Skocz do zawartości
IGNORED

Kto gra lepiej na trabce od Dave Douglas

paflo

Rekomendowane odpowiedzi

Na poczatek Dave Douglas.Jestem ciekaw kogo mozecie polecic(z zyjacych, sorry MD)ktorzy daja rade w porownaniu z nim i nie mam tu na mysli bynajmniej samej techniki ale chodzi mi raczej o caloksztalt, czyli ogolna sume wszystkich zalet w tym rowniez swietny moim zdaniem talent kompozytorski.Moze namowicie mnie na "poznanie" kogos nowego.

Roy Campbell !

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wadada - trębacz kapitalny, choć jego ulubiona stylistyka (czyli granie w duchu elektrycznego Milesa) niezbyt mi leży

Bill Dixon

Rob Mazurek

Lewis Barnes (kwartet Williama Parkera rządzi!)

No i jeszcze może Joe McPhee, choć to nie trumpeciarz przede wszytskim :)

Wszyscy ww. grają lepiej, imho. Ten Dejwdaglas to jakiś taki miętki ;) Jeszcze w Masada kwartet ładnie dawał czadu, Tiny Bell Trio też miło się słuchało, ale ostatnio to już ziewam na samo nazwisko. Mam też takie wrażenie, że im bardziej stricte jazzowo gra (w sensie - tradycyjnie i bez etno czy electro wycieczek), tym bardziej przynudza...

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Można też odpowiedzieć w sposób następujący:

- kto gra lepiej na trąbce niż DD?

- nikt

Tak przynajmniej uważa Downbeat, od dziesięciu już lat(jak to sprawnie wyliczono na blogu DD). Nic dziwnego, że aż się prosi przełamać hegemonię Douglasa, a jeśli trzeba w tym celu sięgnąć po Bottiego - trudno :)

Dziwne pytanie, ponieważ MSZ Dave Douglas jest doskonały i trudno mu dorównać. Zresztą "kto gra lepiej od kogoś" to pojęcie dość subiektywne.

Bardzo lubię także takich trębaczy jak: Roy Hargrove, Arturo Sandoval, Erik Truffaz, Nicolas Payton, Eddie Henderson, Wallace Roney, Kenny Wheeler i wielu innych.

Z polskich oczywiście to Tomasz Stańko i Piotr Wojtasik.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Brakuje mi ostatnio "natchnienia" kupujacego albo po prostu jakiejs ciekawej plytowej zdobyczy dlatego fajnie ze padlo kilka odpowiedzi zmuszajacych mnie do zbadania zasobow ebay itp.

ps.Botti odpada.Od niego wole nawet trabke Dody jesli taka ma.

CH. Botti to byl zart, choc przygotowanie techniczne ma, tylko ten repertuar, na sexparty sie nadaje;) ...taki ma zawod, a zarabiac trzeba:)))

>broy

nie kupuje:) bo teraz sprzedaja tylko polskie wydania z flagami:)))

Zgodzę się że pytanie tytułowe troche dziwnie postawione. Douglas wielkim trębaczem jest i kropka. Koniec tematu. Natomiast faktem jest że świetne płyty przeplata słabszymi. Ostatnia płyta Spirit Moves naprawdę świetna. Ja najbardziej lubię obydwie płyty nagrane dla Winter & Winter tj. Charms of the Night Sky i Songs for Wandering Souls a także inne Tiny Bell Trio z Songlines i HatHut. Godne polecenie są także 3 płyty z Soul Note.

Co do innych trębaczy to chyba powyżej zostali wszyscy wymienieni ja szczególnie wyróżnię Stańkę , Enrico Ravę ( ma do nich sentyment obojętnie jakiego nurtu słucham ) , Leo Smitha , Joe McPhee , Nate Wooley ( świetne płyty dla Clean Feed ) , ale napewno nie odważyłbym się powiedzieć że są lepsi od Douglasa. Każdy z nich dobre płyty przeplata słabszymi.

Odbiegając trochę od temetu dla mnie naj płytą w historii nagraną przez trębacza jest Bitches Brew - Milesa Davisa. Mimo iż fusion jest mi stylistyką trochę odległą to za każdym razem kiedy tego słucham mam ciary. Szczególnie polecam 4 płytowy metal box.

A tą płytkę z udziałem Bottiego - można śmiało polecić...

Kawałek świetnego grania....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dorzucę świetny żywiec

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.