Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  492 członków

Sansui Klub

Rekomendowane odpowiedzi

Gość czubsi

(Konto usunięte)

johnyfazer !

Ja nic nie mówię ale czekam na Twoje wrażenia z odsłuchu alpha707DR !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! oczywiście na łamach forum ........... (ja wiem jak gra ale wiara tylko się domyśla oszukując , że to żadne halo ...) Ja wiem, że 707DR kupiona za 3500 to szalona okazja nie dziwi zatem ocena, że 707XR za 5500 jest strzałem we właściwym kierunku ! Mimo, że lubię DR (bardziej oczywiście 907 bo to świetnie wyważony wzmacniacz z brakiem podkolorowań , efektów specjalnych itp. a przede wszystkim szalenie uniwersalny dla każdego !!!!) to XR stanowi mocny krok do przodu ! ... Dla tych co wiedzą jak bardzo różni się np. AU-X901 od alphy 707DR polecam skonfrontować się z jakąś 907 :-) zakładam kolejny szok :-) No a gdy już to ogarniecie to wyobraxcie sobie zmodowaną 907 na poziom grubo przekraczający AU-07 - to właśnie codziennie włączam po pracy ...

p.s.

Przepraszam - zabrzmiało to strasznie narcystycznie ale nie potrafię oddać skali różnic w inny sposób za pomocą słów ...

Edytowane przez czubsi

Witam.Dwa dni temu ugościł mnie kolega Achim z T.Gór .Bardzo sympatyczny człowiek , bardzo dziękuję za gościnę i jeszcze raz dziękuję Pawłowi za ten kontakt. Wreszcie pierwszy raz w życiu posłuchałem "alphy" w tym wypadku 707DR z podpiętymi Acoustic Energy Radiance 3 .Chciałem wiedzieć i być pewny że ubytek sporej kasy z kieszeni którą trzeba wysupłać na alphę 907 zrekompensuje mi w pełni różnicą w odsłuchu .Punktem odniesienia był posiadany przezemnie modowany AU-G99x. Generalnie oczekiwałem "przepaści" bo różnica w kasie pomiędzy oboma wzmakami to "przepaść" .Pomysłałem że jak 707 mnie zadziwi to z 907 może być już tylko jeszcze lepiej. Zabrałem ze sobą mojego wzmaka dla porównań. Zaczeliśmy od "alphy" i po minucie czy dwóch .....heh, no cóż spojrzałem wstydliwie na swojego wzmaka i po prostu odpuściłem . Tu nie ma co porównywać, nie było sensu nawet męczyć się z przepinaniem kabli itd. Przepaść jaka dzieli oba wzmaki jest tak wyraźna jak porównanie dnia z nocą. To nie są różnice których się szuka tylko praktycznie w każdym aspekcie są nader widoczne.To już jest inna klasa reprodukcji dźwięku, rzekłbym bezkompromisowa. Myślałem że poprawiony u mnie bas jest na prawdę dobry ale alfa robiła z basem co chciała ,uderzenia w punkt ,momentalne wygaśnięcia i jego potęga od najniższych głośności to sprawia ogromne wrażenie. Góra ... zadziwiła mnie znakomita szczegółowość i seperatywność dźwięków , odsłuch perkusji słychać idealnie jak dla mnie ,każde nawet najlżejsze muśnięcie pałeczką po talerzach .... , w aug 99x to nie osiągalne, wokal też miód. Całość daje bardzo dynamiczne granie ....Nie mieliśmy dużo czasu wpadłem tylko na kilkadziesiąt minut ,troszkę jazzu,japońskiego "plumkania" i inne klimaty ale to wystarczy abym nabrał pełnego przekonania że mam na prawdę dobrego wzmaka ale....... niestety koło alphy bym go postawił w znacznej odległości ,to jest zupełnie inny wymiar.Mam pełną odpowiedź na podstawowe dla mnie pytanie : czy warto dokładać tak dużo kasy aby posiadać alphę ?- odpowiedź jest prosta i nie mam żadnych wątpliwości. Jedyne co pozostało bez odpowiedzi, to jak w takim razie gra 907 i jak brzmią inne modele ? Na forum móżna poczytać o różnicach ale nie ma to jak osobiście posłuchać :) .Poczekam cierpliwie ,może wreszczie doczekam się swojej szansy i stanie u mnie jeden z tych znakomitych wzmacniaczy .Pozdrawiam wszystkich

Edytowane przez johnyfazer
Gość czubsi

(Konto usunięte)

Dzięki johnyfazer !

Korzystając z chwili przedstawię Wam temat który spędza sen z oczu wielu użytkowników Sansui i nie tylko ... mianowicie budowę przełącznika selektora (!)

Szukając na necie znajdziecie jedynie male miniaturki a to nikogo nie przekona do operacji oczyszczenia tego ustrojstwa ! Jeśli ktoś nie jest cierpliwy, precyzyjny i bardzo delikatny w działaniu to niech tego nie rusza !!!!! Błąd skończy się nieodwracalnym uszkodzeniem a tego nigdzie niestety nie dostaniecie .....

post-15679-0-44789900-1386504470_thumb.jpg

post-15679-0-45728900-1386504483_thumb.jpg

post-15679-0-99541500-1386504494_thumb.jpg

post-15679-0-09045200-1386504503_thumb.jpg

Dziękujemy za recenzję.

Byłem kilka razy u Czubsiego i to co potrafią zrobić z dźwiękiem 907-ki jest nie do opisania.

To trochę tak jakby chcieć porównać auto z silnikiem 1.6L, 4 cylindry z drugim w którym siedzi cudo 5,6L V8.

Ci co jechali/słyszeli wiedzą w czym rzecz.

Taki wzmacniacz/samochód ma zawsze "z górki" nigdy się nie męczy i nie straszne mu są żadne "obciążenia".

Podpinasz kolumny pierwsze z brzegu i po paru sekundach już wiesz co to za sprzęt.

Różnica między słabymi kolumnami a dobrymi na tych wzmacniaczach jest wielka jak kanion w Kolorado.

To doskonała konstrukcja do testowania przed zakupem, wzmacniacz - baza, "na całe życie".

Usłyszysz i już się zakochałeś od pierwszego usłyszenia.

Już nie mogę się doczekać na następny odsłuch dopieszczonej 907ki w którą Paweł włożył grubo ponad 1500zł w postaci kilkudziesięciu Rikenów.

Dzięki johnyfazer !

Korzystając z chwili przedstawię Wam temat który spędza sen z oczu wielu użytkowników Sansui i nie tylko ... mianowicie budowę przełącznika selektora (!)

Szukając na necie znajdziecie jedynie male miniaturki a to nikogo nie przekona do operacji oczyszczenia tego ustrojstwa ! Jeśli ktoś nie jest cierpliwy, precyzyjny i bardzo delikatny w działaniu to niech tego nie rusza !!!!! Błąd skończy się nieodwracalnym uszkodzeniem a tego nigdzie niestety nie dostaniecie .....

takie "cuda" to nie tylko w sansui... :)

?

Witam kolegów miłośników dobrego brzmienia i myśli technologicznej Sansui"a.

Długo szukałem,i myślę że przez dłuższy czas od tego odpocznę na rzecz delektowania się muzyką.O tuż na mojej półce zagościła Alpha 707L Extra . Zdaję sobie sprawę że nie jest to flagowy model ale ja póki co czuję się spełniony.Wreszcie muzyka rozlała się po moim pokoju-testuję już prawie miesiąc a mimo to,przy każdym starcie jestem oczarowany pięknem,wielobarwnością,delikatnością i niesamowitą głębią brzmienia.Ciągle zaskakują mnie nowe ,,smaczki " i szczegóły pojawiające się nagle na dobrze już osłuchanych płytach...obiema rękoma wpisuję się do klubu.

Adolfino dzięki za zaszczepionego bakcyla, Czubsi za korespondencje i naświetlenie pewnych tematów.

Dla zainteresowanych parę fotek.

post-43118-0-16553400-1386536622_thumb.jpgpost-43118-0-20145500-1386536660_thumb.jpgpost-43118-0-30856100-1386536754_thumb.jpgpost-43118-0-36459400-1386536772_thumb.jpg

Witam,

Dawno nie było o głośnikach Sansui ;)

Zapytam więc: czy ktokolwiek ma doświadczenia, obcował z serią SP-L. Takimi konstrukcjami jak z obrazka poniżej. Widać wpływy współpracy z JBL, czy są warte zainteresowania?

stereo%20026.jpg

Pozdrawiam, Andrzej

Edytowane przez A_ndy

SANSUI AU-alpha 707DR | SANSUI SP-L550 | SANSUI TU-X711 | JBL L-110 | OPPO BDP-95 | DENON DP-37F + DL110 | FADEL/SEVENRODS/SONUS OLIVA

Witam,

Dawno nie było o głośnikach Sansui ;)

Zapytam więc: czy ktokolwiek ma doświadczenia, obcował z serią SP-L. Takimi konstrukcjami jak z obrazka poniżej. Widać wpływy współpracy z JBL, czy są warte zainteresowania?

stereo%20026.jpg

Pozdrawiam, Andrzej

Jeśli są na przetwornikach od JBL, to można brać w ciemno.

Te ze zdjęcia są bardzo podobne do SANSUI SP-G200.

Edytowane przez Pygar

SP-L i SP-G to chyba tylko wypusty na różne kontynenty bo wyglądają tak samo?

Głośniki robili sami ale z tego co widać wzorowali się aż miło ;))

db59977b7c96ca70ccad743351e82e3f.png

13b8788ce4bdfacaffafaf72e898a90f.png

Mi to przypomina horny z JBL i alnico :)

Pozdrawiam, Andrzej

SANSUI AU-alpha 707DR | SANSUI SP-L550 | SANSUI TU-X711 | JBL L-110 | OPPO BDP-95 | DENON DP-37F + DL110 | FADEL/SEVENRODS/SONUS OLIVA

• 2 tygodnie później...

Witajcie

Poszukuję instrukcji obsługi do Sansui RZ100, dziekuję za pomoc.

Jestem świeżym posiadaczem tego amplitunera, jak na mój gust to naprawdę nieźle gra.

Pozdrawiam

Paweł

Witam,

slawoy - gratulacje z zakupu AU- Alpha707L Extra to pięknie wykonany wzmacniacz (co od razu rzuca się w oczy) o niesamowitym i wybitnym a zarazem neutralnym brzmieniu. Chyba te pierwsze modele to aż głaskali przy produkcji.

walkipaw - chyba chodziło Tobie o amplituner RZ-1000 a to jest model niższy od RZ-2500/ RZ-3500 II, ale praktycznie pod względem funkcji taki sam. Ogólnie bardzo przyjemny amplituner o dość ciepłym i przyjaznym brzmieniu, więc nie dziwę się, że pozytywnie Ciebie zaskoczył, ale uważaj czym wyżej tym lepiej... a choroba Sansui- omania zaczyna się właśnie od takich niby niepozornych modeli. Jak nie masz instrukcji do RZ-2500 pisz na prywata - podeślę.

Pozdrawiam- niro1

Witam wszystkich

Mam pytanie dosc nietypowe ale zwiazane z Sansui, stad tutaj zakladam watek.

Jeden z moich wzmacniaczy Sansui , ten uzywany w salonie to Au517.

Sluzy do sluchania muzyki z CD, vinylu, tunera a takze chcialbym podlaczyc go rowniez do dekodera Nki.

No i mam klopot - nie mam juz jak podlaczyc kolejnego zrodla.

AU517 ma tylko wejscia 2xPHONO + AUX + TUNER.

Wymyslilem sobie rozwiazanie ze uzyje takich odwrotnych rozgaleznikow cinch (link ponizej) i podlacze pod wejscie AUX jednoczesnie CD oraz dekoder (oczywiscie plan jest sluchac ich pojedynczo).

http://www.amazon.de/SunshineTronic-HighEnd-Cinch-Adapter-1xCinch-Steck-2xCinch-Kupplung/dp/B001QJO3ES/ref=cm_cr_pr_product_top

No i tu mam pytanie czy takie rozwiazanie zadzialai co sie moze potencjalnie wydarzyc przy uruchomionym jednoczesnie CD i dekoderze Nki? Wytrzyma to wzmacniacz czy uszkodze go?

Jak inaczej podlaczyc dodatkowe zrodlo?

Chcialbym aby oba zrodla CD i dekoder byly podlaczone na stale.

Pozd i dzieki z gory za sugestie

Jasiek

Hej

No niby tak, ale INPUT Selector ma tylko 4 opcje: AUX, TUNER, PHONO1, PHONO2

Jak wiec wlaczyc/uzyc tape?

Jasiek

Witam

Masz przecież jeszcze dwa wejścia Tape, tam Sobie podłącz dekoder lub inne urządzenie.

pzdr.

Input Selector nie ma znaczenia w jakiej jest pozycji, podłącz do jednego z wejść Tape i masz 3 przyciski, wciskaj a na pewno w którymś położeniu zacznie grać ..:) np wciśnij source i tape 1

dzieki za rade - sprobuje, jakos mi umknely te TAPE :-)

Input Selector nie ma znaczenia w jakiej jest pozycji, podłącz do jednego z wejść Tape i masz 3 przyciski, wciskaj a na pewno w którymś położeniu zacznie grać ..:) np wciśnij source i tape 1

Witam nawiązując do poruszonego tematu kolumn wie ktoś cokolwiek na temat kolumn podłogowych sansui model SPX5U z info znalezionych w sieci to model 3 drożny wyprodukowany w USA w latach 1989-90.

Będe wdzićeczny za wszelkie info.

Pozdro.

Witam. Przepaliła mi się żarówka w Decku d-95m do podświetlania skali.

Poratujecie i podpowiecie co to za żaróweczka?

fa05767e8c9a8a65d868392d9a9463ed154f6cb2ccf07bc2b61b942a39f3d0ac.jpg?psid=1

Czy to nie przypadkiem taka?

http://allegro.pl/zarowka-6-3v-80ma-0-08a-0-5w-sr-4mm-przewody-28cm-i3867907173.html

Witam. Przepaliła mi się żarówka w Decku d-95m do podświetlania skali.

Poratujecie i podpowiecie co to za żaróweczka?

fa05767e8c9a8a65d868392d9a9463ed154f6cb2ccf07bc2b61b942a39f3d0ac.jpg?psid=1

Nikt nie odpowiedział więc podpowiem - żaróweczka to 6.3v i wymieniłem ją na diode LED z rezystorem 220 OHm

Czesc

Wpadly mi w oko na niemieckim ebayu kolumny Sansui SP-7500x.

Zastanawiam sie czy warte sa one uwagi?

Znacie ten model?

Najbardziej zaintrygowaly mnie ich duze membrany basow+przelacznik zmiany brzmienia.

Docelowo mialy by grac z:

Au517 lub au-x911dg plus vinyl radio i cd.

Ile maksymalnie warto by za nie zaplacic?

Pozd

Jasiek

Edytowane przez jaroslawkonopka

Czesc

Wpadly mi w oko na niemieckim ebayu kolumny Sansui SP-7500x.

Zastanawiam sie czy warte sa one uwagi?

Znacie ten model?

Najbardziej zaintrygowaly mnie ich duze membrany basow+przelacznik zmiany brzmienia.

Docelowo mialy by grac z:

Au517 lub au-x911dg plus vinyl radio i cd.

Ile maksymalnie warto by za nie zaplacic?

Pozd

Jasiek

Na 100 % zagrają Ci lepiej niz wszystko inne, wiem bo gram na SP-Z99 podłaczonych aktualnie do AU-alpha707NRA, wcześnie były podpięte min do AU-717. Miód na uszy... Wczesnie grałem na róznych modelach: pioneerach, kefach, jamo czy JMLabCobalt, i daleko im do Sansui. A co do ceny to nie pytaj, bo to już tylko zalezy od szczodrości twego portwela i determinacji w poznawaniu nowego. Pozdrr

A jak myslicie jak wypadna w porownaniu z KEFa IQ90 takowe na ten moment posiadam w salonie.

Drugi zestaw gra na jakis starociach i stad szukam czegos ciekawego i chetnie by sprobowal wlasnie Sansui.

Kefy sa troche powiedzmy za cienkie :-)

Lubie srednicy miec duzo i troche basu ale najlepiej rozlanego, takiego aksamitnego - napewno nie krotkiego i szybkiego.

Pozd

Jasiek

Na 100 % zagrają Ci lepiej niz wszystko inne, wiem bo gram na SP-Z99 podłaczonych aktualnie do AU-alpha707NRA, wcześnie były podpięte min do AU-717. Miód na uszy... Wczesnie grałem na róznych modelach: pioneerach, kefach, jamo czy JMLabCobalt, i daleko im do Sansui. A co do ceny to nie pytaj, bo to już tylko zalezy od szczodrości twego portwela i determinacji w poznawaniu nowego. Pozdrr

A jak myslicie jak wypadna w porownaniu z KEFa IQ90 takowe na ten moment posiadam w salonie.

Drugi zestaw gra na jakis starociach i stad szukam czegos ciekawego i chetnie by sprobowal wlasnie Sansui.

Lubie srednicy miec duzo i troche basu ale najlepiej rozlanego, takiego aksamitnego - napewno nie krotkiego i szybkiego.

Pozd

Nie ma co powównywać. BędziePanZadowolony, ale najlepiej jakbyś miał możliwość odsłuchu...

Jasiek

sorry cos nie się źle wkleiło :-)

Pozd

Jasiek

W tym wypadku Sansui będzie idealne, bo duża membrana basu ma mały skok i nie "skacze" w obudowie tak jak to ma miejsce w nowoczesnych konstrukcjach na małych przetwornikach.

Będziesz miał na nich wrażenie dużego i wszech ogarniającego dźwięku z wybitną średnicą + ładne wysokie z horna oraz dopełniający bass.

W tej cenie co podałeś - linka, to są śmiesznie tanie.

Pozdrawiam

Pygar

Na ten moment kosztuje 84e ale do konca aukcj jeszcze 2 dni

Szacuje ze do 200e-250e moze dojsc cena plus 30e wysylka czyli razem 280e,

hm... nie za duze za takie staruszki.

1200zl prawie

stad pytalem ile warto by zanie maksymalnie dac

pozd

jasiek

W tym wypadku Sansui będzie idealne, bo duża membrana basu ma mały skok i nie "skacze" w obudowie tak jak to ma miejsce w nowoczesnych konstrukcjach na małych przetwornikach.

Będziesz miał na nich wrażenie dużego i wszech ogarniającego dźwięku z wybitną średnicą + ładne wysokie z horna oraz dopełniający bass.

W tej cenie co podałeś - linka, to są śmiesznie tanie.

Pozdrawiam

Pygar

Na ten moment kosztuje 84e ale do konca aukcj jeszcze 2 dni

Szacuje ze do 200e-250e moze dojsc cena plus 30e wysylka czyli razem 280e,

hm... nie za duze za takie staruszki.

1200zl prawie

stad pytalem ile warto by zanie maksymalnie dac

pozd

jasiek

W audio dobry dźwięk nie ma ceny.

Witam posiadam zestaw SANSUI

B-3000

SE-2000

C-1000

T-1000L

D-3000WR

CD-V1000

P-2000

Orginalna szafa made in Holand

Potrzebuje sprzedać taki sprzęt w całości ile mógłbym zażądać pieniędzy za coś takiego, wszystko dziala w 100% w tamtym roku w końcówce mocy byly wymieniane kondensatory.

post-48273-0-02794700-1390060896_thumb.jpg

Około 2 miesiące temu na allegro wystawiłem komplet B1000,C1000,CD V1000 i T1000L .Kupiłem to od handlarza niemieckim towarem z "wystawek na giełdzie elektronicznej za śmieszną kwotę i jest to w dobrym stanie. Aukcję wystawiłem od 300 zł i po 4 dniach zdjąłem bo nikt nie licytował a mnie zaczęło podobać się granie CD V1000 więc wstrzymałem się ze sprzedażą. Największa realna oferta kupna poza aukcją była 500 zł z przesyłką na terenie Polski otrzymana od Ukraińca. U Ciebie trochę mocniejsza końcówka mocy ,gramofon cienkawy szału nie ma ,magnetofon sprzedawany "solo" w/g mnie miałby zerowe zainteresowanie chyba że za przysłowiowe "grosze" .Nie sugeruj się kwotami z "allegro" bo są po prostu żenujące /ostatnio za sam tuner T1000 ktoś krzyczał 500 zł i może sobie to w tej cenie sprzedawać do śmierci a potem zabrać do trumny/ Generalnie cały ten komplet nie ma nic wspólnego audiofilskim odsłuchem "sansuj" wyższej półki . Mający o tym pojęcie nie kupi tego a już na pewno nie zapłaci dużo. Nikt ci tego dokładnie nie oszacuje.Wystaw aukcję z ceną minimalną zakrytą i czekaj na propozycje na maila zawsze jakieś są. Taki zestaw najlepiej rynek weryfikuje ,decyzję sam sobie potem podejmiesz.

Sorki Panowie, miało być bez linków ale śmiech to zdrowie a okazyjnego zakupu to tym raczej nikomu nie popsuję :) Też się pośmiejcie bo to prawdziwa okazja :)

http://tablica.pl/oferta/wzmacniacz-sansui-au-d907-zasilacz-na-110v-w-komplecie-CID99-ID4EXaP.html#bfe158cbcc

A tam, czepiasz sie :) Zapewne podciagna D907 do 907DR. W sumie tylko jednej literki brakuje wiec czemu nie? :)

Widze tez ze kolega z wieza tez doszedl do wniosku ze jest posiadaczem HI END'u. Co widac na jego aukcji. Coz, zyjemy w wolnym kraju....

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.