Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  258 członków

Technics Klub
IGNORED

Klub Miłośników Technics 1210 i jego odpowiedników (Reloop,Audio-Technica)

Rekomendowane odpowiedzi

gelar

Ja dokonałem tego zakupu trochę w ciemno. Czytając nasze forumowe tematy, uzupełniłem swoją wiedzę o pewne szczegóły a to że ramię posiada takie same regulacje,taki sam wysięg,taki sam silnik,taką samą regulację obrotów itd. itp. Więc wniosek nasuwa się sam. Podejrzewam że brzmienie jest równie podobne a wygląd nie miał dla mnie żadnego znaczenia.

Mariusz.

• 1 miesiąc później...

WOY, 24 Cze 2010, 22:17

>gelar

>Ja dokonałem tego zakupu trochę w ciemno. Czytając nasze forumowe tematy, uzupełniłem swoją wiedzę o

>pewne szczegóły a to że ramię posiada takie same regulacje,taki sam wysięg,taki sam silnik,taką samą

>regulację obrotów itd. itp. Więc wniosek nasuwa się sam. Podejrzewam że brzmienie jest równie

>podobne a wygląd nie miał dla mnie żadnego znaczenia.

>Mariusz.

Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem wypowiedź? Gramofony SL-1200/1210 MK2 i RP-6000 mają kilka identycznych podzespołów?

No cóż, obydwa gramofony są mocno różne z pewnością nie posiadają tych samych części i podzespołów. Mój post dotyczył regulacji ramienia, silnika(że jest 12 polowy)oraz regulacji obrotów.

Mariusz.

• 3 tygodnie później...

Który wybrać oto jest pytanie........... Ja po analizie możliwości ustawień ramienia oraz wkładki a także budowy i konstrukcji silnika wybrałem Reloopa 6000 mk6 i to co mi zostało zainwestowałem we wkładkę AT440ML i jestem bardzo zadowolony - myślę że w tym gramofonie można z powodzeniem montować dwukrotnie droższe wkładki niż on sam. Przy wykorzystaniu szablonu z RCM dokonałem precyzyjnego ustawienia wkładki (kąty w poziomie i pionie) oraz nacisku i............... rewelacja. W życiu Vinyl tak nie grał w moim domu. Szok w sensie pozytywnym. Jedyną wadą oszczędniejszego rozwiązania (dla mnie) jest brak dedykowanej pokrywy dla Reloopa, która by chroniła przed moją córeczką dostepu. Po za tym wydaje mi sie, ze bardziej za dźwiek odpowiada wkładka z igłą i jej precyzyjne ustawienie a także preamp gramofonowy - w chwili obecnej CS Blue II u mnie. Obecnie rozpocząłem testowanie różnych mat oraz docisku płyt. Pozdrawiam bardzo zadowolony posiadacz Reloopa 6000 mk6.

Po

>za tym wydaje mi sie, ze bardziej za dźwiek odpowiada wkładka z igłą i jej precyzyjne ustawienie a

>także preamp gramofonowy - w chwili obecnej CS Blue II u mnie.

nie jest tak do końca

przecież jeśli na marnym ramieniu zawiesisz solidna wkładkę to nie usłyszysz jej (wkładki) możliwości , bo najzwyczajniej ramię będzie ją ograniczało

audiokarma.org

• 2 tygodnie później...

to zależy od jakości ramienia

np. możesz nie słyszeć wybrzmień instrumentów

może być brak precyzji

różnie to się może objawiać, nie można tego uogólniać

audiokarma.org

witam klubowiczów,

Własnie zakupiłem używanego 1210mk2 z matą w kiepskim stanie. Strasznie się z niej kurzy i włoski wychodzą... Muszę ją koniecznie zmienić, a podobno ze wzglęgu na wystający rant talerza w naszych technicsach nie wszystkie maty pasują...- większość jest za duża.

Czy ktoś może testował/ kupował matę do tego gramiaka? Może eksperymentował z różnymi materiałami i poleca coś konkretnego?

Z góry dzięki za rady.

Pozdrawiam

witam klubowiczów,

Własnie zakupiłem używanego 1210mk2 z matą w kiepskim stanie. Strasznie się z niej kurzy i włoski wychodzą... Muszę ją koniecznie zmienić, a podobno ze wzglęgu na wystający rant talerza w naszych technicsach nie wszystkie maty pasują...- większość jest za duża.

Czy ktoś może testował/ kupował matę do tego gramiaka? Może eksperymentował z różnymi materiałami i poleca coś konkretnego?

Z góry dzięki za rady.

Pozdrawiam

Można trafić na gumową matę o wymiarach 28,5cm

będzie pasować do 1210

poprawa w stosunku do filcowej będzie słyszalna na basie ( bardziej punktowy i precyzyjny)

audiokarma.org

witam,

Gdzie to znaleźć? Nie widzę...

Myślałeś o nowych czy używkach?

Znalazłem tylko takie filcowe 28cm..:

http://www.sklep.rms...-srednicy-28-cm

Tylko Marcinie koniecznie kup różowe by pasowało do forum :) 

witam,

Gdzie to znaleźć? Nie widzę...

Myślałeś o nowych czy używkach?

Znalazłem tylko takie filcowe 28cm..:

http://www.sklep.rms.pl/index.php?p4851,mata-filcowa-pro-ject-feld-mat-o-srednicy-28-cm

Myślałem u używkach, śledź allegro

jak chcesz nowe to ebay

audiokarma.org

Mam zamontowaną w swoim Reloop-ie wkładkę Shure Whitelabel. Zastanawiam się od jakiegoś czasu, po co producent umożliwił tak dużą regulację przesięgu. Jest to rząd 5mm. Może mi ktoś to wytłumaczyć. Rozumiem że to obrzydliwa DJ wkładka, ale może jednak???

Pozdrawiam Mariusz.

Mam zamontowaną w swoim Reloop-ie wkładkę Shure Whitelabel. Zastanawiam się od jakiegoś czasu, po co producent umożliwił tak dużą regulację przesięgu. Jest to rząd 5mm. Może mi ktoś to wytłumaczyć. Rozumiem że to obrzydliwa DJ wkładka, ale może jednak???

Pozdrawiam Mariusz.

Producent po to umożliwił regulację, aby prawidłowo ustawić przysięg wkładki w różnych ramionach

to, że wkładka jest typowo dj-ska nie znaczy ,że nie musi być poprawnie ustawiona

pozdr

Michał

audiokarma.org

Waluch sprawdziłem możliwości tej regulacji, wynosi od 11mm do 16mm przyznam że wizualnie wyglądało to na wiele więcej.

Mariusz.

• 2 tygodnie później...

Posiadam podarowany przez brata gramofon Gemini PDT-6000. O ile się orientuję to też klon Technicsa 1200.

Gra on z Pre Arcam 9c.

Wkładka to zdaje się Ortofon Concorde.

W analogu zbieram dopiero pierwsze doświadczenia i nie wiem, czy to dobre połączenie wkładki i gramiaka. Co w ogóle sądzicie o tym typowo djskim sprzęcie? Czy nadaje się do normalnego słuchania?

post-14054-033527200 1285593809_thumb.jpg

Powrót po dłuższej przerwie...

Jesli tylko ta wkladka nie dziala na max. nacisku, widzialem juz takie, chyba jakis Stanton

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Jeśli działa na max nacisku, należałoby ją zmienić na inną, jak rozumiem?

A jak sprawdzić z jakim naciskiem działa - waga jubilerska?

Zasada jest taka że musisz wiedzieć dokładnie jaka to wkładka, inaczej klops czy zonk jak kto lubi. Każdej wkładce gramofonowej dedykowany jest zakres nacisku na płytę od-do np: od 1,5g. do 3g. Ortofon Concorde jest kilka rodzajów np: Arkiv,Digitrack,Nightclub,Qbert itd...

Zasada jest taka że musisz wiedzieć dokładnie jaka to wkładka, inaczej klops czy zonk jak kto lubi. Każdej wkładce gramofonowej dedykowany jest zakres nacisku na płytę od-do np: od 1,5g. do 3g. Ortofon Concorde jest kilka rodzajów np: Arkiv,Digitrack,Nightclub,Qbert itd...

WOY, pomagasz, informujesz... ale nie ułatwiasz ;-)

Cholera, musze sprawdzić dokładnie co to za wkładka, ale problem w tym, że sprzęt stoi obecnie zapakowany, więc trochę czasu upłynie, zanim mi sie to uda.

Zadziwiasz mnie, czyli co mam do Ciebie przyjechać i zajrzeć do tego pudła, rozszyfrować wkładkę ustawić ją i na próbę ofiarować kilka płyt czy będą grały???

Zadajesz pytania i uzyskujesz na nie odpowiedzi.;)))

Zadziwiasz mnie, czyli co mam do Ciebie przyjechać i zajrzeć do tego pudła, rozszyfrować wkładkę ustawić ją i na próbę ofiarować kilka płyt czy będą grały???

Zadajesz pytania i uzyskujesz na nie odpowiedzi.;)))

WOY, nie zrozumiałeś mnie - tzn. pewnie ja się niedokładnie wyraziłem.

Absolutnie nie chcę, byś przyjeżdżał i ustawiał gramiaka za mnie - to przyjemność, nauka, etc. a a je nie z tych, co chcą tylko usiaść i miec podane wszystko na tacy.

Pisząc, że nie ułatwiasz miałem na myśli, że podajesz cenne informacje, które pokazują jak to wszystko jest w gruncie rzeczy skomplikowane i jakiej wymaga wiedzy. A więc jeszcze raz: było to bardzo pomocne, ale pokazało tylko jak wiele jeszcze nie wiem.

Co do ofiarowania płyt natomiast, to bardzo chętnie - zawsze i każdą ilość ;-) W zamian też miałbym się może czym podzielić ;-)

I jakbyś był kiedyś w okolicach Brukseli, to zapraszam - jak bardzo będziesz chciał, to już dam Ci ustawić tą wkładkę ;-)

pozdro

Ok. nie przyjadę i wszystko będziesz musiał zrobić sam ;)

Ustawiać wkładki nie znoszę! Wzrok słaby a ręce przestają się trząść dopiero po szklaneczce Danielsa ;))

Pozdrawiam Mariusz.

Ok. nie przyjadę i wszystko będziesz musiał zrobić sam ;)

Ustawiać wkładki nie znoszę! Wzrok słaby a ręce przestają się trząść dopiero po szklaneczce Danielsa ;))

Pozdrawiam Mariusz.

To bede w takim razie Danielsa, albo innego Glennfidicha trzymac za winylami na 'czarna godzine' jakbys sie jednak kiedys zdecydowal ;-)

Pozdrawiam rowniez,

Romek

• 2 tygodnie później...

Szanowni koledzy!

Ponieważ w najbliższym czasie planuje zakup nowego Technicsa 1210, mam pytanie o Wasze doświadczenia z zakupem i wysyłka kurierską. Krótko mówiąc - czy w przypadku oryginalnie zapakowanego fabrycznie Technicsa mogę bez obaw kupić go wysyłkowo ? Niestety w moim mieście(Białystok)nie znalazłem sklepu gdzie mógłbym kupic na miejscu.

Czy może ktoś wie, gdzie w Warszawie można nabyć ten gramofon w dobrej cenie?

Z góry dziękuję za informacje,

pozdrawiam

Szanowni koledzy!

Ponieważ w najbliższym czasie planuje zakup nowego Technicsa 1210, mam pytanie o Wasze doświadczenia z zakupem i wysyłka kurierską. Krótko mówiąc - czy w przypadku oryginalnie zapakowanego fabrycznie Technicsa mogę bez obaw kupić go wysyłkowo ? Niestety w moim mieście(Białystok)nie znalazłem sklepu gdzie mógłbym kupic na miejscu.

pozdrawiam

Witam kolegę z Białegostoku :)

no niestety u nas w mieście trudno jest z dostępnością 1210, w typowo djskich sklepach nie mają

ale możesz śmiało zamawiać kurierem z opcją 'ostrożnie szkło'

Fabryczne opakowanie Technicsa jest solidne, więc nic nie powinno mu się stać

Talerz jest oddzielnie, ramię zablokowane, pokrywa takze zabezpieczona

Wszystko jest w styropianach, więc nie ma problemu z wysyłką

audiokarma.org

Szanowni koledzy!

pozdrawiam

Gramofon kupiłem z sklepie http://www.studiopro.pl/producent/technics Nie miałem zastrzeżeń co do przesyłki i sposobu zabezpieczenia gramofonu przed uszkodzeniem w czasie transportu. SL-12xx MK2 można również kupić w sklepach http://www.djshop.pl/k1,gramofony/i1261,technics,technics-sl-1210-mk2-.html oraz http://www.panasonic.totu.pl/prodinfo.php?item_id=1797 Nie kupowałem jeszcze w Djshopie oraz Panasonicu, więc opinii o zakupach w tych sklepach oraz o przesyłce nich nie mogę przedstawić.

Edytowane przez fontanero
  • 4 tygodnie później...

Witam Kolegów Klubowiczów

Jako , że mój Reloop'ek to tylko wersja podstawowa ,RP 1000 MK 3, to z pewną taka nieśmiałością zaglądam....

Ale do rzeczy.

Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć jak dziecku co to jest ten " przesięg ramienia" i " overhang ramienia" oczywiście w odniesieniu do ramienia Reloopa.

Mam wrażenie , że poustawiałem wkładkę dobrze według szablonu RCM, w obydwu punktach wydaje sie , że linie równoległe są równoległe :). Natomiast naczytałem sie trochę watków z forum o róznych punktach stycznych , które de facto sa prawidłowe dla róznych własnie " przesięgu " i wielkości " overhang'u " Prosze o wyrozumiałośc jak coś naknociłem w pojeciach.

robiz

robiz

Widzę że jesteś taki trochę leniuszek. A korzystając z wyszukiwarki posiądziesz tutaj mnóstwo wiedzy. W zakładce analog opisano chyba wszystko co jest związane z gramofonem i jego regulacjami. Zatem do boju wyszukiwarko.

Woy, z tym leniuszkiem to chyba nie do końca, bo przeczytałem masę wypowiedzi forumowiczów, ale niestety w jednym z watków była mała różnica zdań w tych tematatach. I jak ktoś zaczyna opowiadać , że może być duzo idealnch punktów ustawienia wkładki w zalezności od overhang'u no to mi rece opadają i sie poddaje ....

Znaczy , że może byc wiele mozliwych " dobrych " ustawień wkładki ?

robiz

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.