Skocz do zawartości
IGNORED

Podatki, podatki, chore prawo.

Gość stary bej

Rekomendowane odpowiedzi

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Nowy rok i nowe zmartwienia.

Dobrze jeśli z wyliczeń to ONI, a nie MY, muszą zwrócić nadpłatę, jednak do chwili pełnych wyliczeń adrenalina wzrasta.

Nie wzrasta jeśli mamy co odliczyć, lub jeśli jesteśmy w "szarej strefie", bezrobotni, lub żyjemy od pewnego czasu jak kloszardzi.

Może wykonujemy najstarszy zawód świata i nasze wynagrodzenie również jest "zwolnione" z podatku i jego rocznego obliczania.

Co by nie mówić jest to na pewno gorący czas (do końca kwietnia, każdego roku) i jak to zwykle bywa, zabieramy się za papierzyska dość późno, oczywiście jeśli mamy dopłacić.

Ale co się dzieje w ciągu roku ?

Podatki przecież też płacimy i to codziennie.

Czy ja dobrze rozumuję ? Vat to podatkiem dla nas, konsumentów, czy jakąś inną formą drenowania naszej kieszeni ?

Wynagrodzenie miesięczne za wykonywaną usługę/pracę mam wstępnie opodatkowane, a jeśli za już opodatkowane pieniądze potrzebuję coś kupić to znów naliczany jest podatek w formie Vatu.

Czy sprzedałem coś, co kiedyś kupiłem i zapłaciłem za towar wliczony podatek, muszę powtórnie płacić podatek przy sprzedaży.

Ile razy może być płacony podatek od tych samych pieniędzy ?

Może on jest płacony od czynności związanej z kupnem i sprzedażą.

https://www.audiostereo.pl/topic/60565-podatki-podatki-chore-prawo/

Najgorsze jest to, że spora częśc tych pieniędzy jest bezkarnie marnotrawiona przez bezmózgich urzędasów i przydupasów klik rządzacych centralnie i w terenie (bezwzględu na opcję).

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

xniwax, 4 Sty 2010, 22:07

>Najgorsze jest to, że spora częśc tych pieniędzy jest bezkarnie marnotrawiona przez bezmózgich

>urzędasów i przydupasów klik rządzacych centralnie i w terenie (bezwzględu na opcję).

a jak można to zmienić, xniwax?

tylko zamach stanu i dyktatura - jedną już mieliśmy

Zamach, dyktatura cokolwiek innego nic tego zmieni.

Danina, dziesiecina zwał jak zwał, zawsze silniejszy j...e słabszego.

Jedyne wyście dać sie wystrzelić w kosmos albo samemu dać się wybrać lub stać się tym czym oni są.

xniwax

Przecież Donek a nie kto inny obiecał,że wprowadzi z imienia i nazwiska

urzędnika...odpowiedzialność.Dobrze by było żeby to zrealizował,w końcu.

Także pankracek,to by wiele zminiło,inaczej można śmiało nazwać tą organizacje mafijną.

Donek to jest poltyczna łajza (jedna z wielu w tym kraju).Przed wyborami pewnie obieca Polskę od Andów po Kaukaz i 50% baranów na to poleci jak Rysiu-menel na Przemysławkę.

• Użytkownicy+

No to zaraz pan PROFESOR Iwanicki wam dołoży, On jest EKSPERTEM od prawa podatkowego. Już wam współczuję, urzędy już was mają na oku...

Ps. Też coś w tym stylu kiedyś napisałem i miałem co czytać ;-)

Gość skynyrd

(Konto usunięte)

a za miedzą:

Rosyjski kodeks podatkowy przewiduje trzy stawki VAT: 20 proc., 10 proc. oraz zerową. Pierwszą jest objęta większość towarów, 10 proc. obowiązuje m.in. na żywność, odzież dziecięcą, zabawki. Zerową stawką VAT są objęte m.in. towary przeznaczone na eksport, usługi związane z transportem towarów i przewozem osób, np. bilety na przejazdy środkami komunikacji miejskiej.

Podatek dochodowy od osób prawnych wynosi w Rosji 24%, z tego 16% trafia do budżetu regionu, 6% zasila budżet centralny i 2% pozostaje w budżecie lokalnym. Osoby prawne mają obowiązek rozliczać się co kwartał.

b Osoby fizyczne płacą 13% podatek. Osoby fizyczne nieobjęte rosyjskim systemem podatkowym płacą 30% podatek, dochody z dywidend są objęte 6% podatkiem. Istnieje również 35% stawka dla dochodów uzyskanych z wygranych, od niektórych lokat bankowych i wypłat ubezpieczeniowych

>xniwax, 4 Sty 2010, 22:23

>Donek to jest poltyczna łajza (jedna z wielu w tym kraju).Przed wyborami pewnie obieca Polskę od

>Andów po Kaukaz

Ten pomysł jest już zarezerwowany dla PiS. Zwłaszcza Kaukaz, bo Andy to dla odmiany kraina Tuska ;-).

Jestem Europejczykiem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.