Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Harpia Acoustics

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni koledzy klubowicze,

piszę z informacją, że biorę udział w konkursie polegającym na opiniowaniu pewnych, niskobudżetowych kolumn.

Autor aktualnie prowadzącej opinii wypromował się w dziale start. Są to głównie opisy elektroniki towarzyszącej, budowy, wpływu ustawień czy dociążania kolumny (gdzie punktem odniesienia są DIY-e) a mało treści o cechach brzmieniowych ocenianych kolumn. Ja skupiłem się na opisie przy optymalnych ustawieniach i wydaje mi się, że moja opinia przedstawia najwięcej informacji o charakterystyce brzmienia testowanych kolumn z realnym punktem odniesienia. Myślę, że mam większe szanse u bardziej zaawansowanych użytkowników. Jeśli tak uważacie - proszę o Wasze głosy :)

http://www.klub.audiostereo.pl/konkursy/przetestuj-melodika-bl30-glosowanie

Pamiętam, odebrałem Amstaffy Mini z rejsowego PKSu z Krakowa. Była jakaś 3cia w nocy, cztery lata temu (a może to było pięć), noc była ciepła.

Służyły mi wiernie, dając wiele radości i zachwytu. Nigdy nie zawiodły, nigdy nie rozczarowały. W niejednym gościu mego lokum wzbudziły przekonanie, że jednak cała ta heca z dźwiękiem to nie tylko marketingowy chwyt. Przekonanie, że dobrze zgrany zestaw potrafi zabrzmieć. Otworzyły niejedną parę uszu na coś więcej niż tylko "coś do grania". Przekonały, że warto posłuchać.

Wspaniałe kolumny, będę je długo pamiętał. I będą to takie wspomnienia, których życzyłbym sobie jak najwięcej.

Ale, jak mawia porzekadło: Umarł Król, niech żyje Król! Wkrótce więcej szczegółów.

post-20550-0-11407600-1440101213_thumb.jpg

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Odrobina zdjęć Jantara.

Cena 18 600,- /parę

Podstawki 2 600,- /parę.

Zastosowane przetworniki:

Scan Speak

http://www.scan-speak.dk/datasheet/pdf/18wu-8747t00.pdf

Głośnik z prawdopodobnie najlepszym zawieszeniem za świecie

oraz

W istotny sposób modyfikowany przez nas Transducer Lab

http://transducerlab.com/index.php?pag=pro&p=p&i=44

Terminale WBT

Zwrotnica na komponentach najwyższej jakości.

Mundorf w torze głośnika wysokotonowego.

Taśmowa cewka głośnika niskotonowego.

Bardzo sztywna obudowa.

Unikalne, hybrydowe tłumienie obudowy.

Oddzielna komora głośnika wysokotonowego.

Możliwe przykręcenie kolumn do podstawek.

Na koniec parametry:

Pasmo przenoszenia 36-25 000Hz

Skuteczność: 88dB

Moc: 100W

Impedancja: 8 ohm

Wymiary: 49x27x37 cm

Waga: 20 kg/sztuka

post-13845-0-00781600-1440248184_thumb.jpg

post-13845-0-12076100-1440248197_thumb.jpg

post-13845-0-03327400-1440248207_thumb.jpg

post-13845-0-92817100-1440248224_thumb.jpg

post-13845-0-03059700-1440248239_thumb.jpg

post-13845-0-46082400-1440248258_thumb.jpg

post-13845-0-68635400-1440248267_thumb.jpg

post-13845-0-40136900-1440248279_thumb.jpg

post-13845-0-25959800-1440248293_thumb.jpg

post-13845-0-17154100-1440248302_thumb.jpg

post-13845-0-36811600-1440248312_thumb.jpg

Panie Jurku - Jantar prezentują się naprawdę imponująco. Czy możemy prosić również o zdjęcia Precision Bravo oraz kilka słów o brzmieniu? Nowy kierunek, nowa jakość czy dalszy rozwój brzmienia tej samej szkoły? Czy będą jeszcze inne konstrukcje w klasie Precision?

Jak brzmią znane nam zestawy (Marcus) z magnezowymi i berylowymi wysokotonowcami? Kiedyś czytaliśmy, że jedyną słuszną drogą są kopułki metalowe...Jak dla mnie jest to jak najbardziej trafne stwierdzenie, gdyż co może lepiej oddać brzmienie blachy perkusyjnej jak nie wysokotonówka wykonana również z blachy? Jestem intensywnie ciekawy brzmienia z magnezem czy berylem, które musiało przecież pana przekonać do tej zmiany.

Na pochwałę oczywiście również należy wspomnieć o utrzymaniu pańskiego bezkompromisowego podejścia do tworzenia nowych konstrukcji. Mam na myśli cofnięcie kopułki magnezowej za nakładkę. Bardzo mi, oraz pewnie innym osobom, takie podejście się podoba. Brawo.

Jak brzmią znane nam zestawy (Marcus) z magnezowymi i berylowymi wysokotonowcami? Kiedyś czytaliśmy, że jedyną słuszną drogą są kopułki metalowe...Jak dla mnie jest to jak najbardziej trafne stwierdzenie, gdyż co może lepiej oddać brzmienie blachy perkusyjnej jak nie wysokotonówka wykonana również z blachy? Jestem intensywnie ciekawy brzmienia z magnezem czy berylem, które musiało przecież pana przekonać do tej zmiany.

Kopułka magnezowa bądź berylowa to wciąż kopułka sztywna. Podejrzewam, że jest jeszcze sztywniejsza od kopułki aluminiowej. Więc tutaj raczej nie ma odejścia od założeń.

Kiedyś czytaliśmy, że jedyną słuszną drogą są kopułki metalowe...

Jestem intensywnie ciekawy brzmienia z magnezem czy berylem, które musiało przecież pana przekonać do tej zmiany.

Nie widzę tu zmiany z kopułek metalowych na niemetalowe. Beryl i magnez są metalami.

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Dokładnie.

Tu nie ma zmiany filozofii.

Im bardziej twarda membrana głośnika tym bardziej miękki a zarazem analityczny i neutralny dźwięk kolumn.

p.s. idealna membrana głośnika jest twarda ale bez rezonansu.

No tak, przepraszam, nie wyraziłem się zbyt precyzyjnie. Nie miałem na myśli zmiany z metali na niemetale (Magnez i Beryl oczywiście przynależą do grupy metali) tylko zmianę z kopułki aluminiowej Seasa, która bardziej mi się kojarzy z blachą. Zresztą nie ważne, odpowiedź już uzyskałem.

Bardziej mnie interesuje kilka słów o brzmieniu z nowymi przetwornikami i nowych modeli Precision...

Edytowane przez pit80
Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Seas pozostaje w seri Experience.

Tak naprawdę jego największą "wadą" jest jego niska cena:)

To absolutnie wybitny głośnik bez względu na to co piszą o nim zawistni amatorzy.

To do udowodnienia ale w zasadzie nie ma komu.

My posługujemy się nauką a oni chorą zawiścią:)

Transducer jest lepszy ale dopiero po istotnej modyfikacji.

Z głośnikami wysokotonowymi w ogóle jest duży problem.

Na rynku jest niezwykle mało wybitnych konstrukcji.

"Szmaciane" odpadają w przedbiegach.

To "dobre" dla zamulaczy nie mających nic wspólnego z hi end.

To nie deklaracja,że inni są do kitu ale określenie naszej filozofii dźwięku.

Bardzo proszę wziąć to pod uwagę.

Dobre twarde membrany albo kosztują 6000usd za parę albo są za tanie:)

Po środku są niezłe konstrukcje które są OK.jednak na papierze.

Jak trzeba je zaaplikować do konkretnej kolumny to okazuje się, że ingerencja zwrotnicą zniszczy z pozoru dobry głośnik.

Nijak nie da się tego połączyć z pozostałymi głośnikami.

W najbliższym czasie oprócz wszystkich wersji Transducer Lab ( magnez, ceramika, beryl) będziemy eksperymentować z berylowym Scan Speakiem.

O dziwo z tym tańszym :)

Wydaje się ciekawszy.

Nie jest tak, że istnieje najlepszy głośnik świata.

Zależy z czym go łączymy.

Nowe przetworniki nie wnoszą różnicy w brzmieniu naszych kolumn.

Harpia to Harpia.

Kolumny projektujemy świadomie i wiemy co jest naszym priorytetem.

Mamy nadzieję, że rozszerzamy możliwości naszych kolumn pozostając jednak w szkole której jesteśmy wierni.

Cały czas poszukujemy NORMALNOSCI a co za tym idzie analityczności, szybkości, dynamiki, NATURALNEJ barwy wynikającej z ekstremalnie niskich zniekształceń.

Nie interesuje nas poprawianie brzmienia źle zrealizowanych nagrań.

Jeśli ktoś tak robi to znaczy, że jego system gra wszystko źle.

Nic nie gra wybitnie.

OK.

Wracamy do sedna.

Marcus z Transem brzmi szlachetniej.

To nie przepaść do poprzedniej wersji ale w Hi End nie istnieje relacja cena jakość.

Edytowane przez HarpiaAcoustics

W tym roku nie odpuszcze audio show i dobrze sie wsłucham w te głosniki. Zawsze mnie intrygowały.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Witam klubowiczów i zwracam się z prośbą o informację na temat brzmienia podłogowego modelu Harpi o nazwie PAT.

Mam możliwość zakupu w atrakcyjnej cenie ale ciężko znaleźć bardziej szczegółowe info na ich temat (chodzi o krótką charakterystykę brzmienia). Pomieszczenie 20m , napędzał będzie naim XS.

Dokładnie, Pan Jerzy też się wypowiadał na ich temat w wątku.

Tak czy inaczej z Naimem Harpie się świetnie zgrywają :-)

=> peter250,

w 20m2 z XS'em sprawdź Graffiti, będziesz zaskoczony.

Przekopałem forum zanim zadałem pytanie o PATY i niestety nie mogę znaleźć info na temat brzmienia (prócz wpisu kilku użytkowników, że fajnie grają). Będę wdzięczny za link lub kilka słów jak grają.. Graffiti z chęcią bym sprawdził lecz wykraczają mocno poza budżet.

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Pat brzmi jak wszystkie nasze kolumny.

Detalicznie, precyzyjnie, szybko i neutralnie.

Jednocześnie są właściwie nasycone.

To bardzo lubiana przeze mnie kolumna.

Wykonana na Seas 27 i Seas L18RNX ( papierowa 18-stka.

Bardzo łatwe do wysterowania.

8 ohm.

O ile dobrze pamiętam na wysokotonowym powinny być kondensatory Hovland.

Z Naimem zagrają znakomicie.

Różnica brzmieniowa w stosunku do Graffiti będzie słyszalna ale nie duża.

We wspomnianym teście pokonały trzy inne kolumny na 2x18 cm.

Nie pamiętam co to było.

PATy cieszyły moje uszy parę lat. W tej cenie nie miały konkurencji. Grały bardzo dobrze, o ile pamiętam wówczas napędzane dość prostym wzmacniaczem fa3es firmy SONY. Widzę jakąś aukcje na allegro, z tą ceną warte rozpatrzenia

PATy cieszyły moje uszy parę lat. W tej cenie nie miały konkurencji. Grały bardzo dobrze, o ile pamiętam wówczas napędzane dość prostym wzmacniaczem fa3es firmy SONY. Widzę jakąś aukcje na allegro, z tą ceną warte rozpatrzenia

=> Miszka

Peterowi chodzi o to, jakie jest ich brzmienie.

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Ślizgi mają całe czarne :)

Rzeczywiście jest to "przeszyta" Nordica .

Nie stanowiło by jednak zrobienie dobrych nart samemu.

W latach '80 byłem solidnie zamieszany w produkcję kultowych nart JANTAR.

Jak zobaczę kogoś na stoku z takimi nartami , to będę wiedział kto jest ich właścicielem ;-)

EVERSOLO DMP - A8 +++XINDAK PA-M +++HARPIA ACOUSTICS JANTAR 2B

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Jeżdżę na różnych nartach.

Łatwiej poznać po pomarańczowym napisie "Harpia Acoustics" na kasku :)

W filmie 1:36 min

Żółte portki, mój młody.

p.s. Bardzo chetnie spotkam się na nartach.

http://www.fotosik.pl/zdjecie/1fb8d18600393b66"

Może gdzieś przez przypadek się spotkamy na stoku ;-) , widzę poziom zaawansowany , będzie z kim pojeździć ;-)

Edytowane przez Klejson

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Mam nadzieję, że razem pośmigamy.

Gdzie zwykle jeździsz?

Znam kilkuset świetnych narciarzy z całej Polski.

Poprzedni sezon zakończyłem z tytułem II-go wicemistrza Krakowa w SL oraz fatalnym błędem w pierwszym przejeździe Finałów Mistrzostw Polski Amatorów w SL. W drugim miałem najlepszy czas ex-aequo ze zwycięzcą.

W mistrzostwach KRK było to samo ale drugi przejazd jednoznacznie wygrałem.

Jako "młody" :) dobrze zapowiadający się talent, buńczucznie oznajmiam, że wicemistrzostwo Polski Amatorów w SL w najbliższym sezonie uznam za porażkę :)

Interesuje mnie tylko Złoto. :)

Młodość ma swoje prawa :)

p.s. niby oznaczam zdania uśmieszkami ale naprawdę podchodzę do tego bardzo poważnie :)

post-13845-0-52919000-1440957685_thumb.jpg

Pilsko najczęściej , ale tylko około 10 dni w roku , ze Szczecina wszędzie bardzo daleko na narty , gdybym mieszkał bliżej gór to jeźdił bym chyba codziennie .Fotka widzę jak z pucharu świata ;-)

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Bardzo bym chciał ale to tylko Mistrzostwa Polski Amatorów:)

Pilsko jest super.

p.s. masz relatywnie nie daleko do całorocznej hali w Holandii :)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.