Skocz do zawartości
IGNORED

Wielkopolski Test ABX

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

12 minut temu, Ajothe napisał:

Proponuję zacząć od popularnych marek: Yamaha As-701, Marantz pm6006, Denon 800pne.  

Nawet one mają swój charakter 😃

Jak nic nie wyjdzie to może warto porównać wzmacniacz lampowy z tranzystorowym 🤔

Jak chcesz to testować?

Teraz, Ajothe napisał:

Ja nie mam potrzeby, przecież to dla pomiarofili 😃

Czyli trolujesz.

2 minuty temu, bum1234 napisał:

Jak chcesz to testować?

nie chce i nie będzie.
Troluje i podbija wątek.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Teraz, Pseudodrummer napisał:

Czyli trolujesz.

Czekam na jakieś konkretne dowody oparte na nauce. 

Tyle się tu o niej wspomina, a jakoś nikt się nie chwali swoimi badaniami opartymi na metodach naukowych. 

Wychodzi na to, że tu same naukowe trole 😃

4 minuty temu, Ajothe napisał:

Tyle się tu o niej wspomina, a jakoś nikt się nie chwali swoimi badaniami opartymi na metodach naukowych. 

Piszesz-a nie czytasz
jak juz czytasz,to nie rozumiesz...
jak juz nawet rozumiesz,to nie pamietasz...

LEM miał rację.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Pseudodrummer

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

3 minuty temu, Ajothe napisał:

Krótką i wybiórczą masz pamięć.

Edytowane przez bum1234
4 minuty temu, bum1234 napisał:

Krótką i wybiórczą masz pamięć.

On chyba na siłę chce zabłysnąć,aby starsi wpuścili go do klubu Audio.
Gorliwość jaka przejawia jest wielce ciekawa.
Nic do tematu nie dodał,poza obszczekiwaniem niewiernych,tak często i głośno,aby każdy widział.

I te emotki.
Zupełnie jak jakis random z gimby.

W dniu 15.10.2024 o 21:48, przemak napisał:

Jeśli można, to mam parę uwag w temacie, bo wydaje mi się, że wszystkim, w sumie z obu stron sporu, umyka meritum - co powoduje, że wnioski są niezbyt sensowne.

Przede wszystkim umyka to, że w tym konkretnym "przesłuchaniu" czy "teście" mamy do czynienia z prostą i niekwestionowaną przez nikogo sytuacją - urządzenia, które wg doświadczonych testujących miały się ewidentnie i w oczywisty sposób różnić brzmieniowo po wyrównaniu poziomów nagle dla tych samych słuchaczy w tych samych warunkach odsłuchowych/lokalowych/sprzętowych różnić brzmieniowo się przestały. Różniły się - przestały się różnić. Takie są fakty.

Tłumaczenia czytałem różne - że pozostały sprzęt "nie różnicuje" i gdyby np. zestawy głośnikowe były inne to by było słychać różnice. GDYBY. No tak, ale te różnice wcześniej były słyszalne, one zniknęły po wyrównaniu poziomów. Możemy mieć oczywiście do czynienia z rozkojarzeniem, brakiem koncentracji, z używkami itp - to jest możliwe. Ale z tego wynika, że jak słyszymy różnice, to jesteśmy skoncentrowani, a jak ich nie słyszymy, to znaczy, że jesteśmy zdekoncentrowani? Ładne i proste tłumaczenie, ale raczej prostackie.
Jest też inna możliwość, że mamy do czynienia z głuchymi ludźmi, którzy dużo piszą a mało słyszą. No, ale ci ludzie pięknymi słowami potrafią opisać różne aspekty brzmienia niewyobrażalne dla zwykłego śmiertelnika, to jak to jest?

Tak więc warto zauważyć, że opór "środowiska" przed zachowaniem choćby podstawowych zasad bhp (czyli wyrównania poziomów i choćby minimalnego zadbania o to, żeby zmiany nie były oczywiste) jest duży i wynika z niewiadomych powodów - bo przecież "słychać" i wyrównanie poziomów nie powinno nikomu zaszkodzić. Bez zachowania tych "podstaw bhp" podczas porównań mamy niestety do czynienia z kiepską beletrystyką, która służy głównie do łowienia jeleni.

Kwestę testu różnicowego chyba trzeba pominąć, bo niestety nie macie koledzy zielonego pojęcia o co chodzi, pytając ciągle "co on mierzy, gdzie są wykresy i jak to się przekłada na brzmienie". On nic nie mierzy, to nie jest pomiar tylko test, daje odpowiedź na pytanie "czy się różni (i ewentualnie orientacyjnie jak mocno)". Doczytajcie panowie, bo pokazujecie, że nic nie wiecie ale zacietrzewienie nie pozwala wam nie tylko się do tego przyznać ale nawet to zauważyć. Słabo.

Osobiście uważam, że niestety większość tutaj po prostu słabo słyszy (a nawet biorąc punkty na klatę mogę napisać, że są głusi) i dopowiada sobie trochę za dużo. Sporo przykładów na forum tego "absolutnego słuchu" jest, nawet ostatnio w sąsiednim wątku, ale i w innych też - dysonans poznawczy jest okropny a niezdolność do przyjęcia prostych i oczywistych faktów jest przerażająca. Wiele przykładów typu saksofon/saksofon/trąbka, za wysoko/za nisko, zakres kontrabasu vs fortepianu i inne kwiatki powodują, że trudno tu was traktować poważnie.

Wydawało mi się, że ludzie na forum chcą się dowiedzieć, jak uzyskać lepszy dźwięk. Nie, oni chcą się utwierdzić we własnej nieomylności i "wiedzy".

Jak pisałem teraz już wiecie jak robić test różnicowy, do roboty! 

No chyba, że jednak wg Was wzmacniacze mają różne charakterystyki i wpływ na brzmienie 🙂

8 minut temu, Ajothe napisał:

Klub głucholców otwarty, czy jeszcze? 😃

No,jeszcze nikomu nie pokazałeś,że sam nie  jesteś ten "głucholec"
Są tylko Twoje,nazwijmy to,wywnętrzenia.
Mamy ci wierzyć na słowo czy jak to działa?

1 minutę temu, Ajothe napisał:

Jak pisałem teraz już wiecie jak robić test różnicowy, do roboty! 

Hahaha,
Sam nie wie jak
nie wie po co
nie rozumie
A wydaje polecenia.
Prawdziwy kierownik!
Hahaha

Twój guru pisał o takich jak ty, teraz możesz się wykazać 🙂

Chociaż raz, pokaz jakieś argumenty 🙂

Nie wiesz jak zmierzyć wzmacniacz? 

4 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

No,jeszcze nikomu nie pokazałeś,że sam nie  jesteś ten "głucholec"
Są tylko Twoje,nazwijmy to,wywnętrzenia.
Mamy ci wierzyć na słowo czy jak to działa?

Ja bez problemu rozpoznaje charakter różnych wzmacniaczy i wiem czym się różni np Hegel od Audiolaba czy od Musical Fidelity. 

Wam zdaje się wystarczą parametry i pomiary.

To do dzieła, chyba że jesteście gołosłowni 😃

12 godzin temu, iro III napisał:

Wpisz sobie w gugla, na YT, frazę "test róznicowy audio" a dowiesz się wtedy czy nikt (czy tylko Ty) o nich nie słyszał.

Proszę:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Zrzutekranu2024-10-23002907.thumb.jpg.e4579d13df6a26095c860fd469b200ea.jpg

I co? Masz inny internet?

Nie chodzi o to czy o tym słyszało 5 czy 100 osób. Gdyby ten test różnicowy był i opisywał brzmienie to by był powszechnie używany. Bo cos ujęte w cyferki, jest dokładniejsze niż na oko/ucho - to oczywiste. Kiedy kupuje żarówkę mam tam barwę w Kelwinach i wiem jakim światłem świeci + lumeny i wiemy z czym mamy do czynienia, nikt nie leci z żarówką do oprawki i nie sprawdza jak świeci. Dokładnie to samo byłoby gdyby test różnicowy mówił jak gra urządzenie, tak jak nam "mówi" nasz słuch, nasze odsłuchy.

Poza tym (już o tym pisałem, ale jakoś ci umknęło 🙂 test różnicowy pokazuje różnicę, wstawiasz jakieś dane/jednostki, wiec o jakim ty teście piszesz/masz na myśli kiedy mówimy o barwie instrumentu, o przestrzenności dźwięku, o głębi, scenie?

Może coś takiego jest, ja sie na testach nie znam, więc proszę cię żebyś mi to opisał.

I jeszcze prośba abyś się ustosunkował do przebiegu tego sławnego testu ABS, Człowiek który tam był napisał, ze kiedy grał "porządny" sprzęt nikt nie miał problemów z rozróżnieniem co gra.

Napisz mi zwięźle (nie opisuj słowami) powołując sie na wybrany przez ciebie przykład jak po testach poznać jak gra sprzęt, a przecież musi, skoro maja one nadrzędną wagę nad odsłuchami. I skończmy wreszcie tą bezowocną dyskusje, bo to naprawdę trzepak przypomina.

11 godzin temu, Lech36 napisał:

Opis wrażeń słuchowych to zupełnie inne zagadnienie, bardzo indywidualne ze względu na różny słuch różnych osobników, na forum nie da się tego porównywać chyba że ktoś pochwali się swoim audiogramem wykonanym w specjalistycznej pracowni. Opowiadanie o tym co się usłyszało może być bardzo niewiarygodne, już to było poruszane a Kolega wciąż wraca do opisów wrażeń subiektywnych. Mnie one nie interesują, chyba że zostaną podparte jakąś analizą techniczną, może być taka oparta na zewnętrznych pomiarach testowych firm które się tym zajmują i mają do tego dobrej klasy sprzęt.   

Ale to wy twierdzicie, ze test potwierdza lub nie wrażenia odsłuchowe, więc jak on to robi skoro na jego podstawie nie mogę ocenić urządzenia tak jak na podstawie odsłuchu.

I nie pisz mi w kółko oczywistości w stylu, że słuch mam inny itp. tylko podaj przykład, te testy do wasza domena, wiec powinniście bez problemu, bez zająkniecia mi odpowiedzieć. Jaki test zrobisz (wiem że różnicowy) aby potwierdzić lub nie, że jedno urządzenie gra inną barwą niż drugie. 

11 godzin temu, soundchaser napisał:

Herezją jest w 21 wieku pisać w kółko, że wszystkie wzmacniacze grają tak samo i wmawiać innym, że "nie słyszą różnic tylko piszą, że słyszą".

Bo po podłączeniu amperomierza do gniazdka test rżznicowy różnicy nie wykazał 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Jacchusia

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

2 godziny temu, przemak napisał:

Za dotychczasowy udział w lekcji kolega otrzymuje plusik. Teraz JA oczekuję merytorycznej wypowiedzi

🙂 dowcipas jesteś. Tkwisz przy swoim jak tyka przy fasoli.

Nikt łącznie z tobą nie odpowiedział na moje pytanie.

A ten twój filmik...sam sobie na spokojnie obejrzyj 🙂

Wrzucasz próbki nagrań, na skali decybele i czas, i dyskutujesz sam ze sobą o zrównaniu dźwieku i róznicy w dwóch próbkach...no właśnie dlatego tak dopytywałem o te dane z kórych korzystacie, i jednostki miary, jak ty gościu tym testem skontrolujesz barwę jaka ja słyszę?

A tytuł filmiku mówi wszystko o problemie z ego.

Pytanko do wszystkich speców od tych testów różnicowych:

czy kiedykolwiek udało Wam się za ich pomocą wychwycić różnice, które były przez Was słyszalne?

17 godzin temu, przemak napisał:

Oczywiście. Test różnicowy pokaże nawet, czy ta różnica jest istotna. Wieczorem spróbuję pokazać mniej więcej co i jak. 

czyli potrafią grać różnie wzmacniacze

22 minuty temu, bum1234 napisał:

A skąd taki wniosek?

A co wynika z tego testu Przemaka?

Zresztą to chyba ten sam filmik, który zrobił kilka lat temu i też go pokazywał w wątku o audio mitach.

Oglądałeś ten film?

1 godzinę temu, soundchaser napisał:

czy kiedykolwiek udało Wam się za ich pomocą wychwycić różnice, które były przez Was słyszalne?

Czy przemyślałeś wcześniej to co napisałeś powyżej?

Czy rozumiesz pojęcie testu różnicowego?

16 godzin temu, Ajothe napisał:

Pozostaje mieć nadzieję, że nigdy nie powstanie krąg specjalistów mówiących to samo o ZG 😋

Nie wiadomo jakie sugestie mają w zanadrzu ci którzy wmawiają innym twierdzenie że wszystkie wzmacniacze grają tak samo. Takich stać na każde działanie propagandowe. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

7 minut temu, Lech36 napisał:

Nie wiadomo jakie sugestie mają w zanadrzu ci którzy wmawiają innym twierdzenie że wszystkie wzmacniacze grają tak samo. Takich stać na każde działanie propagandowe. 

No nie wiadomo co kolega @przemak miał na mysli 😄

10 godzin temu, Jacchusia napisał:

I nie pisz mi w kółko oczywistości w stylu, że słuch mam inny itp. tylko podaj przykład, te testy do wasza domena, wiec powinniście bez problemu, bez zająkniecia mi odpowiedzieć. Jaki test zrobisz (wiem że różnicowy) aby potwierdzić lub nie, że jedno urządzenie gra inną barwą niż drugie. 

Jeszcze raz, pod względem sprzętowym nic się nie zmienia a jednak fizycznie się zmienia, może Kolega to skomentować? I to jak się zmienia, zmiany "powalają na kolana":

Godzinę temu, soundchaser napisał:

A co wynika z tego testu Przemaka?

Dla Ciebie nic.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

56 minut temu, bum1234 napisał:

Oglądałeś ten film?

A po co?

"czy wkładasz palec w ogień, by przekonać się, że parzy?"

Przecież wiem co miało być w nim "udowodnione".

44 minuty temu, Ajothe napisał:

No nie wiadomo co kolega @przemak miał na mysli

Wiadomo, wiadomo, tylko lepiej schować głowę w piasek i udawać, że nic się nie stało 😄

10 minut temu, soundchaser napisał:

A po co?

"czy wkładasz palec w ogień, by przekonać się, że parzy?"

j.w.

Najlepiej udać, że się nic nie rozumie, a czasami nie trzeba nawet udawać 😄

1 minutę temu, bum1234 napisał:

Wiadomo, wiadomo, tylko lepiej schować głowę w piasek i udawać, że nic się nie stało 😄

j.w.

Najlepiej udać, że się nic nie rozumie, a czasami nie trzeba nawet udawać 😄

No nie wiadomo, czyżby na podstawie jednego testu, którego nie był uczestnikiem stwierdził, że wzmacniacze grają tak samo po wyrównaniu głośności? 

Ciekawe co w takim razie z transportami, przetwornikami DAC...🤔

KABARET 🤣

Godzinę temu, Lech36 napisał:

Ty jesteś obecny w tym wątku? To sobie znajdź kto tak twierdzi.

To nie są ci z uszami do słuchania...

40 minut temu, Lech36 napisał:

Jeszcze raz, pod względem sprzętowym nic się nie zmienia a jednak fizycznie się zmienia, może Kolega to skomentować? I to jak się zmienia, zmiany "powalają na kolana":

Człowieku skup swoją uwage na jednym problemie. Przypisujecie testowi różnicowemu magiczną moc, bo pewnie dlatego ze  z komputera. Jak pytam o j.m o wartości, to milczycie, bo nie wiecie co ten program robi z danymi, a przede wszystkim co to są za dane. Jednostki miary opisują/określają konkretne zjawisko inne są do zmierzenia odległości inne do objętości, gęstości, wagi - to chyba zrozumiałe jest? Test różnicowy wykazuje różnicę, w czym pytam? Co porównujesz?

32 minuty temu, soundchaser napisał:

Ja to jestem ciekaw, jakie ten mistrz ma wykształcenie, bo ja techniczne i ten gość z instrumentem w ręku próbuje mi wytłumaczyć jak się mierzy, porównuje i interpretuje wyniki 🙂

23 minuty temu, bum1234 napisał:

A co się stało? Wytłumacz nam.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.