Skocz do zawartości
IGNORED

DAC AVT-5188

Irek 10

Rekomendowane odpowiedzi

Muszę pochwalić korporację AVT. Jak już wcześniej zauważono, były 2 błędy na płytkach drukowanych. Wysłałem maila do działu technicznego z opisem, że są błędy i prośbą o naprawienie mojej szkody. Odezwał się Pan, który przeprosił za zaistniałą sytuację i jeszcze poprosił o wyjaśnienie drugiego błędu (tego z fazami). Odpisałem mu wyjaśnienia i "sprawa przycichła". Jakież było moje zdziwienie, jak Pan z AVT przysłał maila z pytaniem na jaki adres ma wysłać poprawioną płytkę w ramach reklamacji. Właśnie dostałem płytkę- poprawione obydwa błędy. Wymiana oczywiście bez żadnych dodatkowych kosztów. Myślę, ze mimo tych wszystkich problemów, należy się pochwała, za pozytywne i bezproblemowe załatwienie sprawy.

Około 20zł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

zapytać :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

piotr_37, 3 Lut 2010, 20:17

>Ale jak roić na WM to najlepiej od razu na 8742

Ten układ jest zaprojektowany dla WM8740 i dla WM8742 trzeba zmienić stany na pinów konfiguracyjnych.Poza tym układ filtra analogowego jest inny niż ten przeznaczony dla WM8742. Prosta zamiana na WM8742 może nie dać zamierzonego efektu, czyli poprawy brzmienia w tym układzie.

Zawsze należy się kierować względami technicznymi, a nie tylko obiegowymi opiniami.

>tomek_j

Co do tego projektu i PCB zapewne pełna racja.

Co do obiegowych opinii tymi się nie kierowałem złożyłem na WM98742 po solidnych opiniach tych którzy mieli obydwa i mogli porównać w jednym zestawie itd.Mój wpis nie miał na celu odwiedzenia od wykonania na WM8740 wg. tego wątku jest to konstrukcja przemyślana i na pewno dźwiękowo gra na wysokim poziomie.

Pzdr.Piotr

• 1 miesiąc później...

Mam jedno pytanie dotyczące zasilania analogów +/-15V, specyfikacja mówi o trafo 16V, czy mogę zastosować trafo 18,2V? Stabilizatory LM317 i LM337 powinny poradzić sobie ze spadkiem 3,2V? Nie będą się grzać? Poza tym w datasheecie napisali, że "3V ≤ (VIN − VOUT) ≤ 40V" czyli będzie różnica powyżej 3V. Jeśli błędnie myślę proszę o wyprowadzenie z tego stanu :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Możesz zastosować trafo 18V .Miałem w tym dacu na zasilaniu analogu trafo 18V z Toroidy pl .Stabilizator poradzi sobie ze spadkiem 3.2V czy tez znacznie większym.Owe 3V to jest wymagana minimalna różnica pomiędzy napięciem na wejściu i wyjściu staba ,potrzebna jest ona do prawidłowej pracy stabilizatora.Pamiętaj ,że te 18.2V które daje Ci trafo po wyprostowaniu i odfiltrowaniu i po uwzględnieniu spadków napięć na diodach da jakieś ~24V.Tak więc stabilizator będzie musiał zredukować napięcie o około 9V.poradzi on sobie z tym spadkiem tyle ,że sporo prądu z zasilania pójdzie w powietrze z ciepłem.Z tego co pamiętam bo nie mam już tego daca to staby nie grzały się jakoś strasznie.

• 1 miesiąc później...

dodatkowo chciałem poinformować że w opisie kitu avt5188 jest niedopatrzenie,mianowicie rezystory za stabilizatorami lm337 oraz lm317 czyli:R34,R33,R36,R35 nie mają oznaczenia odnośnie wartośći jakie należy zastosować,nie ma ich ani na schemacie ani na pcm są tylko oznaczenie w postaci wymienionej prze ze mnie i to wszystko,jeśli ktoś wie jakie to są wartośći rezystorów to będe bardzo wdzięczny.

Proponował bym jako R33 i R35 dać 204ohm, a R34 i R36 2,64k. Tak wychodzi z kalkulatora z tej stronki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

widzę że mało osób składało ten kit,ale co tam na kondenstatorach to pewnie większosć się zna,mianowicie chciał bym zastosować w tym kicie jak najlepsze kondensatory zeby osiągnąć jak najlepszą jakość dzwięku i moje pytane dotyczy kondensatorów przy wm8740 są to według mojego marnego doświadczenia kondensatory które filtrują sygnał analogowy wychodzący z daca, c38,c43,c21,c23 10uf oczywiście mowa o orgnalnym kcie avt,w tej chwili w tych miejscach mam zastosowane zielone nichicon serja ES BP, widziałem że można dostać kostki mkt wima 10uf/63v czy one tam spasują lepiej jak te zielone nichicony? pytam bo nie chcę robić masakry z pcb wyrywając co chwilę kondensatory i wolę się upewnić,chcę aby było jak najbadziej cukierkwo i ciepło:)z dobrym basem bez utraty szczegułów

• 3 lata później...

Witam. Składam ten dac, mam poprawioną pcb. Mam pytanie o źródło kondensatorów filtrow t.j. 1n 2n2 3n3 3n9 MKP 1% o rozstawie 5mm? W ukladzie modelowym, na zdjęciu są małe żółte ale nie mogę ich nigdzie namierzyć. Proszę o podpowiedź, gdzie mogę w/w kond. szukać?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) sprawdzałeś??? Ja ostatnio szukałem do NUDA 3,3nF i znalzłem bodaj 1%, z tym, że osiowe, ale sądzę że je zmieścisz na rastrze 5mm. Poszukaj dokładnie!

Ukryta Zawartość

PC+DAC PCM1795/NUDA+TELEFUNKENS600/KHOZMO+ALEPH J 2xMONO+HURRICANE=DIY

Sprawdzałem rezystory.net, tme, elfa, w farnellu są 5% - trzeba kupić więcej i mierzyć, ale nie ma 3.9nF - ten na 600V na ebayu. W zasadzie mam 2,2nF większą ilość może coś dobiorę brakuje mi natomiast 3.3nF, 3.9nF , 1nF. Nurtuje mnie jakie kondensatory zastosował autor - małe żółte wyglądają jak MKT. Dzięki za odzew.

miałem na myśli ten 3n3 z załacznika, co prawda osiowy, jednak można zamontować pionowo:) Jest 1%...tolerancji

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PC+DAC PCM1795/NUDA+TELEFUNKENS600/KHOZMO+ALEPH J 2xMONO+HURRICANE=DIY

Sprawdzałem rezystory.net, tme, elfa, w farnellu są 5% - trzeba kupić więcej i mierzyć, ale nie ma 3.9nF - ten na 600V na ebayu. W zasadzie mam 2,2nF większą ilość może coś dobiorę brakuje mi natomiast 3.3nF, 3.9nF , 1nF. Nurtuje mnie jakie kondensatory zastosował autor - małe żółte wyglądają jak MKT. Dzięki za odzew.

napisz do autora na priv,bywa na tym forum jak pamietam tomek_j czy podobnie

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.