Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki oscyloskop?

Grzegorz7

Rekomendowane odpowiedzi

wziąłbym takie coś nawet z jednym kanałem gdyby była większa częstotliwość próbkowania :(

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

zamiast wydłubanych wynalazków to może starszy cyfrowy ? a lepszy HP TEX lub coś podobnego ?

Kilka sekund przy próbkowaniu choćby 500MS/s ? x s masz odpowiedź ... są taki oscyloskopy z tym że kosztują powyżej 100 k$ :)

A co byście powiedzieli na taki ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mam zamiar mierzyć przebiegi do 10MHz.

To urządzenie posiada dość marną czułość, bo tylko 10 mV/div. Przy badaniu przebiegów analogowych w audio możesz nie być zadowolony. Do przebiegów cyfrowych za to brakuje co najmniej drugiego kanału, a najlepiej gdyby było ich 4. Cena jest bardzo atrakcyjna, ale czy to nie będzie zabawka?

Pomysł z kupnem starszego, ale dobrego modelu renomowanego producenta (np. HP, Tektronix) jest bardzo dobry, o ile dostaniesz egzemplarz w dobrym stanie i po kalibracji. Ja poszedłem tą drogą i kupiłem starego cyfrowego 4-kanałowego HP. Jest to znakomity sprzęt, za podobny współczesny trzeba zapłacić majątek. Warto tylko mieć na uwadze, że te stare sprzęty są zazwyczaj duże i ciężkie.

Ukryta Zawartość

To urządzenie posiada dość marną czułość, bo tylko 10 mV/div. Przy badaniu przebiegów analogowych w audio możesz nie być zadowolony. Do przebiegów cyfrowych za to brakuje co najmniej drugiego kanału, a najlepiej gdyby było ich 4. Cena jest bardzo atrakcyjna, ale czy to nie będzie zabawka?

Pomysł z kupnem starszego, ale dobrego modelu renomowanego producenta (np. HP, Tektronix) jest bardzo dobry, o ile dostaniesz egzemplarz w dobrym stanie i po kalibracji. Ja poszedłem tą drogą i kupiłem starego cyfrowego 4-kanałowego HP. Jest to znakomity sprzęt, za podobny współczesny trzeba zapłacić majątek. Warto tylko mieć na uwadze, że te stare sprzęty są zazwyczaj duże i ciężkie.

Na pewno Twój HP'ek jest b.dobry w to nie wątpię, lecz zapewne nie kosztował 400zł, też zastanawiam się nad tym oscyloskopem choć mam analogowy polski ale .... Dlaczego sądzisz iż czułość 10mV/dz może być za mała ?

Dzięki za sugestie.

Wygląda na to, że prosty analogowy (link poniżej, który podałem wcześniej) do pomiarów audio będzie w miarę dobry ...

Ukryta Zawartość

Czy na tym oscyloskopie zaobserwuje się oprócz właściwego przebiegu również zakłócenia ?

I drugie pytanie. Czy warto dołożyć drugie tyle kupić cyfrowy z linku poniżej ?

Ukryta Zawartość

Dziękuję z góry i więcej nie będę pytał :)))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na pewno Twój HP'ek jest b.dobry w to nie wątpię, lecz zapewne nie kosztował 400zł, też zastanawiam się nad tym oscyloskopem choć mam analogowy polski ale .... Dlaczego sądzisz iż czułość 10mV/dz może być za mała ?

Oczywiście mój był znacznie droższy, ale nie dlatego o nim wspomniałem, aby się pochwalić, tylko moim zdaniem wybierając oscyloskop warto się wcześniej dobrze zastanowić. Ciężko jest znaleźć kompromis pomiędzy jeszcze znośną ceną a już fajnymi możliwościami. A praktyka pokazuje, że apetyt na pomiary rośnie, bo gdy mamy pod ręką dobry oscyloskop, to... praktycznie wcale nie wyjmujemy z szuflady multimetru.

Czułość 10 mV/div jest naprawdę dość marna. Dobre oscyloskopy mają 1 mV/div. Wspomnianą przystawką cyfrową w praktyce spokojnie da się pomierzyć sygnały we wzmacniaczach, szczególnie w końcówce mocy, ale niewiele da się zobaczyć na szynach zasilania. Przy współczesnych stabilizatorach zakłócenia na zasilaniu są zazwyczaj poniżej 1 mV rms. Natomiast tak niska czułość wejścia oscyloskopu sugeruje dość duże szumy własne, inaczej przecież zamontowanoby większe wzmocnienie na wejściu.

Zastanawiając się nad wyborem analogowy/cyfrowy moim zdaniem raczej warto skłaniać się ku cyfrowym. Jeśli analogowy, to tylko z pamięcią i rozbudowanymi możliwościami wyzwalania, a to... z powrotem robi cenę. I kółko sie zamyka. Oscyloskop cyfrowy pozwoli zapamiętać i zapisać dowolny wykres, zazwyczaj także cyfrowe mają bogatszy zestaw warunków wyzwalania, łącznie z wyzwalaniem "po fakcie" czyli możemy obejrzeć przebieg który spowodował wyzwolenie, co bywa niesamowicie przydatne. I wiele, wiele innych...

I drugie pytanie. Czy warto dołożyć drugie tyle kupić cyfrowy z linku poniżej ?

Ukryta Zawartość

Ten wygląda o niebo lepiej! To jest wreszcie oscyloskop. Czułość 2 mV/dz, 2 kanały i jeszcze FFT w bonusie. Będziesz mógł od razu pomierzyć harmoniczne.

Zerknij jeszcze na ofertę marek Owon i Atten. To są podobne, niedrogie współczesne urządzenia.

Ukryta Zawartość

powiedz ile kasy chcesz wydać to powiem ci co sobie kupić

Ja mam rigola :) i co najśmieszniejsze Rigol produkuje niższe modele dla Agilenta (dawniej HP) i nie ma sie czego czepiać ....

jak masz 2 kPLN to mozna poszukać uzywanego TEX-a Agilenta (HP) zalecam 1 GS/s pasmo do 100 MHz 2 kanały starczą dobrze aby miał długi rekord rejestracji 32 K albo więcej ale tu troszkę cena idzie w górę ....

nie licz na to że oscyloskopem będziesz robił FFT :) to totalny bezsens nic tym nie pomierzysz ... to nie ta liga i zastosowanie :)

Dobry Wieczór.

Odnośnie tych czułości:

Nie zapominajmy, że pomiary wykonuje się sondami. Sama impedancja wejściowa oscyloskopu 1Mom|20pF to za mało. Sonda 1:1 psuje impedancję (z reguły zwiększa pojemność do np. 70pF).

Sondy 1:10 (10Mom|15pF) jest już właściwa do większości pomiarów. Tyle, że 10-krotnie zmniejsza sygnał. Wówczas dobre jest 2mV, czyli przed sonda 20mV/div.

• 2 miesiące później...

max-vit, tak się składa, że wszystkie tani cyfry maja w sobie to samo, różnica jest tylko w użyciu przetworników, HP, Tek, LeCroy mają AD9288, tylko te droższe mają wersję 100MS/s a tańsze 40MS/s bo różnica w cenie 120zł a 35zł. Natomiast dobre oscyloskopy dwu kanałowe nie są tańsze niż 6000zł za nowy, z uwagi na sam przetwornik który kosztuje 3000zł.

FFT w oscyloskopie ma rację bytu, ale no nie w rigolach itp. w starych HP 545xxA/C FFT działało naprawdę bardzo dobrze.

Jako przykład płyta główna z taniego oscyloskopu. Kolega rozkręci i porówna.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Uważajmy z tymi fotkami płyty.

Ja to sobie myślę, że te wszystkie oscyloskopy poniżej 5000zł to ta sama fabryka na Tajwanie klepie. Ewentualnie ADC różne wkładają…

;)

No oczywiście różne wyświetlacze LCD i oprogramowanie.

Ot współczesny design określony przez technologię produkcji…

Poniewaz ostatnio znow zainteresowalem sie nabyciem oscyloskopu wiec sie przylaczam.

Co powiecie na taka cyfrowa przystawke do PC? Hantek DSO-5200A. Na EBay'u za 349 dolarow.

Poniewaz dzieki chinczykom ceny spadly mozna miec cos w domu bo moim zdaniem ponizej 65MHz nie ma co schodzic a ten Hantek podobno ma pasmo 200MHz. Mam kolege zawodowego elektronika z lab wiec nie musze ale za takie pieniadze (powiedzmy do 500 dolarow) wypada miec w domu sensowny oscyloskop. Co o tym myslicie? Uzywal ktos z tutaj obecnych ten albo podobny oscyloskop? Ktos cos wie o tej firmie? Albo poleca cos innego ale znanego sobie o nie gorszych parametrach niz ten DSO5200A.

pozdrawiam,

Słaba czułość (tylko 10mV zamiast 2mV jak większość obecnie dostępnych). Jakieś słabe próbkowanie.

Za niewiele większe pieniądze kupisz nie przystawkę do PC-ta lecz autonomiczny oscyloskop. Oczywiście o niższym paśmie, ale czy na pewno niższym ;).

Słaba czułość (tylko 10mV zamiast 2mV jak większość obecnie dostępnych). Jakieś słabe próbkowanie.

Za niewiele większe pieniądze kupisz nie przystawkę do PC-ta lecz autonomiczny oscyloskop. Oczywiście o niższym paśmie, ale czy na pewno niższym ;).

Dzieki za uwagi. Potrzebuje go tylko na audio wiec mniejsza czulosc mozna przelknac ale nie mam noza na gardle wiec poczekam az znajede cos ciekawego. Co do cen w Australii to poza typowymi produktami konsumpcyjnymi wszystko jest drogie. Dostac dobry oscyloskop (dual trace 100MHz) z drugiej reki praktycznie niemozliwe a nowy to naprawde drogo. W USA z drugiej reki kupi tanio ale koszty lotniczej poczty i ryzyko uszkodzenia sa prohibitive.

pozdrawiam,

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.