Skocz do zawartości
IGNORED

Monitory aktywne do 1600 PLN

KwaK410

Rekomendowane odpowiedzi

Yamaha HS 80

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

No monitory mają grać w sypialni do snu! źródło to docelowo będzie jakiś CD na razie formaty bezstratne z PC (może przez jakiś DAC zobaczymy). Muzykę raczej spokojną i nastrojową. Jakiś rock też będzie się zdarzał. Wiem, że nie moge oczekiwać rewelacji za taką cenę ale chciałbym, żeby ktoś powiedział mi na co warto te pieniądze wydać.

Zdecydowanie Tascam VL-A8. Są świetnie oceniane i o dziwo mają bardzo dobry i nisko schodzący bas.

Tutaj najniższa cena:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Tarik, rozumiem że TASCAM VL-A5 różnią się tyko wymiarami i średnicą głośnika (5" zamiast 8") ? Oczywiście nie zejdą tak nisko :) na papierze jest 8 Hz różnicy ? Będzie to bardzo słyszalne ?

Swans M200MKII -- nizej pare opini po angielsku

Ukryta Zawartość

u nas w cenie okolo 1.700

Ukryta Zawartość

Tylko stereo 'zwykłe' ale gra wyśmienicie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Pienio, 21 Lis 2009, 17:39

>Swans M200MKII -- nizej pare opini po angielsku

>

>u nas w cenie okolo 1.700

... gdyby podzielić tą cenę przez 2 to można by się zastanowić. W tej kwocie można kupić nieprawdopodobnie lepsze kolumny.

ciekawi mnie czy ktos, oprocz mnie, sluchal Tascamow VL-A8. Meczylem je weekend (sygnal dawala zdlubana Lampucera, jako pre i regulacja poziomu robil procesor USL JSD-80D) ... i dzis oddalem. Po prostu dzwiek nie dla mnie. Zdecydowanie zbyt sucho, zero namietnosci. Na dluzsza mete obrzydzaly mi muzyke. Woofer 8'' a bas nie oszalamial, nadzwyczajnego zejscia nie stwierdzilem. Fakt - monitory do studia powinny byc liniowe ale to co slyszalem to moim skromnym uchem to nie liniowosc tylko nadmiar srodka.

Zaluje ze nie mialem akurat w ten weekend dostepu do sprzetu pomiarowego to bym zobaczyl co w charakterystykach piszczy i sprobowal cos z nich wyciagnac korektorem tercjowym.

Wrocilem do miniwiezy (Kenwood K711) i mimo wielu wad jej kolumienek czuje ulge.

Coz, musze szukac dalej

> Tylko stereo 'zwykłe' ale gra wyśmienicie

Ukryta Zawartość

potwierdzam ze seria SC-PM Panasonica gra przyzwoicie

Ukryta Zawartość

AlexE a co jeszcze brałeś pod uwagę ? Widać łatwo nie będzie :) Jedni mówią, że Tascamy VL-A8 warto kupić, inni że nie - normalka.

Kyle możesz przypliżyć co kryje sie według Ciebie pod pojęciem "nieprawdopodobnie lepsze kolumny" ? :)

>Kyle możesz przypliżyć co kryje sie według Ciebie pod pojęciem "nieprawdopodobnie lepsze kolumny" ?

>:)

Choćby wierniejsze ... lepsze konstrukcyjnie (bi-amp, wejścia symetryczne/zbalansowane, identyczna budowa lewej i prawej=bardziej zbliżone charakterystyki), czytelniejsze ... np. KRK RP5 (równe, czytelne/detaliczne, basu nie za dużo (szerokość pasma) ale za to nie podbity sztucznie, stereofonia nie rozdmuchana przez podbite soprany).

Ale jak widać realizm nie dla każdego ... co prawda nie słuchałem tych Tascam ale żeby woleć jakąś low-end wieżyczkę? ... jeśli ktoś tak wybiera to znaczy że szuka ograniczonej ilości detali , odpowiedniego barwienia ... ale takie zestawy nie pozwalają usłyszeć więcej, tylko ciągle ta sama kluska ;) ... plus jest taki że jeśli ktoś nie szuka precyzji to wiele zaoszczędzi jeśli będzie wybierał rozsądnie (tutaj bym radził jakieś stare monitorki np. Tannoy o których chodzą takie wspaniałe legendy + jakiś odpowiedni wzmak .... albo zestaw lampowy manty ... też będzie tanio i z ładnym zabarwianiem)

Kyle: litosci, nie sluchales a juz wiesz lepiej. Ja mialem je przez 3 dni i graly prawie caly czas, wpadlo paru osluchanych kolegow i niestety, nawet niepytani, orzekli ze by ich nie chcieli z tych samych powodow co ja. Nie znaczy to ze VL-A8 sa beznadziejne - one maja zalety (np. czytelnosc srednicy, duzo nowych dzwiekow uslyszalem nawet takich ktore mi umknely na sluchawkach) ale nie takie jakie mi odpowiadaja. Rocka na dluzsza mete sie na nich sluchac nie da.

Drobna podpowiedz - ostatnia podemonstracyjna para VL-A8 jest w Polsoundzie (scislej bedzie u nich wkrotce jak wroca z Lodzi ode mnie), mozna probowac wypozyczyc na odsluch a i z ceny wzgledem katalogowej cos da sie urwac.

i jeszcze jedno Kyle: wspomnianych wiezyczek panasonica SC-PM sluchales? Bo ja tak, kilka modeli i wierz mi ze zle nie graja (jakbys nie wiedzial one tez maja bi-amp -> kolumna to szerokopasmowiec + woofer, zasilane z osobnych wzmacniaczy + aktywna zwrotnica)

KwaK410: Oprocz tascamow na uwadze nie mam za wiele modeli, najblizej KRK rokit8, dalej APS IO (na AEONy nie chce sie szarpac chyba, juz IO to 2x zakladany budzet), jak mi minie nawal roboty postaram sie pozyczyc Alesisy M1 mk2 (wiem, nie maja entuzjastycznych opinii ale co mi po opiniach jak sluchac bym nie mogl). Dodatkowo po glowie chodzi mi tez caly czas Krk ERGO. Na pewno jednak nic nie kupie w ciemno bez sluchania.

Chodziło mi o te Swans że nie uwierzę że są czytelne.

a co do:

>wpadlo paru osluchanych kolegow i niestety, nawet niepytani, orzekli ze by ich nie chcieli z tych

>samych powodow co ja. Nie znaczy to ze VL-A8 sa beznadziejne - one maja zalety (np. czytelnosc

>srednicy, duzo nowych dzwiekow uslyszalem nawet takich ktore mi umknely na sluchawkach) ale nie

... dla mnie o klasie kolumn decyduje poza równym, niepodbarwionym pasmem właśnie czytelność ... której nie znalazłem w segmencie konsumenckim (+przestrzeń itp.).

Bardzo jestem ciekaw jestem jak na tle Tascam wypadłyby APS IO. W końcu Tascam to budżetówka.

najwazniejsze to posluchac samemu

Kyle: spokojnie to raptem glosniki maja byc w granicach 1600zł wiec nie ma co przezywac za bardzo faktu ze nie zagraja na poziomie kolumn z przedzialu 3-5k ktorych tez pewnie nie sluchales za wiele.

Czesto opisy produktow sa przesadzone i nawet takie glosniczki do komputera za 600 zł maja napis na pudelku THX hi-end i inne glupoty

do 2 tysiecy szału nie ma ale napewno znajdzie sie cos godnego uwagi -- podstawa to odsluchac przynajmniej pare zestawow

>>Kyle: litosci, nie sluchales a juz wiesz lepiej.

>Po prostu w cud że są czytelne jak monitory nawet projektowe nie uwierzę.

mozesz sobie wierzyc lub nie wierzyc ale wypadaloby najpierw posluchac a potem sie wypowiadac. Jeszcze pare dni temu pisalbym tak samo jak Ty. Ale mialem okazje posluchac i ... wrecz ku mojemu oslupieniu "nie zachwyca!".

Wielokrotnie przekonywalem sie ze cos co nie powinno dobrze grac - gra a to co powinno byc super - jakos takie nie jest. Jak to powiedzialo male dziecko w bajce Andersena - "Krol jest nagi!".

Można też pokusić się o jakieś DIY na szerokopasmowcach Fostexa mają one tę zaletę że nie wymagają one żadnej zwrotnicy i mają bardzo wysoką skuteczność (tj nie wymagają wydajnego wzmacniacza) ,poniżej ceny i przykład DIY :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakieś małe fostexy z t-ampem ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I jeszcze jedno pytanie czym różni się fostex pm 0.5 od fostex pm 0.5 mkII ? Czy różnica w dzwięku jest znacząca. Na allegro znalazłem właśnie pm 0.5 niedaleko mnie w przystępnej cenie.

Ukryta Zawartość

co o tym sądzicie ?

Ukryta Zawartość

Te fostex kosztują nieco więcej niż KRK RP5 a to nadal ta sama klasa. Lepiej raczej nie grają ... przynajmniej w ocenie na e-muzyk między PM 8" a KRK 8" nie było widać by fostex wypadały lepiej (nawet nie wiem czy nie gorzej).

Ciekawe jak by wypadło porównanie na słuch stereofonii KRK RP5 vs. Fostex PM 0.5

Wiadomo .... różnica jest ... ale ciekawe który jest na prawdę lepszy (dokładniejszy - bezwzgl. da się to pomierzyć a jak ktoś ma wprawne ucho i sporo siedział na bardzo neutralnych monitorach to na słuch też stwierdzi). Ciekawe jak więc wypada przestrzeń i maskowanie dźwięków (wiadomo - im mniejsze tym lepiej).

Ja osobiście zastanawiam się teraz nad Yamaha MSP5s ... seria HS jest bardziej w kierunku projektowym czyli mniej neutralna.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.