Skocz do zawartości
IGNORED

KLUB - Stowarzyszenie Vienna Acoustics

Rekomendowane odpowiedzi

^^ Niekoniecznie. Moim zdaniem, Bachy mają szansę dobrze zagrać i w metrażu 15-25m2.

Mając do wyboru Bach czy Haydn do 15m - bez wahania wybrałbym te pierwsze.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Witam, U mnie Bachy graja w 16 metrach. Na poczatku bylo troche gimnastyki z optymalnym ustawieniem, ale oplacilo sie :)

Mozna, a nawet trzeba pobawic sie z zamknieciem otworu bass reflex.

Pozdrawiam.

Less is More

Witam , jeśli można to i ja chętnie przystąpię do klubu VA z moimi kilkuletnimi Beethovenami które cieszą mnie nieprzerwanie swoim dźwiękiem od samej nowości :) Pozdrawiam Wszystkich

post-2250-043379300 1297886592_thumb.jpg

michaello

okleina Beethovenów to okleina różana ( rosenrooth ) najdroższa która była w ofercie VA , a co do Kody obok , poza podobnymi gabarytami obu kolumn nie łączy ich nic więcej :) , Kody grały jako przody w oddzielnym kinie domowym , Pozdrawiam

michaello

okleina Beethovenów to okleina różana ( rosenrooth ) najdroższa która była w ofercie VA , a co do Kody obok , poza podobnymi gabarytami obu kolumn nie łączy ich nic więcej :) , Kody grały jako przody w oddzielnym kinie domowym , Pozdrawiam

(rosewood)

;-)

Słuchając rozumu....

A ja napiszę tak - jest za dużo czynników, żeby na to pytanie odpowiedzieć wprost :) Zasadniczo, zależy od pomieszczenia i upodobań, ale ja bym się skłaniał ku większym głośnikom. Z monitorów na pewno nie będziesz miał takiego wypełnienia dołu, w sumie to nic odkrywczego, ale nie rozumiem osób słuchających w 20 m2 małych monitorków i tłumaczących sobie że to gra w sposób wyrafinowany (chyba wyrafinowany "inaczej", godząc się na brak średniego i niższego basu na rzecz precyzji, która w VA jest ponadprzeciętna).

Vienna Acoustics Mozart Grand. W USA około 6 000zł, a w PL około 10 000zł. Ciekawa sprawa.

http://www.listenup.com/Vienna+Acoustics+Mozart+Grand-p-MOZART-p-.html

http://www.tophifi.pl/towar/id/429/xd/1/mozart_grand/

Violet,

Niestety, ale tak sie dzieje nie tylko z kolumnami. Dla przykladu napisze, ze cena BMW 550i Xdrive w USA zaczyna sie od 62500$ czyli troche ponad 180 tys. naszych polskich zlotych. Natomiast za ten sam model w Polsce trzeba zaplacic ponad 340 tys. czyli prawie dwa razy tyle :(

Najsmieszniejsze jest to, ze BMW sa produkowane tuz za nasza zachodnia granica, Vienny tuz za poludniowa, a do USA trzeba jakos je przetransportowac, a to kosztuje nie malo. Wiec pytam sie, gdzie tu logika? :/

BTW, po doliczeniu cla i podatku cena tych Mozartow nie przekroczylaby pewnie 10 tys.

Less is More

Dlatego trzeba ciagnac ze Stanow i z Europy co sie da. W dobie internetu i kart kredytowych to zaden problem. Ja do tej pory kupowalem kable z UK i USA. Klocki mozna bez obaw kupowac w UK. Bez problemu wysylaja i nawet daja rabat. A przeciez tez na tym angielscy sprzedawcy zarabiaja. Tylko w ten sposob mozna nauczyc naszych dystrybutorow.

witam kolegow i kolezanki:) wpisuje sie na liste szczesliwych posiadaczy va ze swoimi bach grand wersja tzw white. graja od grudnia 2010 z rotelem 1520 w pomieszczeniu ok 25m2 i spokojnie sobie z ta powierzchnia radza. przed kupnem testowalem tez z marantzem seria 8003 i ki oraz audioanalog crescendo. wg mnie rotel 15 najlepiej je napedza, oferujac dynamike, ozywienie dzwieku, zdecydowanie inaczej niz cieply, kluchowaty marantz.

w przyszlosci byc moze zamiana elektroniki na primare 32 lub naim xs - jesli testowaliscie pls dajcie znac, jednak va zawsze juz pozostanie nr 1.

z innej beczki, jakie macie zdanie o audiophysic sitara lub yara 2 superior, ktora wg mnie gra rownie optymalnie co va

Dlatego trzeba ciagnac ze Stanow i z Europy co sie da. W dobie internetu i kart kredytowych to zaden problem. Ja do tej pory kupowalem kable z UK i USA. Klocki mozna bez obaw kupowac w UK. Bez problemu wysylaja i nawet daja rabat. A przeciez tez na tym angielscy sprzedawcy zarabiaja. Tylko w ten sposob mozna nauczyc naszych dystrybutorow.

Kupowałeś także sieciówki za granicą ?

witam kolegow i kolezanki:) wpisuje sie na liste szczesliwych posiadaczy va ze swoimi bach grand wersja tzw white. graja od grudnia 2010 z rotelem 1520 w pomieszczeniu ok 25m2 i spokojnie sobie z ta powierzchnia radza. przed kupnem testowalem tez z marantzem seria 8003 i ki oraz audioanalog crescendo. wg mnie rotel 15 najlepiej je napedza, oferujac dynamike, ozywienie dzwieku, zdecydowanie inaczej niz cieply, kluchowaty marantz.

w przyszlosci byc moze zamiana elektroniki na primare 32 lub naim xs - jesli testowaliscie pls dajcie znac, jednak va zawsze juz pozostanie nr 1.

z innej beczki, jakie macie zdanie o audiophysic sitara lub yara 2 superior, ktora wg mnie gra rownie optymalnie co va

Witaj :) oo wersja "white"? to raczej rzadkość... Ciekawe, jak się prezentują "na żywo".

"Piano White Edition", to zdaje się być nowa linia wzornicza:

http://www.va-speakers.co.uk/Concert-Grand-Series/Piano-White-Edition.aspx

w takim razie wrzucam foty:) wersja white to 'wplyw' malzonki - fakt wygladaja w realu bardzo ciekawie. kolor jednak nie ma znaczenia na dzwiek, cena jednak jest juz zdecydowanie wyzsza od standardu i nikt nie potrafil wyjasnic dlaczego

ps: przepraszam za fatalna jakosc zdjec:(

post-31230-008615200 1298222546_thumb.jpg

post-31230-093715300 1298222573_thumb.jpg

w takim razie wrzucam foty:) wersja white to 'wplyw' malzonki - fakt wygladaja w realu bardzo ciekawie. kolor jednak nie ma znaczenia na dzwiek, cena jednak jest juz zdecydowanie wyzsza od standardu i nikt nie potrafil wyjasnic dlaczego

ps: przepraszam za fatalna jakosc zdjec:(

Faktycznie, ciekawy wygląd mają z pewnością. Wydawało mi się, że wyższa cena to kolor różany (wyższy koszt okleiny?)... Białe mogą mieć wyższą cenę ze względu na mniejsze zainteresowanie potencjalnych klientów takim wykończeniem, tym samym wyższe koszty produkcji i importu.

Biały kolor głośników musi wybitnie pasować do wystroju wnętrza, żeby było fajnie, ale potencjał ma duży.

Naprawdę, ładne te "albinosy" - tylko pogratulować gustu małżonce Kolegi, bo białe Bachy wyglądają rewelacyjnie!

Kilka nowości z VA:

http://www.viennaacoustics.at/news/article_13.php

• 1 miesiąc później...
  • 2 tygodnie później...

:) graja z Electrocompaniet ECI3 i NAD C542. po kilku doswiadczeniach z kablami posiadanymi w domu (chord, qed, audioquest, siltech, vdh) graja na glosnikowych audioquestach i nordostach red dawn na IC. rozmawialem juz z panem Gierszewskim z Albedo i czekam na testowe kable. podobno bedzie jeszcze lepiej :) posluchamy...

na dzisiaj jest cieplo, klimatycznie i co najbardziej ujelo moje serce baaardzo muzykalnie. znakomite kolumny warte kazdej zlotowki, zarowno z punktu widzenia dzwieku ale rowniez jakosci stolarki i wykonania.

• 2 tygodnie później...

Dopiszę się z Vienna Acoustics Mozart Grand. Mam je już coś ok. 3-4 lat. Grały m.in. z Primare serii 21, jak i Yamaha A-S2000 w pomieszczeniu ponad 35 m, i dawały radę. Z Yamahą trochę pewniej. Mam jednak wrażenie, że mogą lepiej.

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

VA Schonberg mozna teraz kupić za około 7500zł:

http://www.tophifi.pl/towar/id/434/schnberg_silver/

Jak dla mnie zbyt awangardowe :) juz wole moje Bachy, tansze i ladniejsze.

I pewnie lepiej grają, bo Schonbergi mają zdaje się mniejszą objętość obudowy od Bachów, nie mówiąc o Mozartach i wyższych modelach. Niestety Schonbergow nie słyszałem, ale mam nadzieję, że może w tym roku posłucham wysokich modeli VA na Audioshow. A tak przy okazji, to czy ktoś już coś na ten temat wie? Czy będą VA wystawiane? Ostatnio chyba ze 2 latka temu VA słuchałem na Audioshow...

Póki co VA zapowiada nową serię/edycję głośników - The Symphony Editions:

http://www.vienna-acoustics.com/news/article_13.php

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.