Skocz do zawartości
IGNORED

Wielkopolski Test ABX

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz, Wuelem napisał:

Człowieku, jest na to cała lista książek. Neurobiologia - w tym dziale szukaj.

Ponieważ pierwszy postawiłeś tezę, że coś, Twoim zdaniem, ma miejsce. To na Tobie spoczywa obowiązek podania źródeł, skąd czerpiesz te brednie. 
Neurobiologia nie potwierdza Twoich opinii. Albo nie rozumiesz co czytałeś, albo nie czytałeś, a tylko się na nią powołujesz, myśląc, że nikt nie ma tutaj o tym wiedzy. 
Piszesz głupoty. Dobrze by było, gdybyś wsparł się źródłami. Mogą być książki drukowane z zakresu neurobiologii OUN. Myślę, że mogę mieć do takich pozycji dostęp. 

2 minuty temu, A co tam napisał:

Myślę, że mogę mieć do takich pozycji dostęp.

Nie możesz, gdyż ponieważ nie słyszysz 😉

nagrywamy.com

3 minuty temu, A co tam napisał:

postawiłeś tezę

Tezę się ogłasza, stawia się co innego w nauce...

Ale ty jesteś beznadziejny. Padło tu chociażby: film Tomka obejrzyj z testu słuchawkowego. W popularnonaukowy sposób i nie wprost jest esencja zagadnienia.

Nie obnoś się ze swoją niewiedzą, pisząc do tego, jakbyś coś wiedział. Dowód przedstawia ten, kto ma zdanie przeciwne. Ja się ze sobą zgadzam 🙂

Do tego brak logiki, jak widzisz u ciebie.

5 minut temu, Wuelem napisał:

Ale ty jesteś beznadziejny.

Rozumiem na czym polega ten typ argumentacji. Ale nie popieram. 
Rozumiem, że nie podzielisz się źródłami  swoich mniemań?

7 minut temu, przemak napisał:

Nie możesz, gdyż ponieważ nie słyszysz 😉

Obawiam się, że o audiobooki będzie ciężko. 🙂

Edytowane przez A co tam
4 minuty temu, Wuelem napisał:

Padło tu chociażby: film Tomka obejrzyj z testu słuchawkowego

Nie słuchawkowego. Ale spoko. Masz rację, nie wiem, co to M/S.

nagrywamy.com

1 minutę temu, A co tam napisał:

mniemań?

Mniemam, że sam potrafisz znaleźć.
Może jeszcze kawę mam ci podać - z cukrem czy bez?

Po polsku nie ma zbyt wielu pozycji dla realizatorów dźwięku. Sięgając po dowolną z dużą szansą trafisz na tę właściwą książkę.

2 minuty temu, A co tam napisał:

Obawiam się, że o audiobooki będzie ciężko. 🙂

Ale gdzie tam, model whisperx od openAI (darmowy) i masz wszystko, z napisami albo mówione, jak kto woli 😉 

nagrywamy.com

1 minutę temu, przemak napisał:

nie wiem, co to M/S.

Też nie wiem, ja nie użyłem M/S.

Przy teście słuchawek jest pokazane, jak mózg "pracuje" z dźwiękiem. Jeśli nie kojarzysz akurat tego materiału, odszukam i wyślę na PW.

7 minut temu, przemak napisał:

Ale gdzie tam, model whisperx

Ale tego wpierw nie musiałby ktoś przeczytać na głos? Lub cos. 
Nie znam się. 🙂

7 minut temu, Wuelem napisał:

Po polsku nie ma zbyt wielu pozycji dla realizatorów dźwięku. Sięgając po dowolną z dużą szansą trafisz na tę właściwą książkę.

Ja się uczyłem z polskojęzycznych książek o neurobiologii. I jest tego trochę. 
No ale możesz podać tytuł anglojęzyczny. Jakoś to ogarnę. 

Edytowane przez A co tam
8 minut temu, A co tam napisał:

tytuł anglojęzyczny

"Principles of neurobiology" - od tego zacznij, żeby w ogóle "podglądać" mózg.

Dowód w ujęciu potocznym..., że nikt dotąd nie "przeszedł" audiofilskiego testu z przełącznikiem A/B. Nawet ktoś deklarował wypłatę miliona dolarów, jak ktoś coś-tam rozróżni. Ten bogacz-oferent to mógłby być jednym z autorów książek o cechach mózgu, bo wie że nic nie ryzykuje.

Jeśli przyjąć, że ludzie mają podobne mózgi - nikt nie jest w stanie NIE UŚREDNIĆ próbek po 4 czy 15 sekund!

8 minut temu, Wuelem napisał:

Przy teście słuchawek jest pokazane, jak mózg "pracuje" z dźwiękiem.

Miałem na myśli inny filmik, wielokrotnie cytowany, o pamięci. Nie znajdę teraz, może potem, jak nie zakumasz. Have fun.

14 minut temu, A co tam napisał:

Ale tego wpierw nie musiałby ktoś przeczytać na głos? Lub cos.

Albo odwrotnie 😉 Działa.

nagrywamy.com

15 minut temu, Wuelem napisał:

"Principles of neurobiology" - od tego zacznij, żeby w ogóle "podglądać" mózg.

No mam. Wydanie z 2016. 
To teraz na których stronach znajdę Twoje mniemania, które zakwestionowałem?

Skomentuj ten film "Tomka" dla ogólnej wiedzy tutaj. Tak w ogóle to jest mechanizm: "powrotu do średniej", też ma wiele badań. W odniesieniu do organizmów można użyć terminu homeostaza. Nawiązując do 6 sekund, w ogólnym zarysie, to jest tak krótko, że nic sensownego organizm z tego nie wyciągnie. Nie wiem co to za badanie, ale już z tego punktu widzenia, niewielki ma sens. Chyba że strzelasz do ludzi albo zrzucasz ich ze skały i kula lub sam człowiek leci te 6 sekund. Można badać, jakie odnosi się obrażenia i jak różne mogą być : -) Ale dla dźwięków, to z góry można założyć, że wygra zawsze mechanizm "powrotu do średniej". Czyli istotność wniosków jest żadna.

Ale chętnie przeczytam, co tam badacie. W końcu "ja płacę, pan płaci, pani płaci, społeczeństwo".

Jedziesz 🙂

Ach, bym zapomniał...

25 minut temu, A co tam napisał:

na których stronach

Ty nawet nie wiesz, w której strefie mózgu jest ośrodek słyszenia. Wiedziałbyś, to byś nie zadawał idiotycznych pytań. A gdybyś miał książkę, to po obrazku byś trafił na właściwą stronę.

Gdybyś nie wiedział jeden z uniwersytetów stworzył wyciąg z tej książki Stanforda. Żeby studenci w języku polskim mogli korzystać z treści. Bo niestety w tej branży trzeba doświadczenia robić na żywych organizmach i nie ma sensu kosztem zwierząt powtarzać tego, co już wiadomo. Ale skąd możesz wiedzieć, że słyszenie się wyświetla na ekranie monitora...

Edytowane przez Wuelem
6 minut temu, Wuelem napisał:

A gdybyś miał książkę, to po obrazku byś trafił na właściwą stronę

Czyli nie masz żadnych źródeł swoich bredni poza ssaniem z brudnego kciuka. Trzeba było od razu pisać, że Ci się wydaje. Wtedy bym siedział cicho. A tak głupio Ci wyszło kłamanie. 

8 minut temu, Wuelem napisał:

Jedziesz 🙂

Pisałeś, że byś oblał. To pytam w studenckiej formie, gdzie jesteś recenzentem, żeby tam nie publikować, proste.

9 minut temu, Wuelem napisał:

Skomentuj ten film "Tomka" dla ogólnej wiedzy tutaj.

Wiele razy był. Nie będę szukał, bo łatwo się nie znajduje a trudno to mi się nie chce. Generalnie po 15 sekundach już jest wszystko jedno. Ale to wiesz z książek, także ten.

11 minut temu, Wuelem napisał:

Nie wiem co to za badanie

I na tym bym poprzestał 😉

nagrywamy.com

Jezu. Skąd Ty to bierzesz. Przecież to jakiś bełkot. 

Nie wiem skad Wuelem to bierze, ale sa rozne zrodla opisujące rozne ciekawe nieoczekiwane psycoakustyczne efekty.
Miedzy innymi efekty adaptacji (np w przeciągu kilku sekund) slbo „uzupelniania“ brakow w spektrum (waskie dipy) itd,

Tutaj przyklady (niestety nie dla wszystkich, bo po niemiecku)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_6116.thumb.jpg.86bdf895132105529f4fab0a5d223687.jpg

IMG_6117.thumb.jpg.d1aa114e35c1cd5d29f369844dcfd88d.jpg

IMG_6118.thumb.jpg.b20314776ccd2d42484fbe28885ee1db.jpg

IMG_0622.thumb.jpg.69b54983935f23ed26d9d6ef2a6be188.jpg

I wiele dalszych.

Ale jestem juz za stary, by je wszystkie spamietac i przytoczyc.

Nie wszystko, co Wuelem wypisuje, jest „zmyslone“

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, xajas napisał:

Miedzy innymi efekty adaptacji (np w przeciągu kilku sekund)

Akurat efekt adaptacji przeszkadza w przeprowadzeniu prawidłowego testu porównawczego. Dlatego porównuje się krótkie fragmenty dźwięku.

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

Nie wszystko, co Wuelem wypisuje, jest „zmyslone“

Nie twierdzę, że wszystko, tylko to co zacytowałem.

Miedzy innymi efekty adaptacji (np w przeciągu kilku sekund) slbo „uzupelniania“ brakow w spektrum (waskie dipy) itd,

Ale problemem jest to, że ów kolega czyta o jakimś procesie następnie albo uogólnia na np. cały mózg, albo ekstrapoluje na inne procesy, które działają inaczej. I zaznaczone cytaty tego dotyczą. Nie zjawisk jako takich. Tylko ich interpretowania z ułańską fantazją.
W biologii najczęstszym zwrotem w użyciu jest - to zależy. I tego zabrakło w jego wypowiedzi, w przeciwieństwie argumentów ad hominem.

Edytowane przez A co tam
3 minuty temu, Ajothe napisał:

Fajnie byłoby zorganizować świeży test ABX 😄

Dobry pomysł! A masz jakieś nowe teksty przygotowane na wypadek powtórzenia wyniku?

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Godzinę temu, fozzie napisał:

Akurat efekt adaptacji przeszkadza w przeprowadzeniu prawidłowego testu porównawczego. Dlatego porównuje się krótkie fragmenty dźwięku.

Nie jestem tego pewny.

Jesli slucham muzyki (a przciez o to chodzi), to slucham jej troche dluzej, niz kilka sekund. W takim wypadku nalezalo by sie zastanowic, ktora ocena, ktore wrazenie jest wazniejsze? To w tych kilku pierwszych sekundach, czy to po "adaptacji"?

Ja sam nie wiem, ale sa madrzejsi od nas, ktorzy sie tym profesjonalnie, naukowo zajmuja i przeprowadzili setki takich testow. Co oni o tym sadza?

PS.

Jak zakladam okulary do czytania, to w pierwszym momencie wydaje mi sie, ze cos nie pasuje, a po kilku sekundach wszystko pasuje. No to co? Czy mam dobrze dobrane szkla, czy zle? W pierwszym momencie powiedzial bym, ze zle, a teraz siedzac przed komputerem i piszac ta odpowiedz, uwazam ze sa super 😉

Edytowane przez xajas
19 minut temu, xajas napisał:

Jesli slucham muzyki (a przciez o to chodzi), to slucham jej troche dluzej, niz kilka sekund. W takim wypadku nalezalo by sie zastanowic, ktora ocena, ktore wrazenie jest wazniejsze? To w tych kilku pierwszych sekundach, czy to po "adaptacji"?

To zależy. 🙂

19 minut temu, xajas napisał:
1 godzinę temu, fozzie napisał:

Nie jestem tego pewny.

Dla mnie wypowiedź @fozzie wydaje się logiczną.

Edytowane przez A co tam
9 godzin temu, Wuelem napisał:

Ty nawet nie wiesz, w której strefie mózgu jest ośrodek słyszenia. Wiedziałbyś, to byś nie zadawał idiotycznych pytań. A gdybyś miał książkę, to po obrazku byś trafił na właściwą stronę.

kolega zadał proste pytanie - jakie strony konkretnie? masz, znasz książkę, dlaczego jest problem z odpowiedzią?

Godzinę temu, Ajothe napisał:

Fajnie byłoby zorganizować świeży test ABX 😄

chyba tylko dla funu, spotkać się, napić się piwka, pogadać.

zorganizowanie obiektywnego testu w warunkach które ex ente a tym bardziej ex post zaakceptują audiofile jest zwyczajnie niemożliwe.

21 minut temu, xajas napisał:

Co jest w niej logiczne?
To jest opinia, nie zawierajaca zadnego racjonalnego uzasadnienia

Z mojego punktu widzenia ta opinia wydaje się logiczna.
Czy tak lepiej?
Odpowiadając wprost na pytanie. Otóż jeśli po iluś sekundach następuje adaptacja (cokolwiek to znaczy) to "niezaadaptowany" zmysł działa niejako w stanie "as it is". I ten stan, zakładamy jako referencyjny, będzie odbierał bodziec i reagował na niego względnie na podobnym poziomie. Adaptacja może przebiegać różnie w zależności też od zmian środowiskowych lub stanów wewnętrznych, nie tylko pod wpływem zmian bodźca. Stan "as it is" ja bym uznawał, że się powtórzę, jako referencyjny. Zaś stan "zaadaptowany" nazwałbym już stanem po wzbudzeniu. A jak to w przypadku zmysłów, czasowo zmiennym.

Edytowane przez A co tam
12 godzin temu, Wuelem napisał:

Tak samo zresztą jak po przespaniu nocy, z rana następnego dnia słyszymy całkiem inaczej niż po kilkugodzinnym tyraniu z dźwiękiem dzień wcześniej.

A wzmacniacz po przespaniu nocy gra tak samo czy inaczej 😉?

12 godzin temu, soundchaser napisał:

A prawda jest taka, że ten test był niewiarygodny, bo wiarygodny jest jedynie w warunkach, o których pisałem wcześniej...zresztą kilka razy.

Audiofile też są niewiarygodni ze swoimi opisami odczuć przy słuchaniu muzyki bo oceniają ją tymi niestabilnymi w czasie zmysłami. Niestety z tego jest jeden wniosek że jedyna wiarygodna ocena to taka na podstawie pomiarów technicznych, które jak są kompletne mogą być wiarygodne a do ich oceny nie musimy używać tych wyżej krytykowanych zmysłów napędzanych niestabilną biologią 😉

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

• Redaktorzy
4 minuty temu, Lech36 napisał:

Audiofile też są niewiarygodni ze swoimi opisami odczuć przy słuchaniu muzyki bo oceniają ją tymi niestabilnymi w czasie zmysłami. Niestety z tego jest jeden wniosek że jedyna wiarygodna ocena to taka na podstawie pomiarów technicznych, które jak są kompletne mogą być wiarygodne a do ich oceny nie musimy używać tych wyżej krytykowanych zmysłów napędzanych niestabilną biologią 😉

Drogi Lechu36, wybacz mi moje pytanie (być może retoryczne), ale czy swą wybrankę życiową (żonę, partnerkę) wybierałeś li tylko poprzez pryzmat pomiarów (90x60x90)? 😉

A gdzie emocje, dreszcze na ciele, gęsia skórka, łzy, wybuchy euforii??? 😄

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

12 godzin temu, Wuelem napisał:

Przecież to absurd przełączać co 15 sekund dla porównania. Jeszcze większy co 4 sekundy.

A nie jest tak przypadkiem że należy dążyć do testu różnicowego w którym oba sygnały występują w jednym czasie? Przełączenie oczywiście wyklucza jednoczesność, ale krótkie przełączenia zbliżają nas do tego w/w testu różnicowego. Niemniej najlepszym rozwiązaniem jest słuchanie różnicy która pozostaje po odjęciu dwóch sygnałów, dowiadujemy się wtedy najwięcej o różnicach słuchając nie mierząc, choć oczywiście można też mierzyć jeżeli jesteśmy ciekawi na jakim poziomie pozostały różnice po teście.  

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

6 minut temu, kangie napisał:

Drogi Lechu36, wybacz mi moje pytanie (być może retoryczne), ale czy swą wybrankę życiową (żonę, partnerkę) wybierałeś li tylko poprzez pryzmat pomiarów (90x60x90)? 😉

A gdzie emocje, dreszcze na ciele, gęsia skórka, łzy, wybuchy euforii??? 😄

Pozwolę sobie zażartować. Ale nie do końca. Otóż te emocje, dreszcze na ciele, gęsia skórka itd. to niejako pomiary. Jako roboty biologiczne w ten sposób nasze zaimplementowane archetypy porównujemy i mierzymy obiekty naszymi zmysłami, tylko nasze podziałki są baaaaaardzo zgrubne. 🙂

Edytowane przez A co tam
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.