Skocz do zawartości
IGNORED

Modyfikacje Denon DCD-1460 moje pytania.

ajuztam

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jestem nowy na tym forum aczkolwiek odwiedzalem ta strone wiele razy. Posiadam denona DCD-1460 w idealnym stanie i zamierzam sie z nim troche pobawic. Zakupilem juz clocka na TXCO z wlasnym zasilaniem oraz nowe grubo pozlacane gniazda RCA, troche srebrnego przewodu. Zastanawiam sie jakie najlepiej zastosowac w nim kondensatory w zasialczu. Oryginalnie siedza tam 2200uF 50V. Na co warto jeszcze wydac pieniadze zeby wydobyc z niego jeszcze wiecej? prosze o porady i opinie uzytkownikow tego sprzetu na temat modyfikacji. pozdrawiam

Masz tam dobry filtr cyfrowy i dobre DACki Burr-Browna. Zrób mu stopień analogowy na lampach tak jak ja zrobiłem, przepis masz tu (trzeba troszkę przewinąć):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dzieki za linka mcgyver. pomysle nad tymi lampami ale na razie musze zmotacac ten zegar i gniazda. rowniez kupilem diody GYV26C ale nie wiem czy byl to najlepszy wybor. myslisz ze 3300uF 35V 105°C Nippon Chemicon SXE beda lepsze niz obecne? moze jakies inne propozycje co do pojemnoci i producenta? kolejne pytanie dotyczy wlasnie zegara. ktore kondensatory i rezystory nalezy usunac bo nie jestem 100% pewny a nie chce czegos uwalic? jakies inne propozycje bedz mile widziane. dzieki

2d9dwt1.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wstaw lepiej Nichicon KG 4700/63 winny wejsc..kupisz na allegro SXE to słaba seria.

Chętnie odkupię te stare 2200/50V..buduje własnie kolejnego niewypała to sie przydadzą:)

Diody BYV26 sa w porzadku zupełnie wystarczą..tylko zastosuj 8 sztuk jak było w orginale.Srebrzanka da rade ale oby nie zadługa...po co ma zbierac smiecie.

dzieki piotrze za odpowiedz. z kondensatorami bedzie problem bo nie mieszkam w polsce, takze wysylka nie bedzie pewnie oplacalna. pewnie nie prosto bedzie znalezc te KG 4700/63. jakby ktos mogl mi pomoc z tym zegarem to byloby super. prosze o zaznaczenie, ktore komponenty maja isc do lamusa. ogolnie odtwarzacz gra poprawnie jedyna uwaga to taka, ze wydaje mi sie troche przymulony i gory nie ma zbyt wyeksponowanej.

z tego co widze piotrze to sa dwa modele tych nichiconow KG. ktory wg ciebie bedzie lepszy?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to z analogiem na lampach jest dobrym pomyslem. Sam tak mam, tylko od razu napiszę - nie grzeb nic przy laserze i serwie. Jak dziala to najlepiej to betonem zalej. Ja wymienilem laser i po CDku, teraz czyta jak chce i kiedy chce. Kupiłem już 2 różne lasery i ciągle to samo - a miało być tak pięknie.

Do kultury odczytu płyt reprezentowanej przez CDki Sony to temu Denonowi baaaardzo daleko.

Boś go totalnie rozregulował, mozliwe ze uwaliłeś serwo. Mnie się w podobny sposób spierdzielił DCD1015, w końcu poszedł na złom.

Ale oprócz tego 1015 miałem dziesiątki cedeków Denona, wszystkie czytały wszystko bez żadnego marudzenia, co najwyżej niektóre głośniej pracowały.

• 2 tygodnie później...

McGyver - wybacz ale nie wysnówaj znowu pochopnych opinni z góry. Serwa nie uwalilem, a moje problemy wynikały z tego że niestety dostalem uwalony laser z Impelu. Na drugim laserze CD ruszył i czyta, choc nie bez problemów. Musze nad nim usiąśc i popracowac nad jego mechaniką. Ogolnie fajny CD i z lampkami nie gra hi-endowo ale to bardzo porządny budżetowy Cd który rozjedzie nie jednego ESa i inne pseudo legendy z niskiej póły :)

Czytaj ze zrozumieniem. Nie napisałem że na pewno uwaliłeś, tylko że możliwe że uwaliłeś.

Miałem Denona DCD1015, też miał problemy z czytaniem. Lasery które w Denonie nie działały funkcjonowały bez zarzutu w Soniaku. W końcu doszedłem, że zostało uwalone serwo.

Po upgradzie clocka z wlasnym zasialniem, wzmacniacza operacyjnego na BB2134 (kilka na stanie wiec ostateczny wybor nie padl), kondensatorow filtrujacych na wieksze Fine Gold oraz diod prostowniczych i wstepnym wygrzaniu poprawa jest dosc spora. nie jestm najlepszy w okreslaniu dzwieku ale na moje uszy dzwiek sie otworzyl. najwieksza poprawa jest w niskim pasmie. jest rowniez glosniej ale to pewnie zasluga OPA. posiadam kolumienki sb-m300 i sluchaweczki k702, ktorych nie moge jeszcze dokladnie stestowac z braku odpowiedniego dla nich zrodla ale sb-m300 graja zdecydowanie lepiej. zobaczymy za kilka dni jak wszytsko sie ustali w denonku i jak stestuje reszte wzmacniaczy. Piotr w jednym temacie dotyczacym dcd-1460 wspomnial cos o wymianie kilku rezystorkow na wyjsciu i ze daje to spoy efekt. prosil bym o rozwiniecie tego watku. pozdrawiam i zycze wszystkim aby modyfikacje w tym roku byly o 100% lepsze niz w 2009.

Wypróbuj też niedrogie, a moim zdaniem rewelacyjne opampy LME49860 (podwójny, a gra lepiej, niż sporo pojedynczych - np. 2x AD825). Świetnie zdefiniowany bas i detal + barwa. Muzykalne, aż miło.

oto zenon po kilku modyfikacjach. docelowo jako opamp zapewne zostanie AD8599 ktory z kilku roznych typow i producentow wydal mi sie najlepszy. nastepna proba beda opampy mono ale jeszcze musze poczytac w co warto zainwestowac.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

oto zenon po kilku modyfikacjach. docelowo jako opamp zapewne zostanie AD8599 ktory z kilku roznych typow i producentow wydal mi sie najlepszy. nastepna proba beda opampy mono ale jeszcze musze poczytac w co warto zainwestowac.

Witam..Moge prosic o zdjecie gdzie wstawic BB2134 i czy trzeba robic w kpl. z 825..? Bardzo dziekuje i pozdrawiam

niestety tak bywa,mam w kuchni pokaźny kosz uwalonych dcd denona..a ze 30 juz zezłomowałem kompletnie..

Witam. Jestem nowy na forum...jakis czas temu kupilem cd denon 1460 ktory gra ze starym preampem yamaha cv4 i koncowka technola su-a808. Czytalem Twoje posty na forum odnosnie modyfikacji w/w cd'ka. W tej chcili zamowilem wskazane przez Ciebie (w jednym z postow na forum) kondensatory nichicon gold tune 4700 z tym ze na 100v...Wyczytałem tez ze dobrze jest zmienic opa., i tutaj moja prosba o wskazanie miejsca gdzie sie znajduja i czy wymienia sie je w polaczeniu z innymi elementami. Bardzo dziekuje za poswiecony czas.. TOMEK

• 4 lata później...

Witam jakiś tydzień temu udało mi się kupić pięknego DENONA DCD 1460 ale niestety okazało się że nie brzmi tak pięknie jak wygląda jego poprzednik dcd 1015 który służył mi przez lata bił go na głowę w ilości przekazywanych szczegółów strasznie brakuje mi środka który był świetny w 1015 jak na cd tej klasy,

dcd 1460 wydaje się strasznie leniwy do którego trzeba starannie dobierać płyty by znośnie zagrał, teraz jestem w rozterce szukać 1015 czy poprawić tego solidnego starszego brata hmmm...?????

Witam hmm...

pojawiła się szansa naprawy DCD 1015 więc może uda się go wskrzesić.

a tak swoją drogą to bardzo mnie ciekawi opcja tego popularnego tuningu właśnie tego modelu i poniekąd właśnie z tego powodu go kupiłem.

Pozdrawiam

na marginesie zważając na to że właśnie Denon to dobry materiał na przeróbki (dobre przetworniki, dobry napęd) przydałby się przewodnik od A do Z dla lampizacji dla laików (tzn osób które byłyby to w stanie same zrobić)

na marginesie zważając na to że właśnie Denon to dobry materiał na przeróbki (dobre przetworniki, dobry napęd) przydałby się przewodnik od A do Z dla lampizacji dla laików (tzn osób które byłyby to w stanie same zrobić)

Witam no właśnie ja zaliczam się do grono osób które nie zbyt pewnie czują się w tej materii niestety

Jakiego poradnika potrzebujecie? Na stronie lampizatora macie wszystko co potrzeba. Schematy, przykłady realizacji. Możecie kupić płytki pod wkwa, jeżeli nie czujecie się wystarczająco pewni siebie przy p2p.

Jakiego poradnika potrzebujecie? Na stronie lampizatora macie wszystko co potrzeba. Schematy, przykłady realizacji. Możecie kupić płytki pod wkwa, jeżeli nie czujecie się wystarczająco pewni siebie przy p2p.

Poradnika jak wspomniałem od A do Z, czyli łopatologicznie wytłumaczone krok po kroku co jak i gdzie wpiąć. Sam jestem elektronikiem, ale np o topologii odtwarzacza CD wiem niewiele bardzo niewiele, nie mam pojęcia o co chodzi z konwersją sygnału, itd. a ogólnie sprawa lampizacji nie jest trudna, więc jest to do zrobienia. Gdyby ktoś podjął się opisania tego w krokach 1, 2,3....np na przykładzie jakiegoś Denona to byłoby milo.

Witam to DCD 1015 naprawiony wymagał regulacji dostał też nowy laser mam nadzieję że jeszcze trochę się nim po cieszę.

dzięki za wskazówki odnośnie tuningu 1460

pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.