Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  492 członków

Sansui Klub

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, odebrałem dzisiaj przesyłkę z Japonii sansui au-a607xr, po podłączeniu do prądu najpierw wywaliło korki w pokoju w którym wpiąłem do kontaktu a potem było słuchać bzyt, ktoś się orientuję co się stało? Pozdrawiam Radek 

• Moderatorzy

A transformator dostosowujący napięcia masz? Sprzęt z Japonii pewnie jest na 100V.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Wzmacniacz mógł tego nie przeżyć. Oby tylko poszły w nim bezpieczniki.  Gorzej jak transformator lub elektronika. Nie podłączaj więcej do prądu !!!  Wskazany serwis lub  kontakt z znajomym co się zna na elektronice celem określenia szkód i porady jak podłączyć  aby nie zepsuć ponownie.-np zakup zewnętrznego transformatora/konwertera napięcia o odpowiedniej mocy.

Edytowane przez dzeus67

Raczej nie przeżył, wzmacniacze na 100V mają bezpieczniki na 2 krotnie wyższy prad, oby przeżył transformator, a cała resztę da się naprawić

Raczej każdy kupił transformator, nie słyszałem o nikim kto by przerabiał oryginalne transformatory.

Gość

(Konto usunięte)
47 minut temu, rademenek napisał:

Dzięki, a skąd mogłem wiedzieć że kitajce mają inne napięcie u siebie, wszyscy tutaj przerabiali swoje wzmacniacze czy zakupili transformatory? 

"Kitajce" wg obiegowej nazwy to inaczej Chińczycy, nie Japończycy.

Po przeczytaniu tego Forum, a nawet jego niewielkiej części, na 100% dowiedziałbyś się, że konieczny jest transformator obniżający napięcie z 230 na 100V. Wiele razy trwała dyskusja nad wyborem jak najlepszego. Tak jak wcześniej napisał @Bumpalump, nikt tu nie przerabia Sansui (były może ze dwa wyjątki). Kupujemy zewnętrzne trafa.

Nie zastanowiło Cię, tak na logikę, dlaczego wzmacniacz z Japonii ma inną wtyczkę?😀

Gość

(Konto usunięte)
35 minut temu, Marcysko napisał:

Po przeczytaniu tego Forum, a nawet jego niewielkiej części, na 100% dowiedziałbyś się, że konieczny jest transformator obniżający napięcie z 230 na 100V. Wiele razy trwała dyskusja nad wyborem jak najlepszego.

Edytowane przez Marcysko
1 godzinę temu, misiek x napisał:

Mnie to wygląda na trollowanie. 

Też tak myślę.

Wtyczki z Japonii nie wciśnie się w gniazdko, chyba że poprzez przejściówkę. Inne wtyki to celowy zabieg japońskich producentów. 

nie rozumiem, uzyłem przejscówki, wgrac zdjecia? 

drogi kolego 300stron nie bede czytał, po prostu nie mam czasu na taka lekture, natomiast znalazłem temat "zasilanie japonskiego oryginalnego systemu na napiecie 100V", pokazac fakture zakupu? wzmacniacz kosztował na polskie ok 1300zł, razem z przesyłka wyszło ok 2400zł, czy kolega woli w jenach? cło+podatek 630zł.

22 minuty temu, rademenek napisał:

nie rozumiem, uzyłem przejscówki, wgrac zdjecia? 

Skoro zauważyłeś, że potrzebna przejściówka, to trzeba było zerknąć na tył wzmacniacza, gdzie jest wyjście kabla. Tam każdy sprzęt ma napisane jakie jest napięcie zasilania. 

Jedno pewne, że teraz z pewnością obejrzysz każdy sprzęt, nawet z wtykiem UE. 

Całkowita cena była bardzo dobra. 2400 to 1/2 tego co wołają w Polsce. Piszę była, gdyż po naprawie będzie w okolicach razy dwa. 

Edytowane przez LJ3

no niestety nie spojrzałem, podpiałem i tyle, moja gafa, czy na tym forum ludzie sie tylko wymadrzaja? nikt z was nie walnał nigdy gafy? wzmacniacz kupiłem dla siebie, nie na sprzedaż, 907 poszła na pln za ok 9tys zł, jest jeszcze w ofercie Au-a607DR za ok 1100zł na pln i AU 607 juz za ponad 3tys zł na pln.

Gość

(Konto usunięte)

@rademenekNikt się nie wymądrza. Chciałeś się uczyć na własnych błędach, zamiast wcześniej poczytać lub zapytać. Twoja sprawa. Jak widać to trochę bolesna nauczka. Zarówno dla kieszeni jak i dla ambicji. Na pocieszenie serwis/renowacja i tak by były potrzebne, choć może nie w takim zakresie jak teraz.

Z drugiej strony kupić Sansui i nic wcześniej na jego temat nie poczytać?

Godzinę temu, LJ3 napisał:

Całkowita cena była bardzo dobra. 2400 to 1/2 tego co wołają w Polsce.

2400 (chyba jeszcze plus „cło i podatek 630) to dobra cena? O ile dobrze zrozumiałem język polski redemenka. Dolicz jeszcze koszt renowacji i strojenia, koszt paliwa by zawieźć wzmacniacz do znającego się specjalisty, dobre trafo.

Edytowane przez Marcysko

Rademenek.

Jak sam juz zauważyłeś, tu nikt nie wiedział, że masz wzmacniacz z Japonii i nie wiesz nawet, jakie zasilanie mają Japończycy w swoiej sieci. Każdy normalny człowiek zerka na tabliczkę znamionową danego sprzętu by właśnie się o nim czegoś dowiedzieć. Teraz kwestja naprawy, Sansui swój sprzet budowało dość specyficznie. Widziałem już Sasui 911 , które jakiś as niemiecki naprawiał, zaiast wymienić diody zasilacza, przerabiał ten na maostek prostowniczy i pominął masę.Serwis radzę powierzyć dobremu fachowcowi, tu odezwał się Bumpalump, bardzo dobry specjalista. Możesz się do niego zwrócić. Nie wiem jak u niego z terminami, ale sorry, to już inne kalosze.

Gratuluje zakupu, bo w dobrych pieniądzach . Model też jeden z lepszych. Wygląd świetny. Po narawie zagra jeszcze i nacieszy ucho. Trafia się, że potakim pomyłkowym zasileniu , pali się tlko bezpiecznik, ale jak coś jeszcze w nim poszło to radzę Bumpalumpa prosić o naprawę. Zestroi go dobrze i wtedy będziesz zadowolony.

Trafo na 100 V można kupić. Odpowiednie mocą do tego sprzętu. W/g producenta to 250W , naley więc dokupić trafo o nie mniejszej mocy. 

Zdarzają się różne rzeczy - ja np męczyłem wzmacniacz 100 -oma voltami i nawet na myśl mi nie przyszło, że jakiś as 607MR przerobił na 220 ... - zostawił wtyczkę , zero info .... Tak czy siak szkoda wzmacniacza ... za te pieniądze to się raczej dawca trafia a nie normalny egzemplarz więc tym bardziej szkoda . Po natychmiastowym strzale korków to raczej faktycznie jest szansa że bezpiecznik padł ale raczej na tym się nie kończy - no chyba że masz szczęście. Dobra informacja jest taka, że da się go naprawić !

Cześć, 

Pozwolę sobie zgłosić moj akces do klubu (używam Sansui B2103MOS) i od razu zadać pytanie. Czy ktoś z Was może polecic na podstawie swojego doświadczenia pre do B2103MOS? Może byc lampowe lub tranzystor, idealnie gdyby to pre miało XLR-y . Budzet to około 12tys. Obecnie mam połaczonego Lumina T2 bezpośrednio  nim steruje głośnościa. 

Pozdrawiam 

Piotr 

To zależy jakie masz źródło i głośniki. Ciemno, czy jasno grające? 

B-2103MOS gra jasno. Nie spinaj z jasnym pre, gdyż będziesz miał problem z "cienkim" basem. Ta końcówka jest łatwa do złożenia systemu ale szukaj raczej pre ciemno grającego lub głośników, źródła ciemno grających. 

51 minut temu, san-sui napisał:

To zależy jakie masz źródło i głośniki. Ciemno, czy jasno grające? 

B-2103MOS gra jasno. Nie spinaj z jasnym pre, gdyż będziesz miał problem z "cienkim" basem. Ta końcówka jest łatwa do złożenia systemu ale szukaj raczej pre ciemno grającego lub głośników, źródła ciemno grających. 

Zródło to Lumin T2, nie jest moim zdaniem jasny, moze nawet troche ciepły i basu mu nie brakuje.  Kolumny to ART Laudspeaker DECO 8,  one sa raczej neutralne, łatwe do napedzenia bo to kolumny do łaczenia z lampami np 300B. Może masz jakiś typ pre lampwoego ? z nielampowych do głowy przychpdzi mi Electrocompaniet ponieważ oni obią sprzęty grające raczej ciepło i gęsto. 

Nie wiem jakie brzmienie preferujesz. Electrocompaniet bym odpuścił. 

Jeżeli szukasz dobrego pre lampowego rozejrzyj się za pre BAT ale są dość drogie. 

Jeżeli lubisz sprzęty grające raczej ciepło i gęsto to dokonałeś złego wyboru. B-2103MOS gra praktycznie z małą ilością dźwięku mosfetów i, jak pisałem, bardzo jasno. Najwięcej dźwięku jeżeli lubisz ciepło i gęsto, czyli dźwięku pochodzącego od mosfetów, z bardzo dobrym dołem i gęsto grającą średnicą pasma, ma końcówka B-2102MOS. 

3 godziny temu, san-sui napisał:

Nie wiem jakie brzmienie preferujesz. Electrocompaniet bym odpuścił. 

Jeżeli szukasz dobrego pre lampowego rozejrzyj się za pre BAT ale są dość drogie. 

Dzięki San-Sui, cóz to  wyglada mi na poza moim budżetem , nie wiem czy sa jakieś stare nieprodukowane modele  które można kupic taniej bo te  obecne są drogie. 

piko

Gratuluję wyboru. Świetny sprzęt. Właściwie nie musi mieć pre. Ma liniową i w pełnym zakresie regulację a ewentualne nierówności można eliminować poprzez przytrzymanie jednej gałki regulacji a przekręcanie drugiej. Mają takie mechaniczne sprzęgiełka. Co do brzmienia, sam się przekonasz. Końcówka bardzo dystansuje jakość kabli i to interkonektów jak i głośnikowych. Kiedyś stosowałem z pre Luxmana bodaj A 505 . Grał nieźle. Dobre było by pre Mark Levinson No.32. Może jakiś Mac, Marek B pewnie by mógł coś podpowiedzieć. Ogólnie to można jeszcze Sansui C 2301 szukać. Jednak znalezienie jasnego nie jest możliwe. Z powodu marki pasuje doskonale. Jedynie wykonany jest na tranzystorach. Zaletą świetnie brzmiące pre gramofonowe. Nie wszystko co nasz pisarz san-sui  głosi jest prawdą, więc poza nim kieruj się opiniami innych. Nie koniecznie moimi, ale jego oceny są stronnicze.

Pozdrawiam.

Jan

8 godzin temu, janvideo24 napisał:

Nie wszystko co nasz pisarz san-sui  głosi jest prawdą, więc poza nim kieruj się opiniami innych. Nie koniecznie moimi, ale jego oceny są stronnicze.

Pozdrawiam.

Jan

Dobre! zaciekawiło mnie co jest nieprawdą we wpisach @san-sui? Gdzie zatem leży prawda? 

Lj3 myślę, że gdybyś mniej mu lizał rów próbując doszukiwać się rzekomej krzywdy w zwalczaniu jego rozsiewania z dupy wziętych teorii to byś wiedział... 

Bardziej powalonych teorii o graniu B2103 kontra B2102 niż te w wydaniu przygłuchego staruszka próżno w necie szukać... Dla kolegi który tu się pojawił polecam kontakt z Maćkiem, właścicielem B2103 moś po renowacji i precyzyjnym ustawieniu - jako bezstronna osoba podzieli się z kolegą szeregiem cennych rad i niekwestionowanych zapewnień o bardzo trafnej decyzji nabycia tego sprzętu

Edytowane przez czubsi
19 godzin temu, san-sui napisał:

(…)

@piko

Szanowny Kolega @mario_64 ma ogromną wiedzę nt BAT’a.

Pozdrawiam,

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.