Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofon Technics SL-J1 - czy jest senes kupawać?

Shimo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

czy zna ktoś może gramofon Technics SL-J1? Czy nadaje się do "ponownego statu" czarnej kolekcji?

Konkretnie chodzi mi o tą aukcję:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Brać czy nie brać ;)

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

nie brać, trzymaj się jak najdalej od tego typu wynalazków ... mam na myśli gramofony tangencjalne z najniższej półki, do tego bardzo plastikowe

audiokarma.org

Ten technics wygląda jakby był zabawkowy taki co na swoje miejsce na wieży stereo z lat pewexu. Dual z pewnością będzie lepszym rozwiązaniem przynajmniej wzbudza większe zaufanie.

Pozdrawiam

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Kupiłem nie dawno gramofon tangencjalny Mitsubishi LT 75 i jestem zadowolony. Nie mam pojęcia co to za Technics i jak może działać w praktyce. Wydaje mi się, że mój sprzęt to raczej niska półka ale nie uważam, żeby opinie typu niska półka = pomyłka były zawsze słuszne. W mojej opinii tego typu gramofony przynajmniej w teorii są lepsze.

1. Igła zawsze jest prowadzona pod tym samym kontem na całej płycie - wiadomo brak zniekształceń.

2. Igła ma zawsze ten sam nacisk na płytę i odpada problem regulacji, przeciwwagi itp.

3. Sprzęt jest wygodny w obsłudze - wszystko poprzez przyciski - kompletnie nie ma potrzeby dotykania ramienia z wkładką.

4. Ciężkie ramiona może fajnie wyglądają ale niszczą płyty.

Zastanawiam się tylko nad wymianą wkładki na nową - wysokiej klasy. Poprawcie mnie jeśli się mylę ale to wkładka odpowiada za brzmienie gramofonu - nie design :-)

BTW czy może ktoś wie jaką wkładkę mogę zastosować do tego modelu ??

>ale to wkładka odpowiada za brzmienie gramofonu - nie design :-)

gra nie tylko wkładka, bo i pre, i ramię, silnik (stabilność obrotów) i talerz ma znaczenie ... jeśli chodzi o 'design' MUSI być solidne tłumienie wibracji, a co za tym idzie 2,5 KG gramofon zbudowany z plastiku bardzo słabo absorbuje drgania, co z kolei odbija się na dźwięku

audiokarma.org

"4. Ciężkie ramiona może fajnie wyglądają ale niszczą płyty." - jest to nieprawda ... a nawet bzdura.

Prawda jest taka, że od ciężkich ramion zaczyna się prawdziwe granie - przy założeniu, że jest do niego dopasowana sztywna wkładka.

Płytę moze i często uszkadza zbyt mały nacisk igły.

K

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.