Skocz do zawartości
IGNORED

HD 600 i Heed CanAmp - Wasze doświadczenia i opinie

globtroter1

Rekomendowane odpowiedzi

Mnie w Black Perl włśnie brakuje dobrej podstawy basowej i konturowego basu. BP wyraznie zubaża tez zakres.Testowałem go na różnych słuchawkach i kombinacjach, różnych zródłach i zawsze gdzieś ten bas ucieka w stosunku do sygnału zródłowego. Wcale nie uważam że jest taki super jak o nim piszą za tą kasę to bym go drugi raz nie kupił.

Fabryczny Project II ten z dwoma wejściami słuchawkowymi wcale nie odbiegał od Czarnej perły, testując oba wzmacniacze wręcz był górą oddając lepszą detaliczność i większą przestrzeń. Moja dziewczyna słuchając duetu gitarowego Gabriela i Rodrigo nazwała Black Perl czarnym złodziejem bo w porównaniu do Projecta maskował pełne brzmienie gitar. W nagraniu pełno jest przydzwięków świstów przesuwających się po strunach palców i wybrzmień. To wszystko BP zagubił a Project ukazywał. Niestety wtedy nowa i dość droga zabawka przysłoniła mi uszy bo przecież tak chwalony obiekt porządania BP nie może przecież grać gorzej od zwykłego Projecta myślałem i sprzedałem projecta a powinienem pożegnać się z Black Perl. Co do tytułowego Heed Canamp to go jeszcze nie słuchałem ale wydaje się godną propozycją. Chętnie bym się zamienił za mojego BP.

Napisz jeszcze ile masz lat i z jakimi sprzętami go łączyłeś? Do tego opisz swoją historię zamówień u mnie, bo zaczynałeś od wzmacniacza, który grał inaczej niż BP i bardzo Ci podszedł, bo sam Ci taki zasugerowałem. BP to był Twój pomysł na zmianę. Znam co najmniej dwa lub trzy modele Pro-jecta, i powyższe to dla mnie stek bzdur. Widzę, że się czujesz bardziej kompetentny niż ludzie, którzy parę lat siedzą w tym hobby. CanAmp powinien zrobić to, czego szukasz, ale to jeszcze nie znaczy, że dla każdego będzie cudem. Tak w ogóle to jakie masz teraz słuchawki? Pro 2900 sprzedałeś kilka miesięcy temu. Mógłbym nawet coś na ten temat skrobnąć, bo ich nabywca był u mnie parokrotnie, także z tymi słuchawkami. Pewnie się domyślasz czemu? :)

A ja niedawno zmieniłem CanAmpa na Black Pearla - do AKG K701. Heed byl całkiem ok, nie powiem, ale BP jest lepszy. Jest o wiele bardziej szczegółowy (naprawdę duża różnica), barwy ma naturalniejsze, co wynika z tego, że podstawa basowa nie wdziera się tak w średnicę, jak ma to miejsce w Heedzie. BP jest bardziej przezroczysty, lepiej separuje instrumenty i bardziej różnicuje nagrania. Co nie zmienia mojej opinii, że CanAmp pasuje do K701, jest muzykalny i spokojnie można żyć z tym wzmacniaczykiem. Black Pearl jest bardziej wysublimowany, a już na pewno nie brakuje mu basu, który dodatkowo jest zwinny i lądnie różnicowany.

"Tynk pożera dźwięk" 747

Zyzio

To ciekawe co piszesz o przedwzmacniaczu White Bird bo mnie zupełnie się nie spodobał. Porównywałeś z innymi pre ?

Pozdrawiam

Włodek

Ja mam robionego specjalnie na zamówienie, a nie Firebirda z oferty.

To znaczy co, musi być specjalnie zamawiany, żeby był dobry? Ciekawa polityka.

Nie, to znaczy jedynie, że jest inny od Firebirda i przy okazji droższy....

• 2 tygodnie później...

Napisz jeszcze ile masz lat i z jakimi sprzętami go łączyłeś? Do tego opisz swoją historię zamówień u mnie, bo zaczynałeś od wzmacniacza, który grał inaczej niż BP i bardzo Ci podszedł, bo sam Ci taki zasugerowałem. BP to był Twój pomysł na zmianę. Znam co najmniej dwa lub trzy modele Pro-jecta, i powyższe to dla mnie stek bzdur. Widzę, że się czujesz bardziej kompetentny niż ludzie, którzy parę lat siedzą w tym hobby. CanAmp powinien zrobić to, czego szukasz, ale to jeszcze nie znaczy, że dla każdego będzie cudem. Tak w ogóle to jakie masz teraz słuchawki? Pro 2900 sprzedałeś kilka miesięcy temu. Mógłbym nawet coś na ten temat skrobnąć, bo ich nabywca był u mnie parokrotnie, także z tymi słuchawkami. Pewnie się domyślasz czemu? :)

Odpowiem krótko znalazłem bardzo dobre połączenie słuchawek z Black Perl są nimi bayerki 880pro.

Fakt jest taki że ani pro 2900 ani hd598 nie grały dla mnie w pełni zadowalająco stąd ta niesprawiedliwie rzucona opinia o BP.Przyznaję się do błędu choć sprzętem audio interesuję się chyba z 10 lat. Niestety przyzwyczajenie to druga natura człeka i melomanowi czasem trudno docenić lepsze, przestawienie się czasem trwa i odnajduje sie nowe małymi kroczkami.W tym kontekście mój zakup BP to był wielki skok do przodu. Dobrze że nie sprzedałem go choć ofert było sporo mimo wysokiej ceny.

Witam

Słucham na senkach hd600 ,k701 i grado rs2.Zakupiłem ostatnio Burson Audio HA-160.Ten wzmak pobił na głowę wszystkie które poprzednio posiadałem i posiadam.Zagrał wyraznie lepiej od forum608 [wersja extremalna!] ,lepiej od heeda którego miałem jakiś czas ,o creeku obh-11 nawet nie wspominam bo nie ma o czym.BP nie słuchałem wiec sie nie wypowiadam ,choc słyszałem opinie że jest gorszy od bursona.Najbardziej urzekł mnie bas jest świetnie kontrolowany ,róznorodny,poza tym dynamika ,rozdzielczosć i poukładanie sceny.Polecam wypożyczenie tego ha-160 bo naprawdę warto.Jak ktoś zaintersowany moim forum608 [wersja naprawdę wypasiona] zapraszam na pw

marantz 8003 sacd ,calyx 24/192 dac+calyx power supply [wersja signature by GFmod], burson audio Ha-160[full GFmod], harmonix hs-101 GP ic,audiolot alf-2200 ,furutech 3ts762 35[g] i 25[g]x2 ,furutech 3ts20 35[g] i 25[g] x2 ,furutech fx alpha Ag coaxial ,grado rs2i ,sennheiser hd600,akg k701,

Wpadnij na AS z tym Bursonem, to sobie porównasz z BP w pokoju DIY. Ja takie porównanie robiłem z wersją BP sprzed roku na Beyerdynamicach T1 i Grado PS1000, a miałem na to kilka dni, bo tyle stał HA-160 u mnie. Potem się sprzedał robiąc miejsce Black Pearl Deluxe u dotychczasowego właściciela. Także dla mnie Burson to nie ta klasa jeszcze. Fakt faktem, że trzeba go postawić obok czegoś lepszego, żeby zobaczyć co robi źle, a nie obok gorszego, co już zrobiłeś, i wyszło co musiało wyjść. Grunt, że masz wreszcie sensowny wzmacniacz słuchawkowy.

Wpadnij na AS z tym Bursonem, to sobie porównasz z BP w pokoju DIY. Ja takie porównanie robiłem z wersją BP sprzed roku na Beyerdynamicach T1 i Grado PS1000, a miałem na to kilka dni, bo tyle stał HA-160 u mnie. Potem się sprzedał robiąc miejsce Black Pearl Deluxe u dotychczasowego właściciela. Także dla mnie Burson to nie ta klasa jeszcze. Fakt faktem, że trzeba go postawić obok czegoś lepszego, żeby zobaczyć co robi źle, a nie obok gorszego, co już zrobiłeś, i wyszło co musiało wyjść. Grunt, że masz wreszcie sensowny wzmacniacz słuchawkowy.

Myślę, że nie do końca masz rację. Jak wiesz miałem okazję bezpośredniego porównywania Black Pearl na zasialniu z aku i Bursona. Według mnie, nie można za bardzo porównywać tych wzmaków bo prezentują inną filozofię na odtwarzanie muzyki. W niektórych aspektach BP grał lepiej w innych Burson. BP to świetna rozdzielczość i pokazywanie faktury dźwięku, ale w zakresie odbioru całości muzyki jednak bardziej podszedł mi Burson (również jest rozdzielczy itd., ale inaczej - nie potrafie tego dokładnie zdefiniować). W połączeniu z AKG 701 dał mi dźwięk bliższy temu co słyszę na kolumnach (i chyba dlatego go wybrałem).

To co mi przeszkadzało w BP w połączeniu z AKG to granie w środku głowy, czego w Bursonie nie ma.

Mój HA-160 jest dłubnięty przez Grado Fana.Nie wiem jak gra fabryczny ale Bartek zapewnił mnie że po jego zabiegu jest lepiej.Co do BP to napisałem że nie słuchałem tylko usłyszałem taka opinię.Trzeba by posłuchać obu i zweryfikować.Pozdrawiam

marantz 8003 sacd ,calyx 24/192 dac+calyx power supply [wersja signature by GFmod], burson audio Ha-160[full GFmod], harmonix hs-101 GP ic,audiolot alf-2200 ,furutech 3ts762 35[g] i 25[g]x2 ,furutech 3ts20 35[g] i 25[g] x2 ,furutech fx alpha Ag coaxial ,grado rs2i ,sennheiser hd600,akg k701,

To znaczy co, musi mieć w nazwie Deluxe, żeby był dobry? Ciekawa polityka.

Deluxe to nazwa wersji obudowy, z zasilaniem w środku. Układ wzmacniacza jest ten sam w każdej wersji. Można posłuchać dowolnej, żeby było wiadomo, z czym mamy do czynienia.

Co do Bursona HA-160D - też słuchałem, tu krótko, ale na wielu słuchawkach - Grado PS1000, Audeze LCD-2, Ultrasone Edition 10, Yamaha YH-100 i YH-1000. Mam zdanie odmienne od tego przedstawionego przez kolegę W_Waw, a granie BP w środku głowy to mi się jeszcze nie zdarzyło, nawet gdy Q701 wpinałem. Porównania do systemów kolumnowych mam ostatnio na bieżąco. Poziom ich jest bezdyskusyjnie wyższy niż to, co można wycisnąć z K701. Zresztą, jak ktoś lubi te słuchawki i ma pieniądze, to się trzeba przesiąść na Beyerdynamic T1. Podobne granie tylko ze sporo wyższą szczegółowością.

Ja się dopisze z pytaniem jaki wzmacniacz do HD 598 ? (i czy to wogóle hi-end ?,bo to takie rowerowe

miały być żeby auta było słychać, tylko świszczy wiatr jak się rozpędzić ;), się na rower średnio nadają

ale do domu super :) ).

Ok do rzeczy:

-na starym laptopie dell 1720 wersja bez x-fi, tańszy model za 6k gra BARDZO źle ;)

-na iPhone 3G gra całkiem przyzwoicie ale i tak słychać "przetwornik"

-na SB X-fi gra już całkiem przyzwoicie

-o zgrozo na nowych (2 mieś konstrukcja? realtek) integrach 8 kanałowych w płytach asrock za ~340pln jeszcze lepiej niż x-fi !!!???!?

-ale rozbroiło mnie co się stało (w końcu cyfrowo podłączyłem sobie Denona na 96kHz/24bit)

po podłączeniu do starego Denon >>>AVR<<< 3802, miazga - naprawdę zagrało :)

Jak usłyszałem to aż sobie chciałem takie (nowsze, 192) ampli jako DAC kupić do pracy ;) klocek 18kilo

na biurko, obok laptopa ;) tylko się pohamowałem, bo to miejsca zajmie jak stary monitor CRT 22'

Czy są jakieś dobre wzmacniacze słuchawkowe co by optyka lub s/pdif można dać

na sygnał wejściowy i by miały 192/24 ?

Gość czubsi

(Konto usunięte)

zyzio

miałem do czynienia z RP-F30 ale ... Panasonic ! Czy to by oznaczało, że sygnowali je też jako Technics ???

http://20cheaddatebase.web.fc2.com/TECHNICS/RP-F30.html

zyzio

miałem do czynienia z RP-F30 ale ... Panasonic ! Czy to by oznaczało, że sygnowali je też jako Technics ???

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tak, to ten sam koncern - Matsushita.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

mam pytanie czy warto zmieniać holdegrona na Heda? i czy różnica w dzwięku będzie zauważalna?

Jako "Ojciec Założyciel" już prawie zapomniałem o tym wątku. Sam kupiłem do Hd600 Cd Marantz CD 6003 i mimo wielu porównań, w tym tytułowego Heed CanAmpa uznałem poszukiwanie zewnętrznego pre za bezcelowe i zbyt drogie. Nie wiem, czy nawet posłuchałem więcej niż 10 h. Właśnie sprzedaję cały system słuchawkowy. Wg mnie zwyczajnie szkoda kasy. Lepiej kupić dobry system głośnikowy! Nawet do sypialni!

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

Zupełnie się z tym nie zgadzam bardzo dobry system słuchawkowy i na długo można mieć za 10kzł przy kolumnach stawka robi się x 3-4 i dochodzą problemy z akustyką pomieszczenia. Oczywiście zakładam że źródło dźwięku mamy tej samej klasy.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Ja też mogę podpiąć marantza CD-6003 do systemu kolumnowego i na tej podstawie stwierdzić, że stawianie systemu głośnikowego jest bezcelowe, a kasy bez sensu utopionej po wielokroć więcej.

Zupełnie się z tym nie zgadzam bardzo dobry system słuchawkowy i na długo można mieć za 10kzł przy kolumnach stawka robi się x 3-4 i dochodzą problemy z akustyką pomieszczenia. Oczywiście zakładam że źródło dźwięku mamy tej samej klasy.

Ok. Ale tu mówimy o konkretnym systemie, konkretnych słuchawkach i konkretnym (dość słabym wg mnie) pre, a nie o systemie za 10m tys. Na marginesie: samo cd - źródło zmieni tu mało, wiem bo odsłuchiwałem m.in. na dCS Pucinim!

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

Zupełnie się z tym nie zgadzam bardzo dobry system słuchawkowy i na długo można mieć za 10kzł przy kolumnach stawka robi się x 3-4

Przyznam sie ze kompletnie nie rozumiem tego mnoznika, moze i tak bylo w czasach kiedy topowe nauszniki i wzmacniacze sluchawkowe kosztowaly po tysiaku na glowe, ale teraz, kiedy te ceny oscyluja w okolicach 4patykow za sztuke albo i jeszcze sporo wiecej, nie ma to juz chyba uzasadnienia, to znaczy, mozna smialo stworzyc nie gorszy od sluchawkowego sprzet kolumnowy za te 10 tysiecy, a dla wielu pewnie i duzo lepszy, zalezy kto co sobie ceni w brzmieniu, bo pewnych spraw sie ze sluchawaki nie przeskoczy (jak potega basu, skala dzwieku, poczucie masy isntrumentow, kubatura, propagacja fal dzwiekowych blizsza realiom).

Pomimo, że jestem początkujący w systemach słuchawkowych, to mogę potwierdzić to co napisał michelangelo - zestaw słuchawkowy bez bardzo dobrego źródła raczej nigdy nie zagra dobrze, podczas gdy zestaw na kolumnach nawet przy średniej jakości źródła może zagrać ciekawie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.