Skocz do zawartości
IGNORED

Test przetwornika A/C Stello DAC

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy
Ukryte

McGyver - rozbierane fotki można znaleźć na stronie 6Moonsa ( http://www.6moons.com/audioreviews/aprilmusic2/dac_open1_big.jpg ) - nie wiedziałem, że z moich chaotycznych wrażeń powstanie coś na kształt recenzji, więc nawet nie pytałem Dystrybutora o możliwość rozkręcenia DACa

triode - nie ma takowej regulacji

I mały suplement.

W międzyczasie (czyli od przesłania do publikacji) Stello miało wyspiarską konkurencję - Thetę DSPro Generation V z większej wyspy (na mniejszej pewnie by się nie zmieściła i Linna Unidisk 1.1 (ze Szkocji, choć pewnie i tak składana małymi żółtymi rączkami w CHRLD, a przynajmniej przez emigrantów stamtąd ;- ) ). Tak więc konkurencja zacna.

Po przesłuchaniu paru testowych kawałków z KODO "Mondo Head", Jacintha "Here's to Ben" (FIM XRCD 020) i Loreeny McKennitt "A Midwinter Night's Dream" zamieniłem Stello na Thetę i .... od dzisiaj do listy rzeczy, których nie należy robić (np. sikać pod wiatr, palić w łóżku) śmiało mogę dopisać "nie wpinać Thety w swój system". To co wydobyło się z głośników na pewno nie było tym czego spodziewałem się po przetworniku o takiej renomie na rynku wtórnym i tylu pochlebnych opiniach. Może w innych systemach gra lepiej ale u mnie po 3 kawałku z Loreeny (wcześniej dostała szansę na Jacincie) czym prędzej ją wypiąłem chcąc wepchnąć w otchłań niepamięci to co zrobiła z instrumentami (zamiana na pułapie Bosendorfer vs bazarowe pianinko Clatronic) i ogólnie z dźwiękiem - jakiś dziwny loudness zbliżony do tego co potrafią tanie Macintoshe bez włączonej opcji bypass.

Powrót do Stello był niczym łyk zimnego piwa po maratonie na Saharze. Kiedy ochłonąłem wziąłem się za kolejne eksperymenty i w moim systemie pojawił się Linn. Przesiadka z ponad 15 razy tańszego zestawu o dziwo nie wywołała szału i euforii. Lin grał w sposób zdecydowanie bardziej dystyngowany i kulturalny spokojnie prezentując spektakl muzyczny, co przy KODO pozostawiało lekki niedosyt. Przełączenie na zestaw Pionieer PD-9700+ Stello w żadnym razie nie było bolesne. Mając możliwość porównywania 1:1 (dysponowałem dwoma egzemplarzami KODO) łatwo dało się zauważyć różnice - Stello podkręca rytm i daje systemowi kopa, który mojemu zestawowi "robi dobrze". Trochę gorzej idzie mu gradacja planów w głąb, ale stara się nadrabiać wigorem i dobrymi chęciami. Słychać było, że stara się zaoferować w zamian coś innego, coś równie interesującego - niesamowitą motorykę. Rożnica między oboma źródłami była słyszalna, ale można ją było odbierać jako różnicę w "pomyśle na dźwięk" a nie różnicy klas.

Jak się jednak okazało najlepsze było dopiero przede mną. Podmianka Pioneera na Linna zaowocowała głupawym uśmiechem na mej twarzy i lekkiemu zdziwieniu u Właściciela tegoż odtwarzacza. Okazało się, że Linn ze Stello stanowią w moim systemie dream team - połączyli w jedno niesamowitą przestrzenność, detaliczność, wysublimowane prezentowanie audiofilskich detali i motorykę, oraz kontrolę basu. Po sprawdzeniu testowych kawałków sięgnąłem po ulubioną "Misa Criolla" z Mercedes Sosa i ... odpłynęliśmy, by być w centrum tej urzekająco pięknej kreolskiej mszy. Od tego momentu przestaliśmy słuchać sprzętu - zaczęliśmy słuchać Muzyki.

Reasumując - kolejny raz wyszło , że grają systemy a nie gwiazdki i bez odsłuchu we własnym systemie to co najwyżej zasłonki do dużego pokoju można kupić ;-)

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Ukryte

pal55

Pytałem o regulacje głosnosci i czy jest ewentualnie model z taką opcją a nie o pre. - to dwie rózne rzeczy.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

• Redaktorzy
Ukryte

Nie wyobrażam sobie napisania takiej "epistoły" jedynie na podstawie odsłuchu w salonie ;-) - SoundClub wypożycza sprzęt na domowe odsłuchy - kontakt http://www.soundclub.pl/home.html

DAC nie ma regulowanego wyjścia, bo producent ma w ofercie pre (HP-100 - http://www.aprilmusic.com/main/sub02_02.html ), więc nie będzie sobie strzelał w kolano ;-)

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Redaktorzy
Ukryte

xniwax - mogę porozmawiać z SoundClubem nt. ponownego wypożyczenia Stello na odsłuch z dedykowanym transportem, porównanie z tym co mam i pewnie jeszcze z innymi odtwarzaczammi CD lub samymi transportami. Tylko musi być na coś takiego zapotrzebowanie i zielone światło od Redakcji na publikację ;-)

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Ukryte

Jestem od ponad roku użytkownikiem stello dac DA 100 sign.Jak kupowałem to $ był po 2 zeta tak że nawet z transportem i cłem wyszło 2,5 kzł.Przedtem gralem na marantzu 67 se modyfikacja garmin(było nieźle ale bas nie taki)potem Kenwood L-1000 mułowaty jakis ale używam jako transport.Stello wniosło dżwięczność,bas trzymany w ryzach.Bez nadmiernej ostrości ale jednocześnie przekaz energetyczny z dobrą artykulacją.Dla mnie naprawdę ok.Porównywalem z MF dac 2 razy droższy niezły ale wolę stello,no i z DCS elgar tu było lepiej ale cenowo różnica ze 3 lig.W porównywalnej cenie maało konkurencji i z niezłym transportem za ok.1-2 kzł.mamy dźwięk na poziomie 7-12 kzł.Polecam.

Ukryte

Co do transportu teścik by sie przydał choćby z tego względu, iz w podobnych cenach nowych urządzeń jak na lekarstwo. Może do porównań kolega Alek użyczyłby transport Advance Acoustic.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Ukryte

Pozwolę sobie odpowiedziec na to pytanie bo miałem u siebie obydwa DACi North Stara (z dedykowanym transportem), jak również Stello. I odpowiadając najkrócej jak można - NSy niewątpliwie dają lepszy, bardziej audiofilski dźwięk, ale (pomijając nawet różnicę cenową) na dłuższą metę do swojego systemu wybrałbym Stello. Wnioslo więcej życia do systemu, radości i przyjemności ze słuchania muzyki - i to wszystko pomimo, że rozpatrując każdy chyba poszczególny element dźwięku Stello przegrałby z gretesem. Ale Stello jest świetny w odtwarzaniu muzyki jako całości, w sprawianiu, że słucha się z przyjemnością - niektórzy nazywają taką cechę analogowością :-)

Ukryte

Aaaa i jeszcze apropos wpisu xniwaxa -> w przypadku North Starow (i stwierdziło to kilka osób, które u mnie słuchały) połaczenie po I2S wcale nie było najlepsze - wszyscy woleliśmy po "paskudnym" coaxialu :-) Oczywiście w przypadku Stello mogłoby być zupełnie inaczej.

• Redaktorzy
Ukryte

Pal bardzo ładnie to ujął - North Stary zamieniają bity na bardzo wysokiej klasy .. dźwięki, ale przynajmniej w moim systemie Stello z bitów robił muzykę i cholernie dobrze mu to wychodziło.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Gość masza1968

(Konto usunięte)
Ukryte

Fr@ntz, pal55

Przełącznik upsampleingu daje trzy możliwości pracy (LED się nie świeci, świeci na czerwono, świeci na zielono).

Który jest który? Bo nie dostałem żadnej instrukcji.

Pozdrawiam

Gość masza1968

(Konto usunięte)
Ukryte

Fr@ntz, 22 Wrz 2009, 21:10

>zielona - 24/96

>czerwona - 24/192

no i tu kolega jest w błędzie albowiem 24/192 to dioda zielona :)

Redaktor, 16 Wrz 2009, 19:19

>Mając możliwość zabawy upsamplingiem przetestowałem jego

>działanie na kilku ulubionych krążkach i doszedłem do wniosku, że najwięcej przestrzeni przy

>jednoczesnym zachowaniu naturalności zapewnia 24/192. Tryb bypass i 24/96 w moim systemie powodowały

>efekt ściśnięcia sceny na szerokość kolumn.

Mam dokładnie takie same spostrzeżenia gdy dioda upsamplingu jest na czerwono co oznacza, że piękna ekspozycja sceny (3D) jest dostępna w trybie 24/96 a nie tak jak myślałeś 24/196.

Dziwne, prawda?

• Pokaż nowe odpowiedzi