Skocz do zawartości
IGNORED

Klonowanie legendarnego Grundiga ( V1700, V7000 )

Bogdan

Rekomendowane odpowiedzi

jakie dać tranzystory mocy: jakieś z Omsemi np. MJ21193/4 czy raczej MJW1302A/NJW3281A, bo te mam w sporych ilościach, a może konieczne są inne ( np. Toshiby , Sankeny, Sanyo ) ?

Co z driverami? zmieniać na 15030/31 z Onsemi ?

Ale mi legenda. Ogólnie nie ma się czym podniecać. Topologia wzmacniacza standardowa, leży toto na każdym zakręcie. Lepiej sobie "sklonujcie" końcówkę mocy HK 730, prawie to samo, ale gra lepiej:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

PCB do Grundiga V1700- trzeba sprawdzić czy nie ma błędów.

Chętnym do wykonania korekt rysunek prześlę na maila.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jurek, czy układ ścieżek jest dokładnie taki jak w V1700? Jeśli nie, to szkodza czasu. Projektanci tego wzmaka napradę wiedzieli co robią.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Bez przesady, druk jak druk, zastosowano metodę lini oddzielających poszczególne pola / ścieżki zamiast wytrawiania większych powierzchni, można dyskutowac zy to jest dobre czy nie. Samo PCB nie gra i ma w takim ukłdzie trzeciorzędne znaczenie. Skąd wiesz, że płytki nie projektowali autorouterem?

PCB "gra" ; to jedna z przyczyn dlaczego różne klony nie osiągają poziomu oryginału, jeśli ten ostatni jest wybitny sonicznie. Niestety Molibden - tu solidna, powszechna, podstawowa wiedza nie wystarczy.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

biedny ALTON ... myślisz że można zaprojektować dowolnie PCB do wzmacniacza i zawsze osiągniesz optymalny efekt.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

... ech czego to ludzie nie wymyślą ...

Jakie np? generator astabilny na 2 tranzystorach sterujący diodami LED też będzie wrażliwy na układ ścieżek PCB?

Nie porównywałbym jakiegoś projektu z takim, na którym są ewidentne błddy bo wtedy zawsze można wykazać różnice. A co jest takiego niezwykłego w układzie ścieżek PCB tego wzmacniacza, czego nie ma w innych?!

Rambo biedny rambo. ALTON zaprojektował i zbudował z 50 wzmacniaczy a Rambo? Teoretyzuje i wymyśla różne "dziwne" rzeczy. TAK. PCB MUSI być dobrze zaprojektowane - krótkie ścieżki, odpowiednia ich powierzchnia, prowadzone w poprawny sposób z zachowaniem odpowiednio rozlanej masy ale.. w którym momencie wam się to na dźwięk przekłada?

Dajmy na to, że budujemy pakę dla naszego wzmacniacza DIY. Na kolor śrubek też zwracasz uwagę myśląc że wnoszą zmiany w dźwięku? Grające PCB to są ałdiofilskie teorie wymyślone w biegu. Wiem, dla ciebie piszę bzdury.

ALTON - w takim razie pytanie, bardzo związane z poruszanym tematem - czy jest możliwa budowa PCB i "paki" zapewniająca optymalizację zniekształceń typu FM>AM? Wiem... dla Ciebie piszę bzdury bo wystarczy pomierzyć generatorem i oscyloskopem, ewentualnie mniernikiem zniekształceń firmy Zopan i jak jest dobrze to już lepiej nie ma sensu.

A co jest takiego niezwykłego w układzie ścieżek PCB tego wzmacniacza, czego nie ma

>w innych?!

Tak, Molibden - tu jest układ PCB niespotykany w innych wzmacniaczach. Robiłem eksperymenty, które potwierdziły "niezwykłość" tych rozwiązań. Ja to wyraźnie słyszę a ALTON stara się nazywać bełkotem audiofilskim.Kiedyś sugerowałem nawet, żeby sprawdzić jak ten wzmacniacz działa zupełnie bez obudowy a jak z obudową. Szkoda, że nikt tego nie chce wykonać z tych co posiadają ten wzmacniacz.

Rambo daj sobie na wstrzymanie . Rozpiera cię:) . Jak widziśz mało kto jest zainteresowany "jakiego koloru śrubki grają najlepiej" :)) i niech tak zastanie.

nieprawda , ktos usiluje twierdzic iz pcb niema wplywu na dzwiek i trzeba jasno mowic iz niema racji , myli sie , pozatym implikuje te klamstwa czytajacym to forum co zaniza poziom .

prowadzenie sciezek przeklada sie na dzwiek w miejscu..... prowadzenia masy...

w zaleznosci od tego jak ja poprowadzimy mozemy slyszec rozne dzwieki. zgadzam sie wiec z rambo ze pcb ma ogromne znaczenie. (choc nie wypowiadam sie na jakosc dzwieku tytulowego grundiga)

jesli chcemy skopiowac dany wzmacniacz to rozmieszczenie elementow wzgledem siebie/wielkosc sciezek (jak pisze Alton) tez powinna byc skopiowana z oryginalu-pod warunkiem ze warto.

Racja ... niech większość zjawisk, badanych przez takie firmy jak Parasound i poważnie branych pod uwagę przy projektach tu pozostanie jako Voodoo .... a dla ALTON`a grzechotka ;)

marosik - ten egzemplarz v1700, to z tych co się palił jeśli dobrze kojarzę

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.