Skocz do zawartości
IGNORED

Test przetwornika USB DAC Wavelength Brick

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy
Ukryte

Powietrze? Bez przesady, zasilacz jest zewnętrzny, a i obudowa wcale nie jest pusta. W końcu to DAC, to co ma tam być jeszcze? Drogi, fakt, ale widywałem dużo, dużo droższe.

Ukryte

Nie wiem co w Zhaolu według Ciebie wygląda lepiej... ale z pewnością wykazałeś się brakiem zrozumienia tekstu pisanego...

Pomijając to, jako były użytkownik Brick'a mogę potwierdzić, że jest to ciekawe urządzenie, zdecydowanie warte odsłuchu... aczkolwiek nie polecam odsłuchu fanom Zhaolu bo powrót może być bolesny.

Ukryte

=> ancho

Przykro mi to stwierdzić, ale klepiesz bezmyślnie w klawiaturę na dodatek starając się mi dowalić, a czytać nie potrafisz ty: "Zewnętrzny zasilacz jest niewielki, chociaż zapakowany w coś lepszego, niż standardowy wtyczkowiec. Nie warto się nad tym szczególnie rozpływać, bo przy cenie urządzenia jest to spełnienie warunku minimum" Odpowiadając na twoje pytanie, bo znowu możesz nie zrozumieć: zasilanie wygląda zdecydowanie lepiej :D

Ukryte

Urżądzenie byc może jest bardzo dobre (w swojej cenie) ale cena faktycznie powala patrząc (tylko) na nie całkiem obiektywnie.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

• Redaktorzy
Ukryte

Poprzedni wpis był napastliwy. Jeśli dla kogoś wpis bez agresji to szit, to gratuluję. Proponuję spróbować jeszcze raz, tylko dla odmiany tak, jakby przez ramię patrzył autorytet moralny, powiedzmy papież. Zaraz się okaże, ze można to samo, tylko jak do ludzi.

Ukryte

no niezle :) jezeli ktos potrafi za to to skasowac 1700Euro to robi zloty interes :) to prawie tak dobrze jak 1000$ za Gainclona ... ale coz, widac znajduja sie audiofile ktorzy maja wypchane portfele i bardzo 'specjalne' podejscie do dzwieku :)

• Redaktorzy
Ukryte

Z tego co mozna wyczytac nic nie trzeba instalować:

"First there's Gordon Rankin's custom USB controller, which requires no special drivers, and which works with any computer that uses a 1.1-spec or better USB audio connection—meaning that Windows 98se and above, Macintosh OS9 and above, and Linux 2.4.22 or above will all make friendly neighborhoods for the Brick"

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Gość rochu

(Konto usunięte)
Ukryte

Skoro urządzenie "gra bardzo miękko i ciepło" ma albo duży bufor albo zastosowany filtr dolnoprzepustowy. No chyba że sama lampa JJ potrafi tak bardzo przymulić sygnał.

Próbowano słuchać tego urządzenia z jakąś lepszą lampką na wyjściu?

Ukryte

Nie oszukujmy się - cena jest spora jak na to co siedzi w środku. Pozostaje założyć, że płacimy za dźwięk, i biadolić że Zaholu nie potrafi zrobić czegoś grającego równie dobrze za pół ceny.

Jak w tym dowcipie o naprawie, w którym majster stuknął młotkiem i zainkasował 100zł - wzburzonemu klientowi wytłumaczył, że za stuknięcie młotkiem należy się 1zł, a za to że wiedział gdzie stuknąć 99zł :-)

WL opracował własne rozwiązania transmisji asynchronicznej USB, które jest na tyle dobre, że licencjonuje teraz innym producentom, i może sobie dowolnie ustalać marżę za swoje R&D.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Ukryte

W jakich trybach potrafi ten DAC pracowac? bo nie ukrywam ze zastosowanie tutaj TAS1020 jest bardzo interesujace :)

44.1kHz / 16bit - napewno

48kHz / 16bit - ?

48kHz / 24bit - ?

96kHz / 16bit - ?

no i w koncu 96kHz / 24bit - ??? ale na to chyba nie pozwala TDA :))) wiec nie ma wiekszego sensu ...

• Redaktorzy
Ukryte

No dobra, tylko jeszcze trzeba by najpierw opracować ten asynchroniczny odbiornik, i potem już będzie z górki. A to jest akurat rozwiazanie autorskie Rankina, ałć.

• Redaktorzy
Ukryte

A, co do trybu. Otóż w przypadku TDA na pewno ograniczony jest do 44,1. Natomiast w niektórych ze swoich urządzeń Rankin oferuje opcjonalnie układ konwersji na kości Wolfsona, która obsługuje również inne częstotliwości. Nie wiem, czy ten upgrade jest dostępny dla Bricka. Inna rzecz, że to zmienia brzmienie, i Papamek słuchając DAC Wavelength Cosecant w obu opcjach preferował raczej dźwięk z ukłądem TDA.

Ukryte

...a może każdemu dają komputer Macintosh, wówczas cena była by jakoś uzasadniona ;-). Może za słabo się znam, ale całego tego problemu jittera nie bardzo rozumiem, przecież takie złącze USB potrafi przesłać dane bit w bit np. programy zapisywane na pendrive'a, bo tu nie może być żadnych różnic to ewentualnie wystarczył by jakiś bufor w DAC, żeby zrealizować korekcję i sprawdzenie sum kontrolnych, a w audio wymyślają jakieś cudne rozwiązania co to rzekomo poprawiają brzmienie - nie kumam tego ;-)

Ukryte

jozwa maryn ~ dzieki za odpowiedz, nie chodzi mi tutaj o dzwiek bo akurat TDA1543 to kompletnie nie moje brzmienie - co innego 1541 :)

Zastanawiam sie jedynie jak realizowane sa same mostki USB. Z tego co mi narazie wiadomo, Windows (co do Maca nie jestem pewien bo na tyle sie na nim nie znam - trzeba ba zapytac moja zone) obsluguje audio przez standardowy driver tylko do 48kHz/16bit :( kazde urzadzenie ktore chce pobierac strumien 24/96 musi wystawic swoj wlasny driver :( to moja skromna wiedza na dzien dzisiejszy - to tez potwierdzili koledzy z TI jak rozmawialem z nimi na temat implementacji TAS1020. Wyglada na to, ze nie jest problemem odpowiednie zaprogramowanie TAS1020 ale napisanie drivera pod Windows (i wszystki jego wersje) tak, zeby prawidlowo odtwarzac 24/96 :( dlatego sledze co sie pojawia na rynku i czy faktycznie tak jest jak mysle ... no ale jeszcze nie widzialem takiej aplikacji TAS1020 ktora baly by automatycznie rozpoznawana przez Windows i pozwalala na odtwarzanie 24/96

Ukryte

a co do ceny to jasne jest, ze koszt wykonania napewno nie przekrycza 10% ale tak dlugo jak sa klienci na taki egzotyczne zabawki tak dlugo beda one produkowane i dobrze :) dzieki temu mamy nasz caly audiofilski swiat ze swoim voodoo - nudno bylo by jak by wszyscy mieli tanie Chinskie klocki audio wyposazone w najlepsze i najdrozsze kosci lecz wybudowane prawie po cenie elementow wedlug standardowej aplikacji producenta :) nie trzeba by wtedy organizowac Audio Show albo targow High-End, nikt by nie rozmawial o dzwieku bo u wszystkich by gralo tak samo i wogole byla by nudna audio nirwana :)

A co do tego specjalnego trybu przetwarzania TAS1020 to oczywiscie ze to poprostu chwyt marketingowy ale jakos trzeba klienta pozyskac - jak ktos sie troche zna i wczyta w dokumentacje do TAS1020 to wie ze tam wielkiej filozofii nie ma :) Ustawia sie pare rejestrow i dane pobierane w wybranym kanale USB poprzez DMA transportowane sa na wyjscie I2S :)

Ukryte

Rabbeat83 ~

"Może za słabo się znam, ale całego tego problemu jittera nie bardzo rozumiem..."

bo to nie jest takie proste :) poczytaj w sieci przede wszystkim co to jest jitter :) tutaj nie chodzi o pomylenie jedynki na zero albo odwrotnie :) chodzi o wplyw szumu fazowego sygnalu taktujacego strumien danych audio na dokladnosc przetwarzania przetwornika cyfrowo analogowego - to tak w najwiekszym uproszczeniu.

Ten problem nie wystepuje w strumieniach danych bo one nie musza byc precyzyjnie zsynchronizowane w czasie ... jak przesylasz plik na USB sticka to nie ma znaczenia czy dane przyjda kilka milisekund wczesniej czy pozniej - nikt tego nie zauwazy :) jezeli przesylasz audio to bedzie katastrofa :) Faktem jest, ze jezeli nie chcemy synchronizowac calego lancucha klockow audio jednym sygnalem to najprosciej dac specjalny inteligentny bufor FIFO z niskoszumnym PLL'em, przy czym odrazu mowie ze to nie taka prosta aplikacja :)

Ukryte

ChUmI, 1 Mar 2010, 09:38

>Rabbeat83 ~

>

>"Może za słabo się znam, ale całego tego problemu jittera nie bardzo rozumiem..."

>

>bo to nie jest takie proste :) poczytaj w sieci przede wszystkim co to jest jitter :) tutaj nie

>chodzi o pomylenie jedynki na zero albo odwrotnie :) chodzi o wplyw szumu fazowego sygnalu

>taktujacego strumien danych audio na dokladnosc przetwarzania przetwornika cyfrowo analogowego - to

>tak w najwiekszym uproszczeniu.

>

>Ten problem nie wystepuje w strumieniach danych bo one nie musza byc precyzyjnie zsynchronizowane w

>czasie ... jak przesylasz plik na USB sticka to nie ma znaczenia czy dane przyjda kilka milisekund

>wczesniej czy pozniej - nikt tego nie zauwazy :) jezeli przesylasz audio to bedzie katastrofa :)

>Faktem jest, ze jezeli nie chcemy synchronizowac calego lancucha klockow audio jednym sygnalem to

>najprosciej dac specjalny inteligentny bufor FIFO z niskoszumnym PLL'em, przy czym odrazu mowie ze

>to nie taka prosta aplikacja :)

No właśnie bufor wydaję się być prostym rozwiązaniem. Nie mówię, żeby to komputer taktował zegarem przetwornika, bo to rzeczywiście może być narażone na wszelkie zakłócenia (choć z drugiej strony nie takie obliczenia wykonuje komputer i jakoś się nie myli, a wiele z nich odbywa się w czasie rzeczywistym), ale zastosowanie w DAC bufora i odczyt z niego danych zgodnie z zegarem taktowania przetwornika wydaję się być stosunkowo prostym rozwiązaniem i skutecznym,a bufor można by dać na tyle duży, że żadne milisekundy nie miały by wpływu. Ja jittera wciąż poszukuję, bo jak na razie go nie słyszałem i może po prostu nie wiem jak brzmi ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi