Skocz do zawartości
IGNORED

Linn kończy produkcję odtwarzaczy CD

Elberoth

Rekomendowane odpowiedzi

Molibden,

Zwróć uwagę, że temat o którym wspomniałeś bez problemu został rozwiązany przez wypożyczalnie video. Nawet ceny wypożczenia filmów nie są zależne od wytwórni a jedynie od popularności (nowości droższe).

rafal996,

Dzielenie katalogu na mniejsze i pobieranie osobnych opłat chyba nie ma sensu. Technicznie bardziej to skomplikowane, a człowiek i tak słucha jednej płyty na raz. Lepiej dać ludziom całość.

Osiołkowi w żłobie dano,..

Mam dostęp do większego zbioru oryginalnych płyt CD i przyznam się bez bicia kończy się to na 30 płytach w miesiącu + powtórzenie po 2,3x tych które się spodobały czyli jakieś 9 płyt x3. U mnie to daje jakieś 60 godzin słuchania w skupieniu (średnio 2 godziny dziennie-to naprawdę dużo), no bo słuchania "jednym uchem" nie uznaję przypomina mi to "muzak" w marketach od tego np. jest radio które cały czas sobie w tle cicho gra.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Podoba mi się wczorajsza wypowiedz rochu@ Szczególnie takie zdanie:

My tutaj piszemy, marzymy o różnych nowoczesnych technologiach i sposobach dostępu do zasobów muzycznych. To wszystko jest bardzo ładne. Jednak należy pamiętać o bardzo rozbudowanym i szczelnym systemie , który nadzoruje ten ruch i określa sposoby dostępu/zakupu. Oni nigdy nie pozwolą na bezpośredni dostęp do zasobów. Każda z tych struktur będzie chciała pobrać opłatę za swoje pozwolenie na dostęp do zasobów. A łączna opłata będzie maksymalnie wysoka jak tylko użytkownik będzie mógł udzwignąć. Nie będzie tutaj żadnej litości czy też troski o rozwój t.z. kultury (jak już to ktoś ładnie napisał).

To będzie tak samo jak z litrem ropy na pustyni arabskiej czy jednym samochodem z fabryki w Indiach. Nie będzie możliwości zakupu bezpośredniego u źródła!!! System musi pobrać swoje. A dopiero później jan kowalski może sobie kupić.

Edward, 17 Gru 2009, 10:40

>Dzielenie katalogu na mniejsze i pobieranie osobnych opłat chyba nie ma sensu. Technicznie bardziej

>to skomplikowane, a człowiek i tak słucha jednej płyty na raz. Lepiej dać ludziom całość.

Np. taki Universal ma w sumie ponad 25% światowego rynku muzycznego. Wyobrażasz sobie ile by musiał kosztować dostęp do wszystkiego, co mają w katalogu? Bo ja nie :)

Poza tym po co Kowalskiemu, który lubi sobie posłuchać np. Nelly Furtado czy Jaya Z, dostęp do katalogu, obejmującego np. Rammstein czy Luciano Pavarottiego?

Moim zdaniem technicznie nie jest to ani trochę skomplikowane. Dziś są radia internetowe profilowane gatunkowo, mniej więcej tak samo by to wyglądało w przypadku streamingu wysokiej jakości, o którym mówimy.

rafal996, 17 Gru 2009, 11:19

>Np. taki Universal ma w sumie ponad 25% światowego rynku muzycznego. Wyobrażasz sobie ile by musiał

>kosztować dostęp do wszystkiego, co mają w katalogu? Bo ja nie :)

Oczywiście, że sobie wyobrażam. Dostęp będzie kosztował tyle, ile ludzie zechcą zapłacić i ani złotówki więcej. Muzyka nie jest dobrem pierwszej potrzeby, nie jest nam niezbędna do życia jak jedzenie, prąd czy lekarstwa. Za drogo - nie kupimy.

HM69, 17 Gru 2009, 11:07

>Jednak należy pamiętać o bardzo rozbudowanym i szczelnym

>systemie , który nadzoruje ten ruch i określa sposoby dostępu/zakupu. Oni nigdy nie pozwolą na

>bezpośredni dostęp do zasobów.

To się ONI kiedyś obudzą z ręką w nocniku, która to ręka i tak jednym palcem już tam jest. W necie prawdopodobnie dostępne jest praktycznie wszystko, co wyszło na CD i to w dużej mierze w jakości bezstratnej. Im niżej skalkulują cenę, tym więcej znajdzie się ludzi chcących słuchać muzyki legalnie uczciwie płacąc sensownie skalkulowany abonament. ONI nie mogą mieć kontroli nad dostępem, bo jedna sztuka płyty na rynku może zostać zmultiplikowana w nieskończonej ilości identycznych jakościowo kopii.

Wydaje mi się że rozumiecie to w ten sposób że wytwórnia ma wam zaoferować zakup wszystkich swoich nagrań w postaci wysokiej jakości plików i ile by to mogło kosztować. To kompletnie nie tak. Wy płacąc nie kupujecie niczego konkretnego. Nie kupujecie płyt w żadnej postaci, bo kupując nabywacie do nich jakieś tam prawa (użytku dozwolonego). Chodzi o to żebyście płacili nie dostając w zamian żadnych praw do płyty poza jednym możliwością odsłuchu. Czyli płacisz - słuchasz, nie płacisz - nie słuchasz. Jak kupisz sobie płytę (choćby w postaci pliku) to słuchasz jej sobie ile chcesz, możesz ja nawet odsprzedać i wytwórnia już nic z tego nie ma. Dzięki możliwości oddzielenia muzyki od fizycznych nośników powstała możliwość pobierania opłat za każde odsłuchanie płyty. Musi to jednak przyjąć jakąś atrakcyjną formę, bo inaczej któż za to zapłaci.

Płacę abonamet - słucham w streamingu.

Nie płacę abonamentu - nie słucham w streamingu.

Kupuję plik - mogę go słuchać na zawsze.

Wydaje mi się, że o tym rozmawiamy i wszyscy tak to rozumiemy od strony technicznej i opłat. Raczej nikt tu nie zgłaszał chęci nabywania praw do nagrań wytwórni ani do zakupy całości oferty muzycznej świata. :-)

powiem tak po zachlystnieciu sie mp3 (1998) od kilku lat zachwycam sie analogowym dzwiekiem ze starych kaset lub plyt ipoda nie mam (biorac pod uwage ze jestem infomatykiem brzmi to dziwnie wiem) :D

bochen9- błąd w necie wszystko juz jest w formatach bezstratnych, a nawet wszystko powoli jest już zastępowane plikami gęstymi. Ciekawą zabawą jest zgrywanie płyt winylowych do plików 24/96, do tego firmy sprzedające swoje geste studyjne pliki w internecie, do tego nowe audiofilskie wydanie remasterów The Beatles w jakości 24/44,1 itp itd.

Jeszcze jedna ciekawa informacja- dzisiaj w programie 3 PR trwa od rana dyskusja o końcu płyt CD i tym co je zastąpi. Wczoraj jeszcze raz udałem się do Empiku a tam z wystawy bogatej kiedyś płyt CD został słownie jeden mały regalik. Mało tego dzisiaj w radiu podali że Polska jest ostatnim krajem ze stosunkowo jeszcze spora sprzedażą płyt CD- na świecie juz się tego nie kupuje. Audiofile przesiedli się na vinyle albo gęste pliki, Japończycy na SACD, a internauci na audiofilskie pliki flac.

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Kolego Twoja glupota jest bezdenna...wiekszosc kpuje w necie bo taniej a gdybys zobaczyl te tlumy w w londynskich sklepach z plytami to zamknalbys sie i wiecej nie wypisywal takich bredni...

...porownaj sobie ceny...przyklad -K .Jarrett 3CD "Testament"... w Polsce 105zl tu UK 18 funtow czyli ok 81 zl i tu wyciagaj wnioski dlaczego kurcza sie polki w Empiku.

Zaraz jead do Saturna (w Hamburgu) pstrykne kilka zdjec dla Ciebie asfanter. Zobaczysz jak wyglada sklep z plytami CD nic tam sie nie kurczy moze Tobie cos sie zaczelo kurczyc.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

MPIK to gówniany przybytek dla czegokolwiek tak jak i MM.

Jakos nie widze nędzy z CD na świecie, jak zwykle tylko w Polsce sie nie opłaca.

Ukryta Zawartość

post-8986-100007300 1261411675_thumb.jpg

post-8986-100007301 1261411675_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

"Jeszcze jedna ciekawa informacja- dzisiaj w programie 3 PR trwa od rana dyskusja o końcu płyt CD i tym co je zastąpi."

- znowu "Trójka" przekracza granice. Ale tym razem zdrowego rozsądku redaktora prowadzącego.

A SMS'y można było wysyłać z odpowiedzią co zastapi płytę CD???

Coraz wiecej bzdur można usłyszeć na antenie tego radia. Dziwne, gdyż często dotyczy to właśnie muzyki.

asfanter - skoro twierdzisz, że WSZYSTKO jest dostępne w gęstych plikach do kupienia przez internet to daj mi linka do strony, na której mogę zakupić w takiej formie np. te albumy:

Special EFX - Double Feature (1988)

Brian Bromberg - Basses loaded (1988).

A "Trójki" się nie czepiajcie, bo to jedna z najbardziej wartościowych stacji w Polsce.

asfanter hakerze z "Komputer swiat" 'a nie stac Cie na nic wiecej?

Arek__45, 21 Gru 2009, 14:56

>Kolego Twoja glupota jest bezdenna...wiekszosc kpuje w necie bo taniej a gdybys zobaczyl te tlumy w

>w londynskich sklepach z plytami to zamknalbys sie i wiecej nie wypisywal takich bredni...

>

>...porownaj sobie ceny...przyklad -K .Jarrett 3CD "Testament"... w Polsce 105zl tu UK 18 funtow

>czyli ok 81 zl i tu wyciagaj wnioski dlaczego kurcza sie polki w Empiku.

Arek,

nawet gdyby cena u nas była taka sama jak w UK to niewiele by to pomogło, ponieważ nasza siła nabywcza jest bez porównania niższa... a tak jesteśmy klasycznie nabijani w butelkę:)

"A "Trójki" się nie czepiajcie, bo to jedna z najbardziej wartościowych stacji w Polsce."

była taką.

Od kiedy rośnie popularność tego radia mam nieodparte wrażenie, że słucham RMF i podobnych jemu.

To tak offtop.

• 1 miesiąc później...

Akurat program 3 trzyma wyjątkowo wysoki poziom i powiem nawet, że od 2-3 lat ten poziom rośnie. Kadry się wykruszają, ale młodziaki dają radę. Zresztą jakie kadry? Niedźwiecki?

nie wiem dlaczego tutaj wątek trójkowy. Według mnie i znajomych to poziom trójki jednak od roku, dwóch rośnie po chwilowym ostrym obniżeniu lotów jakiś czas temu. Zajrzyj teraz na trójkę - może dawno Cię tam nie było. Pozdrowienia dla trójkowiczów.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.