Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  215 członków

Pro-Ac Klub
IGNORED

Klub marki ProAc

Rekomendowane odpowiedzi

To tylko eksperyment - z tym Nordostem min- ten Cardas rowniez co najwyzej wszystko by popsul jak i wczeniej wymienione kabelki.Reasumujac - jakakolwiek proba " poprawy" to generalnie duzy blad.ahij

I przynajmniej ja będę się tego trzymał.

I przynajmniej ja będę się tego trzymał.

Brawo - ja glab musialem troche poeksperymentowac aby ostatecznie dojsc do wniosku ,ze nie nalezy poprawiac czegos co jest zrobione optymalnie.ahoy

Brawo - ja glab musialem troche poeksperymentowac aby ostatecznie dojsc do wniosku ,ze nie nalezy poprawiac czegos co jest zrobione optymalnie.ahoy

Osobiście jestem entuzjastą różnego typu modyfikacji audio. Mam mocno grzebany wzmacniacz i CD. Kilka kolumn swego czasu też wybebeszyłem (z różnym skutkiem), ale od Proac trzymam łapy z daleka :)

Jakie jest Waszym zdaniem najlepsze ustawienie kolumn ProAc? Równoległe czy dogięte do środka? Ja studio 148 mam lekko skręcone, coś około 4-5 stopni. Na razie staram się tak osłuchać a potem zobaczymy.

Ja gram z Exposure 2010S2. Cd mam Harmana HD980 i chce go w przyszłości wymienić na coś, pewnie na Exposure do kompletu. Ostatnio kombinowałem z różnymi ustawieniami. Kolumny wysunąłem do przodu na około 120 cm (licząc od ściany do przedniej ściany kolumny/głośnika) i poszerzyłem bazę do około 220 cm (licząc do ścianek wewnętrznych). Nagrania stały się bardziej dynamiczne i przybyło sporo basu. Nic nie dudni. Zmiana bardzo na plus.

Ogólnie jestem strasznie zadowolony z ProAC studio 148 i coraz bardziej mi się one podobają.

Edytowane przez filipdm

Kamil sprzedaj je i postaraj się o 1SC, magii przybędzie razy dwa a i bas będzie bardziej sprężysty. Dla mnie Studio 100 miały ten bas jakiś taki dziwny. 1SC to lepsze granie Studio 100 nie mają szans

Witam wpisuje się do klubu z R1sc i potwierdzam zdanie kolegi , nie co do porównania studio 100 bo nie miałem , ale przesiadłem się właśnie z dynaudio contour s1.4 na monitorki proaka cudeńko :) do mojego nie dużego pokoju mega granie , dynie s1.4 fajne paczki ale do większych metraży no i tego detalu barwnego basu świetnie rozciągniętego i magii już nie miały co R1sc :(

Scian nie wyburze-bo ich nie ma -he,he.To poddasze.ahoj

Wyobraz sobie ,ze kiedys w tym miejscu staly Dali 18 Mk II - to dopiero patologia.

loze to pikuś ja na 13m2 kiedyś miałem dali 5005 to jest dopiero pato" do potęgi ha

No i stało się. Padł wysokotonowy w jednej kolumnie. Będę wymieniał oba. głośniki D2010 531300. Jak myślicie ? Czy przez 20 lat taki głośnik wysokotonowy może stracić na swoich właściwościach sonicznych ? Jest sens kupowania dwóch sztuk ? Czy to będzie ten sam głośnik który przedtem Scanspeak produkował specjalnie dla ProAc ? Czy brzmienie po wymianie może się różnić od oryginału w 1SC ?

hee własnie to samo przechodze 340zł szt wymieniłem oba z modyfikacja kolumn włacznie inplus oczywiscie ,nie przeraz się nowe troche krzyczą ale z godziny na godzine sie temperują , ,warto te kondy powymieniac na zwrotkach pan w kobyłce koło warszawy robi to dobrze z doświadczeniem 30 letnim

No i stało się. Padł wysokotonowy w jednej kolumnie. Będę wymieniał oba. głośniki D2010 531300. Jak myślicie ? Czy przez 20 lat taki głośnik wysokotonowy może stracić na swoich właściwościach sonicznych ? Jest sens kupowania dwóch sztuk ? Czy to będzie ten sam głośnik który przedtem Scanspeak produkował specjalnie dla ProAc ? Czy brzmienie po wymianie może się różnić od oryginału w 1SC ?

jak sie te fotki wrzuca tu ?

ale oczywiście nie namawiam bo zaraz bedzie posąd o mój mega mega zarobek także nie modyfikować , polecam tylko odważnym

zalecam sie nie bać hee warto

No to Ci współczuję. Kiedyś wymieniałem wysokotonowe w Jmlabach. W Trimexie powiedzieli mi wtedy, że najlepiej wymieniać parami i wydaje mi się, że ma to swoje uzasadnienie. Niewątpliwie czeka Cię kontakt z serwisem Audio Klan, wycena i ok 3 tyg. czas oczekiwania.

Tak z ciekawości - padł sam z siebie czy mu pomogłeś?

Piotrek nie słuchaj nikogo niema sie czego bać kupujesz normalnie na stronkach jest tego pełno modyfikacji nie było zadnej ze strony proaca jedynie na zwrotkach ale to juz pisałem wczesniej kondy jantzena wstawiaj ponoć mundorf jest jescze lepszy nie wiem ale otwarcie zupełnie inne granie zamiata to naprawde doskonale inne paczki

a to ze parami to sie zgadzam tylko i wyłacznie nawet je tak sprzedają

r1sc to wysmienite paczki pokonały moje dynaudio contour 1.4s nawet niżej schodzą od nich a juz detal nie musze sie w końcu doszukiwać , mam to ot tak plus pełna kontrole

wygrzewam je i powiem wam to naprwde dobre paczki sa hee zakochałem sie ha

Nawet nie mam zamiaru do żadnego serwisu ich oddawać. Zamawiam 2 głośniki, wylutowuje stare, nowe wpinam. Żadna filozofia. Nie odpowiedzieliście mi czy po 20 latach brzmienie wysokotonówek tych może się zdegradować ? Teraz główkuje jak nadrukować napis ProAc na piankę aby wyglądały w miarę jak oryginalne dla proaca. Mam pomysł z matryca sitową używaną do druku z rozdzielczością 100 lpi. Szablon odpada bo co z literami P, o, A ? Nie wiem tylko czy przejechać to np. kartą kredytową na przykład, czy tryskać na matrycę jakimś białym sprayem. Macie jakis pomysł ? Napisy sa bardzo małe i zrobienie szablonu może być problemem. W każdym razie zamówię 2 szt. A wysiadł mi ot tak sobie. Wcale głośno nie słuchałem. Po prostu podczas słuchania skończyło się rumakowanie :)

he jak zrobisz ten szablon daj znac tez bym sobie namalował hee bo tak , ps,kupiłem uzywke maja ze 20 lat i chyba sie skończyły mam wrazenie że one sie koncza tak powoli bo teraz to mój boże jest az za duzo ale to warte grzechu paczki :)

jeden grał tak ledwo co drugi niby normalnie ale nie atakował więc mysle że po prostu sie kończa powoli

Mam nowy pomysł. Tzn zamiast matrycy sitowej użyję polimeru fleksograficznego. czyli akcja na zasadzie stempelka. Musze obcykać tylko jakiej najlepiej białej farby użyć, aby przyjęło się na gąbce. Właśnie zrobiłem sobie matrycę z polimeru. Zanim to zrobię docelowo, muszę potrenować na jakiejś gąbce roboczej, bo drugiej szansy podczas takiego zabiegu nie będzie.

Zamawiam 2 głośniki, wylutowuje stare, nowe wpinam

Też się zgadzam, że to nic trudnego

Nie odpowiedzieliście mi czy po 20 latach brzmienie wysokotonówek tych może się zdegradować ?

Po 20 latach pracy to chyba każdy materiał wykaże jakiś poziom zużycia. Czy taka membrana głośnika wysokotonowego która przez 20 lat pracy wykonała dziesiątki tysięcy ruchów ma te same właściwości co co nowa? wg mnie nie. Czy usłyszałbym w ślepym teście różnicę gdzie w jednej kolumnie gra głośnik 20 letni a w drugiej 2 letni?- prawdopodobnie nie ale gdybym o tym wiedział to na pewno taką różnicę bym usłyszał.

Teraz główkuje jak nadrukować napis ProAc na piankę aby wyglądały w miarę jak oryginalne dla proaca

A po co Ci napis ProAc na przetwornikach? Przecież i tak teraz to już będzie trochę takie DIY :)
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.