Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Harpia Acoustics

Rekomendowane odpowiedzi

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Jest bardzo prawdopodobne, że regulowany jest środek z górą a dla uproszczenia nazywa się to regulacją basu.

Obrazowo obniżając o 1,5 dB górę ze środkiem podnosi się o 1,5 dB bas.

Nie chodzi przecież o poziom bezwzględny a o relację basu do reszty pasma.

Tak łatwiej jest wytłumaczyć klientowi jak działa regulacja.

Rozwiązanie jest technicznie rozsądne i wykonalne.

To co jest zrobione w naszej kolumnie spełnia wszelkie potrzeby regulacji ( także basu) i jest technicznie poprawne.

Bezpośrednia regulacja poziomu basu w kolumnie pasywnej nie ma żadnego sensu i jest błędem.

Gość Jakub_57218

(Konto usunięte)

Witam serdecznie. Szanowni koledzy, czy we Wrocławiu (lub w okolicach) znajdzie się osoba posiadająca w swoim systemie kolumny HA serii Amstaff ? Zastanawiam się nad kupnem i chciałbym prosić o możliwość choć kilkuminutowego odsłuchania, oczywiście z gołymi rękami nie przyjdę ;)

Jakub_57218 który jesteś albo byłeś czyimś klonem z 1 postem przeczytaj link powyżej choć pewnie znakomicie go znasz :-)

Iceman007, znam sytuację, ale poluję na kolumny z 2 ręki, więc się nie stresuje :)

Amstafy mini już zakupione, teraz poluję jeszcze na Marcusy (nic więcej nie wstawię do 18m2).

Ale dziękuje za informacje (nick Jakub_57218 - użyty ponieważ nie mogłem się zalogować do starego konta)

Iceman007, znam sytuację, ale poluję na kolumny z 2 ręki, więc się nie stresuje :)

Amstafy mini już zakupione, teraz poluję jeszcze na Marcusy (nic więcej nie wstawię do 18m2).

Ale dziękuje za informacje (nick Jakub_57218 - użyty ponieważ nie mogłem się zalogować do starego konta)

Są jedne w wielkopolsce:

http://www.hifi.pl/ogloszenie/audio/40/203073.php

Edytowane przez pit80

Widziałem właśnie, dlatego trochę żałuję, że pospieszyłem się z tymi amstafami, choć niekoniecznie Marcusy (ze względu na akustykę pom. i towarzyszącą elektronikę) musza u mnie zagrać lepiej, to z tego co piszecie bardzo wybredne kolumny do wysterowania, i braki w torze mogą być boleśnie ukazane, a nie oszukujmy się mistrzostwa Świata u mnie nie ma ;)

Widziałem właśnie, dlatego trochę żałuję, że pospieszyłem się z tymi amstafami, choć niekoniecznie Marcusy (ze względu na akustykę pom. i towarzyszącą elektronikę) musza u mnie zagrać lepiej, to z tego co piszecie bardzo wybredne kolumny do wysterowania, i braki w torze mogą być boleśnie ukazane, a nie oszukujmy się mistrzostwa Świata u mnie nie ma ;)

Ja miałem dylemat z Marcusami i sam zrezygnowałem z zakupu. Mam też Amstaffy Mini. Jakby nie patrzeć Marcusy to są już duże, głębokie kolumny, IMHO zdecydowanie za duże do pomieszczeń <25m2, mimo że Harpia pisze inaczej.

Keith-a nie znam ale u mnie Monki grały w 27m2 i się mieściły z basem. Dla przypomnienia napiszę, że moje Monki zostały zastąpione przez Sounddeco F3 z Lebenem CS300F. Nigdy ale to nigdy Monki tak nie zagrały jak Souddeco w tym połączeniu i to bez względu na użyty wzmacniacz a kilka ich było jak Calyx CTI, Xindak A600P, Xindak A600E, Luxman L-505u, Bryston 4B SST2, BAT BAT VK-300x SE, NuForce 9V3SE, Metaxas Solitaire i kilku jeszcze o których już nie pamiętam bo miałem je krótko. To są dobre kolumny ale ja nie znalazłem amplifikacji z której byłbym do końca zadowolony i tylko słyszałem że jakiś Krell za 60kzl to gra super albo Abyssound którego chwilę miałem ale jakoś mnie nie porwał. Natomiast te papierowe proste Sounddeco F3 z 18W Lebenem dały mi bas lepszy od Monka i o wiele lepszą przestrzeń oraz nieosiągalną dla Harpi przyjemność ze słuchania i to nie kosztem braku informacji. Tu postawiłbym równość dopiero KEF Reference 5 zdecydowanie poszły do przodu pod względem rozdzielczości.

Jakby nie patrzeć Marcusy to są już duże, głębokie kolumny, IMHO zdecydowanie za duże do pomieszczeń <25m2, mimo że Harpia pisze inaczej.

Za duże do 25 m2? U mnie grają na 18 m2 a i tak przydałoby się więcej basu. Z jakiego powodu wg ciebie są za duże?

Mam Marcusy MKI kolor Orzech - gdybyś był zainteresowany tel.606-928-897

-> mar.s

Nie jestem konstruktorem ale moim zdaniem, patrząc na geometrię bryły maskownica w Marcusach jest raczej niewykonalna. Tam są trzy płaszczyzny w tym jeszcze osłona kopułki. Nie wiem jak maiłaby taka maskownica wyglądać ale tez i nie jestem specem od maskownic

Edytowane przez Miszka

Mnie rowniez cieżko to sobie wyobrazic , ale moze ktoś ma jakiś patent . Mam szkraba 2.5 roku i boje sie ze odkryte membrany przykują zbyt duża uwagę .

Edytowane przez mar.s

Mnie rowniez cieżko to sobie wyobrazic , ale moze ktoś ma jakiś patent . Mam szkraba 2.5 roku i boje sie ze odkryte membrany przykują zbyt duża uwagę .

Najważniejszy jest tweeter bo go najłatwiej uszkodzić. Masz aluminiowego z siatką czy beryla bez siatki? Siatka uniemożliwia właściwie uszkodzenie. Średnio i nisko-tonowemu maluch raczej nic nie zrobi. Moje Amstafy bez maskownic przeżyły, a synek ma już 3,5 roku (kolumny mam od 7 lat).

Jeszcze nic nie mam . Mysle nad kupnem Harpia Marcus, ale boje sie o te membrany. Teraz mam Shl5 ,stoją z maskownicami i mały nie ma zainteresowania ,ale onawiam się ze jak coś zacznie się ruszać to bedzie chciał to dogłębnie zbadać:) Taki wścipski charakter, za mamusią:)

Jeszcze nic nie mam . Mysle nad kupnem Harpia Marcus, ale boje sie o te membrany.

Ja tam bym się bał coś kupić w takiej sytuacji od tej "firmy" mam nadzieję że czytałeś temat na bocznicy jeśli nie to przed zakupem radzę przeczytać .

Ja tam bym się bał coś kupić w takiej sytuacji od tej "firmy" mam nadzieję że czytałeś temat na bocznicy jeśli nie to przed zakupem radzę przeczytać .

Z drugiej ręki to chyba nie ma obaw. Jakość produktu jest niepodważalna. Sytuację z HA pozostawiam bez komentarza.

Od Pana Jurka kupiłem 4 pary kolumn Nina,Marcus New,Amstaff,Graffiti ( użytkuję aktualnie dwie), nigdy nie miałem problemów z dostawą ,kontaktem jak i samymi głośnikami .

moja córka wychowała się z Amstaffami w tle. Nigdy nie była nimi zainteresowana. Poza jednym wypadkiem ale i ten nie wiązał się z membranami. Bawiliśmy się w chowanego, Amstaff dwa razy większy od niej wydawał się doskonałą kryjówką. Postanowiła to wykorzystać i schowała się za nim. No i jakoś tak się stało, że kolumna pchnięta przez nią przewróciła się ( a w zasadzie oparła się o sąsiadujący fotel). Na szczęście ani córce ani kolumnie się nic nie stało.

Taka przygoda mogłaby się zdarzyć z każdą kolumną.

Membrany nigdy ją nie interesowały tak jak i zresztą cały system stojący na wysokości około 0.5 metra. Ale to dziewczyna. Choć niejedna feministka powiedziałaby, że to dość seksistowska uwaga. Dopóki sama nie ma dzieci :)

• 2 tygodnie później...

Decyzja podjęta, Amstaff Mini po 2 tygodniach osłuchiwania się zostają na stałe w moim systemie, tylko tyle, lub aż tyle potrzebowałem żeby przekonać się do sposobu ich prezentacji. Muszę przyznać, że mimo barku początkowego zachwytu, doceniłem ich granie, w tej kwocie to bardzo trudna sztuka zrobić tak uniwersalne brzmienie, a przy tym tak wiernie oddające charakter nagrania.

Tym samym dołączam do klubu miłośników HA, dodam tylko, że moje Amstafy zostały na wstępie zmodyfikowane przez Właściciela :)

I na koniec chciałem się odnieść do tematu dotyczącego problemów finansowych właściciela, otóż pomimo wszystko Pan Jerzy odebrał każdy mój telefon, poświecił czas na wgłębienie się w temat, podał możliwości modyfikacji do wykonania w domu, nawet zaproponował wysłanie poglądowych zdjęć (gdybym miał problem) ! To wszystko wiedząc, że kolumny i tak zamierzam kupić z drugiej ręki, moim zdaniem to zasługuje na największe uznanie.

Może Amstafy to nie koniec świata, już wiem, że za rok daw kupie kolejne, ale mistrzostwem jest ww. podejście do klienta.

Dzięki temu wiem, że dokonałem właściwego wyboru.

Same kolumny polecam posłuchać w domu i dać im nieco więcej czasu niż pół godzinny, koniecznie pobawić się z ustawieniem, moje wymagały nieco innego podejścia niż wszystko co miałem w domu, skręcenie wysokotonowców, tak aby pozornie przecinały się w okolicy głowy słuchacza u mnie nie zagrało !

• 2 tygodnie później...
  • Moderatorzy

Z okazji świąt szystkim użytkownikom i sympatykom Harpii życzę wszystkiego najlepszego .

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.