Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony - porady serwisowe.

Gość G.Mark

Rekomendowane odpowiedzi

najlepiej w jednym miejscu i to bez zakupu hurtowego. Czy jest to możliwe?

Może jakiś elektronik lub kupujący elektronikę, mieszkający w W-wie mnie sprostuje. Nazywa się to Warszawska Giełda Elektroniczna w podziemiach, skrzyżowanie Niepodległości Wawelska, nr. tel: 22 825 91 00 czynne do 18:00

Nazywa się to Warszawska Giełda Elektroniczna w podziemiach, skrzyżowanie Niepodległości Wawelska

Ano jest coś takiego, podobno więcej akcesoriów komputerowych niż części elektronicznych.

Wysłałem tam kolegę, odwiedził wszystkie pawilony z elektroniką i z 5 poszukiwanych kondensatorów kupił 2 (słownie: dwa).

Potwierdza to tezę, że obecnie się już nic nie naprawia a tylko wymienia. Chyba, że takie sklepy są dostępne tylko dla wtajemniczonych albo nie są dostępne dla detalistów...

I znów rodzą się pytania: co dalej, jak żyć...

I znów rodzą się pytania: co dalej, jak żyć...

Napisz jakie wartości są potrzebne, to spróbuję Ci kupić u mnie. Może być cała lista na priv.

PS Kurde chyba nikt teraz nic nie zrobi charytatywnie, a już wysłać coś za darmo to przerasta jego możliwości pojmowania.

Witam. Mam taką sprawę. Czy ktoś z użytkowników jest w posiadaniu wymiarów pasków do uhera 340 i uhera 350? Pytam bo szukałem już wszędzie i ogólnie wielka lipa. Z góry dzíękuję za pomoc.

Handel jest w internecie. Wszystko kupisz

Jest. Tylko nie spodziewałem się, że w tak dalekim internecie. Brakujące kondensatory mogę zamówić z UK. Jeśli nie znajdę w ojczyźnie to je zamówię.

Napisz jakie wartości są potrzebne

Nie chciałbym nadużywać uprzejmości Kolegów. Brakuje mi 0.0018uF (100V) ale udało mi się kupić o kondensatory o tym samym napięciu ale niestety różnych pojemnościach, jeden mniejszy 1.5nF i jeden większy 2.2nF. Czy mogę użyć któregoś z wymienionych, aby zastąpić 1.8nF (w wyżej opisanym układzie)?

Maciej, taki rozrzut to nic. Ja bym przynajmniej spróbował, a uruchamiał z sercem na ramieniu (jak bym miał serce, żona mówi że nie mam).

film 0.0018uF 100V, film 0.0047uF 100V, elect 22uF 63V, film 0.0039uF 630V, mica 3.3pF 500V

Po kolei foliowy, foliowy, elektrolit, foliowy, płaski okładzinowy. Nie napisałeś w jakich układach to siedzi, albo nie mogę znaleźć. Pojemności się zwykle nie zmienia tylko napięcie w górę.

Po kolei foliowy, foliowy, elektrolit, foliowy, płaski okładzinowy. Nie napisałeś w jakich układach to siedzi, albo nie mogę znaleźć.

Są zaznaczone na fragmencie schematu, który omawiamy (bias osc). Po kolei: c322 (i c323), c324, c325, c326, c327.

Foliowy 1.8nF to właśnie c322 i c323. Zamiast niego mam 1.5 albo 2.2.

Przypomniałeś mi, przepraszam. W tym układzie po włożeniu 1n5 zwiększysz częstotliwość generatora, a jeśli 2n2 to ją zmniejszysz. W najgorszym wypadku generator nie ruszy. Masz czym zmierzyć pojemność kondensatorów? Może spróbuj zastosować jakieś wyluty ze starych płyt radiowych.

Przypomniałeś mi, przepraszam. W tym układzie po włożeniu 1n5 zwiększysz częstotliwość generatora, a jeśli 2n2 to ją zmniejszysz. W najgorszym wypadku generator nie ruszy.

ArturPaweł, nie przepraszaj, nie samym deckiem człowiek żyje :-).

Rozumiem, że generator powienien pracować z 'fabryczną' częstotliwością bo zmiana na inną spowoduje to, że kalibracja będzie niedokładna nawet jeśli ruszy (bo układ jest zaprojektowany na daną, konkretną wartość).

Masz czym zmierzyć pojemność kondensatorów? Może spróbuj zastosować jakieś wyluty ze starych płyt radiowych.

Przeceniasz moje możliwości techniczne, mój warsztat i dostępne narzędzia. W ciągu tygodnia przeszedłem proces przyśpieszonego dojrzewania elektronicznego ale pewnych rzeczy nie przeskoczę, nie ten poziom (nie mam czym sprawdzić pojemności a aby dokonać wylutów musiałbym zakupić wymienine wyżej stare płyty radiowe).

Ale dzięki za okazane zainteresowanie i pomoc!

Pozdrawiam,

Maciek

Rozumiem, że generator powienien pracować z 'fabryczną' częstotliwością

Prąd podkładu jest wymuszany przez częstotliwość tego generatora, czym ona jest wyższa tym lepsze jakościowo taśmy możesz nagrywać. Np: 120kHz-> Normal, Żelazna, 140kHz-> Chrom, 160kHz-> Metal. Zwykle "fabryczna" częstotliwość ustawiona jest na najniższą możliwą, przy której są najniższe zniekształcenia, najwyższe wzmocnienie itd. Dostosowana do taśmy testowej. Pewnie pamiętasz, że pisałem o urządzeniach pomiarowych producenta. Wszystko odnosi się do pomiarów testowych, zatem trza przeczytać serwisówkę w rozdziale o testach i do tego się stosować, innaczej nikt nie wyreguluje i nie skalibruje żadnego magnetofonu.

Może być tak, że po wlutowaniu tych kondensatorów, które masz, generator ruszy i nic się nie będzie widocznego, słuchowego dziać. Ale może tak być, że jak to zrobisz to nie będziesz mógł uzyskać odpowiedniego prądu podkładu i będziesz słabo nagrywać.

Wniosek taki, byś sprzęt zebrał i to pomierzył. Potrzebny będzie woltomierz napięcia zmiennego m.cz. ( taki by mierzył do ok. 30kHz), częstościomierz 30Hz do 300kHz. Może ktoś z Twoich znajomych będzie chciał Ci to pożyczyć.

Ale się rozpisałem, koń cze.

Prąd podkładu jest wymuszany przez częstotliwość tego generatora, czym ona jest wyższa tym lepsze jakościowo taśmy możesz nagrywać. Np: 120kHz-> Normal, Żelazna, 140kHz-> Chrom, 160kHz-> Metal.

Hej hej a czy ty czasem nie zapędziłeś się za daleko. Częstotliwość oscylatora prądu podkładu jest stała i w większości decków jest to od 80 - 100kHz. Nieliczne miały większą 160 i nawet 210kHz w jakiś modelach JVC. Ale między taśmami żelazowymi, chromowymi i metalowymi w danym decku nie było zmiany częstotliwości pracy generatora ale zmiana prądu podkładu przy zapisie + dodatkowo korekcji charakterystyki częstotliwościowej.

Lubię kiedy gra muzyka...

A o czym piszemy?

Bo mnie się zdaje, że o głównym generatorze od którego zależą wszystkie częstotliwości w całej maszynie, dlatego napisałem Np: . Ale może się mylę i rzeczywiście się zagalopowałem.

A o czym piszemy?

Bo mnie się zdaje, że o głównym generatorze od którego zależą wszystkie częstotliwości w całej maszynie, dlatego napisałem Np: . Ale może się mylę i rzeczywiście się zagalopowałem.

No zrozumiałem że chodzi ci o to że "120kHz-> Normal, Żelazna, 140kHz-> Chrom, 160kHz-> Metal" czyli że w zależności od wybranego rodzaju taśmy generator pracuje z inną częstotliwością - tak to zrozumiałem ;)

w zależności od wybranego rodzaju taśmy generator pracuje z inną częstotliwością - tak to zrozumiałem

Częstotliwości przytoczone, są z d.....y wzięte, są przykładowe. Napisałem też, że generator ten daję główną f na całą maszynę. Od zmiany "I" i "f" podkładu jest regulator prądu i częstotliwości podkładu. Od tegoż też zależy co dostanie głowica zapisu, a potem taśma o odpowiedniej gęstości strumienia magnetycznego, wyrażanego w nWb/m szer. taśmy (lub uWb/mm szer. taśmy).

Czy mogę już dostać Czerwoną Kartkę ? Wy przecież wiecie wszystko, a napewno wiele więcej ode mnie. Nigdzie też nie pisałem, że wiem wszystko.

PS: Sorry Maciek, JA CHCĘ Czerwoną Kartkę!!!!!!!

Wy przecież wiecie wszystko, a napewno wiele więcej ode mnie. Nigdzie też nie pisałem, że wiem wszystko.

PS: Sorry Maciek, JA CHCĘ Czerwoną Kartkę!!!!!!!

Halo co tak nerwowo ?? Ja dostałem wczoraj dwie żółte bo się "wyraziłem" nieładnie do kolegi od którego usłyszałem o nieprzydatności i śmieciach z komputerów jako źródła dźwięku...

Lufa ,seta i kobieta .

Powinno pomóc.

Jeżeli będziesz kiedyś wdrażał nową wersję bloczka do klejenia to jeśli mogę to mam dwa wnioski. Jeśli mógłby być dłuższy 1,5 - 2 x i (to pewnie będzie trudne) nacięcia prowadzące ostrze noża żeby były węższe - nie wiem czy mnie rozumiesz. A poza tym dziś skleiłem 3 x nowe ORWO 360m w jedną 1080m. Czy zdarza się wam popełniać takie wybryki - czy to tylko ja zgłupiałem ??

Kurcze jutro do lekarza idę i nie bardzo mogę, ale W sobotę nie wykluczone.

E kobieta w wypadku lekarza zupełnie nie zaszkodzi ;)

E kobieta w wypadku lekarza zupełnie nie zaszkodzi ;)

Ale to tak jakbym jeździł virtualnym samochodem????

;-))

Mam nadzieję, że lekarz coś ciekawego o moim sercu. Może Kumulacja minęła :-)

Technics RS-BX 747-

jak dla mnie to mimo oryginalnego lakieru na śrubkach głowicy magnetofon raczej wymaga korekty skosu głowicy.

Jak gdzieś słyszałem lub wyczytałem podobno każdy magnetofon wymaga takiej korekty po jakimś czasie.

Gra oryginały i obce kasety mdło i nieciekawie. Te same na innych magnetach grają o niebo lepiej

Ruszać czy nie ruszać? A jak regulować to którą. zagląddając do środka to powiedziałbym że lewą ,ale wole się upewnić.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Technics RS-BX 747-

jak dla mnie to mimo oryginalnego lakieru na śrubkach głowicy magnetofon raczej wymaga korekty skosu głowicy.

Jak gdzieś słyszałem lub wyczytałem podobno każdy magnetofon wymaga takiej korekty po jakimś czasie.

Gra oryginały i obce kasety mdło i nieciekawie. Te same na innych magnetach grają o niebo lepiej

Ruszać czy nie ruszać? A jak regulować to którą. zagląddając do środka to powiedziałbym że lewą ,ale wole się upewnić.

Najlepiej sprawdzić. Taśma wzorcowa - oscyloskop i wszystko będzie jasne.

Wniosek taki, byś sprzęt zebrał i to pomierzył. Potrzebny będzie woltomierz napięcia zmiennego m.cz. ( taki by mierzył do ok. 30kHz), częstościomierz 30Hz do 300kHz.

I tu się kończy amatorska naprawa decków :-).

Może ktoś z Twoich znajomych będzie chciał Ci to pożyczyć.

Niestety, nie dysponuję też takimi znajomymi - generalnie twierdzą, że są inne i ciekawsze formy tracenia czasu ;-).

To co mogę to wymiana kondensatorów - i tylko tych, które zdobyłem.

Więc zdecydowałem się na wymianę kondensatora - na początek elektrolitycznego, bo ten wydawał mi się najbardziej podejrzany. Ale przed wymianą zrobiłem to, czego nie powinno się robić - delikatnie 'wyprostowałem' kondensatory na płycie w sekcji bias osc. Przez kolejny dzień usterka nie wystąpiła ale jako że chciałem też zajrzeć do głośnego mechanizmu (co wiązało się z demontażem płyty) to zdecydowałem się profilaktycznie wymienić ten kondensator. Wg schematu powinien mieć parametry 22uF i 63V a na płycie był o tej samej pojemności a niższym napięciu 50V. Wyglądał na 'fabryczny' stąd z ciekawości pytanie - czy często się zdarza, że elementy na płycie mają inne wartości niż na schemacie?

Jak do tej pory deck pracuje poprawnie i kalibracja działa. Tylko, że niewiele się nauczyłem i nie wiem co było przyczyną problemu. W internecie znalazłem opis takiej samej awarii ale bez rozwiązania:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Dziękuję koledze ArturPaweł za 'trzymanie za rękę' i wszelkie sugestie dotyczące naprawy.

M.

Ukryta Zawartość

I tu się kończy amatorska naprawa decków

Dopiero tu się zaczyna.

są inne i ciekawsze formy tracenia czasu

Ja tam wolę tak tracić czas, jak i wielu z Nas.

Tylko, że niewiele się nauczyłem i nie wiem co było przyczyną problemu

Polecam elektroda.pl/początkujący, bardzo dużo wiedzy o pomiarach, sprzęcie i samych naprawach.

Dziękuję koledze ArturPaweł za 'trzymanie za rękę' i wszelkie sugestie dotyczące naprawy.

Kliknij "stawiam piwo, ewentualnie sete" jak pomogłem ;-)))))

PS: uzupełnij Swój Profil o miasto.

• 2 tygodnie później...

Witam

Panowie, jakie zamienniki tranzystorów z nowej produkcji można użyć w AKAI GX635/636??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2SC945 są dostępne w obecnej produkcji?? Pytałem w mieście w sklepie i nie mają takich tranzystorów.

A jak mam magnetofon na blacie to nie mogę wymienić wszystkich (nie ważne czy są skorodowane) na nowe??? Będzie jakiś problem??

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.