Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  492 członków

Sansui Klub

Rekomendowane odpowiedzi

dokładnie, i o to właśnie racjonalne podejście do tematu chodzi a nie o te bzdety z wygrzewaniem zastanych kondków, rozkręcaniem prądem z marsa rezystorów czy inszych voodoo audio pierdół ;-)

Edytowane przez Mentos

Bumpalump

To weź nowy kondensator i zmierz ile będzie miał, nówka sztuka nigdy nie śmigana :-)

Kondensator jak długo nie działa, to nigdy nie ma nominalnej wartości.

Jak sprzęt stał niegrany rok lub dłużej, to musi podziałać jakiś czas, żeby kondensatory z powrotem się uformowały i osiągnęły maksymalną pojemność jaką są w stanie utrzymać i o tym pisałem wcześniej.

Jak ktoś zanim da szansę wzmacniaczowi, czyli pogra na nim parę tygodni, od razu na "zimnej sztuce" prosto z kartonu zacznie wyciągać kondensatory i mierzyć, to oczywiście, że pomiar może pokazać bardzo niskie wartości.

Tak samo jest z akumulatorkami, żeby móc prawdziwie określić maksymalną pojemność, trzeba wykonać kilka cykli ładowania i rozładowania, zanim badany akumulatorek osiągnie szczyt swoich możliwości.

Pozdrawiam

Pygar

Bumpalump

To dobry pomysł z tym testem nowego kondensatora. Jestem za. Zrób, na nim, taki sam test i wrzuć tu fotkę.

Edytowane przez mario100007

Nie mam tak specjalizowanego miernika do mierzenia pojemności kondów jak kolega Bumpalump.

Mierzone na AXIO MET AX-585

zakresy 20nF, 2uF, 200uF

Kondensatory nigdy nie używane

BlackGate F 100uF/25V ma 14,5uF

Elna Duorex II 47uF/50V ma 0,4438uF

Elna Silmic 22uF/16V ma 4,59uF

Jovial Audio TK 10uF/63V ma 4,06uF

I tak będzie z większością elektrolitów.

Dla przykładu Jazen Audio Silver Z-cap 1,5uF/800V ma 1,1568uF

Życzę udanego weekendu i przyjemnych pomiarów :-)

Pygar

post-45609-0-87360600-1435397470_thumb.jpg

post-45609-0-41043500-1435397523_thumb.jpg

post-45609-0-61773900-1435397564_thumb.jpg

post-45609-0-91127400-1435397618_thumb.jpg

post-45609-0-11074900-1435397652_thumb.jpg

post-45609-0-60682100-1435397690_thumb.jpg

Edytowane przez Pygar

Nie wiem dlaczego wyszly Ci tak niskie pomiary

dwa pierwsze zdjecia to kondensator 1000uF 25V z wylutu ale nie uzywany kilka lat

mierzone na 2 miernikach

LCR-T4 1181uF

CEM DT-9929 1222uF

4 kolejne zdjecia to kondensatory nowe 10uF 100V i 33uF 50V

LCR-T4 9,425 uF

CEM DT--9929 9,449uF

LCR-T4 29,00uF

CEM DT-9929 28,92uF

3537fkl.jpg

x3xvgk.jpg

9zyomu.jpg

j818q1.jpg

dc5xkj.jpg

2vls86q.jpg

Edytowane przez Bumpalump

Nie wiem dlaczego wyszly Ci tak niskie pomiary

Te typy tak mają :-)

Dopiero jak popracują w układzie odpowiednią ilość godzin to przekroczą wartość nominalną, a leżąc na półce i czekając na swoją kolej mają pojemność niższą niż nominalną.

Kondensatory z dawnych lat już tak mają.

Pisząc wyżej o pracy kondensatorów we wzmacniaczach Sansui, pisałem w oparciu o własne doświadczenia odsłuchowe na podstawie modeli, które miałem bardzo długo. Wystarczyło mi czasu i ochoty by prześledzić ich "ewolucję" grania, od odkurzenia z szafy po 2 latach czekania na swoją kolej, do kilku tygodni codziennego użytkowania.

Takie są fakty, jak ktoś się z tym nie zgadza bez wykonania identycznego doświadczenia sonicznego, to już jego problem.

Trzeba kupić i posłuchać, a nie pisać, że to nie możliwe...itd.

Pozdrawiam

Pygar

Przeczytałem zaległe posty

Pygar - trochę Cię podziwiam. Tak jak św. Franciszka. Myślę że takim forumowym Franciszkiem właśnie jesteś. Ptaszki srały mu na habit a on i tak je kochał ;) i cierpliwie tłumaczył.... i tłumaczył, a ptaszki i tak nic nie kumały i dalej srały mu na habit.....

Ja takiej cierpliwości nie mam w sobie ani trochę, a kurde chciałbym - pełen szacun!

Kondy to temat rzeka:) Można tak tygodniami..jest na forum w dziale DIY taki watek ranking kondków etc...tam można dowolnie się masturbować nad nipponem smg :)

Co do sprzętu Sansui: Właśnie odebrałem swoją 911. Serwisant powiedział że w środku wszystkie części wyglądają wyjątkowo dobrze i świeżo. Nic nie trzeba wymieniać. Został zestrojony, ustawione prądy spoczynkowe. Przez dwa, trzy tygodnie dźwięk będzie pływał aż sie ustabilizuje, a potem drugie, końcowe, ustawianie prądów. Mimo że zostałem ostrzeżony, że pierwsze wrażenie może mi sie nie spodobać to jednak pierwsze wrażenie i tak mnie BARDZO pozytywnie zaskoczyło. To brzmienie potrafi na prawdę uszczęśliwić. Jest zdecydowanie lepiej niż wcześniej a ma być jeszcze lepiej.

Po regulacji wzmacniacz przechodzi "na inne tory", jak popracuje w nowych warunkach, to wszystko się w nim harmonizuje, krystalizuje, staje się czytelniejsze, bardziej w punk, z lepszym impetem, rośnie energetyczność, refleks i bogactwo wybrzmień, a wszystko dzięki lepszemu dopasowaniu połówek sinusoidy sygnału.

To tak jak dwie połówki tego samego jabłka, złożone razem, dają jeden idealny owoc w trójwymiarze.

Będzie dobrze, a nawet ... lepiej :-)

Pozdrawiam

Pygar

Witam po wielu miesiącach nieobecności. Właściwie "dokonałem" jednego czy dwóch wpisów. Wiązały się one z potrzebą ustawienia prądów spoczynkowych w moim sansui 901. Dokonał tego czubsi, któremu jeszcze raz dziękuję. Od tamtej pory wchodziłem na forum wielokrotnie. Czytałem i podziwiałem wiedzę jednych, nabytki drugich itp. itd. Tym razem znowu mam prośbę. Mój sansui aux701i zaczął dziwnie się zachowywać na wyjściu słuchawkowym. W jednym kanale słychać takie ciche, ale jednak, swego rodzaju ... burczenie. Gorąco prosiłbym o informację gdzie mógłbym wysłać mojego 701i, żeby dokonać przeglądu, naprawy, usunięcia wady. Nie chcę nadwyrężać dobroci i czasu czubsi'ego, bo jestem mu dozgonnie wdzięczny za wcześniejszą pomoc, dokonaną u mnie w , ponieważ jesteśmy z tego samego miasta, dlatego wysłałbym mój odtwarzacz do znawcy tematu w dziedzinie sprzętu sansui w celu...uleczenia dolegliwości, która trawi mojego siedemsetpierwszegoi. Pozdrawiam i z góry dziękuję za życzliwość. W razie potrzeby podaję mój nr: 515180022

Jeszcze raz dziękuję.

Koledzy mam nietypowe pytanie

Czy ktoś może ma dokładne wymiary do racka Sansui

tego

http://www.edcr.us/stuff/gx-5_1.jpg

lub tego

http://www.usaudiomart.com/details/649016300-sansui_gx5_very_rare_eia_19_professional_vintage_audio_rack_in_very_nice_condition/images/478589/

To jest GX5 i drugi zdaje się GX5II

Może ktoś ma i może pomierzyć. Bo kupno tego raczej widzę że jest nierealne a jak już to kosmiczne cenowo.

Dzięki z góry

Mario jest kolejnym przykładem na to co pisał Czubsi i inni koledzy że Sansui jest bardzo wrażliwy na prawidłowo ustawione prądy.Sam to u siebie przerobiłem.Kto nie słuchał dobrze zestrojonego Sansuja to tak naprawdę nie słuchał go wcale .Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc w strojeniu dla Czusiego i gratulacje dla Maria za udany zakup .

ps. znowu Przemkowi się udało

Edytowane przez surfbrother

Koledzy mam nietypowe pytanie

Czy ktoś może ma dokładne wymiary do racka Sansui

tego

http://www.edcr.us/stuff/gx-5_1.jpg

lub tego

http://www.usaudiomart.com/details/649016300-sansui_gx5_very_rare_eia_19_professional_vintage_audio_rack_in_very_nice_condition/images/478589/

To jest GX5 i drugi zdaje się GX5II

Może ktoś ma i może pomierzyć. Bo kupno tego raczej widzę że jest nierealne a jak już to kosmiczne cenowo.

Dzięki z góry

Dzizas jesteś pierwszą blondynką na forum :)

Rack to jest zawsze to samo - taki standard - tak jakbyś pytał jaką długość ma metr :) Różnice są tylko w 1,2,3 krotności na wysokość :)

Audio Rack - to szafka na sprzęt audio, więc kolega nie jest blondynką :-)

Potrzebuje wymiarów tej szafki, pewnie żeby zbudować sobie taką podobną we własnym zakresie, ot co.

Sugerowałbym pytać na zagranicznych forach, bo zamawianie mebli audio do Polski jest bardzo kosztowne i wątpię by znalazł się u Nas w kraju fascynat marki, który miałby u siebie oryginalną szafkę audio - Sansui.

Pozdrawiam

Pygar

W tym linku są podane wymiary podstawowe tego mebla :

Here are the GX-5's exact dimensions & weight:

> Height: 38 1/16'' tall (970 mm)

> Top plate: 21 1/16'' (534 mm) wide & 15 3/4'' (400 mm) deep

> Bottom plate: 22 3/16'' (564 mm) wide & 16 15/16'' (430 mm) deep

> Weight: 37.5 lbs (17 kg)

Pozdrawiam

Pygar

jak zwykle z igły robicie widły, kawałek gówno wartej wióry jest warte 300-400PLN na japońskich aukcjach jak już widziałem chodź w ogóle mnie to nie jara, owszem są znacznie wyższe oczekiwania ale trzeba mieć łepetynę na karku, umieć poszukać i nie dać się zwariować, to tak samo jak pierdzielenie głupot do kwadratu że pilot Sansui model RS-1130 jest wart 1000PLN i to na kolanach o niego prosząc - debilizmy idiotów, w EU komunie jest wart około 450PLN i to w porywach

Edytowane przez Mentos

Mentos nie zrozumiałeś kolegi, on woli zrobić sobie taką szafkę na wzór oryginalnej i potrzebuje wymiary a nie dywagacje cenowe.

Za paczkę z Japonii przy wadze +- 20kg zapłaci w okolicach 300$ lub więcej, co jest dodawane do wartości celnej, czyli (cena szafki + transport) x 23% Vat + cło :-)

Nie chce kupić tylko zrobić, a to jest różnica.

Pozdrawiam

Pygar

P.s. Więcej luzu, jesteśmy po to by sobie pomagać, a nie natrząsać się z klubowiczów.

Witam wszystkich fanów Sansui. Chciałbym zapytać czy ktoś z was napędzał kiedyś niemieckie kolumny Telefunken TL 800 wzmacniaczami Sansui? Mam takie kolumny i cięzko coś do nich dobrać. Słyszałem że niektóre modele sansui nadają się do nich perfekcyjnie. Ale wolałbym potwierdzić, żeby nie ładować bez sensu kasy w kolejne klocki z których nie będę zadowolony. Z góry dziekuję za pomoc.

Mentos nie zrozumiałeś kolegi

Zrozumiałem, zrozumiałem. Pytający pisał o niespotykanej trudności w dostępie do takowych a jak już to że ceny są kosmiczne i do tego się odnosiłem bo przerabiałem podobne zniechęcające teorie że niedostanę a jak już to 1000 zapłacę z pilotem i okazały się stekiem bzdur i warto jednak czasem poszukać.

Ale racja że transport szafka vs pilot to co innego i że faktycznie najlepiej sobie po prostu zrobić sobie takową.

Edytowane przez Mentos

Witam wszystkich fanów Sansui. Chciałbym zapytać czy ktoś z was napędzał kiedyś niemieckie kolumny Telefunken TL 800 wzmacniaczami Sansui? Mam takie kolumny i cięzko coś do nich dobrać. Słyszałem że niektóre modele sansui nadają się do nich perfekcyjnie. Ale wolałbym potwierdzić, żeby nie ładować bez sensu kasy w kolejne klocki z których nie będę zadowolony. Z góry dziekuję za pomoc.

Te kolumny bez żadnego problemu napędzą następujące wzmacniacze :

AU-717

AU-919

AU-X701

AU-X711

AU-X911DG

AU-Alpha 607 wszystkie wersje

AU-X901 (i jego starsze wersje - > patrz cały wątek klubu)

AU-Alpha 707 wszystkie wersje wybitny stosunek jakość do ceny

AU-Alpha 907 wszystkie wersje

Idąc od góry od najmniejszej mocy, w dół do największej.

Optymalnie coś z pierwszej połowy stawki jeśli nie ma pieniążków na któryś z modeli serii 707.

Pozdrawiam

Pygar

post-45609-0-53549400-1435840879_thumb.jpg

Edytowane przez Pygar

Dzizas jesteś pierwszą blondynką na forum :)

Rack to jest zawsze to samo - taki standard - tak jakbyś pytał jaką długość ma metr :) Różnice są tylko w 1,2,3 krotności na wysokość :)

Niby oczywiste ale nie zawsze a tym bardziej w przypadku starszych mebli.

Fakt, jak piszą koledzy wyżej, chce zrobić kopię bo mi się taka podoba a nie stać mnie na sprowadzenie tego mebla z zagranicy.

Dlatego pytałem czy ktoś może ma to w domu żeby podpatrzeć choćby na zdjęciach.

Dzięki dla tych co zabrali głos w rzeczowy sposób ;)

W tym linku są podane wymiary podstawowe tego mebla :

Here are the GX-5's exact dimensions & weight:

> Height: 38 1/16'' tall (970 mm)

> Top plate: 21 1/16'' (534 mm) wide & 15 3/4'' (400 mm) deep

> Bottom plate: 22 3/16'' (564 mm) wide & 16 15/16'' (430 mm) deep

> Weight: 37.5 lbs (17 kg)

Pozdrawiam

Pygar

Dzięki Pygar

jaka to cena z ciekawosci?

Wszystko zależy od stanu i wersji, czyli "z jakich lat" .

http://audio-database.com/SANSUI/amp/index.html

w japońskiej bazie jest więcej modeli

http://www.audio-heritage.jp/SANSUI/amp/index.html

Zaczynając od AU-alpha 707i (1987) , w Europie miał swój odpowiednik pod postacią AU-X901 ale to nie jest dokładnie to samo.

Bardziej poszukiwane i wartościowe dźwiękowo zaczynają się od AU-alpha 707DR (1991) do AU-alpha 707NRA (1998-1999).

Ceny ... żeby nic nie sugerować kieruję do -> archiwum Ebay i Allegro.

Pozdrawiam

Pygar

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.