Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  492 członków

Sansui Klub

Rekomendowane odpowiedzi

No i własnie Jacku masz rację..trochę przeginaliśmy..ale wydaje mi sie ze to wina nie do końca wygrzanego sansuja ..na cichym słuchaniu nie wchodziła rozdzielczość..z koleji na głosnym powyzej 10-11 było głośno , że łep urywa..pierwsze co zrobilem po przyjeździe do domu to właczyłem sprzęt i sprawidziłem u siebie jak to wychodzi..no i inaczej..u mnie na godzinie 8.00 jest juz pełna szerokośc i głebokość..ztąd moje zamotanie ..no i konieczność odłuchu w wa-wie bo moze sie okazac ze poczciwe phonary staną się dla mnie kolumanmi docelowymi.. w vienna acoustics własnie nie podobało mi się to samo.. zaczynały od godziny 10...z tego co mi sugerował czubsi to. to ze infinity zaczynaja grac trochę później..i ze na cichym słuchaniu nie ma pełni stereo..albo ja źle zrozumiałem..

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Piotrek nie tak

911-ka potrzebuje większego wysterowania żeby ogarnąć R90 i tyle. Z 907 R90 grają od pierwszych słyszalnych oznak dźwięku .

Co do głośnego grania - fakt - inaczej u kogoś inaczej u siebie ... Faktem jest jednak, że repertuar który wtenczas puściliśmy nie był występem eunuszego kółka wzajemnej adoracji a trento tremoller co wymusza pewne okoliczności odsłuchu. Właśnie tego chcieliśmy- by sprawdzić symbiozę 911-ki z R90 w tak trudnych warunkach ! Mam teraz 100 % pewności, że to jest w stanie zagrać ! Dla mnie głośno to zdecydowanie więcej niż to co było u Jacka ... Sprzęt ma oddychać a nie coś tam jęczeć pod nosem (i to nawet jeśli słychać w materiale naprawdę głośne instrumenty) bo to potrafi całkiem nieźle nawet wieżyczka JVC z hipermarketu którą właśnie oglądam w robocie ... Jeśli przy nazwijmy to realnym poziomie głośności sprzęt nie faworyzuje , nie krztusi się i nie czuć kompresji czy chaosu w materiale a przy tym trzyma proporcje pasma to dowód na to, że sprzęt jest OK. Cała reszta to niestety z całym szacunkiem ale dla mnie sprzętem nie jest ... Jadąc do Jacka nie jechałem na "kawkę" tylko po to by uzyskać parę odpowiedzi na dręczące mnie pytania. Skoro źle zrozumiałem intencje spotkania to serdecznie przepraszam …

Jak już wspomniałem, w pełni utwierdziłem się w swoich opiniach dotyczących zarówno R90 jak i Nakamichi serii 7 (dotąd znałem 5-kę i wcześniejszą wersję 70) Konstrukcje Passa zagrały tak jak miały zagrać - nic więcej i nic mniej (no może trochę jak dla mnie dziwna scena ale to zapewne sprawił IC) Wiem teraz ile warte są mniejsze modele Sansui jeśli tylko da im się szansę ( w zasadzie wiedziałem już wcześniej ale bezcenne jest potwierdzenie w wyniku porównywania w realu z kolejnymi urządzeniami !). Osobiście dla mnie najcenniejszym okazało się doświadczenie, iż R90 potrafią zagrać całkiem sugestywną średnicą (fakt, że udało się to tym razem jedynie z 911-ką) ! Zawsze to pasmo jest w R90 wyraźnie osuszone nawet przy cieplejszym towarzystwie.

Cóż - R90 to świetne i ponadczasowe skrzynki i nie ma co do tego żadnych wątpliwości natomiast nie ma co zagalopowywać się w sądach, że jest to lek na całe zło bo można przyjechać do mnie i posłuchać budżetowych po stokroć Jamo i wyrobić sobie zupełnie odmienną opinię - do czego serdecznie zachęcam !

A bardzo chętnie ...oby czas i nawał zajęć domowo/zawodowych na to pozwolił.

Tak czy siak fajnie było się oderwać i posłuchać..a no i przede wszystkim pogadać!!!

Nasze klocki i tak rozpatruję w kategoriach hi-endowych..po prostu każdy ma swój styl grania,a jak doda się to do naszych własnych upodobań to nie zawsze jest idealnie.

Trento treemoller'a nie powinno się cicho słuchać...to wiedzą moi sąsiedzi:):)

Swoją drogą w mojej głowie utworzyła się całkiem zboczona i utopijna teoria wzmacniaczy transformatorów i impedancji...więc chyba za jakiś niedługi czas zaatakuję naszego kolegę Krzysztofa z moim wzmakiem Denona ...aby trochę po-huczeć ale to na spokojnie:)

A R90 to jest konkret i tyle dają grom jak wojskowy odrzutowiec:)..żadne tam audiofilskie pierdziawki z marketu.

Witam

Ja w swoim Sansui AU-717 parę dni temu wymieniłem w końcówkach kondensatory na Slinki II.

Dziś pomierzyłem wymienione kondensatory.

I tak:

zamiast 4x 470uF było 2x około 270uF i 2x 320uF

4x 33uF było 2x około 23uF i uwaga 2x 7uF

2x 1uF było 2x około 1uF

Na razie kondensatory się formują ,

Jak się całkowicie otworzą czeka mnie wymiana kondensatorów w zasilaczu.

Sprzęt ma swoje lata,ale nadal gra rewelacyjnie.

Witam Wszystkich

Dawno, dawno temu obiecałem, że jako ciekawostkę umieszczę w Naszym Klubie zdjęcia pewnego produktu jedynie słusznej marki ... na literę S :-)

Jako, że jestem szczęśliwym właścicielem mi. AU-X911DG kupionego od pierwszego właściciela, wraz ze wzmacniaczem otrzymałem instrukcję, oryginalny karton ze styropianami i pilota.

Pilot po tylu latach używania miał już troszkę "zapocone" gumki przewodzące dla przycisków reg. głośności, więc trzeba było zajrzeć do środka, a tam ...ta da ... oryginalne baterie !!!

Data ważności ogniw to uwaga - listopad 1994.

Po sprawdzeniu ( dziś ) miernikiem obie trzymają 1,54 V , 20 lat po terminie ważności !!!

To się nazywa japońska jakość.

Chapeau bas !

Pozdrawiam

Pygar

P.s.

Chciałem o tym wspomnieć, żebyście mieli lepszą świadomość na jakim sprzęcie słuchacie ulubionej muzyki :-)

post-45609-0-61307800-1393784319_thumb.jpg

post-45609-0-99849100-1393784331_thumb.jpg

post-45609-0-80207300-1393784353_thumb.jpg

Edytowane przez Pygar

Gdyby nie celowe psucie - ten cały planned obsolence, to większość by tak działała. Niedawno wymieniałem ogniwa laser lithium 3V - wytrzymały w samochodzie od 1992 r.

Co do lasera to posiadam radio Alpine 7902 - rok produkcji to 84r i laser oraz cała konstrukcja działa do dziś bez problemu :-)

:).... Erno laser laserowi nierówny ...:):):)

http://www.batterymart.com/p-sanyo-3v-1800ma-laser-lithium-battery.html

Edytowane przez johnyfazer

:).... Erno laser laserowi nierówny ...:):):)

http://www.batterymart.com/p-sanyo-3v-1800ma-laser-lithium-battery.html

Sądziłem , że chodzi Ci o laser w radiu samochodowym , nie ogniwa , źle doczytałem.

• 2 tygodnie później...

Mam pytanie odnośnie integry Sansui alpha 607 DR... Czy mocno odstaje ten model od zdaje się najwyższej z serii alpha czyli 907 ? Chodzi mi bardziej o brzmienie bo moc wiadomo wieksza w 907. Czy pre phono biorąc pod uwagę lata produkcji jest w 607 DR na dokładkę czy raczej ta sekcja jest porządna jak w starszych Sansui-ach ?

Z jakimi kolumnami seria alpha powinna się lubic ?

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Jeśli sprowadzasz różnicę 607 do 907 tylko do mocy to .... znaczy po prostu, że nie czytałeś wątku .. 607 jest fajna ale to jak noc do dnia w kontekście względem 907. Wszystko oprócz mocy jest przeskalowane x 3 a może i więcej. Z całym szacunkiem ale trzykrotna różnica w cenie nie wzięła się z drzewa ... Kolejna rzecz - kolumny - jak najbardziej neutralne bo Sansui też jest neutralne to warunek że otrzymasz na wyjściu z kolumn prawdziwy dźwięk co nie znaczy, ze zgra się to z Twoimi preferencjami ... Jeśli uważasz, że w starych Sansui było dobre pre to w alfach będzie wybitne i to w każdej od modelu 607 począwszy ! To chyba największe zaskoczenie dla tych co kupują te wzmacniacze bo się nie spodziewają aż takiego bonusa z tej strony ...

Nie , nie sprowadzam różnicy 607DR i 907 tylko do mocy ;) Nie miałem okazji porównać osobiscie ich obu i ciekaw jestem różnicy brzmieniowej . 607DR zbudowany jest jak czołg tak wiec 907 to juz musi byc monstrum :)

Faktycznie nie czytałem dokładnie i czeka mnie lektura do nadrobienia w klubie Sansui :)

Ciekawi mnie tez fakt jak Sansui 607 DR plasuje sie wedle nowożytnych klocków ...Do czego mozna porównać i za jakie pieniążki ?

Posiadam od niedawna 607 DR i zaczynam testy ale wlasnie widzę a raczej słyszę ze sekcja phono jest potraktowana na poważnie .

Testuje również AU -999 z roku bodajże 1970 i tutaj jestem pod wrażeniem jak moze grac ponad 40 letni wzmacniacz w stanie ori bez żadnych modyfikacji poza konserwacja ... cos niesamowitego :)

Dzięki Czubsi za info .

Edytowane przez Luk77
Gość czubsi

(Konto usunięte)

wejdź sobie na te linki i poczytaj co ma do powiedzenia pewien brytyjczyk na poważnie związany z audio :

http://bb3blog.wordpress.com/2013/05/08/great-sansui-ampshmmm-first-just-a/

http://bb3blog.wordpress.com/2013/01/30/the-sansui-alpha-series/

Mogę Ci też dać linka na opinie człowieka który nabył 607 mos limited i .... pozbył się poważnej kolekcji MC , Krella , Audio note oraz końcówek accuphase ...

Posiadam od niedawna 607 DR i zaczynam testy ale wlasnie widzę a raczej słyszę ze sekcja phono jest potraktowana na poważnie .

Kupiłeś na allegro tę z ciemnym "drewnem" co była ostatnio?

Gość czubsi

(Konto usunięte)

607DR z ciemnym drewnem ???? To chyba wiem czyj to wzmacniacz - on ma także AU-07 więc nie dziw, że sprzedał 607-kę :-)

Rzadka sprawa żeby 607-ka miał boczki. Seria DR miała właśnie ciemne brązowe drewnopodobne boczki, jeśli ktoś widział z czarnymi tzn że zostały dorobione lub przemalowane 1

Edytowane przez czubsi

Mnie te boczki najmniej obchodzą ale faktycznie kupiłem 607 DR z allegro w stanie igła ;)

Posiadam jeszcze w kolekcji amplituner G9000 i do konca jeszcze nie wie czy on czasem nie lepiej gra niż ta alpha 607 ;)

wejdź sobie na te linki i poczytaj co ma do powiedzenia pewien brytyjczyk na poważnie związany z audio :

Mogę Ci też dać linka na opinie człowieka który nabył 607 mos limited i .... pozbył się poważnej kolekcji MC , Krella , Audio note oraz końcówek accuphase ...

Ale ja nie słucham sie Brytyjczyków z zasady

tylko Wasze cenne opinie sie tylko liczą

Mnie te boczki najmniej obchodzą ale faktycznie kupiłem 607 DR z allegro w stanie igła ;)

Posiadam jeszcze w kolekcji amplituner G9000 i do konca jeszcze nie wie czy on czasem nie lepiej gra niż ta alpha 607 ;)

Być może w tym stwierdzeniu jest sporo racji. Zastanawiałem się nad nim, ale na zdjęciach dopatrzyłem się kiepskich lutów w końcówce - jeden kanał był naprawiany - sankeny oryginalne ale wymieniane. Pewnie przynajmniej wymaga regulacji - obie strony grają tak samo?

Mój jest w stanie prefekt , nie naprawiany i do tego brzmiący rewelacyjnie ...pod kolumnami Telefunken 22/4 lx

Sekcja radiowa przy zwykłym drucie po prostu brzmi pięknie :)

Edytowane przez Luk77

Witam Wszystkich

Dawno, dawno temu obiecałem, że jako ciekawostkę umieszczę w Naszym Klubie zdjęcia pewnego produktu jedynie słusznej marki ... na literę S :-)

Jako, że jestem szczęśliwym właścicielem mi. AU-X911DG kupionego od pierwszego właściciela, wraz ze wzmacniaczem otrzymałem instrukcję, oryginalny karton ze styropianami i pilota.

Pilot po tylu latach używania miał już troszkę "zapocone" gumki przewodzące dla przycisków reg. głośności, więc trzeba było zajrzeć do środka, a tam ...ta da ... oryginalne baterie !!!

Data ważności ogniw to uwaga - listopad 1994.

Po sprawdzeniu ( dziś ) miernikiem obie trzymają 1,54 V , 20 lat po terminie ważności !!!

To się nazywa japońska jakość.

Chapeau bas !

Pozdrawiam

Pygar

P.s.

Chciałem o tym wspomnieć, żebyście mieli lepszą świadomość na jakim sprzęcie słuchacie ulubionej muzyki :-)

Chyba nie sadzisz, ze te baterie byly robione przez Sansui we wlasnych fabrykach?

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Gość czubsi

(Konto usunięte)

K-man G9000 gra inaczej od alfy. Pół wątku jest o tym ...To, z ejest bardziej melodyjny i słodszy n ie znaczy, że lepszy - oczywiście Tobie może się bardziej podobać co nie zmienia powyższego. Seria alfa "poszła" w kierunku naturalnego brzmienia czego się nie da powiedzieć o starszych modelach. Za to właśnie cenią te wzmacniacze. G 9000 wszystko gra tak samo - zawsze przemielone przez ten swój "sympatyczny koloryt" a na alfie każdy materiał zabrzmi tak jak go stworzono - co wybierasz ???? ...

Oczywiście G9000 to naprawdę fajne urządzenie i dziwne byłoby gdyby się nie podobał - w końcu to wysoki model Sansui !!! K-man co rozumiesz pod pojęciem naprawiany ??? Bo z tego co ja wiem to był czyszczony tyle, że profesjonalnie a nie "chałupniczo" Konia z rzędem temu co się nie boi wylutować i właściwie wyczyścić przełącznik selektora ! ....A właśnie one w końcu będą szwankować (oczywiście inne przełączniki i potencjometry też mają swoją żywotność ...

"Dziwne - ostatnio był tylko jeden 607DR i to z drewnem - ten co dałem linka wyżej i on był naprawiany"

Własnie ten 607DR jest teraz mój . Był naprawiany ? Z tego co wiem to była konserwacja .

Edytowane przez Luk77

Czubsi - to nie tak. Napisałem, że być może gra lepiej, bo ten 607 może nie być w pełni sprawny, a nie odnosiłem się do walorów brzmieniowych poszczególnych modeli - starych i nowych.

Pod pojęciem naprawiany rozumiem.... naprawiany - napisałem co było robione (patrz wyżej #2899)

Czubsi - to nie tak. Napisałem, że być może gra lepiej, bo ten 607 może nie być w pełni sprawny, a nie odnosiłem się do walorów brzmieniowych poszczególnych modeli - starych i nowych.

Pod pojęciem naprawiany rozumiem.... naprawiany - napisałem co było robione (patrz wyżej #2899)

Czy widziałeś go od środka ?

Kanały grają równo ... Moim zdaniem wszystko perfekt.

K-man G9000 gra inaczej od alfy. Pół wątku jest o tym ...To, z ejest bardziej melodyjny i słodszy n ie znaczy, że lepszy - oczywiście Tobie może się bardziej podobać co nie zmienia powyższego. Seria alfa "poszła" w kierunku naturalnego brzmienia czego się nie da powiedzieć o starszych modelach.

Dokładnie to samo zaobserwowałem a raczej usłyszałem ... Stare Sansui-e koloryzują . Alpha 607 DR wydaje się nic nie dodawać , jest neutralna.

Ja p.....e czy Ty nie umiesz czytać ze zrozumieniem?

Przeczytaj sobie 10 razy post #2899

Do mnie to pytanie ?

Jeśli tak to luzu troszeczkę ... Może spacerek na świeżym powietrzu pomoże .

Co do postu 2899 to nie mam zielonego pojęcia skąd wniosek o rzekomo naprawianym kanale i stąd moje pytanie czy widziałeś go w srodku.

Edytowane przez Luk77
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.