Skocz do zawartości
IGNORED

Wielkopolski Test ABX

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, iro III napisał:

Słuch to się przydaje do słuchania muzyki.

Do rzetelnego wychwytywania różnic i niuansów słuch musi być zweryfikowany orzez technikę, testy i pomiary - oczywiście tylko wtedy, kiedy zależy nam na tym, by mieć pewność, że to co wychwycone przez słuch jest realne a nie tylko chwilowym złudzeniem. 

To dlaczego nie chcecie się podzielić tą waszą wiedza tajemną? Dlaczego jeden z drugim nie potrafi odpowiedzieć na proste pytanie, udowodnić, ze to co twierdzi to prawda, tylko w kółko powtarza te same frazesy.

27 minut temu, Ajothe napisał:

Wysoce absurdalne jest Twierdzenie, że różnic nie ma jeśli się nie przeprowadzało testów. 

No, biedny, zapomniał się 🙂

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

3 minuty temu, Jacchusia napisał:

z których sami nic nie wiecie.

Zawsze wklejam dane testowe na których się opieram, zawsze można je skomentować.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

23 minuty temu, bum1234 napisał:

Zgadza się. A jak to jest, gdy testy przeprowadzane są absurdalnie?

To nawet nie chodzi o to. Wszyscy wykresowcy powołują się na test na którym ich nie było, znajduje się gość piopio, który tam był i twierdzi, ze na lepszym sprzęcie wszyscy różnice slyszeli. I co się dzieje? Ano nic, informacja zostaje zignorowana, no bo po co? Skoro nie pasuje do teoryjki 🙂, ba, obalą ją.

4 minuty temu, Lech36 napisał:

Zawsze wklejam dane testowe na których się opieram, zawsze można je skomentować.

To jednorazowe dane? Rozmowa, pytania są tutaj i teraz. Żaden z was nawet nie przybliżył sie do próby odpowiedzenia na pytanie, które według waszej teorii nie powinno mu sprawić najmniejszego problemu, zamiast tego są enigmatyczne stweirdzenia. Odpier...dziecinadę trzepakową.

Edytowane przez Jacchusia

ja mam pytanie, czy różnicę np w kompresji czy kształcie transjentów, np basu, lub innej części pasma da się wychwycić testem różnicowym?

Edytowane przez absolem
13 minut temu, Lech36 napisał:

Niestety tak było, ja archiwum prowadzę tylko w ograniczonym zakresie, więc powtórki są możliwe, ale wymagaj szukania a do tego nie mam już chęci.

Ale jak to? To są podstawowe testy. Mają zastąpić testy słuchowe. To w jakim archiwum są i dlaczego? Są aż tak nieistotne?

Mało tego, skoro one tak ważne są to powinieneś jest przytoczyć obudzony w środku nocy.

To jakoś nie koreluje z tym co tutaj piszesz, toż jak ty bez nich kontrolujesz swój słuch???!!!

2 minuty temu, absolem napisał:

ja mam pytanie, czy różnicę np w kompresji transjentów np basu, lub innej części pasma da się wychwycić testem różnicowym?

Będę nieco złośliwy (nie dla ciebie) i odpowiem za nich:

Było już, jest na ten temat mnóstwo w archiwum, znajdź sobie skoro nie uważałeś.

🙂

13 minut temu, Jacchusia napisał:

o nawet nie chodzi o to. Wszyscy wykresowcy powołują się na test na którym ich nie było, znajduje się gość piopio, który tam był i twierdzi, ze na lepszym sprzęcie wszyscy różnice slyszeli. I co się dzieje? Ano nic, informacja zostaje zignorowana, no bo po co? Skoro nie pasuje do teoryjki 🙂, ba, obalą ją.

Czy zauważyłeś przypadkiem, że moja wypowiedź nie odnosi się w żadnym miejscu do tytułowego testu?

Umiejętność czytania jest niestety w zaniku. Zwłaszcza jeśli chodzi o to, by zrozumieć przeczytaną treść.

Dlatego z rezerwą podchodzę do wszelkich relacji, ponieważ każdy z uczestników twierdzi to co jest dla niego wygodne, i nie uraża jego ambicji (to przede wszystkim).

Jeśli o tytułowy test chodzi to dla mnie miarodajna jest opinia Lutka, u którego test się odbył.

Opinia ta pokrywa się z tym co można przypuszczać opierając się na tym co mówi na ten temat technika (czyli fizyka i matematyka w wersji inżynierskiej).

Są to rzeczy tak oczywiste i tak dobrze i dawno zbadane, że aż wstyd o nich wspominać.

Ale cóż. Poziom rzetelenj wiedzy na forum jest jaki jest i trudno tu cokolwiek zmienić W obecnych czasach najważniejszy jest Facebook, instacośtam i komórka.

To są źródła wiedzy dla większości ludzi.

Skutki są, jak nietrudno zauważyć, opłakane.

Edytowane przez bum1234
4 minuty temu, bum1234 napisał:

Czy zauważyłeś przypadkiem, że moja wypowiedź nie odnosi się w żadnym miejscu do tytułowego testu?

Umiejętność czytania jest niestety w zaniku. Zwłaszcza jeśli chodzi o to, by zrozumieć przeczytaną treść.

Dlatego z rezerwą podchodzę do wszelkich relacji, ponieważ każdy z uczestników twierdzi to co jest dla niego wygodne, i nie uraża jego ambicji (to przede wszystkim).

Jeśli o tytułowy test chodzi to dla mnie miarodajna jest opinia Lutka, u którego test się odbył.

Opinia ta pokrywa się z tym co można przypuszczać opierając się na tym co mówi na ten temat technika (czyli fizyka i matematyka w wersji inżynierskiej).

Są to rzeczy tak oczywiste i tak dobrze i dawno zbadane, że aż wstyd o nich wspominać.

Ale cóż. Poziom rzetelenj wiedzy na forum jest jaki jest i trudno tu cokolwiek zmienić W obecnych czasach najważniejszy jest Facebook, instalacji coś tam i komórka.

To są źródła wiedzy dl większości ludzi.

Skutki są jak nietrudno zauważyć, opłakane.

Następny guru, w roli sędzi, który wie co kto inny wie, a żeby ci odpowiedzieć w tonie, który tutaj narzuciłeś, to ci powiem tak:

Wszyscy wiedzą kto to Bum1234.

I jeszcze jedno, a czy ja pisząc słowa o testowcach  piałem o tobie? No własnie, odnosiłem sie do tego co napisałeś, mianowicie do:

Cytat

35 minut temu, bum1234 napisał:

Nie wiem jakie przeprowadzasz, ale jak wychodzi z nich Tobie, że S i T grają tak samo, to muszą być absurdalne.

Podobnie zresztą ze wzmacniaczami 🤣

Teraz, Jacchusia napisał:

Następny guru, w roli sędzi, który wie co kto inny wie, a żeby ci odpowiedzieć w tonie, który tutaj narzuciłeś, to ci powiem tak:

Wszyscy wiedzą kto to Bum1234.

Prezes cię tego nauczył?

Jak się nie umie odpowiedzieć, to trzeba wykpić?

1 minutę temu, Ajothe napisał:

Nie wiem jakie przeprowadzasz, ale jak wychodzi z nich Tobie, że S i T grają tak samo, to muszą być absurdalne.

Podobnie zresztą ze wzmacniaczami 🤣

To nie jest odpowiedź na moje pytanie.

1 minutę temu, bum1234 napisał:

Jak się nie umie odpowiedzieć, to trzeba wykpić?

Swój post przeczytaj.

4 minuty temu, Jacchusia napisał:

To są podstawowe testy. Mają zastąpić testy słuchowe.

Ale to tylko Twoja interpretacja, że "mają zastąpić".

NIE, nie mają zastąpić.

Mają zweryfikować mało wiarygodny, niestabilny, słabo powtarzalny, obarczony dużą iliścią potencjalnych błędów, test tylko słuchowy.

Pod warunkiem,że zależy komuś na tym by oddzielić real od złudzania. Gdy jednak nie zależy, nie rozumie o co chodzi lub nie chce zrozumieć, jak np. TY - nie ma przymusu lub obowiązku, możesz żyć dalej w świecie niesprawdzonych audio fantazji.

11 minut temu, absolem napisał:

ja mam pytanie, czy różnicę np w kompresji czy kształcie transjentów, np basu, lub innej części pasma da się wychwycić testem różnicowym?

Jeśli różnica rzeczywiście istnieje, to z pewnością da się ją wykazać technicznie.

Tylko po pierwsze do tego potrzeba trochę wiedzy, a po drugie cierpliwości, a to są obecnie rzadkie cechy.

1 minutę temu, iro III napisał:

Ale to tylko Twoja interpretacja, że "mają zastąpić".

NIE, nie mają zastąpić.

Mają zweryfikować mało wiarygodny, niestabilny, słabo powtarzalny, obarczony dużą iliścią potencjalnych błędów, test tylko słuchowy.

Człowieku skoro maja potwierdzać sa nadrzędne, sa wzorcem.

Skoro taką range im nadajesz to jak najbardziej mają zastąpić odsłuchy, które nie sa twoim zdaniem miarodajne.

Toz takie test np. z gazetki (poważnej, zajmującej się tymi fajnymi testami) odpierniczy kupę roboty, oszczędzi na czasie i nawet pieniądzach, uprości zycie, no chyba...że takich nie ma, nikt o nich nie słyszał.

19 minut temu, Ajothe napisał:

jak wychodzi z nich Tobie, że S i T grają tak samo, to

Juz Ci odpisalem, nie będę się powtarzał.

Albo zacytuj albo przeproś.

Inaczej jesteś pospolitym trollem.

Edytowane przez iro III
6 minut temu, bum1234 napisał:

Jeśli różnica rzeczywiście istnieje, to z pewnością da się ją wykazać technicznie.

Od kilku dni proszę o podanie przykładów, nie o uprawianie gawędziarstwa. Dwa urządzenia, wyniki testów i opisanie jak one grają. Przecież to proste.

2 minuty temu, Jacchusia napisał:

Człowieku

Człowieku - w tej chwili Trollujesz ten temat.

Próbujac go rozwodnić, skierować na boczne, ślepe drogi. 

Czy nie wystarczy Ci, że temat, nie wiadomo dlaczego jest na bocznicy, na której nie powinien być bo dotyczy audio?

2 minuty temu, iro III napisał:

Człowieku - w tej chwili Trollujesz ten temat.

Próbujac go rozwodnić, skierować na boczne, ślepe drogi. 

Czy nie wystarczy Ci, że temat, nie wiadomo dlaczego jest na bocznicy, na której nie powinien być bo dotyczy audio?

A, to już przestaje.

Wiec krótko, bo zdaje sie zapomniałeś o co pytałem.

Od kilku dni proszę o podanie przykładów, nie o uprawianie gawędziarstwa. Dwa urządzenia, wyniki testów i opisanie jak one grają. Przecież to proste.

Doczekam się?

7 minut temu, iro III napisał:

Juz Ci odpidalem, nie będę się powtarzał.

Albo zacytuj albo przeproś.

Inaczej jesteś pospolitym trollem.

Sam napisałeś, ,e rozkminy między S, a T są dla Ciebie absurdalne, bo różne płyty różnie grają.

Nie wiesz o czym piszesz i wynika z tego, że nie masz pojęcia o tych różnicach, bo skąd 🙂

Teraz, Jacchusia napisał:

W innym wątku napisałem takie zdanie:

czy wkładasz palec w ogień, by przekonać się, że parzy?

Cała ta dyskusja jest trochę bezsensowna, bo naprawdę nie trzeba talentu noblisty, by zdawać sobie sprawę z podstawowych rzeczy.

A jeśli o niuanse chodzi, to są to rzeczy subiektywne, a przy odrobinie osłuchania i doświadczenia (muzycznego, nie audiofilskiego) to łatwo się przekonać, że szkoda na to czasu. Oczywiście przy założeniu, że sprzęt służy nam do słuchania muzyki, a nie do tworzenia ołtarzyków i pretekstu do demonstrowania siły swojego ego.

I jeszcze jedno mój post, który cytowałeś brzmi tak:

10 minut temu, Jacchusia napisał:

Człowieku skoro maja potwierdzać sa nadrzędne, sa wzorcem.

Skoro taką range im nadajesz to jak najbardziej mają zastąpić odsłuchy, które nie sa twoim zdaniem miarodajne.

Toz takie test np. z gazetki (poważnej, zajmującej się tymi fajnymi testami) odpierniczy kupę roboty, oszczędzi na czasie i nawet pieniądzach, uprości zycie, no chyba...że takich nie ma, nikt o nich nie słyszał.

nie o tym od kilku dni rozmawiamy?

Jesli masz problem z odpowiedzeniem to nie odpowiadaj, proste i skuteczne.

9 minut temu, Jacchusia napisał:

Dwa urządzenia, wyniki testów i opisanie jak one grają. Przecież to proste.

Nie JAK GRAJĄ, tylko czy w ich "graniu" jest RÓŻNICA, oraz czy tą różnicę da się usłyszeć.

Na tym polega test RÓŻNICOWY.

EOT.

@Espectro

Juz o to pytalem w stosownym, organizacyjnym wątku.

Jak długo jeszcze ten temat zalegać będzie w mrokach zakamarków Bocznicy?

Wszak Bocznica, jak można się dowiedzieć w nagłówku tej zakładki,

służy tematom NIE audio.

1 minutę temu, iro III napisał:

Nie JAK GRAJĄ, tylko czy w ich "graniu" jest RÓŻNICA, oraz czy tą różnicę da się usłyszeć.

Na tym polega test RÓŻNICOWY.

EOT.

Skoro jest różnica, to pewnie wiesz jaka, o czym mówi i jak gra ten sprzęt. W innym przypadku to gawędzenie, czyli coś zmierzyłeś, uzyskałeś wynik róznicowy, i jakoś sobie go interpretujesz. 

Podaj przykład, bo różnice w graniu, które słyszymy są wielowymiarowe, złożone, jak choćby barwa instrumentu, granie techniczne - to są opisy ogólne, gdyby były jednostki miary, które to opisują matematycznie/fizycznie to by się na nie ludzie powoływali/przytaczali je, ale takich nie ma.

Twierdzenie, ze wszystko da się zmierzyć jest naiwne.

Nie potrafisz - zamilcz.

42 minuty temu, absolem napisał:

Tak, da się.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Nie potrafisz - zamilcz

Nie od Ciebie jestem w stanie podobne pohukiwania odbierać, na pewno nie od Ciebie...wiec zamilcz. 🤣

45 minut temu, Jacchusia napisał:

no chyba...że takich nie ma, nikt o nich nie słyszał.

Wpisz sobie w gugla, na YT, frazę "test róznicowy audio" a dowiesz się wtedy czy nikt (czy tylko Ty) o nich nie słyszał.

22 minuty temu, Jacchusia napisał:

opisanie jak one grają

Opis wrażeń słuchowych to zupełnie inne zagadnienie, bardzo indywidualne ze względu na różny słuch różnych osobników, na forum nie da się tego porównywać chyba że ktoś pochwali się swoim audiogramem wykonanym w specjalistycznej pracowni. Opowiadanie o tym co się usłyszało może być bardzo niewiarygodne, już to było poruszane a Kolega wciąż wraca do opisów wrażeń subiektywnych. Mnie one nie interesują, chyba że zostaną podparte jakąś analizą techniczną, może być taka oparta na zewnętrznych pomiarach testowych firm które się tym zajmują i mają do tego dobrej klasy sprzęt.   

Godzinę temu, Jacchusia napisał:

Od kilku dni proszę o podanie przykładów, nie o uprawianie gawędziarstwa

To głównie audiofile uprawiają gawędziarstwo bez podania podstawy technicznej na której te kwieciste teksty powstają.

3 godziny temu, iro III napisał:

Do rzetelnego wychwytywania różnic i niuansów słuch musi być zweryfikowany orzez technikę, testy i pomiary

Na szczęście jak już z takich zabaw wyrosłem wiele lat temu i nie porównuję sprzętów audio.
Jedyne co mi się czasem zdarza porównywać to różne mastery tych samych płyt.

22 minuty temu, absolem napisał:

a próbowałeś czy tylko piszesz/zakładasz ze się da? 😉 

A po co próbować, z założenia tego testu pokaże on wszystkie różnice pomiędzy podobnymi urządzeniami, robiło ten test na świecie wiele osób w różnych grupach sprzętowych, nawet jeden taki test został zaprezentowany dla przewodów RCA ze szczegółami - film. Chyba że będziesz podważał wiarygodność niektórych portali działających na fundamencie pomiarów sprzętem wysokiej klasy. Ja takim sprzętem nie dysponuję bo jest on mi niepotrzebny i sporo kosztuje, ale te pomiary robione przez ludzi za granicą, ale też ostatnio w Polsce, też są w Sieci prezentowane, wystarczy się zainteresować a nie tylko bić audiofilską pianę. Jak nie uznajesz portalu ASR za wiarygodny to zacznij od portalu "0dB.pl" T. Wróblewskiego na pewno nic nie stracisz.

P.S. Tu na tym (AS) portalu @przemak też robił porównania różnicowe dla o ile dobrze pamiętam połączeń cyfrowych.

Edytowane przez Lech36

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.