Skocz do zawartości
IGNORED

Monitor studyjny kontra zwykle glosniki

anxion

Rekomendowane odpowiedzi

Przyjrzyj się ACOUSTIC ENERGY AE22 Active - mają obudowę zamkniętą. Nie zejdą nisko, ale dzięki zamkniętej obudowie powinny być mało problematyczne w kwestii basu w trudnym pomieszczeniu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ps. nasze polskie APS IO nie mają podbitego basu (z tego co u siebie słyszałem ;) ), ale to już bassreflex

Ukryta Zawartość

Przyjrzyj się ACOUSTIC ENERGY AE22 Active - mają obudowę zamkniętą. Nie zejdą nisko, ale dzięki zamkniętej obudowie powinny być mało problematyczne w kwestii basu w trudnym pomieszczeniu.

Ukryta Zawartość

ps. nasze polskie APS IO nie mają podbitego basu (z tego co u siebie słyszałem ;) ), ale to już bassreflex

Kyle a Ty posiadasz APS IO? Nie demonizował bym aż tak tego bassreflexu. Po prostu moje doświadczenia z bassreflexem były dość nieciekawe ale to też wina monitorów jakich słuchałem (budżetówka w pełnej krasie)

Mam lekki kryzys muszę przyznać i zdaję sobie sprawę ,że to wina w bardzo dużym stopniu pomieszczenia. Ale muszę coś do słuchania kupić bo już mi głowa od słuchawek spuchła.

Słyszałem głośniki ATC i mnie ujęły ale są za drogie i dochodzi kwestia doboru wzmacniacza a wiem ,że są wybredne.

Może coś tańszego z KRK albo Mackie...znajomy ma Alesisy Mk2 ale są przebasowione bez odpowiedniej kontroli. Co tu dużo mówić:

dd175bb8bde6199cb6ec3d5b3457ccdb.gif?1315081132

Ukryta Zawartość

APS IO miałem tylko wypożyczone - mogę je polecić. KRK ROKIT6 natomiast miałem chwilę i mnie rozczarowały, więc odradzam. KRK VXT6 ? - nie słuchałem, ale pewniejszym wyborem jest APS IO. Ogólnie ja kupuję modele z bassreflex, ale z przednim.

Mackie HR6 nie słuchałem ... one mają membranę bierną - ciekawe, ale z zasłyszanych opinii nieco ryzykowny zakup.

ps. odnośnie Alesis MK2 - gdzieniegdzie można faktycznie zasłyszeć opinie że muły z nich

APS IO miałem tylko wypożyczone - mogę je polecić. KRK ROKIT6 natomiast miałem chwilę i mnie rozczarowały, więc odradzam. KRK VXT6 ? - nie słuchałem, ale pewniejszym wyborem jest APS IO. Ogólnie ja kupuję modele z bassreflex, ale z przednim.

Mackie HR6 nie słuchałem ... one mają membranę bierną - ciekawe, ale z zasłyszanych opinii nieco ryzykowny zakup.

ps. odnośnie Alesis MK2 - gdzieniegdzie można faktycznie zasłyszeć opinie że muły z nich

Wkrótce się wybiorę do jakiegoś sklepu muzycznego w Poznaniu, może uda mi się coś wypożyczyć.

Kyle z monitorów jakie słyszałeś, które podeszły Tobie najbardziej jako monitory tylko do odsłuchu (mix mnie nie interesuje)

Moje typy z z różnych kategorii cenowych:

Yamaha HS50 , MSP5

Elac AM 150

Nubert Nupro A20

Dynaudio MC 15

Adam Artist A5, A7X,

Mackie HR 824

Dynaudio Focus 110A

Event Opal

• 4 tygodnie później...

Konio,

Przesłuchaj APS IO. Wypożyczysz je bez problemu na 2...4 tygodnie (również wysyłkowo), kontaktując się z APS lub dystrybutorami. To nic nie kosztuje (chyba, że wysyłka), a frajdy jest dużo.

Testowałem je w jednym pokoju o powierzchni 9...10m2 - po wielu próbach udało się go odpowiednio nagłośnić dopiero tymi IOsami.

W szczególności o bas bym się nie obawiał, bo masz tam regulacje - albo krótki i zwarty albo rozciągasz sobie charakterystykę w dół koszem pewnego spowolnienia (ale nawet wtedy jest on szybki w porównaniu do średniej prezentowanej przez kolumny w tym zakresie cenowym). W dodatku możesz sobie to korygować w dowolnym momencie (np. stosować inne ustawienie przy cichych, nocnych odsłuchach), choć doświadczenie pokazuje, że raz dobrze ustawione sprawdzą się z każdym materiałem muzycznym i przy różnych głośnościach.

Bas z IO nie ma nic wspólnego ze stereotypowym "dudniącym BR".

W dodatku grają wyjątkowo dobrze zarówno cicho jak i głośno (ta dynamika bardzo mi się spodobała).

Dla mnie jednak główny atut to czysta i pozbawiona podbarwień średnica, bez żadnego wycofania, czy wybijania na pierwszy plan - jedna para (na szmacianych kopułkach) już na stałe w tym pokoju zostanie, do zwykłych odsłuchów, nie do żadnego PRO.

Odpowiadając na Twoje pytanie: "Proszę też o doradzenie czy monitor aktywny bliskiego pola (o nie większym niż 6,5 cala głośniku niskośredniotonowym) może rozwiązać/zmniejszyć problem zapanowania nad dźwiękiem w małym pomieszczeniu." ZDECYDOWANIE TAK! Następnym razem gdy będę miał do czynienia z takim pomieszczeniem w pierwszej kolejności będę celował właśnie w dokładnie takie monitory.

Jeśli już mowa o APS, to z kolei AEONy się zupełnie nie sprawdziły w tak małym pomieszczeniu (w tym konkretnym przypadku).

Gdy uda Ci się coś dobrać do Twojego pomieszczenia to daj koniecznie znać co wybrałeś.

Moje typy z z różnych kategorii cenowych:

Nubert Nupro A20

Bardzo prosze, napisz cos wiecej o tych monitorach. W jakich warunkach ich sluchales, z jakim zrodlem i ogolnie jakim brzmieniem sie charakteryzuja? Jakie pozytywne wrazenia?

• 2 lata później...

Co wybrać do sluchania muzyki i filmów - zywkle glosniki czy monitory?

Szukam dobrych głośników w cenie 350-400zł.

Glosniki tylko na biurko. Raczej do cichego sluchania muzyki i ogladania filmów (tylko do tego potrzebny mi bass:).

Zalezy mi na jakości. Zaznaczam, że w muzyce raczej nie lubię głośnych basów (i nie chcę dręczyć Sąsiadów).

Chcę coś do sluchania w miarę z bliska i do postawienia na biurko.

Rozwazam microlab fc330, EDIFIER R1600T III lub monitory: Kurzweil KS 40 A.

Dotychczas głośniki jakie mi polecano to były w większości min 60W a nie potrzebuję takiej mocy.

Podobaly mi się modecom mhf60u, ale coś w nich buczalo gdy bass byl ustawiony na min. Genius 2.0 SP-HF1800A - zupełnie nie podobal mi się dźwięk.

Ostatecznie po poszukiwaniach trafiłem na realtywnie tanie monitory studyjne:Kurzweil KS 40 A.

Co do wrażeń odnośnie w.w. monitorów Kurzweila: słuchając muzyki instrumentalnej czy elektronicznej - słychać każdy dźwięk, każdą nutę.

Dźwięk mi się podoba,chociaż czuć, że jest inny niż z głośników multimedialnych. Czasem, jakby wokal był słabszy od reszrty dźwięków poza tym, kwestia barwy.

1. Dźwięk Kurzweil KS 40 A jest, jak mi mówiono o monitorach, pozbawiony barwy.

Pytanie czy jesli bede sluchal muzy np pod winampem i zarzucę mu opcję pop lub rock, lub coś innego to nabierze barwy, będzie przyjemniejszy dla ucha?

2. jesli dla mnie bass byl zbyt wyczuwalny nawet przy min ustawieniach pokrętła bassu - to czy jest możliwość aby zmniejszyć go programowo pod windowsem?

Pozdrawiam i proszę o radę bo już siły nie mam do tego a potrzebuję głośników :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.