Skocz do zawartości
IGNORED

Wielkopolski Test ABX

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz zapewne się zacznie.

Płyty nie te, akustyka do d...y, kolumny jednak nie te, Palton i Lutek głusi :-)

Aha, no i przełącznik mocno degraduje.

Lutek, 25 Paź 2009, 12:45

Brawo za organizację. To jest ogólnie fajne, że ludziom się chce coś robić, coś udowadniać czy obalać. Jeździć po Polsce w tym celu.

seniortelefono, 25 Paź 2009, 13:18

>Teraz zapewne się zacznie.

Tak... i pewnie - podobnie jak poprzednio - zaczna pojawiac sie takie madre, przemyslane wpisy w rodzaju: " Wzmaki graly tak samo, bo na pewno byla zla akustyka pokoju...", albo: " Kolumny, byly zbyt blisko bocznych scian...", albo: "prawa kolumna schowana za kanapa ...", albo: " jak mozna w takich warunkach porownywac elektronike...", albo: " jak mozna porownywac na takich ch.....ch kolumnach...", albo tez: " Prawda Lutek jest bolesna, na Twoich głosnikach to można testować...wytrzymałość obudowy, rzucając je z piętra! "

Ten ostatni wpis chyba byl najlepszy, bo autor nie byl u mnie na odsluchach i nie sadze, aby tego typu stare konstrukcje, nawet gdziekolwiek widzial na zywo :-)

Przepraszam kolegow, ale nie bede mogl juz odpowiadac na szereg szczegolowych pytan, bo gine juz w roznych zaleglosciach w pracy i w domu, a jutro mam wyjazd i rowniez nie bede mogl pisac. Sadze, ze od wieczora wlaczy sie palton i rozne, interesujace Was szczegoly bedzie wyjasnial

seniortelefono, 25 Paź 2009, 13:47

Mysle, ze swoje wnioski palton osobiscie tu przedstawi szerzej. Siedzac juz w samochodzie przed wyjazdem zastanawial sie tylko: " co ja mam napisac na forum...? " Ja mu na to: " mysle, ze po prostu szczegolowo napisz kolejno jak bylo i wszystko " :-)

Koledzy, prosze nie kierujcie na razie pytan bezposrednio do mnie, bo juz na prawde musze sie zajac innymi sprawami.

No i się potwierdzają słowa Pawła, że "złotouszność" to mit. A to co przede wszystkim różni urządzenia to poziom natężenia. Oczywiście także brawo dla paltona za odwagę.

No to na zakończenie pozostało jeszcze do zrobienia porównanie jakiegoś topowego CD-ka i jakiegoś uznanego DAC-a typu Benchmark DAC1 z jakimś hipermarketowym plastykowym DVD typu manta ;) . I dopiero wtedy będziemy mieć pełne potwierdzenie wyników uzyskanych na stronce --> www.matrixhifi.com .

Kurcze.

W tym wypadku powinienem zaprosić Lutka i Paltona do mnie na 3 rundę! Co Wy na to?

Ostatnio mam na wypożyczeniu końcówkę Blaupunkt Artech MX-70, bo Rotel RB-1010 okazał się zbyt słaby do starych RS 2,5 i to nie tylko w basie. A może mi (i znajomemu) WYDAWAŁO się tylko?

Lepszych zdjęć Blaupunkta chwilowo nie posiadam. Prezentuje sie całkiem przyzwoicie.

Być może też, jest to sugestia wagi i trafa? Jest róznica...

W kazdym razie - gdyby co - już obserwuję poniższą aukcję:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdr.

post-7648-100002331 1256479656_thumb.jpg

post-7648-100002332 1256479656_thumb.jpg

post-7648-100002333 1256479656_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

A ja głupi wymieniałem w moim wzmaku elementy, modyfikowałem połączenia, dokładałem transformatory... i wszystko na nic bo i tak gra tak samo :-)

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

• Użytkownicy+

Witam

Dziękuję za gościnę Lutkowi, oraz jego miłej żonie. Atmoswera była super, a lutek okazał się fajnym kolegą.

Na wstępie powiem, że generalnie zgadzam się z Lutkiem, opisał nieźle całośc imprezy, jednak różnimy się nieco oceną szczegółów. Generalnie stwierdzam że na początku świetnie rozróżniałem co gra. Tak jak Lutek opisał, przez pierwszą godzinę słyszałem różnice w brzmieniu wzmacniaczy, zarówno przełączanych jawnie, jak i później gdy próbnie odpowiadałem nie widząc co Lutek włączył. Na jakieś 8 przełączeń, wskazałem 3 razy wzmacniacz NVA (kiedy grał Rotel nic nie mówiłem). Jeszcze raz wyrównaliśmy poziomy. Po kilku przerwach (na kawę, mój opis jakie słyszę różnice itd), postanowiłem przystąpic do testu ABX i ...nie potrafiłem wzkazac właściwego wzmacniacza. Następne różne zamiany wzmacniaczy itd. nic już nie zmieniły, nadal nie byłem w stanie rozpoznac sprzętu, chociaż nadal momentami słyszałem różnicę to nie potrafiłem określic jaki wzmacniacz gra.

Sądzę że łatwiej by było określic czy po przełączeniu gra ten sam wzmacniacz, czy inny (bez określania modelu). W momencie przełączania słyszałem że gra ten sam wzmacniacz (np. trzy razy pod rząd), lub inny - jednak nie potrafiłem określic prawidłowo który.

Potwierdzają to słowa Lutka :

>Np. kiedy zapytal: "czy dwa ostatnie razy gral NVA ? " , to akurat gral Rotel.

>Pozniej byla taka sytuacja, iz nie bylo z jego strony pytania, a stwierdzenie : " teraz na 100

>procent dwa razy pod rzad gral NVA" - niestety, wlasnie dwa razy gral Rotel.

Czyli prawidłowo słyszałem że DWA razy pod rząd grał ten sam sprzęt, a wcześniej inny, niestety wskazałem na zły wzmacniacz (podejrzewając go o takie brzmienie).

Muszę dodac, że pod koniec wielokrotnie wskazałem ŹLE.

Konkluzja moja jest taka że, pomimo oczywistych dla mnie różnic w brzmieniu wzmacniaczy, testu ABX nie zdałem. Przyczyny nie są mi do końca znane, myślę że jest ich wiele : zbyt długi czas zanim zaczęliśmy test, problem z cofaniem tego samego kawałka utworu, nieznane mi pomieszczenie, brak niskiego basu w naszych kolumnach, stosunkowo taniego źródła itd...

Naprawdę nie mam zamiaru bronic jakiś audiofilskich fanaberii i chcę sam dojśc do prawdy.

Robert

Ps. Na razie to na tyle, więcej napiszę wieczorem jak dojadę do domu.

Mówią. Nie tylko ten wątek. Ogólnie można zauważyć, że te slogany "bije na głowę", "miażdży", "zjada na śniadanie" i inne buńczuczne sądy to często mocno subiektywna ocena pod wpływem emocji. Jak przychodzi co do czego... to sami widzimy.

Widzimy, czt słyszymy?...a własciwie jak wynika z wyników ani jedno, ani drugie.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

palton, 25 Paź 2009, 15:39

>Następne różne zamiany

>wzmacniaczy itd. nic już nie zmieniły, nadal nie byłem w stanie rozpoznac sprzętu, chociaż nadal

>momentami słyszałem różnicę to nie potrafiłem określic jaki wzmacniacz gra.

Jeszcze istnieje taka możliwość ,że któryś wzmak grał jednak nadal ciut głośniej i jeszcze dosłownie pół milimetra ruchu potencjometrem wyrównałoby tą słyszalną momentami różnicę ;) .

palton, 25 Paź 2009, 18:39

>Palton różnicę normalnie słyszy, tylko rozpoznac w teście nie potrafił :-)

Tak..., tylko z Twoja elektronika juz testow chyba nawet probnych nie bylo, bo w zasadzie chyba udalo sie tak precyzyjnie ustawic poziomy, ze przelaczajac sobie jawnie, juz stwierdziles, ze nie slyszysz zadnych roznic i dlatego oczywistym bylo, ze z testow zrezygnowalismy.

Ja rowniez czesto slysze roznice na tym samym zestawie, w zaleznosci od czasu sluchania, pory dnia, samopoczucia itp. Czsem zaraz po wlaczeniu wydaje mi sie ze cos sie popsulo - na tyle gorzej sie slucha, a po pewnym czasie juz sie poprawia. Oczywiscie przyczyna nie jest zadne wygrzanie wzmakow czy cd-kow. Co do tego nie mam watpliwosci, bo testy poswiecone temu zagadnieniu - wygrzewaniu - dawno mam za soba.

• Redaktorzy

"chociaż nadal momentami słyszałem różnicę to nie potrafiłem określic jaki wzmacniacz gra."

Ale ABX do tego służy - do stwierdzenia, czy są różnice, a nie do zapamiętania, który jak gra. To jest zupełnie oddzielna sprawa.

Redaktor, 25 Paź 2009, 20:44

>"chociaż nadal momentami słyszałem różnicę to nie potrafiłem określic jaki wzmacniacz gra."

>

No, ale jednak tylko "momentami". Różnie można to interpretować.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.