Skocz do zawartości
IGNORED

Nawróceni na vintage

jarex

Rekomendowane odpowiedzi

"A jak to jest u Was moi drodzy forumowicze?

Za co lubicie vintage? kiedy do Was on przyszedł i co dobrego sprawił?

Bardzo mile widziane opisy, zdjęcia, zachwyty, sugestie, polemiki..."

Ejże!!!???

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Moim zdaniem najlepiej łączyć tzw. vintage ze współczesnością. Wówczas i jedna i druga grupa urządzeń pokazuje nam to co ma najlepsze do zaoferowania. Np. posiadam tuner Sansui TU-5900 w połączeniu ze współczesnym zestawem Rotela i uważam to zestawienie za dość optymalne. Choć, jak widać na przykładzie wielu firm jak np. Yamaha, Musical Fidelity, czy Luxman powrót - przynajmniej stylistyczny do dawnych lat - świetnie się sprzedaje. Ale, moim zdaniem, w technice audio mało się zmieniło technologicznie od co najmniej 30-40 lat - nie mam na myśli oczywiście cyfry, w związku z tym kupno np. analogowego tunera (w dobrym stanie) czy ówczesnego "topowego" wzmacniacza jest propozycją bezpieczną.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Violet, 26 Paź 2009, 21:53

>Moim zdaniem najlepiej łączyć tzw. vintage ze współczesnością. Wówczas i jedna i druga grupa

>urządzeń pokazuje nam to co ma najlepsze do zaoferowania. Np. posiadam tuner Sansui TU-5900 w

>połączeniu ze współczesnym zestawem Rotela i uważam to zestawienie za dość optymalne. Choć, jak

>widać na przykładzie wielu firm jak np. Yamaha, Musical Fidelity, czy Luxman powrót - przynajmniej

>stylistyczny do dawnych lat - świetnie się sprzedaje. Ale, moim zdaniem, w technice audio mało się

>zmieniło technologicznie od co najmniej 30-40 lat - nie mam na myśli oczywiście cyfry, w związku z

>tym kupno np. analogowego tunera (w dobrym stanie) czy ówczesnego "topowego" wzmacniacza jest

>propozycją bezpieczną.

A ja tymczasem hołduję od latek kilku 30-letnim, sporym kolumnom, które bardziej mnie systysfakcjonują niż wiele (odsłuchiwanych w międzyczasie) nowszych głośników za cenę nawet 20 kzł...

Wielki, gęsty i opasły dźwięk, z "piwnicznym basem" oraz przepiękną średnica i górą!

Kolumny na 30-40 metrów, a grają w ... 16-stu i to jak!

Z konieczności (póki co), łącze stare ze starym...

Ostatnio trafił do mnie (niestety na wypożyczenie) wzmacniacz mocy - Blaupunkt Artech MX 70 (25 kg wagi i 400W na skali).

I stał się CUD! Zniknęły rezonanse skrzynek, pojawiające się przy słabszym wzmocnieniu!

Czego więcej potrzeba? Tylko POKOJU!!! No i lepszego aparatu...

Pozdr.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-7648-100002186 1256604592_thumb.jpg

post-7648-100002187 1256604592_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Dla mnie okreslenie "vintage" powinno stosowac sie do sprzetu legendarnego lub wrecz wybitnego. Zdjecie ponizej przedstawia tego przyklad. Jest to zapewne znakomitej wiekszosci z was nieznany produkt Marka Levinsona...system moich marzen zreszta :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a tutaj z moich osobistych "gratow"...najlepszy subwoofer do lampy jaki znam i calkiem niezla amplifikacja do kompletu :)

Ukryta Zawartość

post-4563-100002177 1256627891_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

adam2948 dziękuje za ciepłe słowo. (a które?) Fotkę wkleiłem bo ... wyjaśnij mi, jeżeli posiadasz wiedzę w tym temacie tylko który to rocznik i dlaczego tam jest napisane nowy? Dziękuje i pozdrawiam

evenementus, 27 Paź 2009, 18:18

"This model was produced from 1978 to 1980" - wiki

Zdażają się takie i starsze rodzynki w zapieczętowanych fabrycznie pudłach;

i wtedy ... 19 000 EURO

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

discomaniac71, 25 Paź 2009, 21:49

discomaniac71, 25 Paź 2009, 21:49

>Zbyt duzo teoretyzujesz. Piszesz o HK 670... To ja Ci powiem ze PM 665 Vxi (1987) jest od niego

>sporo lepszy. Aha i HK 6600 to nie jest 1988 rok tylko troche pozniej. Podobnie stara Yamaha B 2 (na

>V-fetach) zje wiekszosc koncowek z pozniejszych serii M i MX (moze z wyjatkiem jubileuszowej MX

>10000 robionej na stulecie firmy w 1987 roku). Stara integra AX 900 (takze 1987) jest zdecydowanie

>lepsza od AX 1050/1070/1090. Co wiecej wzmacniacze Yamahy z lat 80-tych sa duzo lepsze od

>pozniejszych. Cos Ci sie pomylilo jak pisales o tym ze integry z serii L byly budzetowe prawda? Bo

>jak nazwac serie LV? Katalog 1985/86 (rok przejecia przez Alpine) mowi sam za siebie - wystarczy go

>przejrzec. Wycofano z produkcji fenomenalne modelele deckow K 04 i K 05 zostawiajac tylko K 03 i

>nagle zniknal L 550. Wprowadzono zarazem serie LV (jeszcze bez LV 107) ktora nie dosc ze gorzej byla

>wykonana to grala zdecydowanie slabiej od serii L.

>Mario3456 przestan wyciagac wnioski zwlaszcza tak daleko idace i generalizowac a zacznij sluchac

>sluchac i jeszcze raz sluchac. Z kazdym wpisem pokazujesz ze masz za mala wiedze zeby bawic sie w

>takie dywagacje.

HK-6600 to rok 1989...sprawdziłem dokładnie (wcześniej pisałem z pamięci)..a niby luxman L-190, 210, 230,400 to co jak nie budżetówka? to hi-end? gratuluje wiedzy :-) Generalnie piszesz głupoty, co wiele osób potwierdzi na tym forum :-)Dodam jeszcze, że świetnie wykorzystujesz swoja wiedzę i manipulujesz faktami :-)....Jak już napisałeś, że zniknął luxman L-550 to mogłeś już dopisać, że w 1988r. pojawił się nowszy L-540, który oczywiście był gorszy, prawda :-) stare telewizory, samochody, broń też jest lepsza :-) Niedługo się okaże,że najlepszy w historii czołg to był rudy 102 :-)Niestety, masz pecha, bo ja też wiele porównywałem sprzętu :-) Nie ma to jak robić ludziom wodę z mózgu :) bzdury, bzdury, bzdury....a tych luxmanów LV sugeruję jednak dokładniej przesłuchać :-)

Co myślicie o takim sprzęcie??

WZMACNIACZ MARANTZ PM-32 I

CD MARANTZ CD-42mkII

Zapłaciłem za to 400 zł z głośnikami HD 400. Czy to w ogóle będzie wartej swojej ceny. Czy padłem ofiarą własnych złudzeń, że można dobrze na tanim - składanym sprzęcie posłuchać muzyki ??

Dodam, że słucham głównie klasyki rocka i muzyki z gitarowo bluesowym pazurem. Nie pogardzę również dobrym R&B - ale dobrym :) i hip hopem w starym stylu. Ale to tematyka drugorzędna. Dobry ale nie za niski dół mięki i absolutnie nie dudniący. wyraźny środek i ale lekko z tył i mocna góra w wysokich zakresach. :)Marzenie ściętej głowy :)

HM69

Najpierw przeczytaj, a później się wypowiadaj. Autor pytal:

"czy vintage musi być piękne czy wystarczy że jest vintage?"

ty odpowiedziales

"Oczywiście, że musi. To tak jak stare wino. To, że jest stare jeszcze wcale nie oznacza, że jest dobre czyli jest vibtage. Te wzmacniacze lampowe są po prostu ohydne."

Z twojej wypowiedzi wynika, ze brzydkie wzmacniacze nie moga byc Vintage, a to jest bzdura. Sprzetu grajacego nie ocenia sie po wygladzie.

Main: CD880, Alpha 9 ---> Arcus

Head: CD880, Alpha 9 ---> HD600, K340

rochu, - a kto ma znać to vintage

średnia wieku za niska a nawet jeśli nie to do połowy 70-tych lat była plaża sprzętowa

mało kto nadrobił braki

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

mamel, 27 Paź 2009, 23:51

Oj była w demoludach plaża aż dziw że teraz trochę osób przykłada uwagę do dobrego dźwięku,nie wykształciliśmy sobie pokolenia melomanów; niejako przeskoczyliśmy ten etap ewolucji wskakując w cudeńka telewizji z obrazem jako medium, zapominając o dobrym dźwięku.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Rochu,Discomaniaku lub ktokolwiek inny obeznany w temacie .......

Mam pytanie - czy wzmacniacz Yamaha CA-1000 z 1973 roku podchodzi pod vintage, czy to tylko staroć? Bo na określenie go mianem poniemieckiego szrotu to się chyba nie zgodzę ;)

Pytam jak najbardziej serio, z ciekawości czystej, posiadam taki klocek - nie szukam zaczepki

Absolutnie żadna :)i tak nie oddam :)

Mnie się mój CA-1000 dźwiękowo bardzo podoba :), bardziej niż A-1000, A-1020, AX-900

A pytam, jak pisałem wcześniej, z ciekawości czy formalnie jest po tej czy też po tamtej stronie tej umownej bądź co bądź granicy.

A propo, mój aktualnie najczęściej używany zestaw to:

Wzmacniacz Yamaha CA-1000 (1973) Cud mniód ultramaryna :)

Tuner Yamaha CT-400 (wczesne lata 70-te) - w sumie to właśnie taki powystawowy szrot - nic specjalnego.

Gramofon Kenwood KP-5021 (zdaje się 1972 rok) - dość zacny choć zdałaby się wkładka lepsza od Ortofona 10.

Szpulak - Uher Royal de luxe C (zdaje się lata 60-te, ale mogę się mylić) - oj fajne to, fajne

Kaseciak/Deck - AKAI GX-710D (lata 70-te), niezły, ale można lepiej (choćby Yamaha KX-1200 RS z późnych lat 80-tych)

Kolumny Infinity 1001A (lata 70-te)

Dlaczego takie starocie? Z oszczędności - nie bardzo biorąc pod uwagę, że w odwodzie stoi co najmniej jeszcze 5 innych wzmacniaczy (w tym 1 współczesny, jeden nie wiem, i 3 z lat 80-tych) do tego 3 decki z lat 80-tych, prawie współczesny - DAT, CD (późne lata 80-te) i transport, na dokładkę zupełnie współczesny gramofon i bliżej nieokreślona liczba tunerów .......

To co mnie ujęło w tym zestawie to równe pasmo bez podbarwień, potrafiący zejść nisko ale jednocześnie trzymany za pysk bas (to ważne, słucham na 12 metrach na niemałych kolumnach), przejrzysta średnica i nasycone góra. Ładna i plastyczna scena mimo mikroskopijnej bazy stereo i dramatycznej akustyki malutkiego pomieszczenia. I rzecz jak dla mnie super istotna - ten zestaw potrafi grać cicho - lubię cicho słuchać muzyki. Zestaw ma to coś co określam jako analogowe granie i czego nie ma w nowoczesnych konstrukcjach (przynajmniej tych które słyszałem). Jak dla mnie muzyka tak odtworzona gra po prostu dobrze. Innymi słowy dlatego tak a nie inaczej bo tak się podoba.

Pozdrawiam

No ładnie.Twój wzmak to mój rówieśnik.

Czy to prawda, że te Yamahy to były pierwsze A-klasowe wzmacniacze?

A takiego słuchaliśmy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Również jest to mój rówieśnik :)

Jakiś czas temu tak to u mnie wyglądało - teraz jest więcej :)

Wciąż chętnie dokupię.

Kliknięcie w miniaturkęodsyła po zdjęcie pełnego wymiaru

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) th_AA1.jpg

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Coś nie wyszło :(

to może same linki?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Dla niektorych bedzie to niewatpliwie szrot. Zycie nauczylo mnie szacunku dla wieku w ogole i dla ponadczasowych klockow. Wiele dobrego slyszalem o tych starych wzmakach Yamahy. Generalnie wbrew temu co na tym forum wypisuje wielu mlodych i nie do konca zorientowanych ludzi osiagniecie tzw. high-endu (zdefiniujmy go jako maxymalna jakosc dzwieku) w ujeciu wspolczesnym mozliwe bylo juz w latach 70-tych. Nie trzeba bylo do tego CD SACD i innych "wyznacznikow nowoczesnosci".

^toyota

Widzę, że próbujesz wkleić zdjęcia w sposób zazwyczaj uznawany za normalny.

Ale nie tu Panie Kolego :-))).

Wkleję za Ciebie.....ładna kolekcja.

Ukryta Zawartość

post-13172-100002064 1256729895_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

AKAI GXC-740D :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak powiedział pewien ślepy koń, stając na starcie Wielkiej Pardubickiej: "Nie widzę przeszkód" :-D

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.