Skocz do zawartości
IGNORED

Yaqin MC-10L - jakie ic i kable?

skynyrd

Rekomendowane odpowiedzi

Ja używałem Transparentów - Music Wave i 100ki. Później zacząłem eksperymentować i miałem już tylko gorzej. A 10L jest cholernie wrażliwy na kable.

Transparenty wyhaczyłem kiedyś - głośnikowy na ebye a IC na Allegro - wszystko za jakies grosze.

IC zrobiony na kabelku Procab MC405 z pozłacanymi wtykami, głośnikowe QED Silver Anniversary XT. Poprzednio był IC Monster Interlink 400MKII a głośnikowe Kimber 4 PR ale było "za ciemno" a teraz jest w sam raz :-)

Ja obecnie tez jestem w trakcie poszukiwan odpowiedniego okablowania ;)

Testowalem juz kable glosnikowe DNM Reson z IC Audionova Proteus u mnie sie nie sprawdzily pozniej mialem tydzien Audionova moonwalk bi-wire oraz IC Audionova Proteus i ten komplet bardzo mi sie podobal ;)

Od dzis mam do testu Hotline Blue Spiral a IC Audionova Nightflight mk2 jutro bede sluchal dluzej to moze cos napisze o tym zestawieniu ;)

Oczywiscie trzeba brac pod uwage to ze kazdy z Nas ma inne kolumny i u kazdego kabelki moga grac inaczej lepiej lub gorzej no i kazdy ma tez inne wymagania co do dzwieku ;)

Polecam Tangent amp-100

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wlasnie juz dawno mialem o tym napisac ale teraz trafila sie okazja wiec...

Prosba do moderatorow tego super forum ;)

przydala by sie opcja edycji postu ktory piszemy lub nawet mozliwosc wykasowania postu ktory wlasnie napisalismy :) moze to byc np. ograniczone czasem np. 5 minut na edycje i wykasowanie postu ( ograniczenie po to zeby uniknac ewentualnych nieporozumien )

A odnosnie tematu kabli to dzis troszke posluchalem Hotline Blue Spiral z IC Audionowa Nightflight mk2 i hmm... powiem tak Hotline Blue Spiral u mnie graja fajnie muzyka zrobila sie taka spokojna w pierwszej chwili bylo takie wrazenie ze muzyka gra ciszej na tej samej glosnosci wzmacniacza nie wiem czy tak jest ale wiem ze wszystko kazdy dzwiek jest bardzo delikatny bas tez mniej agresywny ale dobrze kontrolowany i nie brakuje tego zakresu :) ogolnie duzo powietrza i szczegolow slychac w muzyce nie jestem audiofilem wiec nie potrafie tak dobrze opisac tego wszystkiego jednak po dzisiejszym dniu moge powiedziec ze Hotline Blue Spiral to bardzo dobre kabelki moze troszke drogie ale jesli ktos ma drogie ale warto ich posluchac :)

Ps. a jesli chodzi o IC Audionowa Nightflight mk2 to powiem tylko tyle ze zostaje u mnie na dluuuuuzej ;)

Ta z kompletu to się nadaje co najwyżej jako sznurek do wieszania skarpetek. Kiedyś dostałem z angielską wtyczką, jak rozciąłem, to zrezygnowałem i wyrzuciłem. Zrobiłem z Lappkabla.

McGyver

Powaznie ten oryginalny kabelek wywalic ?

Mozna go zastapic np. tym ? pytam bo kompletnie sie nie znam na tym a ten z aukcji ma jakis filterek czy cos takiego do lampy moze byc ???

Ukryta Zawartość

A jesli nie to cos innego mozesz doradzic tylko nie za drogie bo wzmacniacz tani to i kabel cenowo dopasowac trzeba ;)

Ukryta Zawartość

skynyrd

Cena za metr Blue Spiral to chyba cos okolo 130 pln wiec tanio nie jest :-/

Ale jak wiekszosc pisze kabel wart tej ceny ;)

Ja jeszcze sie nie zdecydowalem na kable glosnikowe ale powiem tylko tyle ze bardzo mocno utkwily mi w pamieci Audionova Moonwalk Bi-Wire cena+jakosc+wyglad bo moze to nie wazne ale jakos tak milo sie na nie patrzylo hehe biale grubaski ;) gorzej bedzie jak sie pozniej szare zrobia ale co tam to tylko kabelek ;)

Na 10L nie sprawdzałem kabli zasilających, ale w moim Music Angel'u zmiany są słyszalne i jak na kable są to zmiany dość duże. Gram na mojej sieciówce z miedzi OCC przekrój 5,5mm2. Jest lepiej, szczególnie poprawił się bas i wypełnienie.

Co do IC to ciekawi mnie jaki kabelek jest w Yaqinach między gniazdami RCA a selektorem źródeł. W MA jest 30cm jakiegoś podłego kabelka z napisem CarAudio, przez co zmiana IC z Gothama za 59zł na VDH The Orchid była na granicy autosugestii. Wiele więcej dała zmiana zwykłego kabelka zasilającego na porządną sieciówkę za 350zł. Teraz mam między gniazdami RCA a selektorem źródeł Anti-IC i zmiany interkonektów już słychać.

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

Gość skynyrd

(Konto usunięte)

sebolx, 6 Lis 2009, 19:26

>McGyver

>

>Powaznie ten oryginalny kabelek wywalic ?

>Mozna go zastapic np. tym ? pytam bo kompletnie sie nie znam na tym a ten z aukcji ma jakis filterek

>czy cos takiego do lampy moze byc ???

>

>http://www.allegro.pl/item757230075_audionova_evo_nowa_ekranowana_sieciowka_z_filtrem.html

>

>A jesli nie to cos innego mozesz doradzic tylko nie za drogie bo wzmacniacz tani to i kabel cenowo

>dopasowac trzeba ;)

tylko się nie zasugeruj - zajrzałem do linka, a tam kabel kupuje... skynyrd :)))

Nomen omen. To nie ja (mam na Allegro zupełnie inny nick), ale przypadek śmieszny.

Gość skynyrd

(Konto usunięte)

Podłączaliście Yaqinka w biwiringu? Ja wzmacniacz miałem bardzo krótko, teraz przymierzam się do zakupu ponownego. Słuchałem na Real Cablach BM 250 i BM 400 bi-wire, ale jak powiedziałem krótko i z kiepskim cedekiem. I tak mi się podobało.

IC - Nameless Black - ten skórzany;), Klotz la Grange GY107 i IY106. - tutaj się nie wypowiem, bo odsłuch był naprawdę zbyt krótki - wszystko przede mną.

Nameless wymiótł sporo interkonektów w innych zestawieniach.

sebolx, 6 Lis 2009, 19:26

>McGyver

>

>Powaznie ten oryginalny kabelek wywalic ?

>Mozna go zastapic np. tym ? pytam bo kompletnie sie nie znam na tym a ten z aukcji ma jakis filterek

>czy cos takiego do lampy moze byc ???

>

>

Ukryta Zawartość

>

>A jesli nie to cos innego mozesz doradzic tylko nie za drogie bo wzmacniacz tani to i kabel cenowo

>dopasowac trzeba ;)

Cokolwiek solidnego zamiast oryginała będzie lepsze. Ta audionova jest na najtańszych wtykach, ale są solidne. Nie wiem jak gra, ale nie kosztuje majątku. Ja sam używam sieciówek własnoręcznie zrobionych z 1,5cm grubego kabla przemysłowego na wtykach Wattgate i to mi wystarcza, nie odsłuchuję innych kabli.

Ukryta Zawartość

Podaję przepis na tanią sieciówkę: :)

Wtyk IEC - SCHURTER - 11,40 zł/szt*

Wtyk BALS - 14,50 zł/szt*

Kabel sieciowy OLFLEX CLASSIC 100 CY 3x2,5mm - 13,90 zł/mb*

do tego lutownica i para średnio sprawnych rąk i mamy fajną, 1,5 m sieciówkę za 50 zł.

* cena z Alledrogo

To wolę wydać 75zł niż się z tym pieprzyć osobiście:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Tego się nie lutuje!

A to niby dlaczego, bo np. hochsztaplerzy tego forum tak radzą? Jeśli wstępnie zaciśniesz końcówki, to masz pewne połączenie stykowe. Lut w takim przypadku spełnia już wyłącznie rolę wypełniacza.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

rajaz, 7 Lis 2009, 14:56

>Połączeń w przewodach energetycznych się nie lutuje. Radzę poszukać informacji o łuku

>elektrycznym.

>

>Pozdrawiam!

>

>inż. elektryk

Zamontuj przewody do tego z poniższego obrazka bez lutowania. Jak, na okrętkę?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Połączeń w przewodach energetycznych się nie lutuje. Radzę poszukać informacji o łuku elektrycznym.

Panie inżynierze!

Z tego co czytam, przedrostek inż. jest dla Pana znaczącym wyróżnieniem i powodem do dumy. Czy mogę więc prosić o sprostanie zadaniu i przeczytanie mojego wpisu ze zrozumieniem?

btw. swego czasu w zasilaniu układów elektronicznych bardzo popularna była metoda połączeń owijanych. Po kilkuletnim okresie radosnej twórczości została przez producentów zaniechana.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.