Skocz do zawartości
IGNORED

Krell KAV-400xi, Krell S-300i

stanleypl

Rekomendowane odpowiedzi

Elberoth

sprawozdanie z mojego odłuchu masz w "opiniach" z przed prawie dwóch lat.Mysle ze wszystko jasno tam opisałem.

400xi kupiłem akurat w tym czasie kiedy dolar był po około 2 zł.Wtedy u nas mozna było za około 4 kzł ustrzelic Krella zreszta wtedy wielu handlarzy przywoziło z USA ten model by zarobić.Ja kupiłem okazyjnie w Niemczech od pierwszego właściciela.Z ciekawości rozkrecilem go by zobaczyć czy nie był przerabiany domowym sposobem ,okazało sie ze nie był.Elementy w środku wzmaka to żadna rewelacja -ot zwykła budżetówka powszechnie stosowana.

Uwazam ze za cene około 4 tys to max. co wart ten wzmacniacz w obecnym czasie.

U nas ma miano świętej krowy i jak ktoś go skrytykuje to juz od razu jest wyzywany od głuchych itd.

Ja wyraziłem dawno swoje zdanie dla mnie to kiepski wzmacniacz i nie wart pieniedzy które teraz rządaja za niego na rynku wtórnym.

Napalonym po recenzjach w gazetkach (których wiekszość jest i tak sponsorowana przez reklamodawców) radze żeby wypozyczyli lub wzięli na dłuzej wzmacniacz do odsłuchu ,bo potem mogą byc bardzo rozczarowani.

Dowiedziałem się, że nowy Krell s300i ma z tyłu przełącznik (It has a selection to make it 110v or 220v). Czy ktoś może potwierdzić?

PS. pamiętam, ze kiedyś uzywałem cec-a 3300, który tak miał

"Autor: tranzystorek

Data dodania: 31 Lip 2008

(...)

Jakosc wykonania tego wzmaka może słuzyc do nauki zawodu,wszystko dopiete na ostatni guzik wykonczone i zrobione z najlepszych elementów.

(...)

Sprzedałem go po niecałym miesiącu z wielka radościa

(...)

testowany zestaw: różne kolumny ,Thiel,B&W,Sonus Faber Electa amator,Proac Responce"

Tranzystorek - to jak to wreszcie jest z tymi elementami w 400xi? :-)

Sprzedałeś go po miesiącu testując z: "różne kolumny ,Thiel,B&W,Sonus Faber Electa amator,Proac Responce" - zazdroszczę posiadania takiej ilości znakomitych kolumn i możliwości przetestowania tych wszystkich połączeń w zaledwie miesiąc, zapewne we własnym pomieszczeniu odsłuchowym i tak szybkiego wyciągnięcia dogłębnych wniosków.

A ja głupi przez około 2 miesiące nie mogłem się zdecydować pomiędzy trzema zaledwie odtwarzaczami, które zresztą miałem podpięte równocześnie:-)

Naim: transport cd -> DC1 -> NDAC/TP XPS -> Hi-Line -> NAC 282/TP DTCap/NAP 250-2 -> NAC A5 -> Lipinski L-707/Target Audio MR70B

no widzisz blady

thiele zagrały z tych wszystkich najlepiej w moim owczesnym małym pomieszczeniu ,sonusy zbyt ciemne ,choc srednica biły wszystkie,proac za duze do mojego pomieszczenia B&W porazka,Thiele były najlepsze do ustawienia i miały super przestrzen i stereofonie,fakt mało basu ,ale w małym pomieszczeniu było w sam raz .Niestety juz ich dawno nie mam ,zapomnialem o aktualizacji "o mnie" tak szybko wszystko się zmienia.Aktualnie gram na Harbethach 7es2 za skuteczną namową forumowego kolegi.

Asmon

wtedy myślałem ze to najlepsze elementy,ale jak potem takie same zobaczyłem w integrze za sklepową cene 2 kzł ,wiec zroumiałem ze to tylko budzetowka.

Jak widac krell sie nie wysila w swoich "budżetowkach".

Fakt faktem że jakość wykonania 400xi jest wysoka ,tzn jesli chodzi o starannosc montazu.

Ciekawe jak z jakościa tych wyrobów z Chin np.s300i?

Widac i krell puścił z tonu...

Tranzystorek - "thiele zagrały z tych wszystkich najlepiej w moim owczesnym małym pomieszczeniu ,sonusy zbyt ciemne ,choc srednica biły wszystkie,proac za duze do mojego pomieszczenia B&W porazka,Thiele były najlepsze do ustawienia i miały super przestrzen i stereofonie,fakt mało basu ,ale w małym pomieszczeniu było w sam raz"

- ówczesne pomieszczenie miałeś małe, ale tyle głośników się tam zmieściło...?

No chyba, że część trzymałeś w innym, większym pomieszczeniu:-)

I jeśli mógłbyś napisz proszę, które to konkretnie elementy tego Krella i w jakiej integrze "za sklepową cenę 2 kzł" widziałeś - chętnie bym ją sobie kupił np. z drugiej, albo trzeciej ręki za np. 500zł.

Naim: transport cd -> DC1 -> NDAC/TP XPS -> Hi-Line -> NAC 282/TP DTCap/NAP 250-2 -> NAC A5 -> Lipinski L-707/Target Audio MR70B

Dzięki tranzystorkowi udało mi się uniknąć porażki o nazwie Krell 400xi. Dzięki jego negatywnej opinii porównałem bezpośrednio 400xi, Nada M3 i CA 840e/w. Krell był tu ewidentnie najgorszy we wszystkich aspektach.

Tej opinii nie należy jednak uogólniać na inne modele, bo one się wszystkie między sobą znacznie różnią. 300iL jest podobno zbliżony do 400xi. 300i słuchałem później w innym zestawie i tam mi się bardzo podobał. S-300i ma już podobno w ogóle całkiem innych chrakter.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

dd6

Porownywales te trzy wzmacniacze leb w leb? W tym samym pomieszczeniu z tymi samymi kolumnami? Jesli tak to jaka masz opinie o NAD M3 na tle tych wzmacniaczy?

asmon

tania elna, tani rubycon itd,jeśli znasz sie cokolwiek na elektronice to wiesz o co chodzi...

wzmacniacz w którym widzialem podobne na bodajze nad325 albo 326.Zreszta w starej kav 300i było tak samo.

a co do kolejnej porazki krella czytaj wyzej.

jesli tobie odpowiada to ok,przeciez Twoja kasa Twoj system ,a innym pozwól wyrazic opinie w końcu to nie święta krowa .

A co do kolumn mam zaprzyjaznionego własciciela komisu ze sprzetem i jak miał coś fajnego na składzie albo u któregoś ze znajomych to pozyczał mi sprzet do osłuchu za przyslowiowe piwko.Inaczej nie byłoby mnie stac na tyle kolumn naraz i to tak zacnych.

andrzej paszkowski, 24 Lut 2010, 13:47

>dd6

>

>Porownywales te trzy wzmacniacze leb w leb? W tym samym pomieszczeniu z tymi samymi kolumnami? Jesli

>tak to jaka masz opinie o NAD M3 na tle tych wzmacniaczy?

Tak porównywałem je leb w leb, na 1027be oraz kef 203/2 z odtwarzaczem CA 840C.

Wnioski były następujące: 400xi odpadł ze względu na bezbarwność przekazu. Niektórzy twierdzą, że to jest neutralność, ale nawet gdyby tak było, to muzyki słucha się dla przyjemności. Ponadto ani nie był bardziej szczegółowy, ani nie miał lepszej sceny od dwóch pozostałych. Wypadł więc kiepsko.

M3 nie wykazywał żadnych ewidentnych wad w porównaniu do pozostałych. To moim zdaniem bardzo dobry wzmacniacz i mógłbym go spokojnie posiadać. Ma bardzo dobry bas, najbardziej wciągający dźwięk, ciepły, ale ma trochę mniej detali niż CA 840e/w.

CA 840e/w był lekko chłodniejszy w barwie niż M3, ale miał nieco więcej przestrzeni i szczegółów. Był to jednak zestaw prosto wyjęty z pudełka, więc biorąc to pod uwagę wypadł na prawdę dobrze.

Podsumowując 400xi odstaje od reszty. M3 i 840e/w to troszke inny charakter, ale ten sam poziom. Ja bym wskazał na 840e/w, ale to już tylko takie moje odczucie.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

trzymałeś 400xi kilka godzin pod prądem? ona powinna być non stop na grzaniu ;)

odtwarzacz też nie był najwyższych lotów a krell (o czym już było wielokrotnie pisane) tylko wzmacnia...co dostał to pokazał dalej niemniej jednak gratuluje wyboru.

umieć zestawić tor to też sztuka.

Panowie, nie rozumiem. Czy tak trudno się pogodzić z faktem, że niektórym (dd6, tranzystorek) granie Krella poprostu nie odpowiada. Na siłę próbujecie im narzucić Wasze zdanie. Kupiliście ten wzmacniacz dla siebie czy dla tego, żeby inni zachwalali Wasz system. Mój sprzęt pewnie wielu osobom też by się nie spodobał, ale szczerze mówiąc mam to gdzieś, bo to ja mam być zadowolony. Więc jeśli komuś nie odpowiada Krell to należy się z tym pogodzić a nie spinać na siłę. Nie ma klocków idealnych.

Fakt ze Krell 400 nie zgral sie z Electra 1027 (nihil novi) czy z KEF 203/2 (nie dziwota) nie znaczy ze nie nadaje sie do innych konfiguracji. Z calym szacunkiem, oprocz tych dwoch par glosnikow sa na rynku setki innych.

Do Krella najczesciej polecane sa kolumny DYnaudio, SOnus, Vienna a nawet Spendor i Harbeth.

>stanleypl

Jeśli pozwolisz to i ja wtrącę swoje 3gr. Na Twoim miejscu najpierw zmieniłbym kolumny niż wzmacniacz. Moim zdaniem żaden Krell, który wymieniłeś w temacie nie odda Ci tego czego oczekujesz w odsłuchu. Po prostu Twoje dynaudio adudience52 nie oddadzą tego co potrafi każdy z tych wzmaków i to niezależnie czy jest wyprodukowany w USA czy w ChRLD. Poza tym uważam że w/w wzmaki są godne polecenia i nie pojmuję nagonki niektórych na Krella. Może potrzebny jest niektórym laryngolog lub żle dobrał poszczególne elementy, a może pomieszczenie ma do kitu.

dagi, 24 Lut 2010, 10:44

>Dowiedziałem się, że nowy Krell s300i ma z tyłu przełącznik (It has a selection to make it 110v or

>220v). Czy ktoś może potwierdzić?

>PS. pamiętam, ze kiedyś uzywałem cec-a 3300, który tak miał

Nie, nie ma.

Tranzystorek - z jakim cd robiłeś swoje odsłuchy ? Z Thetą Miles ?

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Tranzystorek -

"tania elna, tani rubycon itd,jeśli znasz sie cokolwiek na elektronice to wiesz o co chodzi...

wzmacniacz w którym widzialem podobne na bodajze nad325 albo 326.Zreszta w starej kav 300i było tak samo."

Cha, cha... tutaj w zasadzie kończę dyskusję na temat analogii w budowie wzmacniaczy...

Brzmienie Krelli nie każdemu oczywiście musi przypadać do gustu - kwestia indywidualna, ale nieudolne próby udowadniania, że w zasadzie nie mają one prawa grać dobrze są daleko bardziej niedorzeczne.

Hmmm, Harbeth to zamulacze? W imię ojca.... :-D

Jeśli ktoś zechce trochę 'zniwelować' suchą i chudą średnicę Krella 400 to rzeczywiście może sobie podłączyć wymienione wyżej przykładowe kolumny, ale to działanie na krótką metę. Nie tędy droga, marnowanie potencjału dobrych głośników i mezalians charakterologiczny. Chyba, że ktoś tak lubi.

minidsp SHD Studio; Nordost Thor; DAC Musetec MH-DA005; Octave V80; Dynaudio C1; 2xREL.

Wydaje mi się, że dalsze przekomarzanie się nie ma sensu.

Jedni go lubią inni nie.. Co to zmienia. Autorowi wątku tylko namieszaliśmy w głowie i do żadnych wniosków pewnie nie doszedł.. Nie przekona się dopóki nie spróbuje. nie musi być to krell. Może np. Kustagon, którego polecam!

Pozdrawiam

elvis

>Sucha średnica Krella 400? W imię matki... ;)

Tzn. przejrzysta, ale skostniała i schowana. Krell 400 najlepiej sobie radzi w skrajach pasma. To nie jest wzmacniacz dla lubiących posłuchać muzyki - tam gdzie najwięcej się dzieje tzn. w środku pasma. Są lepsze konstrukcje.

minidsp SHD Studio; Nordost Thor; DAC Musetec MH-DA005; Octave V80; Dynaudio C1; 2xREL.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.