Skocz do zawartości
IGNORED

w jakiej rozdzielczości nadaje telewizja N?

janekp2

Rekomendowane odpowiedzi

Kanały HD są w 1080i, a przynajmniej tak było jakiś czas temu, ale nic się chyba nie zmieniło w tej kwestii. Kanały SD to wiadomo 576 linii, ale w przypadku platform satelitarnych spore znaczenie ma szerokość pasma jaką przydzielą dla danego kanału na transponderze satelitarnym i co za tym idzie kompresja MPEG, dlatego Cyfrowy Polsat na wielu kanałach odbiera gorzej niż u konkurencji. Cyfra+ z tego co wiem nadaje swoje kanały HD w 720p i pozostałe ma również bardzo dobrej jakości.

1080p masz tylko z BD, ewentualnie coś upskalowane do tego standardu. Emisje satelitarne, platform cyfrowych, jak i naziemne (DVB-T) są 1080i. I taki standard obowiązuje w Europie. W Ameryce TV HD to jest 720p.

Cyfra+ na początku praktykowała 720p, teraz nadaje 1080i.

i - intrelace (z przeplotem): w jednej sekundzie są nadawane linie 1, 3, 5, 7, ... , itd, w drugiej 2, 4, 6, 8, ... , itd.

p - progressive (progresywne): w każdej sekundzie sa nadawane wszystkie linie 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, ... , i tak dalej.

Skanowanie z przeplotem daje niższą jakość obrazu niż progresywne, zwłaszcza w poruszającym się obrazie. Stopklatki też będą nie takie ostre. Dlatego Cyfra+ trzyma się 720p, bo obraz wychodzi lepszy niż w 1080i, zwłaszcza w sportowych programach. Przejście na 1080p wymaga szerszego pasma, a to drożej kosztuje. Kiedy koszt nadawania 1080p spadnie do akceptowalnego poziomu, wtedy będziemy się cieszyć pełną jakością HDTV z satelity.

Hmmm, to jak w końcu nadaje ta cyfra? Dawniej właśnie słyszałem o 720p, ale tu kolega pisze, że odeszli od tego, a to w sumie dziwne, bo 720p daje jednak lepszą jakość niż 1080i. Swoją drogą to i tak wszystko potrafią popsuć kompresją MPEG, wiec sama rozdzielczość obrazu nie wiele tu mówi, a i wiele programów jest po prostu upscalowanych, a nie nagrywanych w HD. Jedynie najnowsze produkcje telewizyjne realizowane są coraz lepiej, więc na prawdziwe HDTV musimy jeszcze troche poczekać.

Kochani - płaskie panele z natury wyświetlają progresywnie i nie ma tu mowy o jakimkolwiek

przeplocie . Informacja 1/2 obrazu czeka na 2 połówkę , jest sklejana w całość (deinterlacer)

i podawana na ekran. PROSZĘ SPECJALISTÓW o opisanie ,co wyświetla ekran w 2 kolejnych 1/50 sekundy,

a potem nos w lekturę .

PRZYKŁAD - obraz 1920 x 1080 , plansza z poziomymi, naprzemiennymi liniami czarnym i białymi.

Czy jest szansa aby taki obraz ( w paski ) w ogóle zobaczyć ??? Bo jeśli 50i zmniejsza rozdzielczośc

do 540 i wyświetla linie np parzyste podwajając je na także na nieparzyste, to NIGDY na ekranie

nie zobaczysz PASKÓW, a jedynie mrugające całe białe i całe czarne powierzchnie.

Ktoś rozwinie temat ? :)

No, ale mrugające na tyle szybko, że oko widzi właśnie owe paski, tak mi się przynajmniej wydaje. przy częstotliwościach rzędu 100Hz i więcej nie jesteśmy w stanie zobaczyć przeplotu, a nie wydaje mi się, aby to telewizor składał dwie połówki, bo jednak włączenie skanowania progresywnego dla wyjścia component w DVD daje poprawę jakości obrazu.

BoDeX, 10 Gru 2009, 09:25

Przy TV cyfrowych obraz i tak jest zwykle filtrowany tak by było progresywnie (np. LCD są natywnie progresywne).

Ogólnie materiał Video z przeplotem to "ZUO" ;) przy dzisiejszym sprzęcie zarówno przy oglądaniu jak i produkcji.

Rabbeat83, 10 Gru 2009, 10:07

Zależy od tego jak TV filtruje ... składania to nie było na CRT ... a obecnie robi się cuda by przy wyświetlaniu kaszany przeplatanej dobrze wyglądało na normalnej "progresji".

Już od dawna widoczne były prążki na PAL (szczególnie na ~29" CRT) ... tak więc problem niskiej rozdzielczości PAL jest "od zawsze". ... nie pojawił się w cudowny sposób po pojawieniu się HD.

Ja osobiście na PAL już od zarania dziejów narzekam (kiedy nikt nie słyszał o "HD" to po prostu wyraźnie bardziej rozdzielczy obraz uzyskiwało się na pierwszym lepszym monitorze do PC).

KYLIE - napisz proszę, co wyświetla ekran w 1/50 sekundy, gdy podawany jest sygnał w pikselowe, czarno białe, jednopikselowe poziome paski :

A - 50i

B - 50p

Migawka obiektywu 1/50s jest czasami bardzo pomocna...

Kyle, 10 Gru 2009, 10:29

>Rabbeat83, 10 Gru 2009, 10:07

>

>Zależy od tego jak TV filtruje ... składania to nie było na CRT ... a obecnie robi się cuda by przy

>wyświetlaniu kaszany przeplatanej dobrze wyglądało na normalnej "progresji".

---

W sumie dla mnie to i tak jest wypas obraz na tych wszystkich nowych plazmach i LCD, bo akurat bardziej koncentruję się na dźwięku niż obrazie, ale mogli by wreszcie kiedyś odejść od tej zmory przeszłości jaką jest przeplot w obrazie, bo technologia na to już dawno pozwala, tylko jeszcze różne dziwne względy jak na przykład cena pasma decydują o tym, że stosuje się ten przeplot również w sygnale HD, który z natury wyświetlaczy go obsługujących powinien być progresywny. No cóż, ale to tylko pobożne życzenia i pewnie za jakiś czas tak będzie, a wtedy będziemy narzekać dlaczego wszyscy jeszcze nie nadają w 3D skoro my już mamy taki telewizor ;-)

Odnośnie rozdzielczości w telewizji :

A jakie ma ona znaczenie ? W każdym razie znaczenie to jest mocno zdeprecjonowane. Stacje telewizyjne zamiast puszczać obraz 16:9 nadal emitują 4:3 tyle że z dwoma czarnymi pasami na górze i na dole. W ten sposób oglądać niepodobna, a więc trzeba zumować. I to zumować maksymalnie.

Trochę lepiej jest ze starszymi produkcjami, w dawnym formacie. Ale nie będę przecież oglądał filmu z czerwonym kołem przyćmiewającym obraz zwłaszcza przy ciemniejszych scenach. Żółte trójkąty oraz wielkie loga z napisami to również, jak dla mnie, nie do zniesienia. A i telewizora szkoda, zwłaszcza plazmowego. No więc zumujesz, zumujesz, i w końcu wychodzi z tego rozdzielczość jak w puzzlach i kadr fragmentaryczny.

W życiu bym się nie spodziewał że przejście na format panoramiczny aż tak mnie zniechęci do oglądania filmów w telewizji.

Właściwie telewizja jest coraz mniej wartościowa - jakość przedpotopowa i jeszcze o dziwo potrafi lecieć w dół, reklamy trwać za niedługo będą dłużej niż sam film, program często żałosny (a te idiotyczne teleturnieje to już mi tyłem wychodzą)

Dlatego dziwię się że tylu ludzi wokół wytrzymuje na okrągło w takim jazgocie.

Ale w telewizji można znaleźć coś dla siebie, tyle że warto pamiętać o wyłączeniu telewizora gdy się dany program skończy. Po nowym roku pomyślę o platformie cyfrowej, głównie ze względu na blok programów Discovery. Ale te kanały dadzą się oglądać jedynie za pośrednictwem dysku. Bezpośrednio to jest przeplatanka: 3 minuty reportażu, 5 minut reklam i pitolenia o tym co będzie leciało pojutrze.

KYLIE - napisz proszę, co wyświetla ekran w 1/50 sekundy, gdy podawany jest sygnał w pikselowe, czarno białe, jednopikselowe poziome paski - BIAŁE parzyste, CZARNE nieparzyste linie .

A - 50i

B - 50p

Migawka obiektywu 1/50s jest czasami bardzo pomocna...

Jeśli będzie to 576 linii 50 Hz z przeplotem z czego raz są wyświetlane linie parzyste (288 linii) a raz nieparzyste (288 linii) ... a kolorowałeś 576 linii na czarno co drugą po kolei z tych 576 to obraz będzie mrugał 25 razy na sekundę (nie będzie linii tylko pulsowanie całego ekranu).

Panel Full HD - podany sygnał 1080i ( zgodnie ze wzorem Białe Parzyste, Czarne Nieparzyste)

Czy ekran będzie mrugał Czarno/Biało ( co oznaczałoby utratę rozdzielczości poprzez kopiowanie

linii parzystych na nieparzyste) czy też elektronika TV "poczeka" na linii opóźniającej na

informację o liniach nieparzystych, deinterlacer je połączy i na ekranie, z zasady progresywnym,

zobaczymy czarno białe jednopikselowe paski ???

BoDeX, 14 Gru 2009, 19:38

Sprawdź to będziesz wiedział x-P ...hehe ... ja nie wiem co to za pytanie? ... problem przeplotu w LCD/Plazmie może być rozwiązany milionem różnorodnych filtrów i w różnych modelach inaczej. Zaawansowane filtry interpolujące dadzą już kompletnie trudny do przewidzenia efekt (np. Moire'a)

Najprościej właśnie tak, a brak zrozumienia tego problemu jest tutaj istotny i kładę głowę,

że 99.9% mądrkujących o skalerach i deinterlacerach nie ma zielonego pojęcia o czym pisze ... :)

No i niech tak pozostanie - pzdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.