Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  215 członków

Pro-Ac Klub
IGNORED

Klub marki ProAc

Rekomendowane odpowiedzi

loze64

Trochę to u Ciebie wszystko pościskane jakoś bez powietrza.

Scian nie wyburze-bo ich nie ma -he,he.To poddasze.ahoj

Wyobraz sobie ,ze kiedys w tym miejscu staly Dali 18 Mk II - to dopiero patologia.

post-60224-0-24795300-1450876174_thumb.jpg

Taaaa, zafundowałem dziś karpiom "dobrą zmianę" przynajmniej dla tych, co je zjedzą, więc z optymizmem patrzę na najbliższe dni, gdyby tylko wątroba miała mniejszy przebieg;-)

Zdrówko!!!

Ja natomiast mam przez ostatnie kilka tygodni troche wiecej luzu.Co z tego jak moje sa teraz podlaczone do amplitunera KD.

Muzyka cieszy ale jakosc niestety nie ta sama.

P.S.Mialo byc Szczesliwego oczywiscie.

Pozdr.

Ja natomiast mam przez ostatnie kilka tygodni troche wiecej luzu.Co z tego jak moje sa teraz podlaczone do amplitunera KD.

Muzyka cieszy ale jakosc niestety nie ta sama.

P.S.Mialo byc Szczesliwego oczywiscie.

Pozdr.

Sie nie przejmuj - jakas tam stereofonie mozna z tego uzyskac.ahoj
  • 2 tygodnie później...

Panowie ktos proac d20 słuchał ? Posiada ? Naprawdę interesują mnie te kolumny , miałem kiedyś tweeter na ribonie i mi dla mnie grały fajnie

Wyglądaj tez super nie maja dużych gabarytów wiec do mojego 16m2 pasowały by

:)

Pożyczyłem do domu d20 i trochę na nich pograłem.

Nie wiem jaką konfigurację ma twój pokój, prostokąt czy kwadrat.

U mnie jest podobny metraż ale układ w prostokąt.

Kolumny stały na dłuższej ścianie.

Nie do końca mogłem pozwolić sobie na ich instrukcyjne odsunięcie od ściany, zabrakło kilkanaście cm ale byłem blisko.

Grały z As700 yamahy i CD6005 marantza. Gałka potencjometru była ponad godzinę dziesiątą.

Zacznę od ich wyglądu - bajka, ale tutaj wygląd nie gra;)

Dźwięk, przy tym poziomie głośności z nich jest efektowny. Przy niższych, też próbowałem był ok.

Góra, palce lizać, wstęga robi różnicę co do tweetera w D18, .

Środek i dół pełny czasem tego ostatniego było, moim zdaniem za dużo. W niewielu testach fachowych występuje D20, chyba w audio.com.pl, napisano że D20 ma solidną podstawę basową i to jest prawda.

Siła basu w mojej ocenie zależy też od sposobu realizacji płyt.

Jedne grały "normalnie" w całym paśmie inne przydudniały momentami znacząco basem i robiło się mniej przyjemnie.

Słucham różnej muzyki od klasyki do jazzu. W klasyce małe składy i symfoniczne dobrze brzmiały, to czasem w jazzie, a czasem w reggae zadudniały. Klasyczny rock LZ, BS, ACDC, PF, Metallica i inne grały OK.

Może wpływ na to, miało też to, że osłuchałem się, wciąż na nich gram, B&W DM309, a one mają granicę basu na coś 48 Hz, a te "schodzą" do 30 Hz.

W każdym bądź razie spowodowało to moją rozterkę i po zastanowieniu zrezygnowałem z ich zakupu.

Nie wiem czy mój opis Ci coś rozjaśnił.

Edytowane przez tomektt

Słuchałem D20 w Top HiFi sopockim. Kolumny zrobiły na mnie spore wrażenie. Zagrały bardzo otwartym, szczegółowym dźwiękiem, o mocnej podstawie basowej. Ten ostatni może nie był super szybki, ale potrafił przywalić, nie gubiąc specjalnie rytmu.

Jedno jest pewne - do nich trzeba sprzętu co najmniej za tyle samo, licząc cenę każdego klocka. Nie wyobrażam sobie podpinania ich do czegokolwiek poniżej 5k PLN, gdyż nie wydobędzie się z nich bestii ;-) Ja miałem podłączony odtwarzacz CD Gato za +20k oraz Coplanda na lampach KT120 bodaj.

D20 nie znajdziesz na rynku wtórnym. Sam szukałem i niestety, jedyna "promocja" to nówki, bez VAT, z salonu.

Edytowane przez WuMike

Na angielskim eBayu już widziałem 4 pary używanych około 700 funtów taniej niz nowe

U mnie każdy klocek ma podobna wartość i nie jest to budżetówka wiec myśle ze zagrały by fajnie , jedynie co sie boje to ze bas będzie za duży w 16m2

:)

Ja z tym coplandem na kt120 słuchałem d40r i do dziś nie mogę o tym zjawisku zapomnieć ,Napewno następnym wzmacniaczem bedzie u mnie ten cta405a ,miałem nadzieje ,ze w grudniu go dadzą na promocje ale jednak nie.

Copland CTA 402,Copland CDA 288 .Dali Mentor 5

Zabawna historia z nieodpowiednim pomieszczeniem.DzisiaJ kumpel nalegal abym na jakis czas przejal jego D38-jako,ze przeprowadzil sie do dziewczyny -a u niej salonik ca 18m.Wiec grac moze jedynie na malych Response.Oczywiscie chetnie bym sie nimi pobawil lecz musial bym je postawic na srodku tzw pokoju.To nie ma sensu.

Witam

Widze ze sa na tablicy akurat kolumny ktore posiadam.Niestety niewiele bede mogl Tobie szwagier83 chyba pomoc.A to dlatego ze tak

naprawde sam nie wiem na co je do konca stac.Przez kilka miesiecy graly z caspianemn.Potem przez kilka dobrych tygodni ECI-MK2.

Z moich doswiadczen z nimi wynika ze potrzebuja wzmacniacza ktory pzede wszystkim kontroluje(trzyma w ryzach)bass.

Pomieszczenie 16m2 nie powinno byc dla nich za male (bo nie sa to jakies potwory)pod warunkiem ze wlasnie taki wzmak posiadamy.

Ja narazie jestem tak zabiegany ze nie mam nawet czasu za takim sie rozejrzec a w ciemno nie chce kupowac.

Generalnie wlasnie na mogace istniec ploblemy z basem w danym pomieszczeniu nie polecam zakupu w ciemno.Zreszta chyba jest to bolaczka wszystkich podlogowych proacow.Znalazlem kiedys kilka takich opini na zachodnich forach.

Sam charakter grania jak dla mnie to absolutny beton.Jestem pewny ze w dobrze dobranym systemie zagraja naprawde super.

Pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...

Witam Szanowne grono Proac- kto kolwiek słyszał D28 z lampą, szukam coś zacnego do 34W, będę wdzięczny za sugestię. Czy tej mocy wzmaka podoła tym kolumnie kom, czy szukasz w innym klubie. Nadmienię że kiedyś się przymierzałem do kupna kolumn tej marki.

Witam Szanowne grono Proac- kto kolwiek słyszał D28 z lampą, szukam coś zacnego do 34W, będę wdzięczny za sugestię. Czy tej mocy wzmaka podoła tym kolumnie kom, czy szukasz w innym klubie. Nadmienię że kiedyś się przymierzałem do kupna kolumn tej marki.

Zależy od muzyki, której słuchasz. Przy bardziej dynamicznej, nie wyciągniesz z D28 tego, co mogą dać, a mogą wiele. Do słabszych amplifikacji lepiej pomysleć o D18, tylko nie uświadczysz z nich tak cudnych wysokich tonów, niestety.

Dzięki WuMike, słucham różnej, od jazzu do rocka, klasyka i elektronika również. No nic będę szukał dalej,może gdzieś uda mi się przesłuchać mój wzmak na Proac D28. Dzięki za info.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.