Skocz do zawartości
IGNORED

Kable sieciowe - warto czy nie!!!

maszmol

Rekomendowane odpowiedzi

Ponownie zerknąłem na testy kabli sieciowych z Hi-fi i muzyka i tak ogólnie to standardem jest zastosowanie przekroju żył około 5mm przy audiofilskich kablach zasilających co przy 0,75mm tych za 5 zł robi sporą różnicę.

dzeus67

>> Ponownie zerknąłem na testy kabli sieciowych z Hi-fi i muzyka i tak ogólnie to standardem jest zastosowanie przekroju żył około 5mm <<<

Tylko po jakiego grzyba zwiększać przekrój, przy normalnej ekploatacji 2,5mm to jest zapas,że ho ho - w ścianie nie masz większego przekroju, a często, zwłaszcza w starych instalacjach jest mniej i do tego alu .

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

dzeus67

>> Ponownie zerknąłem na testy kabli sieciowych z Hi-fi i muzyka i tak ogólnie to standardem jest zastosowanie przekroju żył około 5mm <<<

Tylko po jakiego grzyba zwiększać przekrój, przy normalnej ekploatacji 2,5mm to jest zapas,że ho ho - w ścianie nie masz większego przekroju, a często, zwłaszcza w starych instalacjach jest mniej i do tego alu .

Czyli co producenci nabijają nas w butelkę stosując coraz większe przekroje czy jednak ma to jakieś uzasadnienie. W ścianie mam piękną miedź 2,5mm. Sam się zastanawiam i jak zrobię drugą sieciówkę na większym przekroju to napiszę czy słychać inaczej w stosunku do tej 3mm.

Ogrodowe - to te ze zdjęcia w gumowej obudowie.Może na przedłużacz do wiertarki czy czegoś takiego się nada.

747.. A Ty slepy chyba nie jestes, jaka obudowa gumowa, kawalek koszulki termokurczliwej a Ty tu wyjezdzasz z obudowa.....??

Nie tylko plustek żle sądzi, ale i cnz14 również.

Kabel jest miejscem chwilowego zmagazynowania energii - dlatego bez względu na instalację i tak zawsze będzie miał znaczenie.

Ja wcale nie uwazam ze sieciowka nie ma znaczenia,wrecz przeciwnie,tylko jednak zawsze wydawalo mi sie ze jakosc pradu przed sieciowka nie tylko ma znaczenie ,ale moze jest i wazniejsza.Skoro sie jednak myle,to badz tak mily i wyjasnij mi to nieco blizej i przystepniej - zwlaszcza ze masz podobno w tej dziedzinie duze doswiadczenie - prosba szczera i powazna,nie zaden atak bynajmniej.

Prąd elektryczny to podstawa fundament. Ja mam pytanie czy Helion 1750XP warto czy nie?? To za 1300 zł plus sieciówki za kilka stówek,to jest kwota którą wielu znas może poświecić. Cały nasz system opiera sie właśnie na tym jednym gniazdku. Wcześniiej tego nie sprawdzałem i nie wiedziałem że są tak tanie kondycjonery dostepne.

O kondycjonerach się nie wypowiadam, nie chcę nikogo urazić.Dobre druty, rdzenie i materiały, które znajdują się w okolicach "wszelkich kondycjonerów" są niestety bardzo drogie.Dlatego jeżeli jest ograniczony budżet polecam proste purystyczne rozwiązania - czyli mniej materiału - ale przy utrzymaniu wysokiej jakości - to zawsze podkreślam zawsze daje lepszy efekt niż niby solidne konkretne czy grube okablowanie sieciowe za to z niższej półki.

To samo dotyczy energetycznej linii zasilającej - są przewody, których charakterystyka powoduje przydatność do tej roli - potrzebne jest pełne równowagi spectrum harmonicznych. Każde gospodarstwo domowe w imię własnego dobrze pojętego interesu powinno dysponować oddzielnym, specjalnym zasilaniem od głównych bezpieczników do salonu czy pomieszczenia, gdzie zainstalowany jest system audio - video.Każdy prawdziwy mężczyzna pod okiem fachowca elektryka z odp.uprawnieniami jest w stanie taką instalację położyć.Powinna być napowietrzna - ok.15 cm od ściany, ale w innym wypadku również spełni swoją rolę tylko w mniej satysfakcjonujący sposób.

Prąd elektryczny to podstawa fundament. Ja mam pytanie czy Helion 1750XP warto czy nie?? To za 1300 zł plus sieciówki za kilka stówek,to jest kwota którą wielu znas może poświecić. Cały nasz system opiera sie właśnie na tym jednym gniazdku. Wcześniiej tego nie sprawdzałem i nie wiedziałem że są tak tanie kondycjonery dostepne.

Kup nową listwę Sonusoliva z filtrem Schaffnera za 600 zł. Objeżdża "audiofilskie" wynalazki w o w o wiele wyższej cenie.....

Dzieki za naprowadzenie zyzio, kiedyś o mało co juz nie kupowałem jakiegoś Audioquesta za 400 zł. Jak zaczynać z sieciówkami to od razu możliwie najlepiej zajme sie tym doprowadzeniem prądu jak tylko sie da za niewielkie pieniądze.

Przez weekend wykonałem kilka kabli zasilających do wzmacniacza z kabli jakie akurat miałem pod ręką np drut z instalacji ściennej, linka miedziana od zasilania starego czujnika ,kabel głośnikowy Qed Qudos i wniosek jeden.Każdy z tych kabli zasilających miał wpływ na brzmienie .Jak i dlaczego te 2 metry miedzi ma wpływ na brzmienie nie mam pojęcia ale jest on bez wątpienia w moim podkreślam w moim systemie bardzo słyszalny.

Dzisiaj przesłuchałem sieciówkę GigaWatt LC-1 i do mojego systemu się nie nadała .Na każdej z płyt które zapuściłem był w miarę poprawny dźwięk ale bez odpowiedniego ducha i otwarcia się dźwięku z wycofanymi wysokimi.Muzyka tkwiła miedzy kolumnami i nie chciała ani na centymetr wyskoczyć poza nie.Zawiedziony udałem się oddać ją do sklepu gdzie trafiłem akurat na szefa salonu Hi-end Corner i porozmawiałem o tym jak odebrałem dźwięk sieciówki Gigawatta.Cierpliwie mnie wysłuchał a potem położył przede mną sieciówkę Enerr blue .I miał rację.Mój system zaprezentował fajny otwarty energetyczny dźwięk. Soprany czyste i wyraźne ,świetne czytelne wokale i bardzo dobry bas.Bardzo zauważalna poprawa brzmienia moje systemu.

Dbasz o faze? Jak kupowalem wzmaka poprzedni własciciel powiedzial ze jest bardzo czuły na kable i jak sie odwróci wtyczke zasilania czyli plus z minusem zamieni to sie lekko zmienia charakter dzwieku. Słyszałem różnice faktycznie. Na jednym ustawieniu tak jakby cieplej i coś z basem też.

Dzisiaj przesłuchałem sieciówkę GigaWatt LC-1 i do mojego systemu się nie nadała .Na każdej z płyt które zapuściłem był w miarę poprawny dźwięk ale bez odpowiedniego ducha i otwarcia się dźwięku z wycofanymi wysokimi.Muzyka tkwiła miedzy kolumnami i nie chciała ani na centymetr wyskoczyć poza nie.

To właśnie typowy Gigawatt, ale niektórym się podoba....

Dbasz o faze? Jak kupowalem wzmaka poprzedni własciciel powiedzial ze jest bardzo czuły na kable i jak sie odwróci wtyczke zasilania czyli plus z minusem zamieni to sie lekko zmienia charakter dzwieku. Słyszałem różnice faktycznie. Na jednym ustawieniu tak jakby cieplej i coś z basem też.

Perspektywa przetestowania takich uznanych firm nie pozwoliła mi nawet pomyśleć że coś możę być nie tak z fazami na kablach a tu niespodzianka . Na wtykach przecież jest opisane gdzie ma być L-faza a gdzie N- zero i w gnieździe wzmacniacza i psx-r mam jeden styk opisany jako N co pokrywa się z opisem wtyczki IEC.Rano sprawdziłem Enerra i jest odwrotnie.Po południu sprawdzę gigawatta czy był podłączony prawidłowo.Mam możliwość wpięcia Enerra pod inne gniazdko gdzie mam odwróconą fazę to napiszę co się zmieniło.To nauczka aby nie wierzyć tylko samemu sprawdzać.

Szybka korekcja podłączenia te same płyty co wczoraj i... dźwięk ma wszystkie cechy które podobały mi się w wczorajszym odsłuchu.Soprany czyste i wyraźne,świetne czytelne wokale i bardzo dobry nie dudniący bas.Tak samo szeroka, przestrzenna scena.Jedyna różnica jaką być może wyczułem to, że wczoraj dźwięk miał jakby trochę więcej ciepełka w sobie .No ale dzisiaj od rana pokój był wychłodzony bo nocka była zimna brrr. W każdym razie mimo zamiany fazy nie wystąpiły zmiany które by degradowały dźwięk.

Prąd do wzmacniacza podciągnąłem osobno z gniazdka bylejakim ale bardzo grubym kablem GŁOŚNIKOWYM. I jest różnica (albo już mam z deklem) bo przedłużke miałem z cienkim kabelkiem a od przedłużki do wzmaka miałem Lappa,postanowiłem gruby przekrój na próbe dać tymbardziej ze wzmacniacz ma mocny transformator. Mam wrażenie że wysokich tonów przybyło,słucham dalej zobacze co czas pokaże,mam nadzieje że izolacja kabla głośnikowego nie jest bylejaka.

Aktualnie w ramach eksperymentu mam sieciówkę gdzie żyły są z połączonych razem Qed Qudos głośnikowego 2,5 mm i kabla do zasilania falowników 1,5 mm. Sam głośnikowy użyty jako sieciowy powodował trochę zbyt wolny i mało przestrzenny dźwięk.Ponieważ izolacja głośnikowego kabla nie jest raczej na 220V to zaizolowałem koszulką termokurczliwą.Zastanawiam się czy ktoś robił próby z sieciówką wykonaną z kabla głośnikowego . Wykonałem kilka sieciówek z różnych tanich kabli miedzianych i każda z nich wpięta do wzmacniacz powodowała że dźwięk się zmieniał w mniejszym lub większym stopniu. Najgorzej zabrzmiało kiedy sieciówkę zrobiłem z drutu 2,5mm taki jaki mamy w ścianach naszych domów.

Ahahah:) ale za to działąją:) Głośnikowiec gra gładko,u mnie nie zauważyłem utraty walorów przestrzennych.

Zwykła sieciówka gra bardziej ostro. Cciałbym już mieć jakiś grosz na kondycjoner i dobrą sieciówke.

• 2 miesiące później...

Właśnie podłączyłem do wzmacniacza nowy zakup czyli kabel sieciowy furutech fp-314.Pierwsze moje wrażenia to więcej muzyki z lepiej akcentowaną podstawą basową , bardziej perlistymi sopranami i wyraźniejsze wokale .Nawet żona która przyszła zobaczyć co znów tam kupiłem po wysłuchaniu szanty na standardowym kabelku i po przełączeniu na furutecha zwróciła uwagę że teraz gra wyraźniej i głośniej, a przecież poziom wzmocnienia był na wzmacniaczu taki sam. Ja tylko zmieniłem kabel zasilający wzmacniacz i nic więcej.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.