Skocz do zawartości
IGNORED

Audio Aero + Plinius SA 100 + preamp?

lucmaster

Rekomendowane odpowiedzi

witam!

od jakiegoś czasu słucham muzyki na zestawie Audio Aero Capitole, który steruje bezpośrednio końcówką Pliniusa SA 100, kolumny to monitory JMR Offrande.

rozważam zakup preampu do tego zestawienia, głównie ze względów funkcjonalnych. za czym warto się rozejrzeć?

dźwięk jaki mam teraz odpowiada mi bardzo, nie chciałbym zmieniać jego charakteru. myślałem nad preampem Plinusa, ale w Polsce coś zdaje się ciężko utrafić na wtórnym rynku.

z góry dzięki za podpowiedzi.

pozdr.

Ł.

https://www.audiostereo.pl/topic/57867-audio-aero-plinius-sa-100-preamp/

Żyjesz?

Poczekaj do środy - będę miał nowiusieński (ale co nieco wygrzany). Podobno jest neutralny...

Pozdrowienia!

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

No to klapa!

Ale to nie jest oferta sprzedaży dla Ciebie. Tylko do posłuchania...:)

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

A nie lepiej kupić wersję SE, wyposażoną w wejścia analogowe ?

Wbudowany preamp w AA bardzo ciężko poprawić ... przynajmniej za rozsądne pieniądze.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

ATC jest zbalansowany

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-8986-100006594 1252310381_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Jest też droższa opcja za ok 9k$

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Łukasz, widze, że jednak szukasz pre...pewnie brakuje Ci możliwości chociażby obejrzenia filmu?

Co do pre to przynajmniej z moich doswiadczen wynika, ze najlepiej współgraja ze soba zestawy dedykowane, ale fakt, ze pre Pliniusa pewnie ciężko ustrzelić w PL.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

houek, 7 Wrz 2009, 12:09

>Łukasz, widze, że jednak szukasz pre...pewnie brakuje Ci możliwości chociażby obejrzenia filmu?

>Co do pre to przynajmniej z moich doswiadczen wynika, ze najlepiej współgraja ze soba zestawy

>dedykowane, ale fakt, ze pre Pliniusa pewnie ciężko ustrzelić w PL.

Film może "obejrzeć" przez głośniki, ale trzeba wypiąc i wpiąc kabelki, kilknąc pilotem, wybrać źródło. Wtedy da sie korzystać z AAC jako pre. Jak rozumiem, to są względy funkjonalne.

Łukaszu - chyba jest jak pisze Elb. Trudno będzie znaleźć pre w czterocyfrowej cenie, które zastąpi dotychczasowe, wbudowane. Do tego: konieczne XLR i pilot.

Inna sprawa, że coś za długo bez zmian. To rozumiem:)

Pozdrowionka!

P.S.

Jeśli chciałbyś zainwestować kasę, w hi-end do przyszłego lokum, pisz na pw.

moze cos takiego?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

powiem tak - dźwięk jaki mam teraz jest dla mnie bardzo ok.

sygnał z dvd wprowadziłem sobie coaxialem do cd-playera i w ten sposób ominąłem kwestię pre.

chciałbym jeszcze coś z tunera satki czasami posłuchać,a tam tylko wyjścia na rca.

może jakąś przejściówkę/adapter robić? Audio Aero ma jeszcze kilka rodzajów wejść...

swoją drogą przywołany wyżej pre Pliniusa wygląda ciekawie :)

Tak jak ci pisałem - są przynajmniej dwie opcje tańsze i lepsze niż oddzielny preamp.

1. Sprzedajesz swojego AA Capitole i kupujesz identyczny, tylko wyposażony w opcję WEJŚĆ ANALOGOWYCH. Ewentualnie możesz napisać do AA i zapytać czy mają jeszcze upgrade kit do twojego modelu instalujący te wejścia. Kiedyś można to było oddzielnie dokupić - to zwykła płytka z gniazdami, którą podpina się taśmą do gniazda, które masz już zainstalowane na płycie głównej odtwarzacza.

2. Kupujesz Behringera Ultramatch Pro SRC2496 (ja znajomemu kupiłem taki na Allegro za 170zł - fabrycznie nowy) i przy jego pomocy zamieniasz sygnał analogowy na cyfrowy w formacie np. 24/96kHz. Następnie już sygnałem cyfrowym jedziesz do Capitole, analogicznie jak z twoim DVD. Mój znajomy w ten sposób podłączył sobie kanały frontowe od kina domowego do dCS Puccini.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.