Skocz do zawartości
IGNORED

StampAmp - taki GainClone w klasie D

ChUmI

Rekomendowane odpowiedzi

hmmm ... jezeli to bedzie twoja pierwsza plytka SMD to mam nadzieje ze masz przynajmniej przylutowane uklady bo moze byc ciezko :) Ogolnie nie jest ta plytka prosta mechanicznie do poskladania i przydalo by sie troche doswiadczenia ... ale coz, bedziesz potrzebowal cierpliwosci i starannosci w lutowaniu a wszystko powinno sie udac.

Przede wszystkim zapomnij o hot air - ja nigdy nie stosuje powietrza do lutowania i moje zdanie jest taki ze goracym powietrzem mozna wiecej zepsuc niz polutowac a napewno mozna szybciej narobic zimnych i spalonych lutow niz klasyczna dobra kolba z regulacja temperatury. Do lutowania SMD potrzebna jest dobra kolba z regulacja temeratury - moc najlepiej z 60W i porzadne, nie za cienki i przede wszystkim krotie groty :) i wazna jest pasta lutownicza jak przy kazdym lutowaniu - tylko lutowanie z odpowiednim topnikiem zapewni pewne i czyste luty. Past jest na rynku wiele i te dobre sa niestety strasznie drogie i ciezko dostepne - opakowanie dobrej pasty Multicore albo ERSA kosztuje tyle co pol tego wzmacniacza :) Jedyna tania i dobra pasta jaka spotkalem jest dostepna w Conrad'dzie - niestaty strona www.conrad.pl jest tak durnie zrobiona ze nie da sie wrzucic linku wiec najlepiej wejsc na glowna strone i poszukac artykulu o numerze 813400 - wyglada jak na fotce ponizej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Odrazu chcialem dodac ze ta pasta nie jest oficjalnie przewidziana do lutowania elektroniki - podobno jest silnie korozyjna jak podaja oficjalne zrodla :) i moze pozostawiona na sciezkach nadzerac luty i sciezki - to wersja oficjalna :)

Ja ta paste stosuje od dobrych 5-6 lat i nigdy nie mialem problemu i nie widzialem zadnych problemow na plytkach poskladanych lata temu :) Wazne jest, zeby po lutowaniu plytke dokladnie umyc alkoholem - pasa swietnie schodzi - teoretycznie wystarczy wystarczy splukac, ja myje uzywajac starej szczoteczki do zebow :)

Pasta daje super luty - jest tak dobra jak najlepsze pasty z jakimi mialem przyjemnosc pracowac :) i co jest najwazniejsze kosztuje grosze :) polecam :)

Hej

Jako że z powodzeniem lutuję za pomocą kolby i cyny maleństwa o rastrze nie większym niż te MP pozwolę sobie zauważyć, że ta pasta to tylko topnik, nie zawierająca cyny. Na początek radzę jednak zabyć pastę lutowniczą, bo da Ci ona dużo większe prawdopodobieństwo polutowania układu bez zwarć (oczywiście pod warunkiem, że nie będziesz jej stoswać zbyt obficie).

pozdrawiam

Nie mam potwierdzeń, od większości osób, zakładam ze doszły :).

Mam jeden wolny polutowany komplet do wzięcia jakby ktoś chciał, no i będzie też drugi jak dojdą mi cewki i brakujące kondensatory.

• 4 tygodnie później...

Chcial bym tylko troche odswiezyc watek i zapytac kto z was jeszcze uruchomil wzmaka - jak narazie bardzo malo opisow jak tez wzmak u was zagral ... a ja jestem poprostu bardzo ciekawy :) W sumie rozeszlo sie sporo zestawow wiec mam nadzieje, ze przynajmniej polowa juz jest poskladana i uruchomiona :))) Czekam na kolejne wpisy od wszystkich ktorzy juz sluchaja swojego klona i pozdrawiam!

ChUmI, 9 Sie 2010, 13:39

>rozeszlo sie sporo zestawow wiec mam nadzieje, ze przynajmniej polowa juz jest poskladana i

>uruchomiona :)))

strzał w 10 :)

Jeden kanał już działa, drugi coś się nie chce odezwać, ale będę się przyglądał płytce i mam nadzieję że zobaczę co jest nie tak.

Do mnie przesyłeczka dawno dotarła. Dzięki za organizację. Osobiście mam taką zasadę że lutuję od jesieni do wiosny a od wiosny do jesieni jeżdżę rowerem:) Więc układzik poczeka do listopada pewnie.

A ja się zabieram pomału. Muszę go uruchomić przed odwiedzinami "szczecińskiej grupy pod wezwaniem", hehe, już widzę ich miny jak im pokażę co gra. Jak patrzę na tego scalaka to lutownica mi z ręki wypada. Takich "gęstych formatów" to jeszcze nie lutowałem:)

• 1 miesiąc później...

Dzisiaj znowu spróbowałem odpalić jeden niedziałający kanał stampampa. Podgrzałem podejrzane luty, ale cały czas nie działa, tzn. jak trafo po włączeniu brumi i mocno się grzeje, po kilkudziesięciu się zapewne usmaży. Sugerowałoby uzwojenia wtórne gdzieś są zwarte, ale drugi kanał na tym samym trafie działa normalnie (nie podłączałem 2 kanałów naraz). Macie jakiś pomysł?

Dzisiaj znowu spróbowałem odpalić jeden niedziałający kanał stampampa. Podgrzałem podejrzane luty, ale cały czas nie działa, tzn. jak trafo po włączeniu brumi i mocno się grzeje, po kilkudziesięciu się zapewne usmaży. Sugerowałoby uzwojenia wtórne gdzieś są zwarte, ale drugi kanał na tym samym trafie działa normalnie (nie podłączałem 2 kanałów naraz). Macie jakiś pomysł?

układ jest na tyle prosty ze pewnie jakaś pier**la - chyba ze padła kostka, troche zabawy cie czeka nie ma jak odłączyć zasilacza

na początek chyba ze już to zrobiłeś, cala płytkę do benzyny ekstrakcyjnej i pędzelkiem miedzy wszystkim czasem zostają po paście jakieś rezystancje,

później miernik i diody w mostku, napięcia, przejścia itd

• 1 miesiąc później...

Widze, ze temat juz umarl wiec albo wszyscy poskladali i nie sa na tyle zadowoleni z dzwieku zeby sie podzielic wrazeniami albo wiekszosc z zakawiajacych poprostu wsadzila plytke do klaseru z plytkami z forumowych zamowien i tam na zawsze zostanie :)

Mam tylko takie pytanie - kto ma puszczony przeze mnie w obieg prototyp??? bo narazie sluch po nim zaginal ... dobrze bylo by wiedziec u kogo zagoscil na stale ...

Mam tylko takie pytanie - kto ma puszczony przeze mnie w obieg prototyp??? bo narazie sluch po nim zaginal ... dobrze bylo by wiedziec u kogo zagoscil na stale ...

U mnie i muszę się przyznać bez bicia, że już leży tak od jakiegoś czasu, co gorsza okazało się, że trafo, które myślałem, że podejdzie pod testy okazało się zwarte, więc nawet nie miałem przyjemności skorzystać. Mogę puścić dalej na liście lub zwrócić - jak wolisz ChUmI. Za przetrzymanie przepraszam -> totalny brak czasu.

• 2 miesiące później...

niestety montaż i lutowanie powierzchniowe gaiclona w klasie D przerósł moje mozliwośc a trochę szkoda żeby częsci leżały w szufladzie i kurzyły sie , mam niesmiałą prosbe może ktoś podjałby sie odpłatnie złożenia go ? jak nie bilety NBP to możę siemens mkv 10 albo 15 uF lub teflony 0,1 uf , moga być też lampy 6sn7 lub zamienniki

niestety montaż i lutowanie powierzchniowe gaiclona w klasie D przerósł moje mozliwośc a trochę szkoda żeby częsci leżały w szufladzie i kurzyły sie , mam niesmiałą prosbe może ktoś podjałby sie odpłatnie złożenia go ? jak nie bilety NBP to możę siemens mkv 10 albo 15 uF lub teflony 0,1 uf , moga być też lampy 6sn7 lub zamienniki

A ja by radził ci spróbować. W sumie to DIY:) Weź na pierwszy raz kup jakiś kit z AVT na elementach SMD i przelutuj, odpal. To naprawdę nie jest takie trudne. Fakt że ten wzmak jest naprawdę maciupki i trzeba uważać żeby się poprostu nie pomylić z elementami. Moje pierwsze SMD to było PCM2702 (BantamDAC) i poradziłem sobie bez problemów. Swoją drogą mój StampAmp też czeka na montaż. W sumie chyba jak u większości z wątku bo poszło ponad 30 zestawów a prawie nikt nie pochawlił się wrażeniami z montażu, odsłuchu czy zdjęciami. A może poskładali i się zawiedli na dźwięku??:)

• 2 tygodnie później...

mam pytanko kolegów którzy już zmontowalu układ o trafo

planowałem kupić a właściwie zamówić z teroidy.pl

ale na jakie napiecie , obawiam się trochę 2x24 V bo po wyprostowaniu może dać ponad 24 V a to napięcie graniczne dla tego układu

jak myslicie 2x18 2x22 V ?

i jeszcze jakiej mocy

co sądziesz żeby były zalane żywicą i ekranowane

z góry dziękuję za pomoc

mam pytanko kolegów którzy już zmontowalu układ o trafo

planowałem kupić a właściwie zamówić z teroidy.pl

ale na jakie napiecie , obawiam się trochę 2x24 V bo po wyprostowaniu może dać ponad 24 V a to napięcie graniczne dla tego układu

jak myslicie 2x18 2x22 V ?

i jeszcze jakiej mocy

co sądziesz żeby były zalane żywicą i ekranowane

z góry dziękuję za pomoc

24V trafo będzie napewno zbyt duże. Da po wyprostowaniu ok. 33V. 2x18V da na wyjściu prostownika (nieobciążonym) też za dużo bo ponad 24V. Wg mnie maks to ok 2x16V. Tym bardziej że chyba nie ma potrzeby zasilania układu maksymalnym napięciem. Moc myślę że 150-200VA ze względu na dość dużą sprawność. Jeśli się mylę proszę poprawić:) Ekranowanie jeśli nie pomoże to napewno nie zaszkodzi - podobnie jak zalanie żywicą. Fajnie też chyba byłoby zasilić układ z dwóch osobnych traf.

24V trafo będzie napewno zbyt duże. Da po wyprostowaniu ok. 33V. 2x18V da na wyjściu prostownika (nieobciążonym) też za dużo bo ponad 24V. Wg mnie maks to ok 2x16V. Tym bardziej że chyba nie ma potrzeby zasilania układu maksymalnym napięciem. Moc myślę że 150-200VA ze względu na dość dużą sprawność. Jeśli się mylę proszę poprawić:) Ekranowanie jeśli nie pomoże to napewno nie zaszkodzi - podobnie jak zalanie żywicą. Fajnie też chyba byłoby zasilić układ z dwóch osobnych traf.

Niestety mylisz się kolego. Maksymalne napięcie na trafo pod obciążeniem to 2x18VAC. Wystarczające i bezpieczne będzie trafo 2x15VAC o mocy 120VA. Powyżej tej mocy jest to wyrzucanie pieniążków. Ja zasilałem ten wzmacniacz transformatorem od SOHY o mocy 70VA i na prawdę potrafiło to narobić hałasu w chałupie. Właśnie ze względu na wysoką sprawność wzmacniaczy w klasie D nie trzeba przewymiarowywać transformatora.

Niestety mylisz się kolego. Maksymalne napięcie na trafo pod obciążeniem to 2x18VAC. Wystarczające i bezpieczne będzie trafo 2x15VAC o mocy 120VA. Powyżej tej mocy jest to wyrzucanie pieniążków. Ja zasilałem ten wzmacniacz transformatorem od SOHY o mocy 70VA i na prawdę potrafiło to narobić hałasu w chałupie. Właśnie ze względu na wysoką sprawność wzmacniaczy w klasie D nie trzeba przewymiarowywać transformatora.

Co do mocy to masz rację - ale chyba jedno trafo (70VA) na jeden kanał? Ja tam lubie mieć mały zapas.

Co do mocy to masz rację - ale chyba jedno trafo (70VA) na jeden kanał? Ja tam lubie mieć mały zapas.

Jeśli zależy Ci na tym, żeby wycisnąć z tego malucha siódme poty możesz dać po 70VA na kanał i zrobić "monobloki". Wydaje mi się jednak, że nie do tego ma służyć ten brzdąc. Przy standardowych poziomach głośności z jakimi zwykle słuchamy muzyki nawet 50VA na kanał spokojnie da radę.

dzękuję wszystkim , którzy mi pomogli trafa już kupione

szczególne podziękowania Maxdili za wiele pomocnych maili, pozdrawiam

szczególne podziękowania ale inaczej ChUmI , olał moje PW i nie odpowiedział, po założycielu wątku spodziewałem się czegoś wiecej ale człowiek jest omylny

• 3 tygodnie później...
  • 3 lata później...

mam pytanie czy ktoś posiada schemat wzmaka do zamówienia grupowego mam 4szt. gdzieś posiałem schemat a ten link zamieszczony na stronie nie działa

hej,napisz do mnie na maila chumiecki (at) gmail . com - posle Ci co potrzebujesz. Link na stronie faktycznie dzialal przez lata i nie dziala od paru tygodni bo musialem pozmieniac troche na serwerze... szczeze mowic to nie sadzilem ze jeszcze ktos bedzie zainteresowany tym wzmakiem :) Ja ostatnio odpalilem sobie TPA3118D2 - prosty jak drut i fajny wzmacniaczyk, przede wszystkim prawie nie szumi - bez porownania nawet ze StampAmpem :) pomiezrylem jakies 45-50 µV RMS-A - polecam :)

hej,napisz do mnie na maila chumiecki (at) gmail . com - posle Ci co potrzebujesz. Link na stronie faktycznie dzialal przez lata i nie dziala od paru tygodni bo musialem pozmieniac troche na serwerze... szczeze mowic to nie sadzilem ze jeszcze ktos bedzie zainteresowany tym wzmakiem :) Ja ostatnio odpalilem sobie TPA3118D2 - prosty jak drut i fajny wzmacniaczyk, przede wszystkim prawie nie szumi - bez porownania nawet ze StampAmpem :) pomiezrylem jakies 45-50 µV RMS-A - polecam :)

To zapodaj projekt :-) o ile masz czas.

off top

acha umówiona paczka (płyta CD) wróciła do mnie ,

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.