Skocz do zawartości
IGNORED

Sony SCD-555ES w Audio/Video nr 6/01

yesfan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Trochę głupio, że zaczynam od prośby, ale co tam. Mam nadzieję, że się nie zrażę. Szukam skanu recenzji odtwarzacza Sony SCD-555ES w Audio/Video nr 6/01. Czy ktoś może zeskanować te strony? Mam nadzieję, że w jakiś sposób odwdzięczę się....

Co sądzicie o tym CD? (szukam źródła do coplanda CSA-28 i Ostinatio kwadrat) Tak, tak wiem, że najlepiej samemu posłuchać i tak też zrobię, ale z ciekawości chętnie przeczytam to też pismaki tam napisały.

A może macie innych faworytów do 5kzł (sprzęt najchętniej z drugiej ręki)...

https://www.audiostereo.pl/topic/5912-sony-scd-555es-w-audiovideo-nr-601/

Jeśli ma być neutralnie to dobry wybór. W swoim czasie SCD555ES był oceniany jako najlepszy wybór z całej linii Sony (chodzi mi o odtwarzacze I generacji). Grał prawie tak SCD777ES a kosztował znacznie mniej. Jesli zaś szukasz ciepłego dźwięku to nie tędy droga. 5k za używane piątki to trochę dużo jak na mój gust. Należy pamiętać iż Sony trzykrotnie zmieniał ceny na odtwarzacze SACD (ciągnąc je w górę oczywiście). Na samym początku 5k PLN to kosztowały w sklepie nowiutkie siódemki. Z problemów które notorycznie się pojawiają w odtwarzaczach I generacji na pierwszy plan wychodzi kwestia czytania/nie czytania jednego z formatów na płytach wieloformatowych. Jest to związane z kalibracją napędu, ale co dokładnie zostało tam źle zrobione to Ci nie powiem. Warto sprawdzić też czy właściciel trzymał odtwarzacz cały czas włączony. Chodzi o to że to odtwarzacze nie miały trybu stand-by, co więcej były tak zaprojektowane że jeżeli ktoś trzymał cedek włączony 24 na dobę to bardzo często odtwarzacz się sypał (brak wymiany ciepła, coś tam się przegrzewało i szlag odtwarzacz trafiał). Więc jeżeli poprzedni właściciel cały czas trzymał piątki włączone (bo niby lepiej grają rozgrzane) to jest spora szansa że Ty poniesiesz tego skutki.

Pzdr.

PS scanu niestety nie mam

Cena scd555 to 3,5k.

W porywach na cd mogę przeznaczyć 5k więc w grę wchodzą np. meridian 506.20 czy c.e.c. Z dugiej strony słucham tylko klasyki więc płyt sacd jest pod dostatkiem.

No to konkurencja będzie ostra :))) Ja kupiłem SCD777ES i to nie ze względu na SACD tylko z uwagi na fakt, że to bardzo dobry odtwarzacz CD. SACD potraktowałem jako bonus. I jeśli mogę Ci coś radzić to zastosowanie podobnego podejścia. "Red book" cd nadal królują i w dającej się przewidzieć przyszłości napewno tak pozostanie. 3,5k za powiedzmy 3-letnia odtwarzacz wydaje się być ok, ale przyznam się że nie wiem jak kształtują się w tej chwili ceny na używane piątki. Szczęśliwych łowów! :)

Pzdr.

lolo ma racje co do grzania się SACD Sony z tamtych czasów i co do reszty zresztą też :-).

Mam 940 i po 2 godzinach jest gorąca.

Dodatkowo w tamtych czasach Sony często nie czytało CD-R. Więc warto sprawdzić czy ten model to robił, jeśli używasz takich płyt.

Nowy 333 kosztuje w sklepie 5999 więc 3,5 za wyzszy model wydaje się warte zastanowienia.

Na 90% mam gdzieś zakopany ten numer AV 6/2001 więc jak nikt nie pomoże Ci do poniedziałku to zaczne się do niego przebijać. Wcześniej i tak nie mam dostepu do skanera.

Tomek.

Myślę, żę SACD do klasyki to trochę za wcześnie z czysto praktycznego powodu. Nadal nawet 1/100 materiału nie jest dostępna na SCAD w stosunku do tego co jest na vinylach i cd. Sony, DG oraz ostatnio ChC próbują "pchać" nowy format ale czy Vinyl-owcy czy CD-kowcy wymienią swoje kolekcje. Tylko młodzi mogliby pociagnąć temat do przodu a nie ma ich chyba zbyt wielu. Na wszelki wypadek kupuję nowe płyty w SACD bo są w tej samej cenie co cd. Ale chyba jednak cd-ek w danym zakresie cenowym jest lepszy więc polecam Meridiana 506 lub 508 ale koniecznie 24.

A poza tym więcej ludzi z CD-ków wraca do vinyli niż podąża w kierunku SACD rozszerzając swoje kolekcje.

Pzdr.

>>>arek67

"A poza tym więcej ludzi z CD-ków wraca do vinyli niż podąża w kierunku SACD rozszerzając swoje kolekcje"

Nie znam wyników jakichkolwiek analiz tego tematu więc proszę o podanie źródła takiego osądu:-)

Moim zdaniem ilość przesiadek CD=>analog jest śladowa w porównaniu do CD=>SACD.

A czytaliście w ostatnim Hi-Fi muzyka podsumowanie recenzji CD pisanej przez Stryjeckiego?

Napisał, że postęp w odtwarzaczach CD jest "gigantyczny" i współczesne odtwarzacze CD za 2500 przewyższają modela za 15000 z przed 5 lat (???)

Ciekawe czy tak jest w rzeczywistości?

Jeśli tak to warto może zastanowić się czy nie lepiej nabyć coś nowego zamiast dobrej używki sprzed paru lat :-(

Tomek

Przypomne w tym miescu ,ze całkiem niedawno nadredaktor S bardzo sobie wysoko ocenił Maratza CD17 II kis

- model tkwiący technologicznie w połowie lat 90tych . O mało go nawet nie kupił :-)

Gigantyczny postęp w budowie CD widac szczególnie w kilku miejscach :

1) napędy - porównajmy CDM 1 , CDM 4 , z VAM 1201 - postep widoczny jak na dłoni - nowe supernowoczesne napędy wytrzymują góra 2 lata podczas gdy starsze mechanizmy pracują i 15 lat ...

2) ceny - 10 lat temu mało który odtwarzacz "odważał" sie kosztować więcej niż równowartosc dzisiejszych 15kzł - porównajmy ceny topowych Accuphase sprzed 10 lat i obecnie - ta teza nie dotyczy tylko Accuphase .

Ale ostatnie lata pokazały ,że horrendalne ceny topowych Krelli, Levinsonow czy Linna maja zarażliwy wpływ na innych producentów .

Jak widzę odtwarzacz za 10 i wiecej kzł wyposażony w VAM 1201 albo zwykłe Sony + stopień wyjsciowy na op ampach + magiczną puszkę zawiarająca C/A + filtr + top secret algorytm i obowiazkowo toroid to wiem,że ktoś chce zrobić money for nothing .

Na pewno jest postęp w technologii filtracji cyfrowej : próbkowanie , upsampling , dsp itd ale jest to tylko jeden z elementów wplywających na ostateczny efekt dzwiekowy . Gdyby tylko od części cyfrowej zależała jakosc dźwięku to DVD za 700zł dostarczałoby audiofilskich wrażeń.

• Redaktorzy

Froju - ostatnie znane mi informacje na ten temat z rynku amerykańskiego (zeszłoroczny Stereophile) mówiły wyraźnie, że aktualna sprzedaż winyli przekracza łączną sprzedaż płyt obu nowych formatów audio (SACD i DVD-A). Jednocześnie zarówno sprzedaż gramofonów, jak i płyt winylowych wykazywała najwyższy wzrost w sektorze sprzętu hi-fi (tzn. bez uwzględnienia nośników wizyjnych i sprzętu k.d.).

• Redaktorzy

troy - niedawno widziałem na Ebay topowy odtwarzacz Technicsa sprzed 10 lat. Cena katalogowa nowego wynosiła 20 tysięcy marek. Jak to się ma do twojej tezy?

> lolo

DVD to nie Stereo :-)

> Froju

Dowodem jest to forum. Ostatnio coraz więcej ludzi pyta się o gramofony. Po pierwszej fascynacji SACD temat jakoś ostatnio ucichł. W Empiku SCAD-y już są w takiej samej cenie jak cd i leżą, a vinyle na mieście (Warszawka :-)) całkiem nieźle się sprzedają.

A wczoraj usłyszałem od kolegi, że Peter Gabriel ma wydać wszystkie swoje płyty na 200g vinylach.

Natomiast ja osobiście jestem "konserwatywny" i nie zamierzam "przeskoczyć" z Cd-ków na Vinyle bo nie będę od nowa budował kolekcji płyt :-)

Pzdr.

Jozwa

wyjatek potwierdzający regułę - Technics to chyba nie najlepszy przykład biorąc pod uwage ,że producent zrezygnował z tej marki. Porównaj ceny topowych Accuphase, Sony,Denon czy Marantz 10 lat temu i dzis . W/g mnie ceny CD z wyższej półki poszły 2 krotnie w góre przy bardzo podobnej albo mniejszej wartości materiałowej.

>troy

Widocznie producenci się zorientowali, że większość bogatych klientów kupuje sprzęt ze snobizmu a nie dlatego, że słyszą różnicę ;-). Reszta to kwestia podaży i popytu.

Ja wiem jedno. Jeżeli można zrobić sprzęt grający tak jak konkurencyjny za 20 tys. i sprzedawać go z zyskiem za 10 tys., to ktoś to zrobi, bo niby dlaczego nie? Tym bardziej, że kolejna półka cenowa x2 zawęża liczbę potencjalnych klientów mniej więcej 10-krotnie.

A ja z utęsknieniem czekam aż jakiś producent zrobi w końcu CD w oparciu od CD-Pro Philipsa , z solidnym zasilaczem , dual dac z upsamplingiem , DSP - cześc cyfrowa koniecznie modułowa / upgradeable, z dyskretnym lub lampowym stopieniem wyjsciowym i w metalowej obudowie za mniej niz 10 kzł .

Jeśli chodzi o wartość materiałową sprzętu polecam strony z częściami elektornicznymi. Np. tranzystor toshiby w coplandzie csa-28 kosztuje mniej niż 2 złote!!!. Podobno najdroższą częścią wzmacniaczy jest zasilacz i obudowa...

Nie nie widze przyszlosci formatu SACD w tak czarnych kolorach jak paru moich przedmowcow. Oczywiscie plyty SACD niz zastapia CD , lecz uzupelnia oferte na rynku . I beda skierowane do ludzi ceniacych dobry dzwiek . Dla mnie historia z plytami 33 , to troche snobizm . Co do odtwarzaczy Sony , faktycznie maja problemy z czytaniem NIEKTORYCH plyt ( u mnie 333es - 5 plyt ze 135)

arek67

>DVD to nie Stereo :-)

>Dowodem jest to forum. Ostatnio coraz więcej ludzi pyta się o gramofony. Po pierwszej fascynacji SACD temat jakoś ostatnio ucichł. W Empiku SCAD-y już są w takiej samej cenie jak cd i leżą, a vinyle na mieście (Warszawka :-)) całkiem nieźle się sprzedają.

to wszystko to nabozne zyczenie "vinylofilow". Statystyki wygladaj nieco inaczej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

xajas

www.jaschiks.com

[obrazekLUKASZ-85151_1.jpg]

post-1239-100006368 1170254673_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

witam:

Tak to wygląda - index na załączniku "xajasa" to dynamika. Jest nieco mylący - największy wystąpi tam gdzie sprzedaż w poprzednim roku była znikomo mała. Dynamika sprzedaży CD w Polsce zaczęła spadać ok. 5 lata temu. Może to wynikać z oczekiwania na nowy format (albo urządzenia multiformatowe i zastępowanie ich komputerami).

Sprzedaż LP (long play - błędnie zwany "vinylem" :-) rzeczywiście jest mała, lecz trzeba pamiętac że LP królowało przez 60lat i jego zbiory prywatne nadal są bardzo duże.

a propos nowych formatów - dopiero teraz przeczytałem text GS na www.hifi.pl i sądzę jest na tyle ciekawy aby trochę się nad nim zastanowić :

Ukryta Zawartość

chodzi mi o fragment dotyczący sprzedaży płyt SACD /DVD-A ...

Ukryta Zawartość

Coz tu komentowac! Pan Swinarski wyraza tu swoja prywatna opinie bredzac moim zdaniem! Uwazam ze jakosc SA-CD jest duzo lepsza od CD !!! Moze by ten pan rozwinal swa teze o dazeniu do najlepszej jakosci dzwieku , i nieadekwatnosci SA-CD do wspolczesnego rynku ???!!!

to jest napisane dużym skrótem i może być niejasne,ale tu jest rozwinięcie tej myśli :

Ukryta Zawartość

Pan Swinarski ma dosyć jasny wgląd w sprawę , miło się czyta, no i trudno się nie zgodzić , przyszłość nie należy do srebrnych krążków czy to CD,SACD czy DVD

Ukryta Zawartość

>Pan Swinarski wyraza tu swoja prywatna opinie bredzac moim zdaniem! Uwazam ze jakosc SA-CD jest duzo >lepsza od CD !!! Moze by ten pan rozwinal swa teze o dazeniu do najlepszej jakosci dzwieku , i >nieadekwatnosci SA-CD do wspolczesnego rynku ???!!!

Hej, trochę grzeczniej może? :-) Facet jest rozsądny i w przeciwieństwie do wielu pożal się boże redaktorów, wie co pisze. Uwazasz ze jakość SACD jest duzo lepsza. I ok, nikt nie mówi że nie, choć prywatnie jestem bardzo ciekaw jak to sprawdziłeś i na czym. Coś na Twojej stronie O MNIE pusteczki ;-) Czyżby to tylko 5 min wrażenia z targów AS? Osobiście mam trochę inne refleksje, bardziej zrównoważone. Ja używam niezłego kompaktu, a moj kolega 'poszedł' w średnie dvd-a/sacs. Ja kupilem uzywana ES'e za podobna kase co on swoją nowke.

I jak mi się paszcza złośliwie śmieje, gdy porównujemy i wychodzi , ku pewnemu zgrzytaniu zębami właściciela owego wynalazku, że moj porządny kompakt odgrywa lepiej CD niz jego taki sobie multiformat te same tytuly w SACD ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.