Skocz do zawartości
IGNORED

Wielkopolski Test ABX

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Paweł Skurzewski, 5 Paź 2009, 20:16

>Od razu zaznaczam,że nie okopuję się w żadnym obozie,ale frapuje mnie jedna sprawa.Złotousi,których

>jak widać nie brak na tym forum,testując różne precjoza,swoje opinie opierają tylko na podstawie

>nausznego odsłuchu,a tu nagle jak nausznie stwierdzono,że różnic brak,to pojawiają się natarczywe

>pytania o pomiary-śmieszne,szczególnie w kontekście wojen w wątkach kablarskich gdzie

>"argumentem"jest:jak nie słyszysz to jesteś głuchy.Dlaczego teraz to nie działa?

>P

Dobre pytanie.

Równie dobrze można by się zapytać np. jak się robi "pomiary" do odsłuchu podkładek pod kable i tych drugich, jak im tam, Holfi?

Paweł Skurzewski, 5 Paź 2009, 20:16

>...a tu nagle jak nausznie stwierdzono,że różnic brak,to pojawiają się natarczywe

>pytania o pomiary-śmieszne,szczególnie w kontekście wojen w wątkach kablarskich gdzie

>"argumentem"jest:jak nie słyszysz to jesteś głuchy.Dlaczego teraz to nie działa?

A bo dlatego, że tak.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Proste. Ja Ci mogę takie "warunki pomiarowe" stworzyć, że nie odróznisz chłopa od baby...

I jaki będzie wtedy wniosek?

"a tu nagle jak nausznie stwierdzono,że różnic brak"

Upss, nie stwierdzono, że różnic brak, ale, że uczestnicy testu różnic nie stwierdzili. Niby niewiele, a jak zmienia odbiór informacji...

Czy mozliwe jest aby ów test dowiódł li tylko "głuchoty" jego uczestników?

Tak w ogóle czego ten test dowiódł?

Czy w ogóle był to test, czy raczej sympatyczne spotkanie towarzyskie?

Czy w związku z tym powstał już jakis układ, tajemne stowarzyszenie wyznawców czegos innego?

Jesli tak, to czego?

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

jar1, 5 Paź 2009, 20:41

>>"argumentem"jest:jak nie słyszysz to jesteś głuchy.Dlaczego teraz to nie działa?

>

>Proste. Ja Ci mogę takie "warunki pomiarowe" stworzyć, że nie odróznisz chłopa od baby...

>I jaki będzie wtedy wniosek?

...że w teście udział brał(a) jamajska sprinterka...

A na poważnie - przecież robiąc ten test u domownika panowały w normalne warunki życiowe - po co komplikować sobie życie z góry zarzucając, że coś zrobiono nie tak?

konradskala

>A na poważnie - przecież robiąc ten test u domownika panowały w normalne warunki życiowe - po co

>komplikować sobie życie z góry zarzucając, że coś zrobiono nie tak?

Tzn? że w gaciach chodzili po chałupie? UUUlala

dla malego rozladowania emocji, cos z branzy pro - slepy test monitorow studyjnych ktory juz kiedys wrzucalem :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ale tym razem zostal on uzupleniony o nagrania dzwiekowe, zrealizowany w tych samych warunkach - mozna samemu odsluchac i przekonac sie, czy sa roznice :

Ukryta Zawartość

cytuje :

"Nagrania zostały one zrealizowane za pomocą mikrofonu stereo Avantone CK-33 podłączonego do interfejsu Apogee Ensemble. Przykłady zostały nagrane w programie Logic 8. Monitory były podłączone za pośrednictwem okablowania Vovox."

oraz :

"Monitory zostały nagrane z takim poziomem, jak były ustawione do testu odsłuchowego – punktem odniesienia kalibracji głośności był 1 kHz. Stąd różne poziomy szczytowe poszczególnych plików. Wynikają one z różnych charakterystyk przenoszenia poszczególnych modeli."

wrzucam to jako ciekawostke - prosze o odrobine dystansu ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A propos - nie jamajska tylko południowoafrykańska i nie sprinterka tylko średniodystansówka;

No, ale te warunki domowe ew trakcie tej zabawy, bo przeciez testem tego nazwać nie można, sa w gruncie rzeczy najistotniejsze;

chłopaki, że alkohol piliście w trakcie, to wiadomo, że panienek nie było (też w trakcie) to w zasadzie też wiadomo, to może chociaż napiszcie, co braliście i ewentualnie namiary na dealera (moga być na PW)

Rozumiem, że mnie można posądzać o brak słuchu. Ale Lutka , który 20 lat był muzykiem ??? Głuchy muzyk to jest dopiero coś ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

niektórzy mogą być wku....ni, bo taki test może udowodnić że, kasa idzie w błoto hehhe

"...na pohybel gównozjadom po obu stronach lady..."

Przez 2 dwa dni ponad TRZYSTA wpisów pierdolenia o niczym. I to w zakładce Stereo. Pan Redaktor może by się pofatygował i wywalił ten wątek przynajmniej na Bocznicę, zamiast sam się w nim udzielać.

Przepraszam, ale nie mogłem się powstrzymać.

konradskala - Ty sie tak nie podniecaj tak moim wpisem bedącym częściowa odpowiedzia na Twój wczesniejszy, jak i swoim własnym, tylko sie zastanów nad jednym; autor wątku napierdala od roku w tym samym klimacie we wszystkich prawie wątkach, a wpisy organizatora i tzw. "obiektu badania" (przepraszam Piopio) mozna policzyc na palcach jednej ręki i zaczęły sie jakieś 24 godziny po skończonej imprezie; poza tym, tyle tu pytań jest bez odpowiedzi - rzeczowych i konkretnych - a nie stanowiących głupią odzywkę, żeby tylko odpowiedzieć, że nie mam innych skojarzeń z tym testem; poza tym, juz to kiedyś pisałem, co mnie to ochodzi, że to gra tak samo (załóżmy)?????????

Gość rochu

(Konto usunięte)

Przemyślałem sobie temat i coś mi śmierdzi.

Moim zdaniem ten niby-test to była ustawka i tyle.

Przykro mi powiedzieć ale jednak to powiem.

Piopio zostałeś najprawdopodobniej wrobiony.

XYZ Superstar rulez ; )

Panowie, łapy wiszą.

Pomijając bezcelowość abx w przypadku rzeczy związanych z postrzeganiem nazwijmy to artystycznym w których to sam test jest przyczyna zaburzenia ustawienia"na ucho"....???

1. Zgoda, ze urządzenie grające głośniej wydaje się brzmieć lepiej ?

2. Zatem kręcimy gałką tak by 2 urządzenia grały "równo" ?

3. Równo to znaczy "tak samo" czy tak samo głośno ?

Zapewniam, że "tak samo" w tym wypadku, bo przecież test temu służy i kiedy jeden wzmak brzmi słabiej to znaczy że gra "za cicho" :)))

A ja tam Pawłowi wierze, ze on nie słyszy różnic miedzy wzmakami czy CD playerami.

Nie wiem dlaczego z tym dyskutujecie ?

Bardzo się stara dobrać naukową metodologię żeby dowiedzieć się dlaczego nie słyszy a to proste - ja np. mam lęk przestrzeni ale nie zamierzam udowadniać wg. procedury wszystkim - że tez mają.

Zakładam że ludzie nie miewają i już.

Facet wie czego nie słyszy, tylko ma nadzieje ze inni tez maja z tym problem :)

...to nie jest żadna metodologia dla oceny zjawisk tej natury. Dodatkowo jest obarczona blędami technicznymi dyskwalifikującymi sam cel kalibracji - przynajmneij tych mogłaby uniknąć.

rochu, 5 Paź 2009, 21:29

>Piopio zostałeś najprawdopodobniej wrobiony.

O matko ! Dlaczego od razu takie podejrzenia ? Przecież przy regulacji barwy ze wzmacniaczu różnice były czytelne. Piopio miał przełącznik w swoich rękach. Gdzie jest podstęp ? Zdalne sterowanie ?

Warto poczytać może...przez chwilę i zastanowić się czy testowanie takie powinno być w ogóle przyczyną do jakiejkolwiek dyskusji.Samo założenie takiego testu w mojej opinii jest błędem.Bez względu na metodologię.

Ukryta Zawartość

Tutaj każda ze stron abx-owego sporu znalazłaby mocne argumenty na potwierdzenie swoich racji.

Nasza percepcja na pewno nie jest tak jednopłaszczyznowa jak mogłoby się wydawać...w niektórych testach...

Niech każdy sam wyciągnie wnioski.Zapraszam do lektury:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

l'enfant sauvage

Gość

(Konto usunięte)

Rolandsinger, 5 Paź 2009, 19:24

>Pawle, bądź zatem tak miły i opisz jeszcze raz, jakie warunki muszą być spełnione, aby dwa

>wzmacniacze nie były rozróżnialne.

poczytaj wątek "Hi-end is dead"

rochu, wczsniej Lutek dal sie zbaerowac....jakis rok temu albo i wczesniej.

Róznice między wzmakami oczywiscie są bo bez problemu "na luzie" mozemy opisac cech kazdego z osobna i na dłuższą metę wiemy co bardziej słuzy naszemu audio.

Nie mamy co do tego watpliwości - przynajmniej nie swierszczykowi lub netowi audiofile.

Dziwie sie Lutkowi, że zamiast spokojnie jak to kiedyś bywało nie kierowac sie chęcia sprawdzania sie w nonsensownych procedurach dal sie nabrac na coś takiego.

Moge potwierdzic ze w abx kiedy trzeba ustawić głośnosc równo i przepinamy 2 wzmaki róznice sa tak niewielkie zecieżko cokolwiek powiedzieć.

W miniony weekend spotkaliśmy sie w 6 osób i porównywaliśmy kilka łaczówek transport-DAC.

O spostrzeżeniach nie bede sie rozpisywał, w kazdym razie o kazdej mozna było cos powiedziec, cechy sie potwierdzały....komuś tam podobało sie wiecej komu innemu mniej góry np. ale nikt nie negował jej ilości.

W lepym tescie na 100% miedzy niektoeymi rożnice by sie "zlaly"....nie mowiac o tym, ze pod koniec 6-7 próby ludziom sie zwyczajnie zacierały - efekt perfumerii.

I to tez stopniowo zauwazali wszyscy. Myślę ze "ostre" w takim przypadku sa 2-3 pierwsze próby reszte o kant d....tyle że 2 pierwsze próby to krti odsluch 2 porównywanych urządzeń :)))

Mowię oczywiscie o tej spapranej procedurze, bo stawiajac urzadzenie u siebie w domu i ciesząc sie nim słyszymy róznice bezproblemowo(przynajmniej zakładam, że z wyjatkiem xyz tak jest)....a jesli nie to faktycznie kupić wzmaka za 100zł na allegro firmy dowolnej i spedzic reszte życia w przekonaniu że gra jak Ongaku, albo Hiraga czy co tam jezcze :))))

....i nie uwazam ze na takim poziomie postrzegania jest to zły pomysł. Serio.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.