Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Harpia Acoustics

Rekomendowane odpowiedzi

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

AS to w pewnym sensie "fascynujące" zjawisko.

Bardzo mała ilość ludzi uznała Audio Show za święto audiofili i coś fajnego.

Rzadka okazja do obcowania z wieloma nieosiągalnymi zabawkami.

Nie potrafią cieszyć się drugą ( po Monachium) w Europie imprezą która za chwilę może być najważniejszą.

Dla większości jednak to czas załatwienia prywatnych porachunków.

Ciekawe z czym to ma związek? Może po prostu kultura osobista?

Może coś innego?

Tak czy siak, żal mi ich.

Edytowane przez HarpiaAcoustics

Panowie, przecież dźwięk nie zależy tylko od kolumn. Ważne jaka jest elektronika (i okablowanie). Jeśli jest źle dobrana do kolumn, to dźwięk będzie zły.

• Użytkownicy+

Świetnie grały Bodnar Audio - na szerokopasmowcu - za 25% ceny Twoich nowych monitorów. Byłeś? Słuchałeś? Co z nimi nie tak :-)

Bodnar? To jakiś żart? Jeden z nas jest w takim razie głuchy.

Jurek, co tam mszczenie się na Tobie. Od Wuelema dostało się nawet nieświadomym kompletnie chłopakom z naszego pokoju diy, tylko dlatego, że ten wie o naszej znajomości. Co tu więcej pisać, szkoda gadać.

Dla mnie Harpie grały nieźle, chociaż byli lepsi. W pokoju Amare było spokojniej, bardziej kulturalnie. W pokoju dystrybutora, zadziorniej i z większym wykopem. Potwierdzają to różni koledzy, nie tylko z naszego forum. Na AH napisał o tym fakamada:

Harpia 300B Mini

Nie jestem fanem firmy, ale fajnie mi się słuchało. Leciała jakaś popowa muza i spędziłem tam dłuższą chwilę. Z dobranym torem możnaby mieć w domu fajny dźwięk w rozsądnej cenie.

Na naszym forum pozytywnie pisał min. stefek, a więc osoba bardzo osłuchana i posiadająca drogi sprzęt.

To są obiektywne opinie, ludzi, którzy nie mieli powodów, żeby pisać stronniczo.

Dziękuję wszystkim za opinie te przychylne oraz za te mniej przychylny ,jak to mówią każdy słucha inaczej,najważniejsze ze o nas mówią .Oraz chcę podziękować wszystkim za odwiedziny naszego pokoju. Do zobaczenia za rok.

Edytowane przez ajacz
Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

W pokoju Amare było spokojniej, bardziej kulturalnie.

Z monoblokami Amare dźwięk był bardzo dobry. Świeży, detaliczny, generalnie orzeźwiający. Grały "solniczki" i było to udane zestawienie. Oczywiście były na wystawie lepsze, ale jak na warunki akustyczne Sobieskiego ten dźwięk był naprawdę dobry, nie było specjalnych problemów z basem. Opinie kilku regularnych kontestantów Harpii należy potraktować z należnym im dystansem. Szkoda, że nawet audiofilskie święto nie skłoniło tych kilku (doliczyłem się czterech + piąty lajkujący w tle) oponentów do autorefleksji.

Swoją drogą zastanawiające jest, że skoro kilku osobom kolumny Harpii tak się nie podobają, to dlaczego siedzą non-stop w klubie i wypisują swoje przemyślenia? Ja na ich miejscu dawno bym olał temat. A szczególnie jeden, który pisać z różnych przyczyn nie może, ale lajki rozdaje bez umiaru;-) Wstyd panowie.

palton, zostaw swoje żałosne przemyślenia o mnie dla siebie. Piszę TYLKO o tym, jak gra dany sprzęt, kiedy go słucham. Publiczny pokaz niesie to ryzyko, że będzie komentowany. Mnie nie można tego zrobić? Jeśli można, to powstrzymaj swoje komentarze o mnie. Jak będzie kiedyś dobrze, to napiszę, bo na to czekam. Tym razem było niedostatecznie. Tak ciut powyżej szkolnej pały.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Ale jeśli toczy się publiczna dyskusja to należy w niej zachować minimum uczciwości. Nie byłem w drugim pokoju Harpii, więc nie wiem jak tam grało. Natomiast twierdzenie, że system z Amare grał źle to jest przynajmniej nieporozumienie, żeby nie rzec nieuczciwość wobec wystawców oraz reszty czytelników... Nawet, jeśli ta estetyka brzmieniowa nie wywołuje w kimś entuzjazmu to należy ocenić system przez pryzmat obiektywnych i niezaprzeczalnych zalet, a nie tylko swoich upodobań. Gdybym ja zaczął się w ten sposób wypowiadać o produktach, które nie są do końca zgodne z moimi preferencjami, to okazałoby się, że 75% prezentacji to był jeden wielki kit. A wiem, że dla innych słuchaczy były wybitne. Poszanowanie faktu, że są różne gusta niektórym przychodzi jak widać z wielkim trudem.

Edytowane przez tomkly

Dlatego każdy wypowiada się za siebie. Jest miejsce na każdą opinię. Również te entuzjastyczne, jeśli ktoś się zechce pod taka podpisać. Takie proste sprawy trzeba tłumaczyć?

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Ja panowie zaliczylem wszystkie polskie pokoje (nawet byly dwa z mojego rodzinego miasta Lodzi) i w kazdym bylem zadowolony z tego co slysze, mniej lub bardziej ale nie o to chodzi, fajnie ze gonimy zachod, tak trzymac :)

Edytowane przez kennijczyk
Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Dobrze, że polski rynek producentów kolumn ma się dobrze i cały czas się rozwija. Na rynku w blisko 40-milionowym kraju znajdzie się miejsce zarówno dla Harpii, Studia 16 Hertz, Akkusa, ESY, Pylona i pewnie sporo innych producentów. Ważne, żeby u nas powstawały dobre kolumny, a nasi audiofile nie kierowali się w swoich decyzjach zagraniczną metką a kluczem wyboru był dobry dźwięk. To jest naturalna promocja tego co polskie, wolna od niepotrzebnego zadęcia typu TERAZ POLSKA.

Na naszym forum pozytywnie pisał min. stefek, a więc osoba bardzo osłuchana i posiadająca drogi sprzęt.

Można prosić o link na PW?

Z góry dziękuję.

• Użytkownicy+

Nie ma potrzeby na PW, proszę:

http://www.audiostereo.pl/amare-musica-diamond-transport-plikow_114956.html/page__view__findpost__p__3627708

Dzisiaj jak byłem w ich pokoju,akurat leciała Sabina Sciubba z Antonio Forcione,grało znacznie powyżej średniej tego Audio Show,naprawdę przyjemne, dobre granie,dźwięki ładnie "zawieszone" w powietrzu,kolumny całkowicie znikały w pokoju.

Pierwszy raz w życiu podobały mi się Harpie :)

Widziałem wielokrotnie, jak stefek mało entuzjastycznie wypowiadał się o Harpii. Teraz zmiana zdania, widać Jurek idzie w dobrą stronę...

wielokrotnie

Z tym bym polemizował,pewnie ze dwa,góra trzy razy,przez tyle lat,wspomniałem,że to kolumny,które mi się nie podobają.

Stąd na tegorocznym AVS miłe zaskoczenie.

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Z tym bym polemizował,pewnie ze dwa,góra trzy razy,przez tyle lat,wspomniałem,że to kolumny,które mi się nie podobają.

Stąd na tegorocznym AVS miłe zaskoczenie.

Kolumny jako produkt są znakomite..Kwestia dogrania sprzętu towarzyszącego...Moich nie mogę się doczekać, jak już wrócą z upgreadu, choć długo to trwa...Powroty bywają cudowne i ten z pewnością taki będzie :)

Witajcie!

Chciałbym podzielić się wrażeniami z odsłuchu systemu Tomka (tomkly) z Harpiami Louis w roli głównej (dzięki za zaproszenie!). Był to mój pierwszy dłuższy kontakt z Harpiami w wysokiej klasy, dopracowanym systemie. Harpie w doborowym towarzystwie ARC brzmią w sposób bardzo bliski mojemu wyobrażeniu dźwięku live, szczególnie na materiale rockowym i jazzie.

W skrócie: neutralność, duża dynamika, szybkość, otwartość, przestrzeń bez żadnego mulenia a jednocześnie dobre wysycenie barw. To jest podobna szkoła grania do systemu Wilson Audio / ARC / DCS Rosssini, który także bardzo mi się podobał na tegorocznym Audio Video Show. Jak każdy system także ten można by ulepszyć, jestem natomiast pewien że Harpia to jest po prostu mój dźwięk.

PS. Całe szczęście, że mamy wielu krajowych producentów kolumn, które reprezentując różne podejście do brzmienia są w stanie trafić w szerokie gusta klientów. Na prawdę wojna Polsko-polska w Audio nie ma żadnego sensu.

Pozdrawiam

Radek

Panie Jerzy;

mocna dygresja w Klubie. Pamięta Pan naszą poznańską rozmowę o pewnym jazzowym pianiście? niech Pan zerknie na skład towarzyszący MU w tej płycie. I co Pan na to?

pozdr.

post-20550-0-07803500-1447765616_thumb.jpg

Chciałbym podzielić się wrażeniami z odsłuchu systemu Tomka (tomkly) z Harpiami Louis

=>tomkly

Co to jest Harpia Louis? Z tego co wiem Harpia nie produkowała takich kolumn. Prototyp?

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

@Miszka

Prawdopodobnie wtedy Pan Urbaniak był "wiekszym gościem" i to Kirkland załapał sie na granie w dobrym towarzystwie:)

Prawdę mówiąc nie wiedziałem, że grali razem.

@dzett

Były takie kolumny.

Niestety SEAS zrobił nam psikusa i w parametry nowej, "lepszej" :) wersji głośnika niskotonowego nie nadawały się do tego projektu. Bardzo nam było szkoda tej paczki.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Co to jest Harpia Louis? Z tego co wiem Harpia nie produkowała takich kolumn. Prototyp?

Tak jak Jurek napisał, jedna z pierwszych kolumn z serii Time Coherent, w zasadzie protoplasta serii. 8 omów, duża efektywność, łatwe w napędzeniu, znakomite do wzmacniaczy lampowych, nawet tych słabowitych.

Edytowane przez tomkly

Dołączam się do pytania o Nimbus. Bardzo chciałem ich posłuchać ale w ostatniej chwili musiałem odwołać wyjazd na Audioshow. Dotarły na AS? Słuchał ktoś?

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

A jak się ma Nimbus ? Bo na wystawę chyba nie doleciał ?

Nimbus?

Dziękuję nieźle :)

Na wystawie nie było gdzie tej kolumny grać.

Tam gdzie był tranzystor pokój był za mały a w większym wzmak lampowy.

W tej wersji kolumna raczej z lampą dobrze nie zagra.

Przewidujemy inną wersję Nimbusa z papierowymi głośnikami i UWAGA :) tekstylną kopułką.

Sprawność ok. 92 db i 8 ohm. Ta będzie z lampą właściwsza.

Do tego doszły pewne opóźnienia związane z technologią wytworzenia w całkowicie satysfakcjonującej nas jakości.

Na dziś, pierwsza para ma zamkniętą komorę zwrotnicy i wyprowadzone okablowanie.

Skończone jest także absolutnie nowatorskie wytłumienie wykorzystujące nanotechnologię, która w testowo pomiarowych kolumnach sprawuje się rewelacyjnie.

Właściwie gotowa kolumna czeka na skończenie boczków z lakierni.

Później już tylko ostateczne pomiary sprawdzające poprawność montażu i można będzie grać.

Druga para jest w podkładzie przed lakierowaniem lakierem NEXTEL.

post-13845-0-77061400-1447806541_thumb.jpg

post-13845-0-80954100-1447806551_thumb.jpg

post-13845-0-42843100-1447806558_thumb.jpg

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Zajmuję kolejkę do odsłuchu :-)

Rozumiem, że dominujące w tym zdaniu jest " :-) "

Regulacja wysokich i średnich ? Nie lepiej niskich i wysokich ?

Regulacja basu w kolumnach pasywnych jest ewidentnym błędem technicznym.

Regulacja basu w kolumnach pasywnych jest ewidentnym błędem technicznym.

Chyba jednak nie do końca, gdyż tego typu rozwiązanie stosuje w swoich kolumnach m.in. Gauder Akustik i Marten

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.