Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  215 członków

Pro-Ac Klub
IGNORED

Klub marki ProAc

Rekomendowane odpowiedzi

Zapuściłem sobie na YT i przypuszczam że to muza stworzona na moje 1SC + mój lampiszon. Muszę przećwiczyć to w domu. Hydrogen polecam Ci płyty Delerium: Poem, Semantic Spaces, Chimera, Nuages Du Monde. Zapuszczam Ci mój ulubiony utworek Delerium czyli Serenity: https://www.youtube.com/watch?v=1I-qb0566MQ

Bas na poprzednich podłogówkach mi się na tym przelewał, na 1SC jest znacznie lepiej.

Zapuść sobie te płytki to zgłupiejesz jakie efekty przestrzenne na tym są ;)

Edytowane przez PiotrJ

Jest jeszcze płyta "Karma". Dodam jeszcze że jak dostałem te 5 płytek naraz, odpływałem przez 2 miesiące tylko przy tej muzie. Wtedy miałem Karman/Kardon HK-970 + Tannoy Sensys DC2.

Edytowane przez PiotrJ

Panowie jakich uzywacie odtwarzaczy CD? Co byscie polecili do ProAc'ow i lampy? Musialoby to chyba grac lekko rozjasnionym, dynamicznym dzwiekiem. Myslalem o Ayon CD7s ale opinie internautow nie zachecaja. Podobno zrodla tej marki sa mocno awaryjne, w przeciwienstwie do wzmacniaczy. Przyznam, ze temat mi obcy. Moze cos z tranzystorow, jakis Cyrus, Meridian, Linn, a moze jakas Jolida na lampach? Na codzien odtwarzam z Creeka 5350 i nie jest zle, ale tak sie zastanawiam czy nie mogloby byc lepiej?

Panowie jakich uzywacie odtwarzaczy CD? Co byscie polecili do ProAc'ow i lampy? Musialoby to chyba grac lekko rozjasnionym, dynamicznym dzwiekiem. Myslalem o Ayon CD7s ale opinie internautow nie zachecaja. Podobno zrodla tej marki sa mocno awaryjne, w przeciwienstwie do wzmacniaczy. Przyznam, ze temat mi obcy. Moze cos z tranzystorow, jakis Cyrus, Meridian, Linn, a moze jakas Jolida na lampach? Na codzien odtwarzam z Creeka 5350 i nie jest zle, ale tak sie zastanawiam czy nie mogloby byc lepiej?

Pewno każdy będzie chwalił swoje, to i ja tak zrobię. Po pierwsze to jestem zdania, że wzmacniacz lampowy lubi się z lampowym źródłem a jak to wszystko gra z Proacami to już jest naprawdę ok. Ja słucham na Xindak Muse Deluxe 1.0. Wiem, że część kolegów skrytykuje moją chińszczyznę i zupełnie ich rozumiem, bo sam krytykowałem dopóki nie zobaczyłem jakości wykonania, nie zobaczyłem elektroniki użytej do wykonania no i oczywiście dopóki nie posłuchałem. Wielką zaletą tego CD jest to, że posiada aż 3 wyjścia. Zbalansowane XLR, RCA i RCA buforowane lampą. Fabrycznie zainstalowana jest lampa EH e88cc. Grała jednak dla mnie zbyt ciemno i wymieniłem ją na Genalex Gold Lion, gtóra gra zdecydowanie ostrzejszą górą i średnicą a bas trzyma krótko za mordę. Na pewno nie zaszkodzi jak byś miał okazję posłuchać tego CD.

Dzieki Grzegorz. Sprobuje zapoznac sie z tym modelem. A jak z awaryjnoscia Xindaka, bo czytalem, ze z tym roznie?

Korzystajac z okazji, jak sie sprawuje system z nowymi kablami glosnikowymi? Poczytalem troche o tym kablu i musze powiedziec, ze ma b dobre recenzje. Wielu zrezygnowalo z Chorda Epic, ktory jest w podobnej cenie i przesiadalo sie na Tellurium. Mozesz w dwoch slowach napisac jak gra z lampa

Edytowane przez Maciej01

Dzieki Grzegorz. Sprobuje zapoznac sie z tym modelem. A jak z awaryjnoscia Xindaka, bo czytalem, ze z tym roznie?

Korzystajac z okazji, jak sie sprawuje system z nowymi kablami glosnikowymi? Poczytalem troche o tym kablu i musze powiedziec, ze ma b dobre recenzje. Wielu zrezygnowalo z Chorda Epic, ktory jest w podobnej cenie i przesiadalo sie na Tellurium. Mozesz w dwoch slowach napisac jak gra z lampa

Jeśli chodzi o awaryjność Xindaka to trudno mi cokolwiek powiedzieć bo nie mam z nim najmniejszych problemów. Czyta bez jęknięcia wszystkie płyty, posiada dużą kulturę pracy, jest cichy i naprawdę zrobiony jest z markowych podzespołów. Co prawda cenowo jest to niższa półka niż Ayon ale naprawdę warto go posłuchać, a po wymianie lampy potrafi zagrać szybko, konturowo szczegółowo, bez zbytniego ocieplenia ale w dalszym ciągu z lampowym charakterem - tak jak lubię. Jestem z Wa-wy więc jeśli też tu mieszkasz lub będziesz tu przejazdem to zapraszam do posłuchania.

Jeśli chodzi o Tellurium to muszę przyznać, że jest to dla mnie chyba największe pozytywne zaskoczenie jeśli chodzi o zmiany w moim systemie. Do tej pory najlepiej podchodził mi Nordost. Słuchałem głównie na Red Dawnach i Blue Heavenach. Grały bardzo dobrze w moim poprzednim tranzystorowym systemie jednak z lampami to nie było to ...

Decyzję o zakupie Tellurium pojąłem po przeczytaniu licznych opinii. Myślałem, że są mocno przereklamowane jednak po ich wpięciu opadła mi szczena i do tej pory dochodzę do siebie. Wszystko to o czym pisali w testach to prawda. W moim przypadku największa poprawa jest w kontroli basu. Poza tym zdecydowanemu polepszeniu uległo nasycenie barw - każdy dźwięk jest teraz namacalny, pełny. Do tego przestrzeń, lekkość. Generalnie poprawa w każdym zakresie. Gitara na płytach Al Di Meola jest na wyciągnięcie ręki, słychać każde trącenie struny i każdą strunę w akordzie oddzielnie a w dodatku nie musisz się w to specjalnie wsłuchiwać. Teraz można po prostu słuchać muzyki i cieszyć się z niej. W każdym razie planuję zakupić jeszcze IC i zworki głośnikowe Tellurium.

Edytowane przez Grzegorz274

Jeśli chcesz więcej ciepła to idź w lampowy ale ayon nie brzmi bardzo lampowo bardzej jak tranzystor ale bardzo fajne brzeminie tylko ze Nie każdemu się podoba top loader ,

Cyrus to żywe energicznie granie , linn bardzo miłe i wcaigajace granie bez żadnych nachalnosci ostrości czy sluchosci

Sam szukałem źródła i wiem że są małe różnice między cd zwłaszcza w średniej półce

Musisz wiedzieć czego ci brakuje w dźwięku i postarać sie uzupełnić cd

Ja ci polecam naim cd5 xs

:)

Dzieki, przyjze sie tym kablom. A juz mialem Epica kupic ,) a tu prosze....

Jeszcze jedna informacja odnośnie Tellurium. Nie z każdym systemem zagra on dobrze. Wczoraj podpiąłem kabelki do innego zestawu. Chciałem sprawdzi jak to zagra z Acoustic Energy AE2 (mój ideał kolumn zanim poznałem ProAc), końcówka mocy Gryphon - czyli naprawdę zacny sprzęt (nie mój). Powiem jedno - w tej konfiguracji Tellurium kompletnie się nie sprawdziły. Grało to płasko bez grama mięcha, z minimalną ilością powietrza i przestrzeni. Zatem przed zakupem proponuję najpierw sprawdzić w swoim systemie

Szwagier, wiecej ciepla mi nie trzeba. Jadis moze nie gra jak stereotypowa lampa ale ciepla wystarczy. Tez myslalem o Naimie ale mam na chwile obecna Creeka, ktory gra rowniez zywo, dynamicznie, muzykalnie (kto pamieta czasy jak Creeka nazywano Naimem dla ubogich ;)). Linn chyba sprawdzilby sie najbardziej, nawet w przypadku zmiany lampy w przyszlosci na jakas inna, szybsza, dynamiczna. Jest jeszcze Meridian 506.24 do kupienia ale w ciemno, bez odsluchu. Podobno dobry cedek.

Grzegorz szukam stricte kabli do ProAcow i lampy, podobnie jak ty. Tellurium biore pod uwage.

Jeszcze jedna informacja odnośnie Tellurium. Nie z każdym systemem zagra on dobrze. Wczoraj podpiąłem kabelki do innego zestawu. Chciałem sprawdzi jak to zagra z Acoustic Energy AE2 (mój ideał kolumn zanim poznałem ProAc), końcówka mocy Gryphon - czyli naprawdę zacny sprzęt (nie mój). Powiem jedno - w tej konfiguracji Tellurium kompletnie się nie sprawdziły. Grało to płasko bez grama mięcha, z minimalną ilością powietrza i przestrzeni. Zatem przed zakupem proponuję najpierw sprawdzić w swoim systemie

Ja teraz gram z plików,,długo się zastanwialem ale kupiłem w ciemno linn Majki ds i jestem bardzo zadowlony , poziom jak z cd którego miałem ,no może ayon cd mój troszkę lepiej grał Ale to są bardzo małe różnice

Teraz i siedzę i steruje telefonem ,około 300 płyt na dysku i nie muszę wstawać przelaczac coś pięknego :) polecam

Edytowane przez szwagier83

no może ayon cd mój troszkę lepiej grał Ale to są bardzo małe różnice

Teraz i siedzę i steruje telefonem ,około 300 płyt na dysku i nie muszę wstawać przelaczac coś pięknego :) polecam

lenistwo i bajer wygrały;-)

Wygoda wygodą, ja jednak bym wybrał lepszy dźwięk. A z małych różnic hiend się składa. Więc poleciałeś z jakośćią wstecz.

Nie w wstecz a bok ,ayon grał całkiem inaczej ,pompowal więcej basu lekko dociazal dźwięk Ale linn majik ds gra precyzyjnie lekko i fajnie , jakoś też ma dobrą :) więc nie jest to takie złe rozwiązanie

• 2 tygodnie później...

No Hydrogen. Podziel się z kolegami wieściami. Zostają 1SC, czy sprzedajesz do ludzi bo za mało basa mają ? :) Jakies nowe przemyślenia i uwagi po osłuchaniu się z nowym nabytkiem ?

Mało mam czasu na cokolwiek ostatnio...atc wczoraj nabyły nowego właściciela bez żalu jak podłączyłem je po raz drugi. Procki zostają zdecydowanie,amplifikacja się zmieni wkrótce tylko muszę się tym zająć, najprawdopodobniej spróbuje końcówki nva lub lampę ale to wszystko gdzieś za miesiąc dopiero..póki co planów na sprzedaż prockow nie ma ;)

Roksan Caspian m2, Epos m12.2,Cambridge Audio Stream Magic 6

tia...wczoraj je niespodziewanie sprzedalem,zycie splatalo figla i potrzebowalem troche gotowki na gwalt czyli dlugo sie nie nacieszylem nimi :)

Roksan Caspian m2, Epos m12.2,Cambridge Audio Stream Magic 6

• 1 miesiąc później...

Witam,

od blisko 3 lat jestem posiadaczem D18. Gram na Creeku Destiny i Audiolabie 8200CD. Chodzi mi po głowie wymiana wzmacniacza na coś lepszego, brzmiącego dojrzalej. Nie wiem czy z tych głośników można coś więcej wycisnąć. Chciałbym więcej gęstego dźwięku ale w miarę neutralnego i muzykalnego. Słucham muzyki instrumentalnej, elektronicznej, lżejszego jazzu. Sporadycznie trafi się Daft Punk, czy Chemical Brothers. Powinno być w miarę uniwersalnie z naciskiem jednak na muzykę instrumentalną. Z akustyką mam problemy ale to inny temat. Fajnie gdyby wzmak nie produkował zbyt dużo basu i trzymał go w ryzach. Na jakie wzmacniacze zwrócić uwagę?

Pozdrawiam

D18 są OK ale dla uzyskania większej dojrzałości brzmienia proponujęcie lampę.

Jaki posiadasz budżet na wzmacniacz?

Niestety bez dobrej akustyki nici z dobrego brzmienia.

Z poprawiony akustycznie pomieszczenia nawet Twój dotychczasowy sprzęt zasmakuje bardziej!

Poza tym obecnie posiadam PROAC RESPONSE D15 oraz D38. Prawdopodobnie jedne z nich będą szukały nowego domu.

Budżet? jak najniższy:) ale powiedzmy 10kPLN byłby OK. Ale jakby co to 2-3k mógłbym dopłacić gdyby było warto. Chcę jednak tranzystor z kilkoma wejściami i pilot. Szybko włączam, od razu słucham i po godzinie wyłączam. Nie mam czasu i warunków na lampy. Mieszkanie wynajmuję, więc za dużo nie zrobię. Ale muszę pomyśleć nad czymś. W przyszłości porzucę CD i przejdę zupełnie na DACa. Teraz wykorzystuje DACa z Audiolaba i jest OK.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.