Skocz do zawartości
IGNORED

Krell KAV-400xi, Krell S-300i

stanleypl

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem jak s300i, ale 400xi sam z siebie nie podkreśla sybilantow. Ale tez trzeba pamiętać ze sybilanty to złożona sprawa, tu może być udział i CDP, i kolumn i głupich kabli. A nawet pomieszczenia. O jakości nagrań nie wspominając.

burza, 22 Mar 2010, 19:31

>Jest to jednak niewygrzany wzmacniacz. Ciekawe jak zagra za miesiąc. Pytanie do znawców Krella: czy

>trzymać go non-stop pod prądem? Czy wyłączenie całkowite z sieci nie będzie degradowało dźwieku?

Będzie. Trzymać tylko pod prądem.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

• 8 miesięcy później...

Przeczytałem całą dyskusję dotycząca Krella w tym wątku. Zaciekawiło mnie to bowiem sam niedawno kupiłem 400xi. Nie będę zabierał głosu na temat jak gra to urządzenie ale warto wyciągnąc pewne obiektywne wnioski:

- Obecnie 27.11.2010 godz. 01:00 na ebay.com i Audiogonie nie ma ani jednego dostepnego 400xi do kupna. Były dwa na Audiogonie i oba się sprzedały. Jeśli to kiepski wzmak to dlaczego go nie ma na rynku wtórnym, a jak jest to szybko się sprzedaje? Rynek w USA to najbardziej wymagający rynek s/h na świecie, cena z niego jest faktyczną wykładnią wartości urządzenia. Ze wzgledu na ilość towarów i liczbę potencjalnych kupców oraz ich mozliwości finansowe.

- Cena używanego 400xi nadal utrzymuje się w rejonie 1500 US$, całkiem sporo jak na s/h w USA, cena sklepowa 2500US$. Więc to chyba nie niska cena decyduje o szybkim kupnie 400xi.

- Firma Krell nie zbankrutowała jak masa innych firm audio w ciągu ostatnich 20 lat, przetrwała także najgorszy kryzys 2008 roku i wypuszcza nowe produkty...

A dla zastanowienia nad potencjałem klientów w POlsce i USA warto podać info że w piątek 26.11 Amerykanie wydali ok. 42 miliardy US$ na zakupy! Czyli około 120 miliardów PLN. Oszczędności POlaków w bankach to w sumie około 370 mld PLN. Czyli po prostu tyle ile Amerykanie by wydali w trzy dni super wyprzedaży.

Jeżeli nie chcesz walczyć z wiatrakami to poczytaj lepiej zachodnie fora. Tam ludzie mają (statystycznie) znacznie lepsze systemy, nie postrzegają Krella jak u nas systemem zero jedynkowym (wyznacznik prestiżu lub chłopiec do bicia) i tam 400xi ma naprawdę dobrą opinie. Tak jak zauważyłeś, gdyby to był zły wzmacniacz, resale value to nie było by $1500 (z $2500) ale $750. I nikt by tego nie kupował.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Jeżeli nie chcesz walczyć z wiatrakami to poczytaj lepiej zachodnie fora. Tam ludzie mają (statystycznie) znacznie lepsze systemy, nie postrzegają Krella jak u nas systemem zero jedynkowym (wyznacznik prestiżu lub chłopiec do bicia) i tam 400xi ma naprawdę dobrą opinie. Tak jak zauważyłeś, gdyby to był zły wzmacniacz, resale value to nie było by $1500 (z $2500) ale $750. I nikt by tego nie kupował.

Trafna uwaga. Sytuacja Krella w POlsce przypomina mi trochę sytuację Volkswagena na wtórnym rynku samochodowym. A konkretniej VW Golfa. Jest masa lokalnych krytyków VW, nazywających go wieśniackim wozem, itd... Natomiast pomino wygórowanej ceny używki to okazuje się, że to najchętniej kupowany samochód na rynku wtórnym Europy Zachodniej (w swojej klasie) i w Polsce również. Dlaczego? Może dlatego, że oferuje niezły komfort i przyzwoitą niezawodność...trochę jak Krell, który umozliwia wysterowanie wielu głosników i komfortowe słuchanie róznych rodzajów muzyki. Poznałem człowieka, maniaka DIY, który posiadał 400xi jako optymalne urządzenie (w tej kategorii cenowej) do testowania nowo opracowanych urządzeń DIY i dokonanych przeróbek. Twierdził, iż tylko ten wzmacniacz i pewien model firmy Metaxas były ws tanie równie dokładnie ukazać różnice w brzmieniu...

mikel, 20 Lut 2010, 20:13

>Przepraszam że się "wetnę" ale dodam swoje pytanie. Jak z wydajnością prądową Krella s-300i? Silny

>- niesilny? Słabszy czy silniejszy od NAD'a M3?

Ktoś ostatnio na forum robił porównania (brzmieniowe) M3 i S300i ... sprawdź w wyszukiwarce. W ostatnim HiFi Critic są pomiary S300i i zmierzyli 190W / 4Ohm i 320W / 4 Ohm mocy ciągłej, i odpowiednio 230W i 430W dynamicznej, więc chyba nie jest tak źle ;-)

No, to jak to jest z ta moca Krella S300i? Bo u nasz w "Audio" w tescie R. Labanowskiego wyszko, ze ten S300i ma odpowiednio 167 i 283W na dwa kanaly. Wiec kto sie myli a kto mowi prawde? Jak to jest w stosunku do 400xi - slychac, ze mocniejszy czy, ze slabszy?

Możliwe że napięcie w sieci podczas pomiaru było niższe - to tam gdzie Radek mierzy, niestety często się zdarza :-)

Ja różnicy w mocy większej nie odczuwam, poza tym że same wzmacniacze (300iL, 400xi vs S300i) brzmią dość różnie.

Raczej każdy gra inaczej i ze źle dobraną resztą skazuje właściciela na porażkę i zgryzotę.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Raczej każdy gra inaczej i ze źle dobraną resztą skazuje właściciela na porażkę i zgryzotę.

Czyli jak każdy inny klocek. Przez nieodpowiednie zestawienie elementów, możesz zabić każdy system, niezależnie czy budujesz go na Krellu, Avantgarde, Audio Note czy Naimie.

Zgadza się ;) dlatego też nie dziwią mnie opinie, ze coś jest do bani nie mówiąc przy tym nic o całej reszcie.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

No, to jak to jest z ta moca Krella S300i? Bo u nasz w "Audio" w tescie R. Labanowskiego wyszko, ze ten S300i ma odpowiednio 167 i 283W na dwa kanaly. Wiec kto sie myli a kto mowi prawde? Jak to jest w stosunku do 400xi - slychac, ze mocniejszy czy, ze slabszy?

A to zależy, jak kto moc mierzy! Tak naprawdę to powinno się mierzyć przy wysterowaniu sygnałem sinusoidalnym, czyli tzw. moc ciągłą. Ponadto należałoby pomierzyć przy 4[omach], oraz też spróbować przy 2[omach]. Daje to pełniejszy obraz wzmacniacza, w tym wypadku czy zasilacz jest dość wydajny. Bo np. jeden wzmacniacz może dawać przy 4[omach] dajmy na to 200[W], a przy 2[omach] już tylko 280[W]. Podczas gdy inny przy 4[omach] 180[W] a przy 2[omach] np. 350[W]. Przy drogich wzmacniaczach ma to swoje uzasadnienie (przynajmniej ceny).

Miał ktoś może możliwość bezpośredniego porównania creek`a destiny i krell`a s300i??

Albo chociaż słuchał ich w jednym systemie.

Mam creek`a i bardzo podoba mi się ten styl gry, ale niestety czuć, że brakuje mu trochę mocy.

A wydaje mi się że krell może zabrzmieć podobnie, a nawet lepiej, wpompowując przy tym prawie dwukrotnie więcej mocy.

Byłbym wdzięczny za opinie.

Witam wszystkich i mam pytanie: czy ktoś z szanownych forumowiczów mieszka w Poznaniu lub niedalekich okolicach i ma na stanie krella kav-400xi ??? Tyle można tutaj wyczytać ciekawych i nieciekawych rzeczy na temat tego wzmaka,że zaczyna mnie to intrygować-bo ceny z s.h. są nawet do przyjęcia.Jeżeli dałoby się go posłuchać to będzie super.Z góry dziekuje za info:)Pozdrawiam wszystkich:)))

JACK-90

Skoro podoba Ci się tak bardzo styl grania Destiny to zainteresuj się końcówką Destiny Power. Identyczna jak Integra. Odsłuchaj Krell-a, a następnie Destiny Interga + Końcówka i porównaj co lepsze :)

pzdr.

"Lampa nie umiera nigdy"

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.