Skocz do zawartości
IGNORED

Kształt obudowy - wpływ na dżwięk.

palton

Rekomendowane odpowiedzi

Gość cadam

(Konto usunięte)

Dla filtrów 1 rzędu warto zastosować dla głośników układ M-T-M, bo w przeciwnym razie charakterystyka w pionie przy częstotliwości podziału wygląda jak na rysunku.

post-4784-100007468 1251231252_thumb.jpg

• Użytkownicy+

Józefie, nie wiem czy to mit ale zgodnośc fazowa chyba bardzo dobra, znasz lepszą ? A tu wklejam przykład kolumn z filtrami 1-go rzędu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

I jeszcze jedna najważniejsza sprawa !

Żeby uzyskać zgodność fazową to trzeba albo wysunąć tweeter (jakiś wysoki model B&W tak ma) albo cofnąć (np pochylając ściankę) albo zastosować filtry do przesuwania fazy, jak robi Dynaudio.

Inaczej (z typowymi głośnikami) mamy rozjazd fazy w szerokim zakresie - przykład Totem Mite, które powinny mieć pochyloną przednią ściankę, dodany układ RC dla woofera, dodany układ RLC dla tweetera. Dlatego ja robię ich ulepszoną wersję :)

Gość cadam

(Konto usunięte)

Dla kulistych obudów też charakterystyka będzie wyglądała jak na rysunku. Wygląd tej charakterystyki zależy od przesunięcia fazowego, częstotliwości podziału, odległości między głośnikami.

• Użytkownicy+

Józefie a jeśli wysoki cofnięty:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

palton, 25 Sie 2009, 22:18

Tutaj jest właśnie pochylenie. Cewki głośników są w jednej płaszczyźnie.

Z prostą ścianką to mamy zgodność fazy...ale dopiero gdy głowę mamy przy podłodze :)

Przeglądnąłem swoje archiwa. M. in. jakieś testy w prasie audiofilskiej sprzed lat (90, pocz. nowego milenium). W różnych kategoriach cenowych, różne zespoły głośnikowe. Razem kilkadziesiąt różnorodnych pozycji.

Przyznawano tam gwiazdki w kategoriach:

Neutralność,

Dynamika,

Stereofonia,

Przejrzystość,

Muzykalność,

Bas,

Brzmienie,

Jakość/cena.

Do tego duża część opisowa.

Kilka z przytoczonych kategorii ma związek z tematem wątku.

Analizowałem, analizowałem i nie ma tam żadnych związków pomiędzy kształtem a stereofonią, neutralnością, przejrzystością, muzykalnością i brzmieniem.

Albo rzeczywiście nie słyszeli ich redaktorzy testujący albo jak to już wielokrotnie tu przytaczano wszelkie słyszenie jest czysto subiektywnym odczuciem.

Co z tego wynika?

Nie dojdziemy do prawd absolutnych. Tym lepiej ;)

• Użytkownicy+

A tu link do kolumn "katana" :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Użytkownicy+

Grzegorzu, spokojnie damy radę, wystarczy te same głośniki włożyc w różne obudowy i będzie odpowiedź. Miałem nadzieję że ktoś z DIY już to robił. Swoją drogą dziwne że tak mało na ten temat wiadomo.

Gość cadam

(Konto usunięte)

jozefkania, 25 Sie 2009, 22:18

>cofnąć (np pochylając ściankę) albo zastosować filtry do przesuwania fazy, jak robi Dynaudio.

Mógłbyś pokazać schemat takiego przesuwnika fazy?

jozefkania, 25 Sie 2009, 22:18

>I jeszcze jedna najważniejsza sprawa !

>Żeby uzyskać zgodność fazową to trzeba albo wysunąć tweeter (jakiś wysoki model B&W tak ma) albo

>cofnąć (np pochylając ściankę)

... albo użyć zwrotnicy aktywnej

Ukryta Zawartość

Przykład takiego filtru.

post-17766-100007457 1251233542_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość cadam

(Konto usunięte)

Bawiłem kiedyś bawiłem się w symulowanie takiego układu i wyszło, że krzywi on fazę jak zwrotnica L-R 2rz. Na jaką częstotliwość ma być dostrojony ten przesuwnik w stosunku do częstotliwości podziału dla wysokotonowego?

Ja bawiłem się w symulacje w Boxsimie i działało poprawnie. Nie wiem jeszcze jak oni stroją te filtry. Tutaj wychodzi, że jedna gałąź jest nastrojona na 1550Hz.

• Użytkownicy+

cadam, w tych wklejonych kulach głośniki są dosyc blisko siebie, może charakterystyka w pionie nie była by taka zła szczególnie jeśli by pochylic głośniki wysoki w dół a niski w górę coś ala fokale mini utopia, lub chociaż sam wysoki.

• Użytkownicy+

Józefie napisałeś :

"Żeby stosować filtry 1-rzędu, potrzeba:

- tweetera o bardzo niskim rezonansie i niskim piku impedancji,

- woofera o gładkiej charakterystyce"

Gdyby znaleźc takie głośniki to 1-wszy rząd byłby chyba najlepszy przy takiej obudowie ?

>Gdyby znaleźc takie głośniki to 1-wszy rząd byłby chyba najlepszy przy takiej obudowie ?

To trudno jednoznacznie powiedzieć.

Teraz tweetery z niskim rezonansem są dość tanie. Dla przykładu Seasy po około 160zł/szt z rezonansem 500Hz.

Ten tani woofer z Mite... Niby się nadaje do pierwszego rzędu, a moim zdaniem to on się drze na średnicy z takim filtrem. Ja raczej uznaję mocniejsze filtrowanie woofera, po to by nie psuł charakterystyki w płaszczyźnie pionowej. Można również zrobić filtrację pierwszego rzędu na aluminiowych głośnikach. Tylko trzeba dać pułapkę RLC dla wycięcia rezonansu woofera.

Tutaj moim zdaniem jedno z najlepszych rozwiązań tego typu jakie widziałem na tym forum. Co dziwne ja też zastosowałem podobny układ na innych głośnikach z pochyloną ścianką, nie widząc wcześniej tego :)

To jest umiejętne korzystanie z prostych filtrów

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

palton

Dodanie układu RC, RLC, bądź LC do woofera będzie w wielu przypadkach koniecznością. Po prostu zbyt szeroki zakres będzie niepotrzebnie przetwarzany i krótkie fale będą interferować z falami kopułki i powodować liczne osłabienia i wzmocnienia na charakterystyce.

• Użytkownicy+

Józefie, rozumiem cię, a co sądzisz o tym żeby wysoki był pochylony ?

Muszę już spac, wstaje o 5.30 :-( , do jutra a właściwie dzisiaj.

Pochylenie zawsze osłabia najwyższa oktawę. Co wcale nie musi oznaczać czegoś złego.

Można to kompensować równoległym układem LR, jak w przykładzie monitorów na Seasach z linku wyżej.

Z filtrami pierwszego rzędu nie jest tak łatwo, a w sumie to jest bardzo trudno. Wszyscy konstruktorzy o tym wiedzą. Drugi rząd przy pewnej wiedzy można próbować nawet na ucho zestroić. Z pierwszym rzędem trzeba to pomierzyć, wybrać jakieś optymalne położenie głośników.

>parantulla, 25 Sie 2009, 01:24

>>

>>I tutaj jest pies pogrzebany w temacie dlaczego z małej obudowy jest lepsza przestrzeń. >

>

>pies zagrzebał przez wami wiedzę.

>To gadanie jest tożsame z gadaniem żaby żyjącej w studni. Mało wiecie, mało słyszeliście i

>opowiadacie bajki i lepszości małych kolumn nad dużymi.

Witam miałem okazje robic dwa projekty akustyka na identycznych głosnikach ( hdmx i hdx1 ) z tą róznicą ze jedne podłogówki a drugie monitory - znikoma róznica w filtrowaniu, imnny tunel bas reflex. Dwie kolumny słuchalismy jedna po drugiej na tym samym sprzecie i usytuowane w tym samym miejscu odsłuchowym.

Monitory miały zdecydowanie wiekszą przestrzen lepszy bym powiedział rewelacyjny efekt "znikania" w pomieszczeniu a z podogówki miały wiekszy nizej schodzący bas ale brakowało tego "magicznego" efektu monitorów. Od tej pory stałem sie zwolennikiem monitorów (jutro trafia do mnie dynaudio " a w najblizszych dniach zaczynam budowac jakies monitorki "

Ciekaw jestem czy połączenie monitorów z wysokiej klasy subwooferem aktywnym nie zakuci efektów przestrznnych (subwoofer ustawiony tylko na przetwarzanie najnizszych czestotliwosci które sa poza zasięgiem monitorów czyli np tylko ponizej 40 hz).

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.