołów w obudowie wzmacniacza :) A przecież mozna tak podnieść o klasę lub dwie brzmienie i taki producent nie korzysta? No proszę Cię :))

raczej nikt tu altusw nie ma wiec nie przeginaj, a 20 letni cedek czy wzmacniacz to bys sie zdziwil jak potrafi zagrac

Panowie a takie odbicie piłeczki - dlaczego producenci wzmacniaczy nie montują byle jakich przewodów zasilających na stałe? są w zmowie z producentami kabli?

Mysle ze obecnie rynek elektroniki i kabli moze byc kontrolowany

Kiedys przewody byly montowane na stale w sprzecie ktory nawet dzis po 20 latach mozna uznac za bardzo wysoki

Bo ma być maksymalnie tanio i maksymalnie zyskownie. Popatrz sobie co jest w środku takich głośników jak Audio Physic Tempo 6. Kolumny przecież za niebagatelna 6.500 zł.

I tak to obecnie wyglada, liczy sie zysk i minimum nakladow

20 lat temu jak kupiles kolumny za 6 tys to dostawales solidne skrzynki, bardzo dobrej jaksoci elementy zwrotnicy, przynajmniej wysokie/srednie mialy kondensatory stale i cewki powietrzne oraz dosc zaawansowane glosniki jak na tamte czasy, a obecnie wlasnie dostajesz wielkie gowno, naprawde to jest przykre, wszak 6 tys to nie jest malo i mozna sie spodziewac nieco lepszego wykonania i komponentow

a przeciez nawet niektore kolumny po 10 tysi maja takie niespodzianki w zwrotnicy

dla nas jako konsumentow to nie problem doplacic 200zl wiecej za lepsze elementy zwrotnicy, ale dla producenta to jest gigantyczna oszczednosc, bo w ogolnym rozrachunku i tak nam wcisna drozsze a gorsze

Gówno gównem, takie czasy - wydoić, tanio zrobić, lub stworzyć mit potrzeby posiadania gówna i je srzedawac

tak działa rynek, nic na to nie poradzisz, wszyscy w tym siedzimy

Poda mi ktoś jakieś sieciowe insze niż z komputerowego szopu, czy samemu lutnąć, a jeśli tak to na co uważąć przy produkcjo, pardąą konfekcjonowaniu?

Gówno gównem, takie czasy - wydoić, tanio zrobić, lub stworzyć mit potrzeby posiadania gówna i je srzedawac

tak działa rynek, nic na to nie poradzisz, wszyscy w tym siedzimy

Poda mi ktoś jakieś sieciowe insze niż z komputerowego szopu, czy samemu lutnąć, a jeśli tak to na co uważąć przy produkcjo, pardąą konfekcjonowaniu?

Wez kup sobie 1,5 metra ekranowanego Lappa, na takich kablach dzialaja u mnie na zakladzie maszyny warte 2-3mln i uwierz mi ze te maszyny sa czule na kable, ale to nie znaczy ze musi byc zaraz jakis pyton podlaczony, ekranowany lapp w cenie 15zl/metr zalatwia sprawe do tego wtyki jakies dobre aby zapewnioc dobry kontakt z gniazdem i wsio ekran laczysz od strony odbiornika

Warto spróbować tak jak pisze Bumpalump i się przekonać. Ja tak zrobiłem. Kupiłem Lapp kable OLFPLEX CLASSIC 110 CY i do tego w miarę porządnie wtyki. Jak na razie jestem zadowolony. Może dlatego że nie porównywałem z innymi kablami. Ale przynajmniej przed próbą nie piszę z góry że jestem pewien że wszystkie kable graja tak samo, bo tego nie wiem jak nie próbowałem osobiście. Znalazłem wątek na audio-stereo gdzie chłopaki rozebrali kabel NEEL N7ES i okazało się że w środku siedzi właśnie OLFLEX CLASSIK110 CY 7G1,5. Podaje linka do tematu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jasne, ale chodziło raczej o taki przykład, że nawet przy wzmacniaczach i odtwarzaczach z najwyższej półki masz stockowy przewód IEC (oszczędność na tym pułapie?!) i producent w instrukcji nie pisze o tym, że podłączając urządzenie tym przewodem mogą wystąpić jakieś anomalie i najlepiej go wymienić, by sprzęt pracował i grał na 100% swoich możliwości. W ogóle któryś z największych producentów daje zasilającego pytona w standardzie?

No nie zawsze jest tak prosto.

Tutaj "stockowy" kabel zasilający Accuphase. Nie jest ani zwykły i ani nie jest tani.

Ukryta Zawartość

Nie będę pisał o AudioNote, Kondo i paru innych lampiarzy ze srebrnymi trafami. Można to zobaczyć w każdym prospekcie ich urządzeń z wyższych półek, albo zobaczyć działy modyfikacji. No ale tutaj zawsze można powiedzieć - "dla oszołomów".

Jeżeli zostaniemy na chwilę przy Accuphase, to bardzo dociekliwi (nie chwalą się tym, niestety) dowiedzą się, że trafa zasilające były (piszę w czasie przeszłym, bo nie wiem czy dalej tak jest) nawijane miedzią OFC. Gniazda sieciowe z OFC pozłacane - tutaj już piszą. Mało tego, płytki pcb są z pozłacanej miedzi OFC (o tym nie piszą).

I właśnie Accuphase mnie zastanawia. Firma typowo inżynierska. Urządzenia rozbudowane, ale na rzetelnych, nie audiofilskich częściach. W każdym urządzeniu conajmiej kilka elektrolitów w torze sygnałowym. A tutaj taki dziwny numer.

Ukryta Zawartość

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

To jak to jest z tą poradą co to kable sieciowego do 500zł? Pytam mających doświadczenie, a nie "amatorów kwaśnych jabłek". Można w tej kwocie kupić coś dobrego, czy jak tu jeden już doświadczony w kablach "fachowiec" pisał że wystarczy podłączyć kabel od żelazka jego żony?

Proponuję poczytać

Ukryta Zawartość

Ale zapewne to byli głusi audiofile. Bo tylko tacy się mylą. Ci słyszący oddech komara już od dawna stwierdzili, że sprzęt gra lepiej, im więcej napisze się bzdur o kablu zasilającym.

Co ciekawe takie bzdety o wpływie przewodu sieciowego na dźwięk mozna dostrzec jedynie we wszelkiej maści audiofilskich wypocinach typu: "więcej góry, masakruje sceną…"itd.

Natomiast jak się okazuje w zyciu…żadne testy na audiofilach, żadne testy miernikami czy w studiach nagraniowych nie wykazały, by po włączeniu w system przewodu zasilającego za 3K nagle w pokoju odsłuchowym audiofila pojawiła się nowa jakośc, magia dźwieku czy z głośników wypełzł wokalista.

Okazuje się, że tak mierniki jak i audiofile nagle przy ślepym teście…słyszą tyle samo i tak samo, bez względu na ilość wydanych $ na metr kabelka.

Ale oczywiście cieszy konsumpcjonizm, napędza gospodarkę, daje miejsca pracy i daje poczucie szczęścia. Dla wszystkich.

Ukryta Zawartość

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

Myślę o podłączeniu do mojego źródła czyli Denona DCD-3000. Zacny to stary odtwarzacz z dobrym DACkiem na pokładzie. Mam to podłączone z końcówka mocy na modułach ICEpower 500asp. Oczekiwań dużych nie mam odnośnie kabla sieciowego bo to już końcowa kosmetyka, ale jeśli można by było uzyskać troszkę więcej przestrzeni to fajnie by było.

Kolego lupo nie mam pojęcia ;) Może wyskocz na miasto do jakiejś galerii, kup u Armaniego marynarkę. Może dołożą lepszy wieszak od tego, jaki mozna "przytulić" w sklepach ZARA lub na targu.

Zapewne zyskasz dociążenie dołu, zdecydowaną poprawę separacji kanałów, a z tego co wiewiórki opowiadają…wokal stanie się jakby wyraźniejszy, a nawet realniejszy. Taki wiesz…koncert na żywo w Twoim domu.

Myślę, że jest to jakiś kierunek poszukiwań nowych doznań;)

Kiedy napisałem do inzyniera Cambridge Audio gdzie mozna kupić lepszej klasy przewód zasilający do ich produktu (AZUR 851W), a byłem posiadaczem 2 takich sztuk w zestawie dostałem odpowiedź:

"po naszych wielu testach w ślepym odsłuchu na wielu, wielu uzytkownikach oraz setkach prób pomiarowych nigdy nie stwierdzilismy, by przewód zasilający miał wpływ na poprawę czy zmianę brzmienia w naszych konstrukcjach".

Zapewne inzynierowie CA są głusi. A nawet nie zapewne, a na pewno, skoro nie polecają drogich "audiofilskich" przewodów zasilających.

Jakie to przykre, mozna wydać 25K na PRE+2AMP i zostać pozbawionym tej wspaniałej jakości i mozliwości poprawy dzwieku.

Kiedy napisałem do ARCAM'A co proponują mi jako zastępstwo przewodu zasilającego do ich zacnego modelu z serii 49 (pre+out) oraz DAC'a33 by poprawić brzmienie…doszedłem do wniosku, że umówili się z inzynierami CA.

Jakaś zmowa, bo dostałem odpowiedź, że "przewód zasilający nie ma żadnego absolutnie wpływu na poprawę dzwięku w ich sprzęcie".

Dostałem tyle i aż tyle w odpowiedzi. Żadnych kombinacji czy wywodów. Padło czyste i jasne w przekazie "nie ma żadnego ABSOLUTNIE WPŁYWU na poprawę dźwięku".

"Zasmutniałem" trochę, bo jak widać kolejni co nie wiedzą o tym, że 1 metr drutu daje magię nie do opisania.

Jeśli ktoś z Katowic ma czas na doświadczenie, chętnie zapraszam lub podskoczę z jakimś kablem i nawet przy wodzie mineralnej zrobimy mały test.

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

Ale co to ma wspólnego z pomocą koledze który ma ochotę i pieniądze żeby kupić kabel do 500zł? Chcesz mu mówić co ma robić i na co pieniądze wydawać? Czy na kogo ma głosować też za niego zadecydujecie?

Oczekiwań dużych nie mam odnośnie kabla sieciowego bo to już końcowa kosmetyka, ale jeśli można by było uzyskać troszkę więcej przestrzeni to fajnie by było.

jesli masz dobry balans tonalny i nie musisz niczego poprawiac tp masz problem. takie kable sa drogie.jesli w ogole istnieja.

zazwyczaj jesli dasz jasne kable tu to gdzie indziej musisz to czym zrownowazyc.

ludzie daja raczej do zrodla jasniejsze (tym samym bardziej rozdzielcze druty) po to zeby dac do koncowki mocy cos ciemniejszego. ma to sens jesli masz system zbudowany z wielu elementow..

jak mialbym ograniczony budzet to do cd dalbym supre (ale nie na oryginalnych wtyczkach bo sa do dupy) gra troszke jasno ale jak jej sie zalozy jakies miedziane wtyczki to juz jest lepiej. (najtansze sa hifituning - okolo 10 euro za schuko a ta jest najwazniejsza) a do konckowki atakowalbym jakiegos taniego wireworlda. stratusa albo aurore. roznice sa glownie w prezentacji basu. obojtenie ktory model. roznia sie wtyczkami. kiedys mozna bylo kupic je z metra. w swojej cenie to bardzo dobre kable. ale na electre juz bym uwazal. moim zdaniem najlepsze sa wlasnie te najtensze. do zrodla mozesz tez upolowac uzywane te tansze furutechy. i zalozyc im jakas niezla konfekcje ieGo na ten przyklad. wystrzegaj sie wtyczek z brazu bo to kicha okrutna. maja sporo basu ale srednica i gora maja fatalna. oyaide tunami z metra z dobrymi wtyczkami tez jest fany do zrodel. podobnie jak acoustic reviev (nawet lepszy) ale to juz nie ten budzet...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.