Skocz do zawartości
IGNORED

Tannoy Glenair 10 i 15

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Z mojej strony chyba bardziej reflksja niż konkretne porównania:)

Słuchałem na prezentacji Glenair 15 grały z topową elektroniką BAT'a (cd+pre+końcówka). Pomieszczenie ok 50m2.

Praktycznie wszystko zaskakiwało od samego początku. Słuch oczywiście wymagał wstępnej adaptacji (akceptacji?) do takich kolumn. Ale w rezultacie zagrało fantastycznie, cudowna średnica, namacalny i duży dźwięk wypełniający całą przestrzeń. Po prostu grała muzyka do słuchania i przyjemności bo nawet nie zastanawiłem się czego mi tu brakuje itp. a przecież oczywistym jest że skraje pasma brzmiały w takim systemie bardzo specyficznie. Mój repertuar raczej niezbyt wyszukany od AMJ, PMG, inne lekkie jazzy na COMIE kończąc.

Bardzo przyjemnie spędzone 1,5 godziny słuchania :)

Pozdr

witam,

posiadałem już w swoich systemach wiele głośników - monitory (Usher, Kef, Sonus Faber, Vienna Acoustics, Wilson Benesch) - podłogówki (Esa, Wilson Benesch), a obecnie wspomniane Glenair 10 i uważam, że są to głośniki na długie lata...

gra to z VTL IT-85 + Yamaha CD2000 (wszystko dość dobrze okablowane - zarówno sygnałowo jak i prądowo) i dźwięk jaki uzyskałem z tych kolumn jest po prostu potężny, bardzo muzykalny, świetna scena i rewelacyjne (jak dla mnie oczywiście) całe pasmo,

no cóż mogę więcej powiedzieć, chyba tylko - GORĄCO POLECAM!

pozdrawiam,

• 1 rok później...

Słuchałem na prezentacji Glenair 15 grały z topową elektroniką BAT'a (cd+pre+końcówka). Pomieszczenie ok 50m2.

Praktycznie wszystko zaskakiwało od samego początku. Słuch oczywiście wymagał wstępnej adaptacji (akceptacji?) do takich kolumn.

Jakie było Twoje pierwsze wrażenie kiedy usłyszałeś te kolumny (przed adaptacją/akceptacją)? Czyli pierwsze sekundy odsłuchu.

Jakie było Twoje pierwsze wrażenie kiedy usłyszałeś te kolumny (przed adaptacją/akceptacją)? Czyli pierwsze sekundy odsłuchu.

Ja też słuchałem tych kolumn w dobrym towarzystwie (salon Audiostyl K-ce) ale nie zrobiły na mnie dobrego wrażenia. Nigdy bym tych kolumn nie kupił. Brzmienie jest specyficzne. Na pewno nieuniwerslane.

pzdr

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

>Piopio

A jak odnioslbys aspekty brzmienia tych kolumn Glenair na wspolczesnych glosnikach wspolosiowych - Dual Concentric - do moich starych monitorow Tannoy-a, w ktorych siedza tego typu glosniki ale w wieku 30-tu lat ?

Wprawdzie byles u mnie dosc dawno i to w celu porownania brzmienia wzmakow, ale sadze, ze pamietasz rowniez podstawowe aspekty brzmienia tych glosnikow, bo ja nie przypominam sobie w tej chwili, czy wyrazales wowczas swoja opinie w tej kwestii. Pamietam tylko, ze przed odsluchami u mnie, bylismy chyba u XYZPawla posluchac Orionow - chyba, ze sie myle i u Pawla bylem z piopio ? Oj ta zawodna pamiec... :-)

>Piopio

A jak odnioslbys aspekty brzmienia tych kolumn Glenair na wspolczesnych glosnikach wspolosiowych - Dual Concentric - do moich starych monitorow Tannoy-a, w ktorych siedza tego typu glosniki ale w wieku 30-tu lat ?

Wprawdzie byles u mnie dosc dawno i to w celu porownania brzmienia wzmakow, ale sadze, ze pamietasz rowniez podstawowe aspekty brzmienia tych glosnikow, bo ja nie przypominam sobie w tej chwili, czy wyrazales wowczas swoja opinie w tej kwestii. Pamietam tylko, ze przed odsluchami u mnie, bylismy chyba u XYZPawla posluchac Orionow - chyba, ze sie myle i u Pawla bylem z piopio ? Oj ta zawodna pamiec... :-)

Hej Lutek !

To byłem ja ! Do dziś bardzo miło wspominam spotkanie u Ciebie. To był prawdziwy audiofilski zjazd.

W obydwu przypadkach (stare i nowe Tannoye) zastrzeżenia mam do basu. Brakuje zdecydowanie dołu. W przypadku nowej wersji góra też nie przypadła mi do gustu. W porównaniu z klasycznymi głośnikami w podobnej cenie czegoś zdecydowanie mi w dźwięku brakowało. Niestety nie pamiętam już szczegółów - ech ta pamieć ;-)

pozdrawiam serdecznie !

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

>Piopio

Moze akustyka pomieszczenia, w ktorym sluchales wprowadzala balagan. Niestety..., wysokiej jakosci dzwiek znany z jakis dobrych kolumn, ta moze kompletnie zniszczyc. Trudno mi raczej uwierzyc, ze Tannoy mocno pofolgowal, co do jakosci wspolczesnie produkowanych glosnikow wspolosiowych w stosunku do tych starych i bardzo starych konstrukcji.

Rowniez serdeczne pozdrowienia.

Wpadnij kiedys, jak bedziesz w moich okolicach - moze potestujemy jakies kolejne modele wzmakow lub cd-kow :-)))

Ja grałem jakiś czas na Devonach z HPD315A z odnowionymi zwrotnicami. Dosyć bespośrednie brzmienie, jakoś brakowoło mi wyraźniejszego różnych częstotliwości. Niemniej dość przyjemne granie.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

U mnie grają Glenair 10 z Luxman 550 AII i obecnie (na egzaminie) Burmester 061. Poprzednio Qadral Aurum 7 (zaraz podepnę aby przypomnieć sobie jak grały i sprawdzić jak zagra wstęga z Burmesterem) Tanoy może i "specyficzny" albo cała reszta jest "specyficzna" zależy od preferencji. Mogą grać cały dzień i nic nie męczy nie masz dość , dla mnie jak na razie wybornie:) Bas może i nie przewraca szaf ale jest zawsze i to w ilości optymalnej( dla mnie).

• 5 miesięcy później...

Jak ktoś jest przyzwyczajony do sztucznego, nadmuchanego basu ze współczesnych burczybasów-słupków to faktycznie bas z 15" papierowego Tannoy'a może mu się wydać "szczupły" :)

Podbity bas w kolumnie może występować przy każdej wielkości głośniku basowym, bo nie wynika to z jego średnicy, tylko strojenia kolumny. Jeśli te Tannoy grają równo, to nic tylko się cieszyć.

Każdy dobry, stary czy nowy bez różnicy, pięknie czaruje, jednym się to podoba, innym mniej

nie da się jednak powiedzieć, że tannoy ma cokolwiek wspólnego z jakkolwiek pojmowaną neutralnością, tworzy klimat jak kiedyś quady ... i tyle

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.