Skocz do zawartości
IGNORED

Sterownik ALPS-selektor do lampowca by JarekC

Rekomendowane odpowiedzi

Witam po dłuższej przerwie.

Wreszcie się uporałem z wersją dla PGA2310/2311 (wersja wsadu 2.30).

Przy realizacji tej wersji pojawiło się kilka nieoczekiwanych problemów:

1. Brakło pamięci FLASH w uP (kody źródłowe mają już ok 10 tys. linii, całość w assemblerze).

Problem rozwiązałem poprze kompresje napisów, które są wyświetlane na terminalu podczas konfiguracji sterownika.

2.Wprowadzenie programowanych offsetów dla poszczególnych wejść spowodowało spore "zamieszanie" i konieczność dość zagmatwanych obliczeń. Bo przy ustawionych offsetach co innego się wyświetla a co innego jest wysyłane do PGA. Poza tym offsety wpływają na osiągalny zakres regulacji dla poszczególnych wejść co powoduje problemy gdy przełączamy wejścia gdy dla nowo wybranego jesteśmy poza dopuszczalnym zakresem. Robiłem dwa podejścia do tego tematu i dopiero drugie okazało się sensowne. Do tego celu zbudowałem sobie układ emulujący PGA abym mógł jednocześnie obserwować wyświetlacz sterownika i to co jest wysyłane do PGA.

Z offsetami nie byłoby takiego problemu gdyby były realizowane poza PGA.

Krótki przykład:

Offset =+5dB, na wyświetlaczu wybieramy 0dB to do PGA musi iść -5dB aby skompensować offset.

Jednocześnie ogranicza się nam zakres regulacji z -95.5db..+31.5dB na -90.5dB..+31.5dB itd.

Cechy nowej wersji:

1. obsługa trybu stereo 1PGA lub 2PGA w trybie zbalansownym

2. Nowe parametry

VNR - ilość układów PGA

VMAX - dopuszczalny górny zakres głośności

VSMAX- dopuszczalny poziom głośności przy włączaniu sterownika

VMUTE - poziom wyciszenia

VIN1,VIN2,VIN3,VIN4 - poziomu offsetów dla poszczególnych wejść

Funkcja MUTE jest teraz realizowana poprze PGA a nie jak było wcześniej przez odłączanie PK głośników.

Planowałem podłączyć PGA równolegle z wyświetlaczem na SPI, ale ponieważ wyświetlacz jest ciągle odświerzany (F=1kHz, i fSPI=maximum) to zrezygnowałem z tego pomysłu aby nie pchać całego cyfrowego "śmietnika" do PGA.

PGA jest podłączany do wolnego złącza J5 (I2C) i do dwóch pinów, które są zwalniane po rezygnacji ze sterowania silnikiem. Schemat na rysunku (nie obejmuje części analogowej, filtracji zasilania i sygnału ZCEN). Transmisja SPI jest realizowana programowo (f=400kHz)

Wersje tą można testować na "sucho" bez podłączonego układu PGA (nie trzeba wylutowywać U4, tylko odłaczyć silnik).Po testach można zawsze wrócić do wcześniejszych wersji, warto tylko zapisać sobie konfigurację bo ze względu na zmiany w parametrach podczas zmiany wersji wgrywane są domyślne ustawienia. Ponieważ sporo zmieniło się w kodzie to nie wiem czy udało mi się wyłapać wszystkie błędy, dlatego traktuje wersję 2.30 jako wersję "alfa". I czekam na odzew od osób które ja potestują.

Wsad jak zawsze dostępny na:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Uzupełniam jeszcze instrukcję aby zawierała opisy wszystkich dotychczasowych wersji ale zajmie mi to chwilę czasu.

Pozdrawiam

JarekC

PS

>Sds12

Sterowanie kilkoma kostkami powinno działać bo opiera się na schemacie zgodnym z datasheet TI.

Nie mam tego jak przetestować bo mam tylko jednego PGA. Abym zabrał się za wersję "wielokanałową"

musiałbyś dokładnie zdefiniować czego oczekujesz i jak ma to działać w szczegółach.

Co do optoizolacji to musiałbyś pokazać jak Twój schemat, abym mógł powiedzieć czy będzie działać

(czy nie ma wprowadzonej negacji sygnałów, i czy stany nieaktywne odpowiadają wyłączonej diodzie w transoptorze) Spróbuję też zobaczyć jak wyglądają przebiegi po 6N137 dla fSPI=400kHz, ale tutaj zawsze można zmniejszyć fSPI.

post-3707-100006268 1272314109_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam oto schemat optoizolacji sygnałów pochodzący z forumowej płytki autorstwa veterana

działa znakomicie, prowadziłem kiedyś porównania pomiędzy wersją z optoizolacją i sterowaną bezpośrednio z procesora i ta ta druga niestety dziwnie się zachowywała jakieś trzaski i szum...

>>Sds12

>Sterowanie kilkoma kostkami powinno działać bo opiera się na schemacie zgodnym z datasheet TI.

>Nie mam tego jak przetestować bo mam tylko jednego PGA. Abym zabrał się za wersję "wielokanałową"

to że działa z kilkoma kostkami równolegle to prawda w tej chwili tak słucham

ale rozwiąznie nie jest doskonałe regulacja odbywa się współbieżnie dla wszystkich 3 szt PGA

Mój pomysł jest taki:

- potrzebuję wielokanałowego potencjometru- 6 kanałów

- organizacja 2x 3 kanały stero kanał 1 bass, kanał 2 srednie, kanał 3 wysokie

- 3 wejścia stero i 3 wyjścia stereo nie potrzeba selektora wejść no chyba żeby jeszcze system 5.1 do tego podłączać

- offset miedzy kanałami regulowany dla uzyskania kompensacji różnic efektywności poszczególnych głośników niby można to w DCX cyfrowo regulować ale taka regulacja jest niewygodna i zawsze to dodatkowe mieszanie w bitach

- wyświetlacz pokazuje główną głośność wystarczy aby w trybie konfiguracji pokazywał np "we1" czy "bass" + 6dB

- świetnym dodatkiem byłby włączany tryb "loudness" czyli płynne zmniejszanie podbicia basów podczas

podgłaśniania całości systemu ale ty nie bardzo wiem jak by to mogło być rozwiązane

najlepsza była by analogiczna regulacja jak w zwykłym potku z odczepem

Ja niestety poległem na próbie sterowania jednym procesorem kilku PGA przy spełnieniu warunku że

potrzebuję sobie w tej chwili podgłośnić tylko kość nr 1 o 3 dB a pozostałe mają grać z takim poziomem jak było to wcześniej ustawione

Jeśli potrzebujesz mogę ci podesłać PGA na tej pcb Veterana

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>dolphin123.

Jak znajdę wolną chwilę to pomyślę o takiej wersji.

Pozdrawiam

JarekC

Czy moze z taka wersja walczyles juz moze Jarku ?

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

>Sds12

Reasumując założenia projektu:

- wyświetlacz 6 znaków

- Dimmer

- Timer OFF

- odbiornik Ir

- 1 przekaźnik Power

- 1 przekaźnik dodatkowy

- 3 kanały stereo (3*PGA)

Sterowanie:

Volume Main Plus/Minus - przestawia wszystkie 3 kanały jednocześnie (z zachowaniem offsetu dla poszczególnych kanałów))

Bass Plus/Minus - zmiana offsetu dla kanału Bas względem Main (jaki zakres ?)

Mid Plus/Minus - zmiana offsetu dla kanału Mid względem Main (jaki zakres ?)

Treble Plus/Minus - zmiana offsetu dla kanału Treble względem Main (jaki zakres ?)

Dostęp do Bass/Mid/Treble poprzez przycisk Menu a potem Vol+- albo Chanell+- a potem Vol+-

po 3 sekundach powrót do wyświetlania głównego wzmocnienia.

Funkcja MUTE - wyciszająca wszystkie kanały

Funkcja LOUDNES i AUTOLOUDNES (dynamiczna zmiana podbicia w zależności od poziomu Volme)

Czy coś jeszcze?

Ostatnio zainteresowanie tematem spadło a i mnie się już trochę znudził.

Jeżeli znalazłby się kliku chętnych na taki projekt to mogę założyć nowy wątek i spróbować

go zrealizować. Dla jednej osoby nie bardzo mi się chce go robić. Szczególnie, że na realizację czeka DAC-USB pracujący w trybie asynchronicznym (jestem na etapie kończenia płytek prototypowych pod TAS1020B i emulatora do niego).

Co do optoizolacji którą przedstawiłeś to musiałbym zmienić tylko polaryzację DCLK i DSDI w stanie

nieaktywnym tak aby niepotrzebnie nie wysterowywać diody w transoptorze (zawsze to 10mA mniej), Jeżeli chodzi o sygnał DZCEN to w aktualnej wersji sterownika brakło wolnego pinu do sterowania tego sygnału ale myślę że w zupełności wystarczy JUMPER lub wykorzystanie dodatkowego wyjścia przekaźnikowego.

Pozdrawiam

JarekC

Od jakiegoś czasu pracuję nad stworzeniem modułu wykonawczego do sterownika Jarka z układem PGA, selektorem, oddzielnym zasilaniem i optoizolacją. Układ składa się z płytki matki, gdzie znajdują się zasilacze, optoizolacja, i jeden kanał stereo. Do modułu dołączane są mniejsze płytki z samym PGA i selektorem. Dzięki temu mamy możliwość zestawienia większej ilości kanałów z własnymi selektorami. Mam już gotową PCB pod matkę, pozostały jedynie mniejsze moduły. W linku schemat PCB matki. Wszelkie sugestie mile widziane.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>utopia

Niestety nie jestem w stanie zrobić wszystkiego naraz.

1. Jest wersja dla potencjometru.

2. Jest teraz nowa wersja dla PG23110

3. W przygotowaniu wersja dla PGA z dwoma wyświetlaczami

4. W przygotowaniu wersja dla Ladder (częściowo zaprojektowałem już PCB pod przekaźniki)

Pozdrawiam

JarekC

Muzg, 27 Kwi 2010, 15:45

>Od jakiegoś czasu pracuję nad stworzeniem modułu wykonawczego do sterownika Jarka z układem PGA

najlepiej jakbyś wkleił rysunek pcb

z tego co widzę to zasilanie 6N137 powinno iść z płytki procesora

robiłem próby z zasilaniem PGA prostym shuntem zamiast LM'ów i gra to dóżo lepiej

ta kostka jak wiele innych montowanych w bumboxach gra tylko tak dobrze

jak jest zaaplikowana...

Witam,

Dokończyłem wersję dla PGA2310/2311 z dwoma wyświetlaczami (wersja 2.40).

Dodałem dodatkowy parametr pozwalający na zdefiniowanie nazwy dodatkowego wyjścia przekaźnikowego.

Fotki poniżej.

Informacje dl ew. zainteresowanych:

- na wyświetlaczach należy odpowiednio zalutować zworki (szczegóły w instrukcji)

- ze względu na zwiększony pobór mocy całego układu wymagana jest wersja z 2 stabilizatorami oraz większy transformator zasilający

- aktualnie wyświetlacze pracują w trybie multipleks 100Hz + duplex (1/2) do daje w wyniku 50Hz odświeżania. Można to podnieść do 100Hz ale kosztem zwiększenia poboru prądu bo wtedy obydwa wyświetlacze świecą naraz.

Naniosłem tez kilka poprawek do wersji 2.30 (aktualnie 2.31)

- ograniczona jasność wyświetlacza

- zablokowana regulacja głośności podczas zał. i wył. sterownika

- poprawienie transmisji SPI (Fspi= Fosc/2 a nie Fosc/64)

- usunięcie procedur związanych z debugowaniem.

Pliki dostępne jak zawsze na:

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

JarekC

post-3707-100005689 1272714957_thumb.jpg

post-3707-100005690 1272714957_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>dolphin123.

Jak znajdę wolną chwilę to pomyślę o takiej wersji.

Pozdrawiam

JarekC

Czy moze z taka wersja walczyles juz moze Jarku ?

Przepraszam ze sie powtarzam, ale nie uzyskuje odpowiedzi ;)

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

>dolphin123

Witam,

Masz trochę szczęścia, ponieważ pogoda nie dopisała to siedzę przed komputerem i 'dłubię" w sterowniku.

Wygenerowałem wersję dla ciebie, tzn:

Po naciśnięciu POWER załącza się przekaźnik PK1 po czasie T1 załącza się selektor. (T1 może być ustawiony na 0sek). Przy wyłączaniu najpierw wyłączany jest selektor a po czasie T2 przekaźnik PK1 (T2 może być ustawiony na 0sek).

Wyjścia przekaźnikowe PK2,PK3,PK8 są traktowane jako dodatkowe wyjścia O1,O2,O3 i są załączane z bezpośrednio z pilota lub poprzez mini-menu (w zależności od wykorzystywanego pilota). Stan wyjść jest pamiętany po wyłączeniu sterownika i przy kolejnym włączeniu wyjścia są zał./wył. zgodnie z ostatnio zapamiętanym stanem. Jeżeli wyjścia po starcie sterownika maiłyby być wyłączone to daj znać to wygenerują następną wersję. Opisy wyjść można zaprogramować w konfiguracji.

Wyciszanie MUTE jest realizowane poprzez odłączanie wszystkich wejść w selektorze.

Wersja 2.06 jest dostępna na stronie:

Ukryta Zawartość

Po wgraniu tej wersji parametry zostaną ustawione na następujące wartości (foto).

Nie miałem zbyt wiele czasu i ochoty na testowanie więc musisz się pobawić w testowanie sam.

Pozdrawiam

JarekC

post-3707-100005597 1272812028_thumb.jpg

post-3707-100005598 1272812028_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>dolphin123

Znalazłem jeszcze jeden błąd w wersji 2.06.

Ponieważ w tej wersji MUTE jest realizowane poprzez selektor, to po załączeniu MUTE lub gdy następuje załączanie lub wyłączanie sterownika, zmiana pozycji selektora nie powinna spowodować załączenia jednego z PK w selektorze. Powinno to nastąpić dopiero po wyjściu z MUTE lub po pełnym złączeniu sterownika. Poprawka taka została naniesiona w wersji 2.06 dataowana 3.05.2010

>

Powstała również nowa wersja 2.13

Jedyna zmianą w stosunku do wersji 2.12 jest realizacja trybu MUTE poprzez odłączanie selektora a nie poprzez odłączanie przekaźnika głośników. Zostało to zrealizowane ze względu iż dla wzmacniaczy lampowych nie jest zalecane odłączanie głośników od transformatorów wyjściowych.

Została również ograniczona max. jasność wyświetlaczy która w wersjach 2.10, 2.11, 2.12 została przypadkowo podniesiona.

Pozdrawiam

JarekC

>JarekC

>...Szczególnie, że na realizację

>czeka DAC-USB pracujący w trybie asynchronicznym (jestem na etapie kończenia płytek prototypowych

>pod TAS1020B i emulatora do niego).

A co planujesz z TAS1020?

>Waldi_06

Na pierwszy ogień ma iść konwerter USB->I2S.

Do 24bity/96kHz bo tyle można wyciągnąć z USB Audio Class 1.0

USB Audio Class 2.0 (nie mylić z USB 2.0)niestety nie jest wspierany prze Windows Xp/Vista/Seven.

Sprawa trybu asynchronicznego nie jest prosta.

Na razie zebrałem wszelkie możliwe informacje na ten temat.

Przebijam się przed dokumentację TASa i standard USB Audio Class.

Zaprojektowałem płytki do Emulatora '51 z JTAG i podstawowej aplikacji TAS1020B.

Myślałem nawet o zakupie Evaluation Board do TASa ale jest trochę drogi a i tak wymaga zewnętrznego emulatora '51. A bez tego nie można myśleć o sensownym uruchamianiu tego projektu.

Na razie jest to wstępna faza projektu i nie wiem czy uda mi się go zrealizować.

Pozdrawiam

JarekC

JarekC, 3 Maj 2010, 22:43

>Na pierwszy ogień ma iść konwerter USB->I2S.

>Do 24bity/96kHz bo tyle można wyciągnąć z USB Audio Class 1.0

Jak by udało Ci się nawet "tylko" 24/96 to i tak jest to wielki postęp w DAC'u z wejściem USB dla sfery DIY.

Jarku cieszę się że wersja z pga powstała , testy trwają a kiedy planujesz organizację wysyłki elementów i płytek ? Mam nadzieję że posiadasz jeszcze wyświetlacze z poprzedniego zamówienia resztę części można zorganizować we własnym zakresie jeśli już brakło. Oczywiscie rozumiem że potrzeba do tego trochę wolnego czasu .

>jacekx70

Wersja sterownika dla PGA z jednym lub dwoma wyświetlaczami jest gotowa, ile mogłem to przetestowałem u siebie.

Na razie poza mną nikt nie używa tej wersji, więc czekam na chętnych.

Dla wersji z PGA płytki się nie zmieniają (Płytka główna, płytka wyświetlacza, płytka selektora).

Aktualnie mam na stanie elementy na 3-4 zestawy (bez układów PGA i zasilacza do niego).

Płytek mam więcej, więc jeżeli zajdzie potrzeba to mogę dokupić brakujące elementy.

Trzeba jedynie dołożyć płytkę z PGA2310/2311 z zasilaniem do niej.

Tutaj każdy musi poradzić sobie sam. Teraz niem mam czasu na projekt PCB i nie chciałbym także dublować pracy kolegi Muzg, który rozpoczął pracę nad płytką do PGA typu "Base Board+Doughter Borads" Ale nie wiem na jakim jest aktualnie etapie.

W sprawie ewentualnego zakupu sterownika proszę o kontakt na PW.

Pozdrawiam

JarekC

>Sds12

Wersja 3xPGA (Bass,Mid,Treble)

Tak jak pisałem na PW zacząłem prace na Twoją wersją, sporo jest już zrobione.

Ma tylko dylemat jak rozwiązać dynamiczny Loudness, tzn taki który zmieniałby się wraz ze zmianą poziomu głośności.

Pierwszy pomysł to tablica z "podbiciem" dla zakresu np -95.5dB do -40dB ale będzie to uciążliwe w programowaniu, trzeba by wprowadzać dane dla kilkudziesięciu punktów. Albo tablica musiałaby być stała nie zmieniana przez użytkownika.

Nie wiem czy nie lepszym rozwiązaniem będą programowane zakresy np 10 zakresów:

Np:

od -95.5db do -85,00 podbicie +6dB Bass, +3 dB Treble

od -84.5db do -75.00 podbicie +4dB Bass, +2 dB Treble

itd

Programowane były by krańce zakresów i wartości podbicia.

Co myślisz o takim rozwiązaniu.

A może są inne pomysły.

Pozdrawiam

JarekC

Jeśli pozwolisz, że zapytam, w jaki sposób chcesz sterować tonami za pomocą PGA? Może jakiś poglądowy schemacik?

Dla czego PGA nie mają podpiętych pod mikrokontroler oddzielnie sc? Można by chyba wówczas sterować niezależnie każdym kanałem. Jeśli brak wyjść z uc może jakiś expander, albo większy uc?

Podobnie jak inni z niecierpliwością czekam na postępy z TAS, no i trzymam kciuki.

>januss73

Ad.1

Wersja z 3*PGA jest przeznaczona do układu: cytat za Sda12

"Wygląda to tak, że mamy cyfrowe źródło podłączone do

procesora DSP będący cyfrową zwrotnicą, korektorem charakterystyki i 6x DAC

z tego pudełka wychodzi dopiero 6 kanałów analogowych

z których należy wysterować 6 końcówek mocy i 6 różnych głośników

bez żadnych elementów RLC pomiędzy nimi ani zbędnych tu kabli głośnikowych.

DCX bo o nim tu mowa jest jednak urządzeniem wprost z estrady a tam regulacja góśności

odbywa się na stole mix i jest ustawiana raz podczas konfiguracji soundsystemu

aby go zaprząc do domowego systemu audio potrzeba jakiejś w miarę wygodnej regulacji

Volume pomiędzy DCX i wzmakami w najlepszym wykonaniu za pomocą pilota

Wtedy DCX pracuje z max sygnałem cyfrowym czytaj najlepiej bez mieszania w bity

Ale regulacja ta musi się odbywać dla sześciu kanałów jednocześnie z ewentualnym

wcześniejszym uwzględnieniem różnic w efektywności głośników i Ku wzmacniaków"

Ad2.

Aktualnie wykorzystuje tryb sterowania typu "daisy chain", zgodny z kartą katalogową PGA.

Gdy się nie sprawdził to wtedy pomyślę o wersji równoległej (3x Chip Select).

Aktualnie wersją z 3xPGA jest zainteresowany tylko jeden forumowicz.

Ad3.

Co do TAS1020, to dzisiaj posłałem gerbery do zakładu produkującego płytki.

Więc PCB prototypowe będę miał za 2 tygodnie. A to dopiero początek drogi.

Pozdrawiam

JarekC

Jarku twój pomysł z kilkoma definiowanymi zakresami wydaję się być dobry

jeśli zarówno granice zakresu będą regulowane jak i poziom podbicia to załatwia to

problem. Rozumiem że wartości będą ustawiane podczas konfigu sterownika a całe te ustrojstwo

da się wyłączyć jednym guzikiem podczas normalnego używania?

Cała ta funkcja jest w sumie dodatkiem włączanym zazwyczaj np gdy poza normalnym słuchaniem

chce się puścić trochę tła podczas towarzyskiego wieczorku, kiedy to albo trzeba się przekrzykiwać

albo wbudowane głośniki laptopa grają lepiej...

Teraz rozumiem. Chcąc uniknąć analogowowego sygnału stereo w aktywnym zestawie z filtrami na DSP chyba nie da się inaczej. Tyle, że z tym nie ruszaniem bitów, to chyba się nie da, bo korektor to zrobi.

>Aktualnie wersją z 3xPGA jest zainteresowany tylko jeden forumowicz.

Co pewnie oznacza, że tylko jeden forumowicz dysponuje cyfrową zwrotnicą :)

>Co do TAS1020, to dzisiaj posłałem gerbery do zakładu produkującego płytki.

>Więc PCB prototypowe będę miał za 2 tygodnie. A to dopiero początek drogi.

Jeszcze raz powodzenia. Sam o tym myślałem, ale za cienki w programowaniu jestem.

> Tyle, że z tym nie ruszaniem bitów, to chyba się nie da, bo korektor to

> zrobi.

oczywiście że robi ale sens tego wpisu był gdzie indziej, otóż rozchodzi się o to by

cyfrowa zwrotnica >>Behringer DCX2496

>Sds12

Poniżej przedstawiam listę parametrów dla twojego sterownika.

Dostępne będą dwa tryby Loudness, Stały (programowany przez parametry LBASS podbicie dla niskich i LTRE podbicie dla wysokich) oraz dynamiczny (9zakresów parametry Ln_ST-początek zakresu, Ln_B i_Ln_T, n=numer zakresu). Można zaprogramować mniej zakresów: np:

L1_ST=-95.5db, L1_B=+6dB, L1_T=+4.5dB

L2_ST=-80.0dB, L2_B=+3dB, L2_T=+1.5dB

L3_ST=-45.0db, L2=B=0db, L3_T=0dB

L4_ST=0dB

czyli otrzymamy trzy zakresy -95,5dB...-80,5dB oraz -80,0dB...-45,5dB oraz -45,0dB...0dB

ustawienie parametru L4_ST na 0dB sygnalizuje że nie wykorzystujemy następnych przedziałów.

Przeglądnij listę parametrów, może będziesz miał jeszcze jakieś uwagi.

Pozdrawiam

JarekC

Ukryta Zawartość

post-3707-100004971 1273331617_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wszystko wydaje się ok

zobaczymy jak to się będzie na żywym organizmie zachowywać

na razie nie bardzo rozumiem tylko co zmienia parametry T1; T2

będzie jakieś sterowanie przekaźnikami za pomocą tej funkcji włączane?

Witam,

T1,T2 to trochę pozostałość po poprzednim oprogramowaniu ale może być przydatna.

Naciskasz przycisk "Power" załącza się przekaźnik np od zasilania całego urządzenia po czasie T1 następuje wysłanie poziomów do PGA. T2 wykorzystywany jest przy wyłączaniu. Oczywiście czasy T1 i T2 można ustawić na 0 i wtedy wszystko odbędzie się bez zwłoki czasowej.

Pozdrawiam

JarekC

• Pokaż nowe odpowiedzi