Skocz do zawartości
IGNORED

Uniwersalny pilot - najlepszym przyjacielem człowieka !

Elberoth

Rekomendowane odpowiedzi

Napisz do użytkownika Allegro "skynet-sc" i poproś o wystawienie podobnej aukcji. To firma, więc jest to pewnie tylko kwestia sprowadzenia towaru.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Jak nie napiszesz, to mówią, że nie chcesz się podzielić wiedzą z innymi, a jak napiszesz, to mówią, że robisz tu reklamę... I bądź tu mądry :)

Osobiście, uważam, że tu trzeba podziękować Koledze, który ładnie opisał pilot uniwersalny Philipsa.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Mam nadzieje,że te piloty są teraz doskonalsze,kiedyś kupiłem uniwersalny i miałem z nim kłopot.Mam dwa system i często zostawiam sprzęt w stanie czuwania,przy odpalaniu wzmaka uniwersalką załączał mi sie drugi cd,nie był on nawet firmowo spokrewniony ze wzmakiem,musiałem wyłączać za każdym razem z sieci.

?

Feromon, 18 Paź 2009, 23:00

>Ooo raju, ale ORDYNARNA reklama pilotów uniwersalnych firmy P.

>Elb, myślałem ,że stać Cię na odrobinę finezji ...

wątek nie jest zamknięty i przyklejony, póki co nie ma banów, więc KAŻDY może tu opisywać (co zresztą się dzieje) inne wynalazki.

a nawet jeśli pierwszy wpis miałby być reklamą philipsa, to reszta wpisów będzie natchnieniem dla poszukiwaczy pacaneum na pilotową mnogość.

sam miałem na jednym stole ~6 pilotów. na szczęście podstawowe funkcje wklepałem sobie do uniwersalnego pilota od ampli Yamahy. teraz zostały razem 3 piloty. uniwersal+proj+dla dzieci do tv.

jednak rozwiązanie yamahy mogę polecić jedynie temu, kto ma czas na zaprogramowanie guzików, bo niestety kodów do wykorzystania jest maluśko i temu, kto potrafi sobie poradzić z zapamiętaniem tego, że na klawiszach są z opisane inne funkcje niż w rzeczywistości zaprogramowane.

ps. funkcji proja jeszcze mi się nie chciało wprowadzać ;o)

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

a tak na marginesie ... wątek podobny już istnieje. nie ma jedynie tytułu tak chwytającego za serce jak ten ;o)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

Jak to jest ze zmianą źródła w telewizorze? W zdecydowanej większości nowych TV source wybiera się z listy. Czy pilot(y) od razu wysyła taki sygnał, który odpowiada potwierdzeniu wyboru kanału, czy najpierw włącza listę, a potem jakoś sam owy source wybiera? Niezbyt potrafię sobie to wyobrazić.

Aha, i czy ktoś może potwierdzić zgodność bazy Logitecha z dekoderami N-ki?

czy ten Philips Prestigo 9320 ma certyfikat refubiszed?

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Ekhangel, 19 Paź 2009, 16:43

>Jak to jest ze zmianą źródła w telewizorze? W zdecydowanej większości nowych TV source wybiera się

>z listy. Czy pilot(y) od razu wysyła taki sygnał, który odpowiada potwierdzeniu wyboru kanału, czy

>najpierw włącza listę, a potem jakoś sam owy source wybiera? Niezbyt potrafię sobie to wyobrazić.

Pilot ma zaprogramowane oddzielne sygnały dla różnych wejść - inaczej trudno było by ustawić makra. Ja u siebie miałem AV1 do AV4, RGB, Composite, Component, Computer i HDMI. To ostatnie niestety tylko jedno (moja plazma ma 2 wejścia HDMI), ale NBOXa i tak mam po componencie, więc luz.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Ktoś pytał na PW, ale odpowiem tu, bo może się jeszcze komuś przyda.

> Jeśli nie sprawiłoby Ci kłopotu i mógłbyś sprawdzić dla mnie, byłbym wdzięczny.

> 1. NAD - ampli, DVD, CD

> 2. Dekoder Polsatu SAMSUNG

NAD jest w każdej z wymienionych kategorii.

Samsung też jest w Set-Top Boxach, nie wiem czy to ten konkretny model (nie można sprawdzić konkretnych modeli w pilocie), ale pewnie mają zunifikowany system kodów.

W najgorszym przypadku wybieramy jakikolwiek model, a kody "pożyczamy" z posiadanego pilota. Przeprogramowanie całego pilota zajmuje ok 2 minut. Bardzo sprawnie i szybko to idzie.

Hmm, ja mam łącznie wszystkie 3 HDMI zajęte przez N-kę i dwie konsole, więc może być kiepskawo. W każdym razie, skoro mówisz, że można programować z oryginalnych pilotów, to whatever.

Gość

(Konto usunięte)

Elberoth, 19 Paź 2009, 17:26

>Ktoś pytał na PW, ale odpowiem tu, bo może się jeszcze komuś przyda.

To ja jestem tym "ktosiem" ;-)

DZIĘKUJĘ BARDZO ZA ODPOWIEDŹ! :-)))

Elberoth,

to ja się publicznie zapytam :): czy obsługuje kody Ayre (CD i pre z serii 5) i plazm Panasonica?

Z góry dzięki, przynajmniej na zdjęciach, ten pilot wygląda bardzo fajnie, design Logitecha mi nie odpowiada, a też chętnie ograniczę liczbę pilotów.

A ja mam taki badziew - dałem 100PLN i też mi wszystko robi, chociaż musialem go nauczyć, bo gotowe kody są "takie sobie". Obsługuje: TV sony, hdUPC, kd sony i denona małego. Robi za 99% guzikow, oryginalnych pilotów, chociaż niektóre trzeba pamiętać na czym zostały zaprogramowane.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

70Marcin, 19 Paź 2009, 20:30

>to ja się publicznie zapytam :): czy obsługuje kody Ayre (CD i pre z serii 5) i plazm Panasonica?

Panasonic oczywiście jest. Ayre będziesz musiał natomiast wprowadzić "na piechtę" - dwa urządzenia to max 5 minut roboty (przy braku wprawy).

Elberoth

Mam taki sam tv jak ty i dekoder N

czy nie masz problemu jak sie odpala tv przez hdmi ,nie wyskakuje ci błąd

bo ja tak miałem i zrezygnowałem z uniwersalnego pilota

A ja mam takie badziewie. 50zl kosztowal i jakos sie sprawuje. Najlepszy plus tego pilota to, to ze jak chce zglosnic ampa to nie musze przezucac ciagle zrodel powiedzmy z CD na AUX i spowrotem. Mozna sprytnie wlączyc funkcje regulacji glosnosci gdy pilot jest w trybie CD. Te tansze tego nie maja niestety.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?👈

utopia., 19 Paź 2009, 22:13

>Mam taki sam tv jak ty i dekoder N

>czy nie masz problemu jak sie odpala tv przez hdmi ,nie wyskakuje ci błąd

Nie bardzo rozumiem pytanie.

U mnie generalnie są problemy z namówieniem NBOXa do współpracy po HDMI z telewizorem (NBOX jest po prostu strasznie niedopracowany, w sieci są tony postów na ten temat i dotyczy to wielu marek plazm i LCD - Nka oczywiście umywa ręce, twierdząc że to wina Samsunga, LG, Sharpa itd ... wszystkich tylko nie ich) dlatego mam podłączony NBOX przez kabel Component, i wszystko działa 10/10.

Po HDMI mam podłączone DVD, drugie wejście HDMI mam na razie wolne (i tak brakuje mi kodu do bezpośredniego wyboru HDMI_1 lub HDMI_2 - mam tylko zbiorczy przycisk HDMI, który przeskakuje po 2 gniazdach).

Nie wytrzymam, gdzie i w jakiej kategorii podczas programowania pilota Harmony jest Nbox?! Nie widzę nic zbliżonego do Nbox ani N w kategorii TV SAT ani "odbiornik cyfrowy".

Dobra, jakimś cudem samo znalazło, ale na liście nic takiego nie ma. Really weird. W każdym razie, świetne urządzenie. Wszystko udało mi się już skonfigurować, i rewelacja, naprawdę. Polecam wszystkim, którzy nie widzą sensu w drogich zabawkach z touchpadami za nie wiadomo jakie kwoty.

Miałeś u siebie na pilocie klawisze bezpośredniego dostępu do każdego gniazda HDMI z osobna ?

Jeśli to do mnie, to tak - w dodatkowych buttonach wyświetlanych na LCDku są przyciski do każdego source'a z osobna, w tym te HDMI. Sharp LC-32x20E

Btw. czy ty (wy) też macie tak, że po każdej synchronizacji pilota coś się przestawia mimo, że żadne opcje związane z ustawieniami urządzeń nie były ruszane?

Przykładowo: zmieniam ustawienia wyświetlacza, po odłączeniu od kabla USB wybieram sobie "telewizja", a tu jeden z komponentów nie włącza się / wyłącza niepotrzebnie. Dopiero funkcja Help (niesamowita, btw.) rozwiązuje problem.

Mały problem, ale wciąż irytuje. Aha, no i czy ty - Elberoth (sorry jeśli źle napisałem nick, piszę z pamięci) też masz problem z irytującym opóźnieniem w funkcjonowaniu Nboxa? Każdy sygnał jest wysyłany osobno i za długo, co irytuje na przykład w regulacji głośności N-ki.

Aha, a problem zdalnego potencjometra nie pojawił się - działa idealnie, nawet chyba lepiej niż w oryginalnym pilocie.

Feromon, 18 Paź 2009, 23:00

chrzanisz z tą nachalną reklamą.

Temat bardzo dobry i w końcu ktoś całkiem interesująco poruszył temat uniwersalnych pilotów. Wielu z nas też ma na niego ochote choć oficjalnie do tego sie nie przyzna;ot dziwna natura audiofila. Audiofil ortodoks nie używa instrukcji i pilota. :)

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Ekhangel, 21 Paź 2009, 14:48

>>>Aha, a problem zdalnego potencjometra nie pojawił się - działa idealnie, nawet chyba lepiej niż w

>oryginalnym pilocie.>>

czyli działa szybciej czy wolniej i dokładniej ?

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Piloty Philipsa z serii Prestigo mogę z czystym sumieniem polecić.

Używam od ponad pół roku modelu 8015 i jest świetny, jeżeli czegoś nie ma w swojej pamięci, to można go nauczyć z innego pilota, obsługuje makra i co najważniejsze programowanie go jest proste i nie trzeba używać do tego komputera.

Wcześniej pożyczyłem od kumpla Logitecha i przyznam się że skonfigurować to, naprawdę trzeba cierpliwości, a jak do tego dochodzą makra no to już można stracić cierpliwość. Poza tym zawsze trzeba mieć pod reką kompa, a w Philu chce coś dorzucić/usunąć, to robie to od ręki.

U mnie obsługuje całą elektronikę włącznie z dekoderem N.

there are no answers, only choices ....

>Wcześniej pożyczyłem od kumpla Logitecha i przyznam się że skonfigurować to, naprawdę trzeba cierpliwości, a jak do tego dochodzą makra no to już można stracić cierpliwość.<

Niekoniecznie, to zależy od szczęścia posiadacza. Ja swoje cacko skonfigurowałem w jakieś 10 minut, do czego dochodzą poprawki - w sumie spędziłem jakieś 40 minut na zabawie w kreatorze.

No i pod względem kompatybilności z innymi urządzeniami słyszałem, że Logitech bije inne firmy na łeb mając w bazie nawet bzdury typu regulatory jasności pomieszczenia, czy klimatyzacje. Nie mogę tego jednak potwierdzić, bo nie wiem, czy taki Philips miałby to w bazie czy nie - w każdym razie, to na pewno zaleta.

Najlepsze chyba w całej tej zabawie jest to, że wreszcie kupując tanie klocki na allegro nie muszę przejmować się irytującym napisem "w zestawie brak pilota"!

Fakt że baza Logitecha jest prze ogromna, nie zmienia to faktu iż trzeba używać kompa.

W Philipsie ta baza jest napewno mniejsza bo jest wbudowana w pamięć. Co nie zmienia faktu iż można go wszystkiego nauczyć, problem pojawia się wtedy gdy nie masz dostępu do orginalnego pilota co rzeczywiście może się zdarzyć przy kupnie używanych urządzeń .

there are no answers, only choices ....

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.