Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  492 członków

Sansui Klub

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 16.07.2021 o 10:42, bkeram napisał:

Natomiast B/C2105, zagra tak jak pozwoli mu towarzysząca reszta toru. Tu trzeba wykazać się cierpliwością w doborze kolumn, czy źródła.

Trafiona opinia. Też tak uważam. 

B/C-2105 gra specyficznie (jak tu już napisano), czyli, że nie w każdym zestawieniu będzie się podobać. 

W dniu 16.07.2021 o 11:12, hoobi napisał:

Daje rade, nic nie można zarzucić, ale chodziło mi tylko, żeby pokazać, że mimo prawie 40kg wagi, daje nieco ponad 100W 🙂

Zauważ, że B-2102MOS, 2103MOS, 2105MOS to są wzmacniacze mocy wykorzystujące moc MOS FET- ów. Moc 110W / 8 Ohm to i tak sporo. 

Cechą tranzystora mocy MOS FET jest wysoki współczynnik wzmocnienia i dobra liniowość (w porównaniu z konwencjonalnym tranzystorem MOS FET), a także doskonała charakterystyka wysokiej częstotliwości (o rząd wielkości lub więcej) w porównaniu z tranzystorem bipolarnym. 

Grają częściowo w mojej ulubionej klasie.  

Szanowny Pnie San-sui.

Tranzystory nie grają w określonej klasie. Pomylenie pojęć, to wzmacniacz gra w określonej klasie. Tranzystory pracują w/g parametrów jakie określa układ w którym są zawarte. Klasę wzmacniacza ,,mocno upraszczając,, określa się poprzez otwarcie ich w stanie spoczynku i sposób jaki zostały zaaplikowane. Dalej, FET to FET a bipolar to bipolar. Nie ma ,,magicznych,, tranzystorów. Produkuje się je masowo i nikt nie bawi się w ,, dosypywanie,, magicznych eliksirów by dla tego czy innego Kowalskiego, jego tranzystor był lepszy. Teraz są czasy produkcji masowej i logistycznie nawet podchodząc do tematu, takie działanie było by ,,mało efektywne,, . Można selekcjonować na testerze grupy tranzystorów o parametrach dobranych w/g zamówienia . Tednak ta selekcja dokonywana jest na etapie finalnym z jednej tej samejserii produkcji.

Pozdrawiam.

Zrobiłeś "kaszankę" na sąsiednim forum teraz tu zaczynasz?

Owszem teraz tak to działa. Liczy się ilość powietrza we wnętrzu wzmacniacza i 

"Produkuje się je masowo i nikt nie bawi się w ,, dosypywanie,, magicznych eliksirów by dla tego czy innego Kowalskiego, jego tranzystor był lepszy."

Zapomniałeś jednak o tym, że dyskusja dotyczyła wzmacniaczy produkowanych w latach świetności hi-endu, gdzie zwracano szczególną uwagę na konkretne elementy, zamawiane do konkretnych projektów. Tu akurat przez firmę Sansui. 

Poczytaj wspomnienia szefów projektów firmy Sansui, czyli u źródła! Mało wiesz w temacie. 

Proszę daruj sobie te szkolne połajanki. 

Co napisałem?

"Grają częściowo w mojej ulubionej klasie."

Co gra? Te wzmacniacze. 

Edytowane przez san-sui

san-sui aż mnie mdli jak ciebie czytam,jesteś gorszy od tych januszów ,którzy nie słyszeli żadnego Sansuja a się wymądrzają. Weż chłopie na wstrzymanie.

image.png

Sansui 907XR ,Meridian 508.20/24,Audiobyte Black Dragon,PMC fb1i, Zu Audio Libtec, Audioquest. 

Miast ciągłego strofowania i pouczania może powstrzymacie temperamenty i  napiszecie coś konkretnego na temat wątku, czyli Sansui.

Np na temat kabli IC, czy głośnikowych produkowanych przez firmę Sansui? 

Kable były i są bardzo dobre.  Świetnie wykonane. 

P.S.

Na mdłości należy wyrównać zaburzenia wodno-elektrolitowe. 

Jest sobota - wolne, więc można poszaleć! 

36 minut temu, stu napisał:

Witam

Wie ktoś gdzie można wykonać przegląd i ewentualnie wyremontować wzmacniacz Au-717?

Pozdrawiam.

Nasz forumowy kolega @Bumpalumpjest ekspertem od Sansui, jest z Wałbrzycha.
Polecam z pełną odpowiedzialnością 😀

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

18 godzin temu, stu napisał:

Witam

Wie ktoś gdzie można wykonać przegląd i ewentualnie wyremontować wzmacniacz Au-717?

Pozdrawiam.

Dobrze zrobione da mocno po kieszeni! 

27 minut temu, LJ3 napisał:

Dobrze zrobione da mocno po kieszeni! 

Skoro lubi ten wzmacniacz , pewnie jest na to przygotowany .

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

2 godziny temu, stu napisał:

Mieszkam koło Słupska

Jak mocno da? Jak można się skontaktować  z kolegą - @Bumpalump.

Stare klamoty to ok 1k. 

U góry z prawej jest koperta naciśnij. 

Napisz nową wiadomość do @Bumpalump. 

Kolega @Bumpalump nie może przyjąć wiadomości.

Ogólnie sprzęt jest sprawny ale chcę go poddać czyszczeniu i wymienić elementy pojemnościowe i terminale głośnikowe. Jest to jeden z kilku wzmacniaczy i stanowi zestaw z moim tunerem tu 717 którego wciąż słucham.

W tunerze też wymieniono kondensatory. Wie może ktoś gdzie można dostać żarówki do tego tunera są 8V?

7 minut temu, stu napisał:

Kolega @Bumpalump nie może przyjąć wiadomości.

Ogólnie sprzęt jest sprawny ale chcę go poddać czyszczeniu i wymienić elementy pojemnościowe i terminale głośnikowe. Jest to jeden z kilku wzmacniaczy i stanowi zestaw z moim tunerem tu 717 którego wciąż słucham.

W tunerze też wymieniono kondensatory. Wie może ktoś gdzie można dostać żarówki do tego tunera są 8V?

W Accu e302 miałem żarówki 8V 0,3A. Zamawiałem w sklepie elektronicznym w swoim mieście . Koszt 5zł szt jakieś dwa lata temu .

co do kolegi @Bumpalump skoro o Nim wspominamy może wreszcie się pojawi na forum i się odezwie .

Ps

sprawdź priv

17 minut temu, Bumpalump napisał:

Sprzedaj mi T+A Mariuszu 😛

• 1 miesiąc później...

Witam miłośników Sansui, mam takie pytanie odnośnie zasilania - czy zestawy dzielone występują z zasilaniem na 220-240V?                                                                                                                                 Pozdrawiam..

18 godzin temu, Piotr Marzanna napisał:

Witam miłośników Sansui, mam takie pytanie odnośnie zasilania - czy zestawy dzielone występują z zasilaniem na 220-240V?                                                                                                                                 Pozdrawiam..

Występują. 

To tzw. wersje europejskie. 

Witam.

Owszem, dzielone zestawy  B/C 2302 na 240 V,  są nadzwyczaj rzadko spotykane.  Nie widziałem zestawu B/C 2301 na 240V. Może jest ale nie spotkałem. Nie było też B/C 2105 na 240V Wszystkie to MOS Vintage. Są jeszcze B /C 2101  i B/C 2102 ale nie MOS, i te były na 240 V ale to zupełnie inna klasa. Te były dość popularne w Niemczech. Widziałem kilka też w Polsce. Tych nie polecam, to owszem, marka Sansui, ale jakość nie powala, by nie napisać, że marna.  Osobiście mam zestaw B/C 2302 MOS Vintage z zasilaniem  na 240V. Mam też B/C 2301 na 100V . Jedyną zaletą zasilania 240V jest to, że nie trzeba  kupować transformatora obniżającego napięcie. Słuchowo przeciętny urzytkownik nie wychwyci różnicy.  O ile wiem, jest taki set B/C 2302 Mos Vintage,  do kupienia w Austrii. Cena jednak jest spora. 

Pozdrawiam.

Dziękuję za odpowiedzi bo...trochę to zawiłe z tymi zasilaniami🙂.. Z tego wynika że topowe klocki były produkowane z myślą o rodzimym rynku japońskim co mimo konieczności zastosowania dodatkowego trafa świadczy o trochę wyższej klasie sprzętu...tak mi się wydaje bo jak powszechnie wiadomo produkty na japonię i stany cechowała nieco wyższa jakość...?                                                 

Przez przypadek trafiłem na temat Sansui i przyznam że ciekawie się robi..😃

Edytowane przez Piotr Marzanna
18 godzin temu, Piotr Marzanna napisał:

Ciekawe sprzęty...

Wzmacniaczy zintegrowanych nie miałem okazji zobaczyć ale preamp i końcówka dopiero na żywo robi wrażenie 😮 :-).. 

c-2105vintage.jpeg

b-2105mosvintage.jpeg

b-2103mosvintage.jpeg

au-07anniversary.jpeg

au-alpha907limited.jpeg

Pierwsze wrażenie, szczególnie wizualne, może być zgubne. 

Ostrzegam, gdyż te zestawy nie są tanie. 

Należy posłuchać każdego, z osobna. Przetrawić i wybrać ten, który odpowiada, według własnych preferencji. Każdy z nich gra inaczej. Ważne (ma bardzo duży wpływ na dźwięk) jest użyte źródło dźwieku, a nawet kable IC, miedzy nim a zestawem. 

Miłych odsłuchów. 

San-sui

Edytowane przez san-sui
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.