Skocz do zawartości
IGNORED

PCM56 SPDIF NOS DAC - Zamówienie zbiorowe

dst89

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie czego szukać z filtrów oprócz tego CDX1244 ? ten jest do zdobycia chyba jedynie z wylutu. Istnieją jakieś inne dostępne kości, ewentualnie współczesne odpowiedniki ?

A propos receivera czy DIR9001PW z TME się nada ? jakieś inne źródło ?

BB84, 7 Sty 2010, 18:14

>A propos receivera czy DIR9001PW z TME się nada ? jakieś inne źródło ?

A ile sztuk potrzeba :-) 20-30 ?? musze sie zorientowac u swojego dostawcy ile ma ich na magazynie ;-)

Czyli pozostaje wylut tego DFa albo CXDa. A co Panowie myślicie o koncepcji wejścia jak u Petera Daniela ? odpadają selektory, frezowanie specjalnych otworów w obudowie, prostota i doskonałość ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Panowie odpinam w CDP-590 analog i chciałbym wstawić na próbę sam rezystor do konwersji bez dodatkowych układów. Jakiej wartości użyć ? czy piny 9 i 11 w PCM56 mają być połączone ?

Witam

niestety mam smutna wiadomosc mianowiscie w tej chwili na magazynie znajduja sie jedynie 5 sztuk DIR-ow 9001 z tego juz dwie poszly :-/

W pozniedzialek sprobuje sie dowiedziec czy bedzie mozliwosc zalatwienia wiekszej ilosci i w jakiej cenie.

Uruchomiłem właśnie analog w cdp-590 na rezystorze 1k43 (taki miałem pod ręką). Fakt, cicho, lecz pierwsza rzecz, która rzuca się w uszy to "szklaneczka" w "Jamming" Marleya, której brakowało w oryginale na analogu napięciowym ;) porównam z TDA1543 Msfalcona i napiszę kilka słów.

Aktualnie schemat wygląda następująco:

Ukryta Zawartość

post-19192-100005647 1263145016_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przełączając między TDA a PCMem słychać dużo więcej powietrza w tym drugim, pojawiło się więcej góry, więcej szczegółów. TDA ma natomiast lepiej kontrolowany bas i średnicę, instrumenty lepiej dociążone, jednak całość nie jest tak bezpośrednia. Myślę, że w PCMach tkwi dużo większy potencjał niż w TDA1543, a jest to dopiero początek ;)

no piękny schemat, żebym to ja jeszcze wiedział o co w nim chodzi :))

dst89, a nie dało by się go jeszcze tak zmodyfikować, aby można było np. zworką wybierać długość słowa na wyjściu filtra 16/18bit dla pcm56/61 (df - piny 19 i 20, cxd - pin 26) , ewentualnie jeszcze 20 i 24bit (dla filtra DF) w celu umożliwienia stosowania innych daców w przejściówkach ???

jak ma się w df możliwość "wypuszczenia" sygnału cyfrowego na dac w formacie 24/96 (dla np. dedykowanego dac pcm1704, oczywiście w stosownej przejściówce) i "przyjmowania" sygnału innego niż 16b/44,1 - np z zewnętrznego źródła typu radio cyfrowe, komputer lub DVD DTS/PCM stereo - formaty stosowane czasem do zapisu niskostratnego/bezstratnego audio koncertów na DVD 16b/24b - 48khz/96khz ? Może była by możliwość wprowadzenia również takich usprawnień przełączanych choćby manualnie sterowanymi zworkami...choć lepiej jakimś selektorem.

Jestem pod wrazeniem:) Jedyne co bym zaproponowal to wrzucenie jeszcze jednego coaxa, zeby miec 3 wejscia na plytce bez kombinacji. Jak ktos bedzie potrzebowac to wrzuci mala plyteczke z np. pcm2906 i bedzie obsluga USB.

Kolejne wejście wymagałoby użycia albo większej ilości przekaźników albo jakiegoś układu scalonego do wyboru źródła... ogólnie nie chce za mocno rozbudowywać tego układu żeby płytka nie była zbyt droga a sygnal z PCM2706 mozna dac na nadajnik optyczny i wtedy unika sie laczenia masy komputera z masa DACa i jeden coax pozostaje wolny

Im bardziej poznaje ten projekt tym bardziej mi się podoba. Nie podoba mi się jedynie to że nie ma USB.

Liczę na to że będzie grupowe zamówienie nie tylko płytek ale też całych zestawów części.

nie wiem czy można na to liczyć - dace pcm56/pcm61 raczej ciężko dostać nowe więc pozostają wyluty, filtry jak by ktoś znał źródło nowych to byłbym wdzięczny za info, dir się w tme skończył :), oj nie będzie lekko...reszta jest od ręki

A co z tym?

pcm56

Ukryta Zawartość

dir9001

Ukryta Zawartość

DF1704

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) + przejściówka z sdip40 -> dip18

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.