Skocz do zawartości
IGNORED

Lampa za ok 3 tysiaki

kivlov

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chciałbym się dowiedzieć jakiej lampki mam poszukiwać w okolicach 3 tysięcy złotych (z drugiej ręki). Zależy mi na dobrym basie oraz nieziemskim wokalu. Czy po prostu pozostać przy Caspianie. Obecnie kolumny do ESA Triton, ale planuję za jakiś czas (na 100% nie w tym roku) zmienić kolumny na 3 way.

Co polecacie?

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

https://www.audiostereo.pl/topic/58129-lampa-za-ok-3-tysiaki/

Na alledrogo masz amplifona WT40 za ciut poniżej 3000. Jak miałbym kupować to pomyślałbym też nad Bewitchem na 2a3, niby chinczyk, ale jest tez sprzedawany pod marką pure sound i cena jest wtedy sporo wyższa.

Bewitch 6550 ma to co potrzebujesz chociaż trudno sprecyzować "nieziemski".

Miałem i wokal naprawdę był wciągający a bas jak to z Kt88 ze sporym wykopem.

Nie wszystko high-end co się świeci......

Czyli Amplifon Wt40 odpada rozumiem? Czyli co dokładnie teraz polecacie jakie konkretnie modele najlepiej z linkami. Powiem w prost - w lampach jestem totalnym amatorem, a chciałbym jej wypróbować. Mój obecny Caspian zrobił na mnie naprawdę niesamowite wrażenie. Kontrola nad głośnikami bass, średnie tony, ogólnie dźwięk to poezja, a chciałbym wypróbować czegoś lepszego i właśnie szukam tego czegoś w lampie no chyba, że się mylę.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

W moich terenach raczej ich nie znajdę :(

Co możecie powiedzieć o Amplifonie WT40 bo w sumie jest dostępny na allegro - dojazd do Warszawy (ode mnie jakieś 360km w jedna stronę).

Ten na allegro to stary model pewnie ma z 10 lat dzwiękowo duuuuzo gorszy niz obecnie produkowane które mają pełne zabezpieczenia i znacznie lepsze transformatory. Ja kiedys sprzedałem swojego wt40 za chyba 3000 zł ale miał nico ponad rok. Jak kupowac amplifony to tylko najnowsze modele łatwo je poznac po kratkach na lampy jest szczebelków kilkanascie.

A co powiecie na Jolide 502b lub tą 502brc tak entuzjastycznie ocenioną przez p.Stryjeckiego. Mam skan tej recki, mogę podesłać. Także jestem laikiem w temacie lamp, a ciągle mnie intrygują. Szukam emocji i prawdy w muzyce. Nie ryra mnie basisko i efekty specjalne. Gotów jestem na kompromis w zamian za odjazd z emocjami.

Słuchałem 502b, gra całkiem dobrze. Trochę się pobawić w dobór lampek sterujących, i można ją nieco dostosować do swoich upodobań. Niemniej "entuzjastycznie" to przesada. Wzmacniacz jest godny polecenia, ale zależy za jaką cenę. Bo jak drogo, to z pewnością będzie można znaleźć dla niej lepszą alternatywę. W czasach gdy oficjalnie kosztowała 7600zł bez większych problemów można było wyrwać nówkę za ok. 4000, zatem egzemplarze z drugiej ręki powinny być osiągalne wyraźnie poniżej tej kwoty.

Też bym tak chciał, wydać raz a dobrze i mieć spokój. Ale zawsze coś w dupie swędzi żeby znowu zacząć pogoń za króliczkiem ;-)))

Mając do wydania do 3000 na lampę teraz pewnie kupiłbym Bewitcha na 2A3. Albo tego na EL34, zależy jakie miałbym kolumny.

No niestety chyba nie można łatwo zdobyć tego sprzętu - nigdzie nie mogę się go dopatrzyć. Może macie jakieś namiary?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie za specjalnie mam doświadczenie w zakupami z zagranicy. Może uda się dostać gdzieś coś z drugiej ręki?

Fajny wzmacniacz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , ale jak wschodni koledzy wyciagnęli 15W a dwóch 2a3 pozostanie ich słodką tajemnicą;-)

Ukryta Zawartość

A może na początek zabawy z lampkami takie coś:

Ukryta Zawartość

czy lepiej zapomnieć?

Ukryta Zawartość

O jeszcze nie widziałem MA 845 z wystającymi kondziami. Każdy Music Angel był inny. McG przerobił ich xx i każdy był inny. Ja też mojego xdse800mk3 dostałem w wersji innej niż wszyscy, więc tak na prawdę nie wiadomo jak on w środku jest wykonany.

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

kivlov, 24 Wrz 2009, 14:48

>A może na początek zabawy z lampkami takie coś:

>

Ukryta Zawartość

>czy lepiej zapomnieć?

Music Angela 845 należy rozpatrywać w kategorii "zestaw do samodzielnego montażu", i ze świadomością tego warto go kupić, bo wychodzi taniej niż suma części plus obudowa do zrobienia takiego wzmacniacza. Niemniej na pewno nie jest to zabawa dla początkującego. Bo w stanie fabrycznym to jest dźwiękowa porażka. Żeby z tego coś uzyskać należy całkowicie rozebrać CAŁY stopień sterujący tego wzmacniacza i zbudować nowy, inny, od zera. Tym sposobem można uzyskać wzmacniacz w wielu aspektach wybitny, ale też dość upierdliwy konfiguracyjnie (potrzebuje znakomitej jakości źródła, jest bardzo wymagający w stosunku do współpracujących z nim kolumn, i z wieloma się "nie lubi" co skutkuje zmuleniem i ociężałą powolnością).

Podsumowując - początkujący powinien sobie odpuścić.

Ukryta Zawartość

Cześć odradzam kupować MA 845 w takiej formie. To jest zbiór części wstępnie zmontowanych - generalnie w całości prawie do wymiany (zostaje obudowa), produkcja ich jest bez nadzoru (chyba) bo można trafić na egzemplarze tak spaprane że aż boli jak się otwiera wieko.

Jeśli cię stać na dołożenie masy kasy to można - ale na pewno w pierwotnej wersji nie zagra. Ja uwielbiam lampy z rodziny 845 - ale kupuj tylko dobre aplikacje to już nie zabawka i napięcia są też mało zabawne.

Słucham tylko muzyki.

Amplifona WT 30 III jak i WT 40 mozesz wypozycz od producenta jesli sie nie spodoba odeslac. Ostatnio cena WT 30 -3500 zl dodatkowo mozesz dogadac sie z tworca moze cos opusci.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

ten wyglada ciekawie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.