Skocz do zawartości
IGNORED

Naród żydowski został wymyślony

pankracek

Rekomendowane odpowiedzi

a kogo obchodzi twoj garbaty nos i za przeproszeniem kut.s? jaki to ma zwiazek z tematem watku?

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Frank

dlaczego mnie obrażasz, w czym Ci zawinilem? czy tylko tak mozna dyskutowac? czy ja tutaj kogos obrazilem?

electro, można sobie wklejać np. dzieła Lenina- w niektórych kwestiach chłopina się nie mylił, Marxa, może trochę Mein Kampf, wszystko można, tylko trzeba wiedzieć gdzie są granice paranoi.....

Frank, shane

tak sie nie powinno dyskutowac i wy o tym wiecie, ale zawsze jest to samo, osmieszyc i najchetniej ponizyc, ten naukowiec zydowski tez zostal bardzo szybko antysemitą, nikt nie polemizowal z jego dorobkiem tylko szybko zostal zaatakowany, stosujecie te sama metode, jak napisalem, nie wiem skad sa te artykuly ale w najpotyczniejszych naszych gazetach nie ma dyskusji na powazne tematy, nie ma tez publicystyki w tv, bo tzw. wiekszosc nie potzrebuje tego, nie potrzebuje myslec, byliscie tam gdzie robiono te zdjecia? moja bardzo dobra znajoma byla kilka miesiecy widziala bardzo duzo, widziala jak w sposob rasistowski jest ponizany i niszczony naród, dlaczego sprawiacie mi przykrosc, dlaczego mnie atakujecie w ten sposob, gdzie was zaatakowalem po chamsku tak jak wy to robicie?, czy nie mozna wyrazac swoich pogladów w inny sposob? mam nadzieje , ze moderacja zadziala, za dlugo tutaj jestem zebym byl w taki sposob traktowany....

electro

Po chamsku to są na tym forum usuwane wpisy, z gorliwością godną esbeckich cenzorów rodem z PRLu.

Pomyśleć,że to było niegdyś wolne forum od wszelkiego śmieciowego moderowania.

Nie rozumiem czasem ludzi,sami sobie zakładają kaganiec.

Frank

ale ja nie jestem w moderacji i moje wpisy jakos nie gina mimo tego , ze wg was sa takie kontrowersyjne, moze one nie sa takie kontrowersyjne i nie obrazam bez powodu ludzi? moze o to chodzi? bo odsylanie do psychiatry to nie jest argument w dyskusji ....

• 1 rok później...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Anonimowi zaczynaja w tej kwestii dzialac :)

A tym ktorzy tak kochaja zydkow dedykuje ten film:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

podoba mi sie jak gosc z ulicy zachwyca sie bandytami gwalcącami sasiadke, nie lapiac ze niebawem beda jego zone.

rownie dobrze mozna wrzucic na wrzutke plonącą stodole w jedwabnem.

Frank

dlaczego mnie obrażasz, w czym Ci zawinilem? czy tylko tak mozna dyskutowac? czy ja tutaj kogos obrazilem?

electro

Wielokrotnie obrażałeś Jarosława Kaczyńskiego.

Ja tez nie kumam. Moze dlatego że czytałem dyskusje na temat książki "Wymyślenie narodu żydowskiego" Szlomo Sanda, izraelskiego historyka pracującego naukowo - nie żadnego oszołoma czy politykiera.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

co ta światem ... a Polską?

Ukryta Zawartość

i jeszcze taki mały dodatek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Mamel

Co Ty!Przecież to Świąteczna gwiazda w TV-2 taka świetlana postać polskiej elity...cykliczne audycje wielkiego mentora...

Honor

Interesujące rozmowy z przedstawicielami pokolenia dwudziestolatków, będących w wieku prawnuków profesora. Z Kubą Wesołowskim, gwiazdą serialu "Czas honoru" i autorem pracy magisterskiej o jego biografii, Władysław Bartoszewski rozmawia o honorze właśnie.

Tożsamość

O tożsamość profesora Władysława Bartoszewskiego pyta prof. Szewach Weiss, były ambasador Izraela w Polsce i niegdysiejszy szef tamtejszego parlamentu.

Znamienity gość!Pozazdrościć polakom...mężów opatrznościowych...nawet w Święta takie oto rodzynki do ciasta...nieodpuszczą...

Pozdrawiam!Tadeusz

i jeszcze taki mały dodatek

Ukryta Zawartość

Mamel, ja czytałem biografię Bartoszewskiego (wywiad rzeka) i nie jestem sobie w stanie wyobrazić Bartoszewskiego, jako kolaboranta. Jednym telefonem ktoś chce podważyć dokonania jego życia, podczas gdy w książce świadectwo o nim dają zastępy ludzi. Być może jestem naiwny, ale dla mnie znakiem obecnych czasów jest atak na każdy autorytet i próba szkalowania ludzi, którzy jako wyjątki dokonali czegoś wielkiego w życiu.

Ukryta Zawartość

Powrót po dłuższej przerwie...

Historia judaizmu. Przymierze z Bogiem, czyli jak to się zaczęło

Korzenie judaizmu sięgają patriarchy Abrahama, który w początkach II tysiąclecia p.n.e. przybył wraz z rodziną z Mezopotamii do Kanaanu (teren dzisiejszej Palestyny). Tam w mieście Sychem zawarł przymierze z Bogiem. W zamian za wierność i wiarę Bóg obiecał Abrahamowi opiekę i ziemię Kanaan. Znakiem tego przymierza stało się obrzezanie.

Wnukiem Abrahama był Jakub, który miał dwunastu synów. Dali oni początek dwunastu plemionom, z których powstał naród izraelski. Jakub otrzymał imię Izrael i uważany jest za ojca narodu izraelskiego. Jego syn, Józef, został wysokim urzędnikiem w Egipcie, dokąd sprowadził ojca z braćmi. Przez prawie czterysta lat Żydzi cieszyli się tam pełną swobodą. Sytuacja zmieniła się jednak radykalnie w połowie XIII w. p.n.e., kiedy faraonem został Ramzes XII. Żydzi utracili wszelkie prawa i stali się niewolnikami. W tym czasie urodził się Mojżesz, który po 40 latach spędzonych na dworze faraona postanowił wyprowadzić Żydów z Egiptu do Ziemi Obiecanej (Kanaanu). Wyjście z niewoli egipskiej pod wodzą Mojżesza było, według Biblii, skutkiem bezpośredniej interwencji Boga, który na początku długiej, trwającej 40 lat wędrówki odnowił przymierze z Izraelitami. Na górze Synaj Mojżeszowi została objawiona Tora, której symbolem są dwie tablice z wyrytymi na nich Dziesięciorgiem Przykazań, czyli Dekalogiem. Odtąd Jahwe stał się jedynym Bogiem Żydów, którzy przyjęli na siebie misję narodu wybranego.

W historii judaizmu wyróżnia się dwa podstawowe okresy: judaizm biblijny, którego głównym źródłem wiedzy jest Biblia, oraz judaizm talmudyczny (pobiblijny) — ukształtowany w okresie działalności rabinów i opierający się na własnej literaturze rabinicznej, zwanej również talmudyczną.

Okres judaizmu biblijnego zaczyna się wraz z działalnością założyciela tej religii, Mojżesza, i trwa przez epokę Sędziów oraz Królów (Saula, Dawida, Salomona). Obejmuje on następujące wydarzenia: budowę przez Salomona Świątyni w Jerozolimie, podział państwa na południową Judę i północny Izrael, upadek Izraela w 722 r. p.n.e., działalność proroków, zdobycie Jerozolimy przez Nabuchodonozora II w 586 r. p.n.e. oraz niewolę babilońską, okres Drugiej Świątyni aż do jej zburzenia przez Tytusa w 70 r. n.e.

Wydarzenie to zapoczątkowało drugi okres w dziejach religii, zwany judaizmem talmudycznym lub pobiblijnym. Żydzi odsunęli na dalszy plan tak żywotne dla nich sprawy niepodległości, a skoncentrowali się na kwestiach indywidualnego stosunku do Boga. Duchowym ośrodkiem judaizmu, który zastępował zniszczoną Świątynię Jerozolimską, stał się wówczas „dom nauki” w Jawne, gdzie w 70 r. odtworzono kolegium zwane sanhedrynem (najwyższa rada religijna) i ostatecznie ustalono i zamknięto kanon, czyli zbiór świętych ksiąg, obowiązujący do dziś.

Grunt był przygotowany, bo od dawna istniały synagogi, modlitwy i błogosławieństwa, które sprawiały, że judaizm mógł funkcjonować poza Świątynią Jerozolimską. Stało się to jeszcze ważniejsze po 135 r., kiedy po krwawo stłumionym ostatnim powstaniu żydowskim, cesarz rzymski Hadrian wydał Żydom zakaz wstępu do Jerozolimy. Żydzi, wypędzeni ze świętego miasta, zostali zmuszeni do szukania schronienia w innych krajach oraz zorganizowania kultu bez możliwości składania ofiar w Świątyni.

Piotr

electro

Po chamsku to są na tym forum usuwane wpisy, z gorliwością godną esbeckich cenzorów rodem z PRLu.

Pomyśleć,że to było niegdyś wolne forum od wszelkiego śmieciowego moderowania.

Nie rozumiem czasem ludzi,sami sobie zakładają kaganiec.

o jezu kiedy to bylo, zaspalem?

sa dwie wersje powstania narodu zydowskiego:

1. ze wzgledu na zagrozenie unicestwienia gatunku zydowskiego w psychice tworzylo sie latami niewyobrazalna chec przetrwania i udowodnienia ze sa cos warci i tak po xxx latach wydostali sie z niewoli i zalali swiat

2. szatan widzac jak duza nienawisc do zydow maja inne narodowosci i postanowil przeslac im swoja wiare i puscic w swiat niech dzialaja i roznosza jego energie i zlo(i dzialaja)

hahaha

chwilowy brak działalności w audio.

antycoś tam, to żeś wymyślił- to samo mozna w punkcie 1 napisać o naszym narodzie po 125 latach niewoli.Punktu 2 nie da się komentowac, bo trzeba by było uwierzyć w mity i legendy o szatanach, jezuskach i innych tego typu wynalazkach. A to przeczy zdrowemu rozsądkowi

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.