Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki gramofon na start -1200 max 2000?

zorro77

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Chcę zacząć od nowa przygodę z Analogiem :d Miałem kiedyś Emanuela Unitry (mam jeszcze)...

Do rzeczy - co kupić na dobry start - jestem kompletnie zielony w gramofonach. [sorki - wyjatkowo nie mam czasu czytać... a zakup odkładam] Znajomy audiofil polecił mi Pro-jecta i w tym się obracajmy.

Mam dobry sprzęt CD i Głośniki - będę miał też wzmak lampę..

Dlatego pytam speców:

1. Co polecilibyście - powiedzmy z obecnej oferty na Allegro? [chcę szybko zamówić]

Mnie osobiście bardzo spodobał się zestaw za 2000 - ale czy to warte tej kasy?

1. gramofon Pro-Ject 1 Xpression

2. wkładka: Sumiko Blue Point No.2 (półroczna - "przebieg" ok .150 h )

3. przedwzmacniacza gramofonowego : Pro-Ject Phono Box mk2

4. sterownik obrotów : Pro-Ject Speed Box II

5. wkładka : Ortofon OMB 10

link >

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

2. Po co te wszystkie ustrojstwa :D Potrzebne?

3. Może coś tańszego, a porównywalnego (nie umiem nawet tego ustawić -czy wykorzystam?)

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/58413-jaki-gramofon-na-start-1200-max-2000/

Za 2 tys mozesz miec uzywanego 1210MK2 z dobra wkladka (kup raczej nowa!) - i nie trzeba do niego zadnego Speedboxa. Osobiscie nie mam przekonania do Pro Jecta (zwlaszcza nizszych modeli).

Main: CD880, Alpha 9 ---> Arcus

Head: CD880, Alpha 9 ---> HD600, K340

Technics 1210 to podobno niezły gramofon ale w związku z dużą popularnością u DJ obawiałbym się trafienia na jakiś mocno zryty egzemplarz. Jeśli już Gramofon z napędem bezpośrednim to może coś z wysokich kenwoodów czy denonów. Znacznie tańsze są Duale 7xx. Ja używam Thorensa 160 - paskowa staroć ale jestem bardzo zadowolony

zorro77>

;-)

Poczytaj sobie o tych gramofonach technicsa..., po dobraniu odpowiedniej wkladki okazywal sie to tandem co najmniej dobry. Sam sie jeszcze zastanawiam nad stantonem badz vestaxem. Mocne silniki, trwaly naped, waga takiego nowego stantona to blisko 20kg. Na prozno w tej cenie szukac podobnej trwalosci wsrod tych 'domowych'. Poza tym tutaj akurat nie ma miejsca (badz jest go malo) na bajki, scieme, grafomanstwo itp. rzeczy, taki rynek szybko zweryfikuje potencjalne dziadostwo, pytajac ludzi nazwijmy to z 'brnazy' odrazu wskaza zle/dobre, lepsze i gorsze.

p.s. gdzies czytalem ze gosc pracowal jako DJ na takim technicsie od blisko 20 lat, zadnych problemow z trzymaniem predkosci, dzialaniem ramienia itp. To raczej nie predysponuje go do niskiej polki jak wspomniales ;-)

Technics 1200 zjada tego Projeckta na sniadanie pod kazdym wzgledem a jego obsluga jest bajecznie prosta i wygodna szczegolnie jesli chodzi o ustawianie wysokosci ramienia (VTA -baaardzo wazna sprawa w gramofonie majaca duzy wplyw na dzwiek!)

Proponuje pre DIY od ahaji do tego jakas wkladka pasujaca podatnoscia do ramienia i masz sprzet grajacy na odpowiednim poziomie bo w przeciwnym razie bedzie gorzej od przecietnego CD i tylko sie zrazisz do Analogu.

robix

Zapomnialem dodac ze Technicsa szukaj u Allegrowicza Lennyfontana (szukaj w instrumenty muzyczne i akcesoria dla DJ ow) to jest facet ktory zajmuje sie serwisem tego modelu i sprzedaza uzywanych gramofonow w swietnej kondycji za uczciwe pieniadze.

robix

JVC - może taki? osobiście polecam..

Ukryta Zawartość

post-7413-100004064 1254783145_thumb.jpg

post-7413-100004065 1254783145_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Sam się jeszcze zastanawiam nad stantonem badz vestaxem." Takie podpowiedzi są cenne - jaki model?

Po prostu postawcie się w mojej sytuacji - macie kasę - chęć na ANALOGa chcecie kupić coś dobrego i pobić CD=ka z górnej półki ROKSAN - co kupujecie?

Jakie wkładki zmieniacie - jakie igły...

Jaki charakter grania mają

Technics

Philips

Thorens

Denon

Pro-ject

Ps. Kolego co do Thorensa 160- też słyszałem pochlebne opinie..., ale to start... ja raczej celuję w półkę wyżej ...

>Ps. Kolego co do Thorensa 160- też słyszałem pochlebne opinie..., ale to start... ja raczej celuję w

>półkę wyżej ...

Nie celujesz.

Używany, w dobrym stanie Thorens-160, z dobrym ramieniem, to 'sonicznie' znacznie wiecej niż to co zamierzasz wybrać.

Pozdr,

yen

Zorro, jezeli sam napisales ze nie masz czasu czytac, nie masz czasu by sie z tym zapoznac, nie wiesz po co te wszystkie 'ustrojstwa' itd. a na koncu chcesz wiedziec jak "pobić CD=ka z górnej półki ROKSAN" to uwazaj bys sie nie zawiodl, to nie jest Cd i trzeba sie troche wiecej pobawic, znam kilka osob ktore sie zrazily do tego bo chcialy po prostu szybko i fajnie.

Odnosnie vestaxa i stantona mowilem o ich flagowych modelach odpowiednio Vestax PDX 3000 MIX oraz Stanton STR8-150 (ten drugi bardziej mi pasuje, ale temat do doczytania), wiem ze tu jeszcze ludzie uzywaja z powodzeniem reloopa. Za technicsem przemawia marka, ale jak czytalem wspomniane firmy i ich podobne cenowo modele doscignely/przescignely mk2 czy mk5 jakoscia (nie mowie o opcjach przydatnych dla DJ'a).

Jak bys sie bral za cos wiekowego to sprawdz naped, chocby stan paska (jesli to paskowy). No i koniecznie poczytaj.

Telefunken s500/s600 (used; ebay.de) + Dl103

... chyba , że masz 6-8kzł , to ... może będzie lepiej, ale pewności nie ma ...

:-)

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

na poczatek kup sobie lepszego cd-playera i olej temat analogu bo to glupia moda, albo cierpliwie i uwaznie poczytaj ta zakladke i 100 innych zakladek zagranicznych o analogu ,a potem jeszcze bardziej cierpliwie i uwaznie posluchaj z 10 kompletnych torow analogowych nie mylic psiakrew z gramofonem:

"Jaki charakter grania mają

Technics

Philips

Thorens

Denon

Pro-ject"

powodzenia

TECHNICSA SL-1200 MK2 mozesz kupić w sklepie DJ we Wrocławiu za 1900 zł - wiem bo sam kupowałem! JAk chcesz bliższe namiary to wal na PW. Powiem tak - miałem Pro-JEcta 6 PerspeX i ten TEchnics go zamiata...

zorro77, 5 Paź 2009, 21:32:

Odpowiadając poważnie:

1. Jeżeli zakładasz dyskotekę, to tak jak radzi kolega AmAdeuz zainwestuj w Vestaxa lub Stantona.

2. Jeżeli chcesz słuchać muzyki to sprawa jest bardziej skomplikowana. Jak piszesz, brak Ci

doświadczenia. W takiej sytuacji raczej należałoby wybrać nowy sprzęt.

Opisana przez Ciebie konfiguracja (Project +reszta) jest niezła na początek.

Sprzedaje ją ktoś, kto prawdopodobnie wyrósł z takiego startowego zestawu.

Technics SL1200 Mk2, to, wbrew temu co napisałes, domowy gramofon hi-fi, tzw. "górna klasa średnia". Jego produkcja przetrwała do dzisiaj dzięki dodatkowemu zastosowaniu w dyskotekach. Konstrukcja dawno zamortyzowana jest więc stos. tani.

Wśród nowych gramofonów lepsze znajdziesz w cenie powyżej 4-5 kzl (rollins ma rację).

Rację ma również kolega Piotr__ pisząc, że znaczenie ma cały "tor analogowy"

czyli gramofon + wkładka + przedwzmacniacz + reszta, a decyzję powinieneś podjąc po przrejrzeniu zakładki analog. Jest tu masa informacji.

Pozdr.

mam zestaw PJ 1Xpression + AT150MLX + pre forumowy, lubię go, ale gdybym teraz startował do tematu, zdecydowanie wybrałbym Technicsa, a nie PJ; inna rzecz, że cena za ten zestaw nie jest wysoka, ale nie daj się zwieść, ta Sumiko wbrew recenzjom wcale nie powala - są o tym wątki tutaj (w ogóle tzw. recenzje traktuj z dużym dystansem, bo to jest w dużym odsetku suto opłacona kryptoreklama), OMB10 też nie obiecuje cudów, jeżeli masz jakiekolwiek wymagania, to te wkładki szybko pójdą na półkę, pre PJ nie ma znaczącej przewagi nad przyzwoitym wbudowanym pre w jakiejś integrze, Speed Box to gadżet choć z pewnością przydatny, zatem wydając dwa koła na ten zestaw dostajesz taki sobie gramofon i kilka pierdółek, które w zasadzie można sobie darować (jeszcze ten speedbox ew. ma jakiś sens), dla mnie bez sensu

tak yen, to jest bardzo powazne:

"1. Jeżeli zakładasz dyskotekę, to tak jak radzi kolega AmAdeuz zainwestuj w Vestaxa lub Stantona."

p.s. nie tak dawno wielu w ogole nie bralo pod uwage technicsa gdyz to byla/jest zabawka dla basolubych DJ'i, powoli sie to zmienia...

yen>

Jezeli dzwiekowo taki gramofon bedzie mogl z powodzeniem konkurowac z urzadzeniami domowymi to nie widze przeciwskazan, mi to odpowiada ze maja solidne i niezawodne napedy, ze ramie nie zacznie wariowac kiedy ktos (dziecko) nawet niechcacy stuknie w gramofon itp. To ze maja kilka opcji zupelnie nam zbednych - pomijam, wole sie skupic na tym co mnie interesuje ;-) Nie namawiam, ale warto miec na uwadze segment gdzie przerost formy nad trescia nie jest tak duzy jak 'u nas'... tyle ;-)

AmAdeuz, 6 Paź 2009, 13:19

Nie neguję, że są to dobre gramofony. Po prostu to tak jakbyś porównywał ciężarówkę z limuzyną pasażerską, każda służy do innych celow.

Ja bym policytował to:

Ukryta Zawartość

może cena będzie przyzwoita ?

A wspomniany zestaw Pro-Jecta słuchałem osobiście. Sam zakładałem nową wkładkę ;-)

Sama wkładka Sumiko jest specyficzna - nie każdemu pasuje. Ale całość gra porządnie. Moim zdaniem w/w zestawu słucha się przyjemniej niż CD. Ale można lepiej ...

Ukryta Zawartość

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Mam go i powiem ,że jest świetny ..Posiada mechanizm servo -tłumienia ramienia w poziomie..niżej link do danych technicznych.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Technics obawiam sie ze raczej zrazi moje ucho, ale to co dla mnie jest niewystarczajace dla innych moze byc swietnym poczatkiem i koncem o ile wystarczy im brzmienie...

dzieki wszystkim za podpowiedzi - dam znac co kupiłem ...

/szkoda ze nie mam czasu poczytac i dobrac na spokonie ... jak inne sprzęta ,,, ehhhh/

• 1 miesiąc później...

OK. To jak obiecalem - przedstawiam info.

Kupilem polecanego Linn AXIS z wkladka za ok 2000,-. Do tego wzmacniacz gramofonowy Graham /warty 1000/.

Po 2 miesiacach moge powiedziec ze KLASA w KLASIE!

Nowe pyty Winylowe np. Metallica , Madonna , Depeche Mode czy najnowszy BASEMENT JAXX > pobily CD na glowe !/nie byle co bo ROKSAN Kandy II - lepiej grajacy od wielu ROTELow/

Pink Floyd - zapiera dech w piersi. Star WARS - to juz sie nie mowi.

LINN to od razu hi-end, na ktory trzeba sobie pozwolic jak sie startuje i nie chce sie zrazic.

Starsze pyty uzywane - dobrze zachowane tez super - choc pojawaiaja sie czasem male trzaski - dla jednych minus dla drugich smaczek. Ale cena tych plyt od 3 zl do 20zl zacheca...

Polubilem winyl - pewnie poszukam czegos o 2 polki wyzej :D

Co radzicie z klasy HI? /Jak znajde cos odpowiedniego to oddam Lina w dobre rece/

Pozwolę sobie podczepić się pod ten temat.

Planuję zakup pierwszego gramofonu, na którego zakup mogę przeznaczyć ~700 zł. Przeglądając znany wszystkim serwis aukcyjny następujące urządzenia przyciągnęły moją uwagę i wśród nich bym wybierał:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dwa pierwsze mogę odebrać osobiście, więc wiem że nikt nie będzie po nich skakał. Proszę o pomoc szanownych forumowiczów, bo im więcej czytam na ten temat, tym większy mam mętlik w głowie. Jestem przekonany, że dla kogoś doświadczonego z łatwością przyjdzie mi doradzić :). Zatem który dobrać?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pomyśl jeszcze nad nowym Reloopem z wyższej półki. Model 4000kupisz za 800-900zł z wkładką Ortofona, napędem DD, kwarcem i przełącznikiem 33/44,5 . Jeśli tylko do niego dokupisz dobrą wkładkę, potrafiącą wykorzystać potencjał napędu DD to będziesz miał nową i bardzo dobrą maszynę.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.